Home > Morgonrapport: Fortsatt avvaktande, väljer OMXS30 väg innan rapportperioden?

Morgonrapport: Fortsatt avvaktande, väljer OMXS30 väg innan rapportperioden?

OMXS30 fortsätter den avvaktande handeln inför rapportperioden och steg igår marginellt med 0,12 procent.  Under natten har de asiatiska börserna utvecklats svagt positivt över lag.
Oljepriset har backat under natten och idag kommer månadsstatistik från IEA.
Sammantaget väntar vi att stockholmsbörsen inleder den sista handelsdagen för veckan kring oförändrat. 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

OMXS30 handlas fortsatt avvaktande där hela veckan har präglats av konsolidering efter den starka uppgången som inledde året 2018. Igår steg OMXS30 marginellt med 0,12 procent till 1625 punkter efter att ha handlats svajigt under gårdagen. Omsättningen låg på 16,7 miljarder kronor.

Avanza drog igång rapportperioden med en stark rapport som slog förväntningarna med råge. Aktien noterades upp 15 procent, då rörelseresultatet om 114 miljoner kronor föll investerarna i smaken.

Skanska som vinstvarnade i veckan gjorde en rekyl under gårdagen och avancerade mest av OMXS30-bolagen. Trots att bolagets aktie avancerade mest av OMXS30-bolagen låg uppgången endast på 1,5 procent vilket är talande för de små rörelserna som har varit för OMXS30.

Igår kom uppgifter om att regeringen tillsammans med vänsterpartiet har kommit överens om ett nytt lagförslag med syfte att begränsa vinster i välfärden. Många bolag som har kommit till börsen senaste tiden inom bland annat skolan har generellt de politiska besluten som en stor riskfaktor. Idag klockan 11.45 väntas en pressträff med vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt och civilministern Ardalan Shekarabi där förslaget ska presenteras i sin helhet.

Intressant information från ledamot, Benoit Coeure av ECB-direktionen kom under en debatt igår. Han menade att ECB inte längre talar om att ekonomin i EU är i återhämtningsfas, utan är i en expansion. Inga konstigheter egentligen, men ett förändrat språkbruk. Benoit menade också att det är dags för länderna att bygga upp de finanspolitiska buffertar i att förbereda sig för nästa kris som förr eller senare kommer.

Idag väntar en fortsatt ganska lugn dag på statistikfronten, med bytesbalans från ECB, tyskt PPI, brittisk detaljhandel och Michiganindex från USA. Michiganindexet som mäter hushållssentimentet, väntas stiga efter två månader med svagare utfall. För januari väntas 97,0.

OMXS30 har senaste tiden handlats inom ett avvaktande konsolideringsområde där tidigare uppgångar och den närliggande rapportperioden inväntas för att få en bättre bild av om börsen är rätt värderad. Det kortsiktiga tekniska läget står kvar med förutsättningarna om ett utbrott eller nedbrott sker från rådande handelsintervall. Det vill säga att kortsiktiga köpsignaler om vi stiger över 1637 punkter och kortsiktiga säljsignaler om indexet går under 1622 punkter. Det längre perspektivet får vi köpsignaler vid 1637 punkter mot tidigare motståndsnivåer kring 1680 punkter.

Säljsignaler återfinns vid 1592 punkter samt runt 1580 punkter. Stort stöd återfinns vid 1520 punkter, men där tidigare stödnivåer som bryts blir vägledande. Nästa vecka drar rapportperioden igång på allvar med många av OMXS30-bolagen som rapporterar. Den starka uppgångne har kommit av sig något under veckan, men vi ser det fortsatt positivt att rekylen inte har inneburit en snabb nedgång utan snarare ett jämnviktsläge där investerarna inväntar mer information från rapporterna innan nästa väg utkristalliseras.

Trevlig helg!

