Home > Morgonrapport: Fortsatt avvaktande rörelse.. Kommer utbrottet under dagen?

Morgonrapport: Fortsatt avvaktande rörelse.. Kommer utbrottet under dagen?

Stockholmsbörsen inledde veckan med slagig handel och efter en klart mer betydande negativ notering lyckades återhämtning på måndagen lyfta OMXS30 till -0.28% till 1338 punkter. Aktier till ett värde av 13.2 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen och vinnaren blev Fingerprint med +6.22% medan förloraren blev SWECO med -3.14%. Tyska Frankfurt DAX stängde något mer dystert på -0.74% tillsammans med Euro Stoxx 50 som landade på -0.99%.

USA öppnade försiktigt under gårdagen och hade initialt svårt att finna vägledning, en timme innan stängning däremot dök marknaden och S&P 500 stängde på -0.21% tillsammans med Dow Jones Industrial Average som avslutade strax under nollan med -0.05%, tekniktunga Nasdaq Composite avslutade på -0.08%.

Oljan fortsatte röra sig söderut på måndagen i spår av oron från Iran gällande ökad export, dock återhämtade sig oljan något och efter notering under 48 dollar är vi nu tillbaka över ytan. Nattens handel i Asien har varit något avvaktande och WTI noteras nu till 47.89 dollar, samt Brent till 48.11 dollar.

Asien fortsatte rida på det bittra humöret som spreds i Europa och USA och noteras nu på morgonen på minus. Hang Seng index noteras till -0.35% samt Japanska Nikkei till -0.73%.

Dagens fokus blir tysk BNP, arbetslöshet från SCB men även det tyska sentiment ZEW-indexet. Under eftermiddagen får vi från USA försäljning av nya bostäder.

Ledande svenska terminer indikerar åter en svagt negativ öppning strax under nollan med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Stockholmsbörsens lyckades inte få en andra dag på plus, men fortsätter för storbolagsindexet OMXS30 noteras över vårt stödområde 1330 punkter som vi sedan tidigare nämnt balanserat kring. En slagig handel blev resultatet på måndagen med en initialt betydligt sämre notering på minus, lyckades vi stänga något mindre surt i linje med Europabörserna. Vi fortsätter befinna oss i ett osäkert läge och som vi skrev i gårdagens morgonrapport så indikerade vi en negativ öppning vilket även blev realiteten. Däremot fick vi inget utbrott under 1330 punkter utan istället fick vi en studs då köparna klev in i bilden, och detta med styrka.

Vår RSI indikator pekar åter ned efter gårdagens stängning, och frågan är med dagens återkommande indikation på negativ öppning om vi får gårdagens väntade utbrott under 1330 punkter. Skulle vi mot förmodan lyckas finna mod och styrkan så inväntar 1380 punkter sedermera som återkommande motstånd, som numera byggt upp ytterligare motståndskraft från vår långsiktiga nedgående trendlinje. Dagen stundar även det tyska sentiment indexet (ZEW) som väntas öka något svagt vilket skulle kunna bidra till ett något positivt humör beroende på utfallet. Frågan är om detta räcker eller om det kan komma ytterligare besvikelser från eurogruppsmötet i Bryssel under eftermiddagen som klockan 15:00 ska diskutera huruvida Grekland lever upp till sina villkor gällande kommande stödutbetalning.

OMXS30 (dagsdiagram)

USA letade vägledning under den initiala handeln, och efter en något mindre rörelse så fick vi en djupdykning då vi vände från plus till minus under sluthandeln. Det har heller inte kommit någon tung makro, utan detta kommer senare i veckan med oljelager på onsdagen som fortsätter indikera ökning men även torsdagen bjuder på varaktiga varor och arbetslöshetssiffror samt fredagens BNP som båda förväntas avmattas. Såvida inga tunga nyheter kommer finns det en chans att det blir fortsatt låg volatilitet och denna väntas öka senare delen av veckan tillsammans med volymen.

