Home > Morgonrapport: Fortsatt breda uppgångar i symbios med oljan… G20 mötet inleds!

Morgonrapport: Fortsatt breda uppgångar i symbios med oljan… G20 mötet inleds!

Torsdagens handel vände till plus efter fortsatt breda uppgångar från både USA och Asien men även positiv statistik. OMXS30 stängde hela +2,49% upp på dagshögsta till 1361 punkter. S&P 500  stängde upp +1,13% till 1951 punkter. Dow Jones Industrial Average stängde något högre upp till +1,29% till 16697 punkter. Nasdaq Composite återupprepade sig och stängde åter upp +0,87% fast till 4582 punkter.

Förnyat hopp efter oljans återhämtning spred sig runt på marknaderna, vilket innebar stängning på plus runt om i Europa. Tyska DAX indexet stängde hela +1,79% till 9331 punkter, medan Euro Stoxx 50 indexet stängde något starkare med +2,03% till 2877 punkter.

Oljan fortsatte sin handel upp under gårdagen och upplevde uppgångar av +2,0% respektive 2,5% på kvällssidan för WTI och Brent. Fortsatt stöd för uppgång kom efter Venezuelas oljeminister i tv förmedlade att det även planeras möte i juli utöver marsmötet, där diskussion över hur frysning av produktionen påverkat oljepriset mellan Venezuela, Ryssland, Quatar och Saudiarabien. WTI noteras nu på morgonen till 33,03 punkter, samt Brent till 35,54 punkter.

Asien fortsatte bjuda på positivt sentiment under natten och Hang Seng handlas nu på morgonsidan upp +1,35% till 19143 punkter, även Japanska Nikkei noteras upp +0,90% till 16284 punkter.

Veckans avslut innebär glest på bolagsrapportfronten, däremot har vi en aktiv makrodag med detaljhandel siffror på hemmafronten. Konjunkturbarometer februari för EMU samt Tyska KPI. Under eftermiddagen kommer det från USA siffror över BNP, privata inkomster och konsumtion. Idag och imorgon lördag hålls G20 mötet i Shanghai, med finansministrar och centralbankschefer från de 20 länder med störst ekonomi. 

Ledande svenska terminer indikerar en öppning tydligt upp, med ett par timmar kvar tills öppningen för Stockholmsbörsen.

Imorgon är det äntligen dags för Investomania som är årets finansevent. Tradingportalen är självklart på plats för rapportering. För er som deltar, kom gärna förbi vår monter och säg hej!

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Stockholmsbörsen vände upp tillsammans med stöd från onsdagens positiva utveckling i USA, men även med bränsle från Asien under natten. OMXS30 handlades stadigt upp och stängde +2,49% på dagshögsta vid 1361 punkter, med en total omsättning av 14,5 miljarder kronor. Skanska blev vinnaren bland storbolagen med hela +5,72% efter rapportering om stark order värd omkring 550 miljoner kronor i Storbritannien. SSAB som stängde ned -2,27%, blev en av två bolag för dagen som stängde på minus i storbolagsindexet.

De breda uppgångar smittades av runt om i Europa där även Tyska DAX indexet stängde upp +1,79% till 9331 punkter, Euro Stoxx indexet stängde +2,03% till 2877 punkter.

Oljan fick ett nytt språng på kvällssidan under torsdagen som noterades upp +2,5% respektive +2,0% för WTI och Brent, detta efter förstärkt förtroende när Venezuelas oljeminister gick ut i tv och informerar att ytterligare möte planeras i juli efter marsmötet, gällande frysningen av oljeproduktionen ska hållas.

Då det är tunt på bolagsrapporterna idag fokuserar vi på makron som är minst sagt intensiv. Detaljhandelsiffror från SCB presenteras kl 09:30 med förväntningar på en ökning med 3,8% YoY. Konjukturbarometer för EMU i februari kommer kl 11:00. Tyska KPI siffror kommer även kl 11:00 med förväntningar på en uppgång av 0,6% månadsvis. Under eftermiddagen presenteras Amerikanska BNP kl 14:30 som väntas komma in på 0,5% efter tidigare 2,0%. Kl 16:00 presenteras även siffror över privata inkomster som väntas ökat svagt i januari med 0,4%, samt privatkonsumtionen spås ökat med 0,3%.

Torsdagens handel vandrade stadigt upp och stängde på dagshögsta med hela +2,49% till 1360 punkter. Större delen av volymen handlades mellan 1358 – 1355 punkter.

Eftersom vi drog igenom vårt motstånd direkt vid öppningen innebar det att vi hoppade upp tillbaka till föregående handelskanal mellan 1380 – 1330 punkter. Även om vi stängde kraftigt upp indikerar volymen att balansgången skedde till stor del omkring 1355 punkter vilket rent tekniskt är positivt som ett utgångsläge för dagens handel, då det var 10 punkter över pivot punkten för gårdagen.