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

  • Tyskland: PPI december kl 8.00

  • ECB: bytesbalans november kl 10.00

  • Storbritannien: detaljhandel december kl 10.30

  • USA: Michiganindex (prel) januari kl 16.00

Övrigt

  • Olja: IEA månadsrapport kl 10.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen handlades på torsdagen i ett smalt spann omkring eller strax ovan nollstrecket. Rekommendationsändringar fick genomslag för flera aktier och Skanska rekylerade upp efter onsdagens vinstvarningsdrivna ras.

Avanza rusade i spåren av en kvartalsrapport som slog marknadens förväntningar.

Stockholmsbörsens OMXS30-index steg 0,1 procent till noteringen 1.625. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 16,7 miljarder kronor.

Visst stöd fick kursutvecklingen från Kina, där färsk statistik visade att BNP steg 6,8 procent i det fjärde kvartalet jämfört med samma period ett år tidigare, vilket var något mer än väntat. För helåret 2017 landade tillväxten på 6,9 procent, en uppgång från 2016 års 6,7 procent.

Storbolagsindexet toppades av Skanska, som avancerade 1,5 procent. Byggbolaget föll drygt 8 procent på onsdagen efter att ha vinstvarnat och bytt ut en stor del av ledningen.

Uppåt var det också för Ericsson, som fått riktkursen höjd till 66 kronor av Goldman Sachs. Aktien har utvecklats väl sedan årsskiftet och har stått emot de goodwill-nedskrivningar som meddelades på tisdagen. B-aktien steg 1,2 procent. Sektorkonkurrenten Nokia fick dock sänkt rekommendation av Goldman Sachs och tappade drygt 2 procent.

Till indexuppgången bidrog tre av de fyra storbankerna. Bäst gick Swedbank, upp 1,1 procent, efter en rekommendationshöjning från Jefferies. Svagast av de fyra var Nordea, som i likhet med SEB fått sänkt betyg av analyshuset.

Dagens börsraket var Avanza, som redovisade ett rörelseresultat på 114 miljoner kronor för det fjärde kvartalet, klart över analytikernas snittförväntningar om 96 miljoner i SME Direkts prognossammanställning. Att utdelningen hölls oförändrad uppskattades också av marknaden. Avanzaaktien lyfte nästan 15 procent.

En uppgång noterades även för polymertillverkaren Hexpol, som klättrade 1,7 procent efter att ha fått rekommendationen höjd till köp av ABG Sundal Collier.

Eltel har beslutat att behålla den svenska flyg- och säkerhetsverksamheten som tidigare avsågs att säljas. Aktien sjönk initialt, men avancerade sedan till en uppgång om 1,4 procent för dagen.

Dotterbolaget Skånska Byggvaror fortsätter att skapa problem för Byggmax, som aviserade omstruktureringskostnader om 50 miljoner kronor. Byggmax slutade dagen 2,3 procent ned.

Doro rasade över 8 procent sedan seniortelefontillverkaren släppt ett preliminärt bokslut som visade ett ”tillfredsställande” rörelseresultat, men där försäljningen enligt bolaget gjorde ledningen missnöjd.

Svagt gick också kontraktstillverkaren Hanza efter besked om att bolaget köper Wermland Mechanics och föreslår en garanterad nyemission som delfinansiering. Aktien tappade 3,9 procent efter att som mest ha varit 11,5 procent ned.

På plus gick tungoljebolaget Black Pearl sedan Pareto tagit upp bevakning med en köprekommendation. Aktien steg 13 procent.

I samma riktning, men med mer blygsamma 2 procent, gick utbildningsbolaget BTS i spåren av en köprekommendation från Affärsvärlden.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1624.78
3620.91
13281.43
2798.03
26017.81
7296.05
23802.08
32198.82
1.23
9.82
8.01
63.14
68.61
0.12%
0.23%
0.74%
-0.16%
-0.37%
-0.03%
0.16%
0.24%
0.11%
0.12%
0.01%
-1.17%
-1.01%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.