Efter att fredagen bjöd på en positiv vändning efter tre veckors negativ handel så inleder vi tyvärr denna vecka i rött och frågan är helt enkelt om vi kan finna stöd och fotfäste för att behålla oss över ytan. Precis som i Sverige har vi haft tydliga rörelser som sedan bytts mot konsolideringsfaser och det blir intressant att se om veckans statistik kan överraska med något positivt sentiment. Som våra trogna läsare vet är vi denna vecka något mer negativt inställda och det finns god möjlighet att vi kan bryta under 2000 punkter för att arbeta oss lägre ned under vår balansgång. Skulle vi däremot finna momentum och stöd väntar nästa motstånd vid sentimentala 2100 punkter men även toppen för i år vid 2120 punkter som kan bli en trevlig vändpunkt och handla på studs.

S&P 500 (dagsdiagram)

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Hålltider under dagen

Exklusive utdelning

– Consilium (2:00 kr), Melker Schörling (3:10 kr)

Makrostatistik

– Japan: Nikkei industri-PMI (prel) maj kl 4.00

– Tyskland: BNP (def) 1 kv kl 8.00

– Frankrike: industrins konfidensindikator maj kl 8.45

– SCB: arbetslöshet april kl 9.30

– AF: veckostatistik kl 10.45

– Tyskland: ZEW-index maj kl 11.00

– USA: TRE veckostatistik kl 13.45

– USA: Redbook veckostatistik kl 14.55

– USA: försäljning nya bostäder april kl 16.00

Detta händer idag

kl 9.30: SCB: arbetslöshet april

Arbetslösheten har kommit in lite över marknadens och Riksbankens prognoser hittills i år. Det speglar att sysselsättningen inte har lyckats hålla jämna steg med ökningen i arbetskraften, trots att efterfrågan på arbetskraft är hög enligt flera olika mått.

Det kan i sin tur antyda att matchningsproblem riskerar att leda till att arbetslösheten bottnar ur på en hög nivå redan innan den stora gruppen immigranter väntas söka sig till arbetsmarknaden nästa år. Men å andra sidan kan man också ana ett visst säsongsmönster i att arbetslösheten är högre än väntat under vårhalvåret, kanske en effekt av att fler heltidsstudenter söker säsongsarbeten tidigare nu än förr om åren.

Enligt SME Direkts enkät väntas i alla fall arbetslösheten nu ha varit 7,7% i april, oförändrat från i mars. Säsongsrensat väntas en nedgång till 7,1% i april, från 7,2% i mars.

kl 11.00: Tyskland: ZEW-index maj

Utfall för förväntningsdata borde inte kunna överraska de som själva svarat på enkäterna men ZEW-index har ändå traditionellt haft potential att påverka marknadssentimentet.

Det framåtblickande indexet väntas ha nu stigit svagt till 12,0 från 11,2, och nulägesindex antas ha stigit till 48,8 från 47,7.

kl 11.05: Riksbanken: Stefan Ingves talar på Dagens Industris årliga bankkonferens om Riksbankens syn på det aktuella penningpolitiska läget och penningpolitiska utmaningar, ingen publicering är planerad

Riksbankschefen är ofta både underhållande och informativ när han talar, men han är inte direkt känd för att bjuda på oväntade penningpolitiska signaler vid offentliga framträdanden.

Det faktum att Riksbanken inte kommer att publicera något förskrivet anförande talar för att Stefan Ingves i första hand kommer att beskriva utsikterna så som de redovisas i den penningpolitiska rapporten i april, men det var nu ändå ett tag sedan och han kan kanske inte ducka för alla frågor om hur han ser på utvecklingen sedan dess.

kl 15.00: EMU: eurogruppsmöte i Bryssel

Finansministrarna ska diskutera huruvida Grekland levt upp till villkoren för nästa stödutbetalning.

”Vi förväntar oss att bedömningen ska bli positiv, även om den kvardröjande osäkerheten om IMF:s roll i programmet gör det mer tveksamt om det blir grönt ljus för nästa utbetalning redan denna veckan”, skriver Unicredit i ett marknadsbrev.