Både 50 dagars glidande medelvärde som vi nu är tillbaka och noteras på, så har vi även stöd för att RSI inte är överköpt för att kortsiktigt kunna uppleva uppgång. Rent tekniskt har vi mycket trevliga lägen även långsiktigt, men det är för stor symbios med oljan för att kunna förlita oss helhjärtat bara tekniskt. Förhoppningsvis kan helgens G20 möte injicera mer positivitet och ge stöd för den tekniska indikationen mot uppsida.

Tillbaka inom kanalen av 1380 – 1330 punkter gäller motstånd på 1380 respektive 1453 punkter, och våra stöd finner vi på 1330 respektive 1290 punkter.

OMXS30 intradagdiagram, kraftigt upp indikerar volymen att balansgången skedde till stor del omkring 1355 punkter.
OMXS30 intradagdiagram, kraftigt upp indikerar volymen att balansgången skedde till stor del omkring 1355 punkter.

Fortsatta uppgångar i USA och Asien samt runt Europa, tillsammans med oljan som fick ny injektion av positivitet under gårdagen, gör att vi får fler pusselbitar på plats för en eventuell uppgång som stöds rent tekniskt.

OMXS30 dagsdiagram, fler pusselbitar på plats för en eventuell uppgång som stöds rent tekniskt.
OMXS30 dagsdiagram, fler pusselbitar på plats för en eventuell uppgång som stöds rent tekniskt.

Hålltider under dagen

Rapportbolag

– D Carnegie (kl 7.00), Besqab (kl 7.30), Scandi Standard (kl 7.30), Black Earth Farming (kl 8.00), Bufab (kl 8.00), Sobi (kl 8.00), Africa Oil

Makrostatistik

– Japan: KPI januari kl 0.30

– Kina: fastighetspriser januari kl 2.30

– Frankrike: KPI (prel) februari kl 8.45

– Frankrike: BNP (prel) 4 kv kl 8.45

– Spanien: KPI (prel) januari kl 9.00

– Tyskland: KPI (prel) januari Sachsen kl 9.00

– SCB: detaljhandel januari kl 9.30

– EMU: konjunkturbarometer februari kl 11.00

– EMU: indikator företagsklimat februari kl 11.00

– Tyskland: KPI (prel) februari kl 14.00

– USA: handelsnetto varor januari kl 14.30

– USA: BNP (rev) 4 kv kl 14.30

– USA: privata inkomster, konsumtion januari kl 16.00

– USA: Michiganindex (def) februari kl 16.00

– Belgien: KPI februari

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 9.30: SCB: detaljhandel januari

Väntas ha ökat med 3,8% y/y efter en uppgång med 3,4% i december, vilket var mindre än väntat.

Helåret 2015 ökade detaljhandeln med 5,7% i löpande priser, det mesta sedan finanskrisen, och frågan är om innevarande år kan matcha det.

kl 11.00: EMU: konjunkturbarometer februari

I januari sjönk EU:s samlade konfidensindikator, ESI, för euroländerna till 105,0, från 106,7 i december. Nedgången var större än väntat. Bland de stora länderna sjönk konfidensindikatorn i Tyskland och Italien, och steg i Frankrike och Spanien.

kl 14.00: Tyskland: KPI (prel) februari

Nomura spår en uppgång till 0,6% m/m på grund av säsongsmässiga prishöjningar (kläder och paketresor) och en relativ återhämtning i oljepriserna från de låga nivåerna i januari.

Men HIKP-inflationen väntas sjunka till 0,0% y/y, från +0,4% i december, och baseffekten från energipriserna, som blir negativ i februari, kommer att vara den huvudsakliga bromsen för inflationsuppgången.

kl 14.30: USA: BNP (rev) 4 kv

Väntas revideras ned till 0,5%, från preliminära 0,7% i beräknad årstakt, enligt Bloomberg News konsensusprognos.

Credit Suisse USA-ekonomer konstaterar att den amerikanska ekonomin inte har varit immun mot chockerna från den globala ekonomin och stressen på finansmarknaderna. Bland annat har tillväxten för nettoexporten dämpats avsevärt, investeringarna i utrustning är mycket svagare och företagen bygger inte upp sina lager så fort som de annars kanske skulle gjort.

”Men den inhemska svagheten har hittills främst koncentrerats till specifika fickor i ekonomin – speciellt de relaterade till energisektorn. Bortom dessa svårast drabbade sektorer har den ekonomiska aktiviteten i USA varit motståndskraftig. Detta har låtit landet hålla fast vid en real tillväxttakt nära den potentiella, trots att motvindar från utlandet blivit mer kraftfulla”, skriver Credit Suisse i ett kundbrev.