Diskussionen kommer också att fortsätta om åtgärder för att minska skuldsättningen, vilket är avgörande för IMF:s deltagande. Medan europeiska långivare vill se ett gradvist förförande där uthålligheten kan stärkas successivt genom olika paket men inte äventyra ”moral hazard”, så vill IMF ha en direkt skuldavskrivning för att säkra en uthållig skuldnivå.

”I slutändan är en kompromiss trolig, även om timingen och detaljerna i högst grad är osäkra”, skriver Unicredit.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen backade lätt på måndagen och följde därmed de stora Europabörserna. Nedgången mildrades när USA-börserna öppnade för veckan med stigande kurser för bland annat flera teknikbolag.

Fingerprint Cards var dagens vinnare efter beskedet att bolaget inleder återköp av egna aktier och dessutom gör en split av aktien.

Vid stängning hade OMXS30 sjunkit 0,3 procent till 1.339. Aktier för måttliga 13,2 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen.

Nordea handlades ned 1,3 procent och var dagens sämsta storbank, medan de övriga backade med mellan 0,3 och 1 procent. Dagens Industri rapporterade att Nordeas avgifter till den så kallade resolutionsreserven lär skjuta i höjden om dotterbankerna görs till filialer. Nordea är också föremål för inspektion av Finanstilsynet, den danska motsvarigheten till Finansinspektionen. Myndigheten skriver att banken vid flera tillfällen varit för optimistisk vid värderingen av utsikterna för sina företagskunder.

Också på oljemarknaden dominerade minustecknen och Brentoljan handlades strax ovanför 48 dollar. Bland oljerelaterade aktier tappade Lundin Petroleum 1,8 procent och Enquest 3,1 procent.

Fingerprint Cards var måndagens vinnare inom OMXS30 med ett lyft på 6,2 procent. Bolagets styrelse har beslutat att använda sitt bemyndigande om återköp av egna aktier och aktiesplit. Spliten görs 5:1, en gammal aktie blir fem nya.

”Fingerprint sticker i dag på att man bestämt datum för split. Historiskt på börsen har split gynnat både aktiekurs och omsättning, men i Fingerprints fall ser aktiekursen ut att rusa redan innan”, säger Nordnets sparekonom Joakim Bornold i en kommentar.

SEB Equities har höjt sin rekommendation för Telia till köp från tidigare behåll. Telia figurerade också i medierna då teleoperatörens inkassobolag Sergel enligt Dagens Industri kan komma att säljas för 2,5-3 miljarder kronor. Telia avancerade blygsamma 0,2 procent, medan operatörskollegan Tele2 backade lika mycket.

Efter den sena fredagseftermiddagens hastiga klättring fortsatte Sobi på måndagen upp 2,3 procent till 118:20 kronor, under livlig handel – aktien var börsens tredje mest omsatta. Swedbank anser att sannolikheten för att bolaget köps ut från börsen är minst 33 procent och att budnivån då skulle vara minst 160 kronor per aktie.

Fredagens kurslyft för Sobi kom då Financial Times skrev att budförhandlingar om bolaget fortgår.

En annan aktie som fortsatte uppåt efter ett avancemang i fredags var Arcam. Bolaget meddelade före veckoslutet att det bygger en ny pulverfabrik i Kanada på grund av en starkt ökad efterfrågan, och aktien byggde på fredagens 4-procentiga uppgång med att stiga ytterligare 4,7 procent.

Dagens Industri anser att investmentbolaget Traction av flera skäl är köpvärt: god historik, hög substansrabatt och närmast försumbara förvaltningskostnader. Aktien handlades upp 8,6 procent.

Nibe, SJR, Humana och Stillfront lyftes fram som köpvärda aktier i senaste numret av Börsveckan. De tre förstnämnda rörde sig måttligt, men spelutvecklaren Stillfront stärktes 4,5 procent.

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1,338.97
2,932.93
9,842.29
6,136.43
2,048.04
17,492.93
4,765.78
16,533.50
19,739.88
1.12
9.36
8.35
47.89
48.11
-0.28%
-0.99%
-0.74%
-0.32%
-0.21%
-0.05%
-0.08%
-0.73%
-0.35%
0.00%
-0.38%
-0.33%
-0.40%
-0.50%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.