Speciellt hushållens konsumtion har varit en viktig styrkekälla, lyft av fortsatt stark arbetsmarknad, mer hälsosamma balansräkningar hos hushållen och lägre energipriser.

Credit Suisse spår en real BNP-tillväxt i USA nära 2% både i år och nästa år, givet att de svaga områdena fortsätter vara rimligt begränsade och kan motverkas av styrka på andra håll.

kl 16.00: USA: privata inkomster, konsumtion januari

De privata inkomsterna bör stiga svag i januari, med 0,4% m/m jämfört med 0,3% i december, och även privatkonsumtionen bör öka, med 0,3% m/m efter oförändrat i december, tror Credit Suisse. De spår även att kärn-PCE bör stiga till 0,1% m/m från 0,0% i december (1,5% y/y från 1,4% y/y).

G20: möte med finansministrar och centralbankschefer i Shanghai

Finansministrar och centralbankschefer från G20-länderna träffas denna gång i Kinas största stad, Shanghai, för att diskutera läget i världsekonomin. Och kanske passa på att på plats försöka se om vi nu är inne i en mjuk- eller hårdlandning i den kinesiska ekonomin?

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen avslutade torsdagen på plus. Skanska och Electrolux toppade storbolagsindex, medan SSAB och Boliden var ensamma på minus.

Vid stängning var storbolagsindexet OMXS30 upp 2,5 procent upp till nivån 1.361. Aktier för 14,5 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

På kontinenten noterades tyska DAX 1,8 procent upp, franska CAC40 2,2 procent och brittiska FTSE100 2,5 procent högre.

Europeiska banker var upp 3 procent, med de fyra svenska storbankerna upp 2 till 3 procent. I London bidrog Lloyds till sektorns utveckling med ett överraskande utdelningsbesked som skickade upp aktien stadiga 13 procent.

Skanska berättade om en order i Storbritannien värd omkring 550 miljoner kronor och blev storbolagsindexets vinnare med en kontinuerlig klättring till 5,7 procent. När Electrolux höll kapitalmarknadsdag på onsdagen hände inte mycket med aktien, men på torsdagen var den upp 5,0 procent.

I botten av storbolagsindex återfanns SSAB och Boliden med nedgångar på 2,3 respektive 1,5 procent, sämre än sektorindex som var det enda som backade i Europa.

Fingerprint Cards var bland de mest omsatta aktierna och slutade på plus 2,4 procent efter en ombytlig dag. Flera kinesiska mobiltillverkare undersöker ett alternativ till det svenska börsfenomenets kapacitiva sensorer: ultraljud från amerikanska Qualcomm, hävdade en chefsingenjör på Qualcomm i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt under mobilmässan i Barcelona.

Telekom snittade över 3 procent i Europa med plus 3 procent för Telia Sonera som inte kommenterade nya budrykten för sin spanska operatör Yoigo. Också Ericsson gick bra, plus 2,7 procent under hög omsättning.

Bolag inom olja och gas gick också starkt, oaktat att oljan handlades ned med Brent minus 1,7 procent till 34 dollar fatet. Oljebolaget Lundin Petroleum steg knappt 1 procent och trotsade Nordea Markets sänkning till behåll från köp.

DNB Markets höjde sin rekommendation för läkemedelstillverkaren Recipharm till köp från behåll, mot bakgrund av ett förvärv i Italien och finansiella mål som aviserades på onsdagen. Aktien var upp 4 procent.

Oriflame steg 2 procent. Styrelseledamoten och tillika medgrundaren Robert af Jochnick har köpt aktier värda drygt 25 miljoner kronor.

Attendo var dryga 4 procent högre efter att ha redovisat ett fjärde kvartal med intäktstillväxt. Det nynoterade vårdbolaget föreslog 0:54 kronor i utdelning och ser positivt på förutsättningarna för innevarande år.

Betalförmedlaren Seamless stängde på minus 2 procent efter flera uppåtryck. Bolaget genomför en riktad emission av aktier om nära 25 miljoner kronor till privata och institutionella investerare till en teckningskurs om 8 kronor per aktie.

Arcam steg 3,6 procent. Det kanadensiska dotterbolaget AP&C, en metallpulvertillverkare, ska utöka sin kapacitet genom att bygga tre nya pulverreaktorer.

Swedbank har höjt Wallenstam till köp från minska. Aktien lyfte närmare 6 procent.

Spelutvecklarna Starbreeze och Stillfront tappade 2 respektive 3 procent efter att ha rapporterat.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1,360.97
497.61
2,877.42
9,331.48
6,012.81
1,951.70
4,582.20
16,284.86
19,143.44
1.11
9.37
8.46
33.03
35.54
2.49%
2.35%
2.03%
1.79%
2.48%
1.13%
0.87%
0.90%
1.35%
0.40%
0.02%
-0.37%
-0.12%
-0.45%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på michael.andersson[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.