Home > Morgonrapport: ”Urpyst överköpthet stärker bilden, men viss risk består.”

Morgonrapport: ”Urpyst överköpthet stärker bilden, men viss risk består.”

Gårdagens utförsäljning blev större än väntat. Men dels saknade den anatomin hos en begynnande nedgångsfas och dels har en stor del av marknadens överköpthet nu pyst ur. Därför är det troligt att det finns livstecken runt hörnet för kortsiktiga aktörer. Riskbilden är fortsatt förhöjd, men det kan mycket väl vara så att gårdagens utförsäljning endast utgör en kortsiktig botten i en fortsatt uppåtgående trend. Den försiktige marknadsaktören avvaktar tills bilden utkristalliserat sig. Sysselsättningssiffrorna i slutet av veckan. och reaktionen på densamma. kan ge väsentliga ledtrådar därvidlag.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMX urpyst överköpthet
OMX urpyst överköpthet

Det var säljarna som hade kontrollen under majoriteten av gårdagens börshandel på Stockholmbörsen.

OMX-index stängde på 1661,87 ner 1,47% för dagen.

I gårdagens analys skrev vi ”Försiktigt positiva, men förhöjd risknivå består”.

Och bortsett från den inledande uppgången i samband med öppningen, blev det en dag med bara ”risk off” för hela slanten.

Den modige och något mer kortsiktige marknadsaktören kan möjligtvis nyttja gårdagens utförsäljning till att köpa.

Det är troligt att vi får någon form av initial motreaktion uppåt härifrån. Gummisnodden sträcktes ut ordentligt mot nedsidan under gårdagen och att kurserna på kort sikt vill ”printa mot uppsidan” är sannolikt. Gårdagens utförsäljning kan mycket väl visa sig varit ett ypperligt köpläge för den kortsiktige aktören. Är det kanske blott en kortsiktig botten i en fortsatt uppåtgående trend?

Den försiktige marknadsaktören avvaktar tills bilden utkristalliserat sig, eftersom det faktum att vi bedömer att risknivån är förhöjd kvarstår.

Tisdagens nedgång var egentligen bara en krusning på ytan jämfört med hur en ”riktig” utförsäljningsfas skulle kunna gestalta sig. Mot den bakgrunden är det värt att notera att anatomin på gårdagens nedgång snarare vittnade om nervös vinsthemtagning än början på ett ras. Orderflöde, volymer och ”market maker action” var förvisso baissat under i princip hela dagen.

OMX Intraday Chart
OMX Intraday Chart

Men något saknades. Dels saknade nedgången anatomin hos en begynnande nedgångsfas och dels har en stor del av marknadens överköpthet nu pyst ur.

Kort sagt: hela processen skedde under alltför prydliga former för att te sig som särskilt illavarslande.

Därför är det inte alls osannolikt att det finns livstecken runt hörnet för kortsiktiga aktörer. Men även om det finns en del som talar för att vi på kort sikt skall stämma av mot uppsidan kan mer försiktiga marknadsaktörer avvakta.

De säljcykler som verkat från och med måndagen under innevarande vecka är alltjämt närvarande.

Som vi tidigare har beskrivit kan förekomsten av säljcykler i en stark marknad i en del fall inte resultera i något särskilt alls. Men i en inte oansenlig andel av fallen kan marknaden uppleva snabba och kraftiga sättningar nedåt. Och i de fall säljtrycket uteblir är det inte ovanligt med åtminstone en sidledes andhämtningspaus.

Vi har ingen säljsignal, utan snarare en fortsatt förvarning om att förhöjd beredskap kan vara klokt.

Nyhetstorkan består och det är fortfarande sysselsättningssiffrorna (och dess påverkan på FED) mot slutet av veckan som är i fokus…

Slutsats: Gårdagens utförsäljning blev större än väntat. Men dels saknade den anatomin hos en begynnande nedgångsfas och dels har en stor del av marknadens överköpthet nu pyst ur. Därför är det troligt att det finns livstecken runt hörnet för kortsiktiga aktörer. Riskbilden är fortsatt förhöjd, men det kan mycket väl vara så att gårdagens utförsäljning endast utgör en kortsiktig botten i en fortsatt uppåtgående trend. Den försiktige marknadsaktören avvaktar tills bilden utkristalliserat sig. Sysselsättningssiffrorna i slutet av veckan. och reaktionen på densamma. kan ge väsentliga ledtrådar därvidlag.

Följ skribenten Tony Ugrina på Twitter:

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste börsnyheterna

Fallet tilltog efterhand på tisdagens Stockholmsbörs. De större europeiska handelsplatserna lyckades dock undkomma med något mindre förluster än sin svenska motsvarighet. Bland enskilda bolag tapetserade Boliden nyhetsrapporteringen efter brand.

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 slutade ned 1,5 procent till noteringen på 1.662. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 17 miljarder kronor.

Flera tungviktare draperades i rött vilket pressade index. H&M backade 1,4 procent, Nordea var ned 1,7 procent, Ericsson förlorade 1,5 procent medan Volvo var ned 2,3 procent.

Bland den tappra skara av större bolag som steg återfanns Swedish Match, Millicom och Billerud Korsnäs. Skogsaktien har vunnit Danske Markets förtroende och köpstämplats.

Gruvbolaget Boliden dominerade som sagt tisdagens nyhetsrubriker efter brand i den nyexpanderade Garpenberggruvan. Branden släcktes dock efter ett par timmar. Tillsammans med fallande metallpriser tappad dock Boliden-aktien drygt 3 procent.

Tv-bolaget MTG öppnade programtablån starkt men orkade inte stå emot det allmänna säljtrycket utan slutade ned 1,3 procent trots att Handelsbanken dragit upp riktkursen rejält och upprepat sitt köpråd.

Bland biometriaktierna märktes föga överraskande stora rörelser. Särskilt i Precise Biometrics som rusade 19 procent efter måndagens rejäla tapp. I sociala medier spekulerades det om huruvida biometribolagets teknologi finns med i Samsungs nya flaggskeppstelefon. Precise-vd:n avböjde dock att kommentera ryktena för Nyhetsbyrån Direkt.

3D-printningbolaget Arcam, som likt Precise Biometrics är en omsusad privatspararaktie, handlades ned närmare 5 procent efter att vd Magnus René mer än halverat sitt innehav.

”Det är av privata skäl, för att sprida mina risker. Arcam är fortfarande en väldigt stor del av mina finanser. Vi har publicerat årsredovisningen och det är uppenbart att bolaget är i ett mycket gott skick”, sade han till Direkt.

Köptrycket i Victoria Park och B&B Tools mojnade delvis. Fastighetsaktien steg dock 1 procent medan verkstadsaktien föll 1,9 procent.

Den förstnämnda har den senaste tiden omgärdats av en del insiderköp medan den sistnämnda köprekommenderats av Börsveckan.

Bland nätbankerna har Avanza dragit det längsta strået sedan årsskiftet då aktien är upp 19 procent medan konkurrenten Nordnet fått nöja sig med 13 procent.

Avanza har rivstartat det nya året och under februari ökade nettoinflödet med 10 procent jämfört med januari.

Avanza steg 0,5 procent medan Nordnet minskade 0,9 procent.

Strålterapibolaget Elekta tappade 2,3 procent inför onsdagsmorgonens kvartalsrapport där några analytiker varnat för sänkta prognoser. Carnegie flaggade i sin tur för att huvudrivalen Varian blivit en skarpare konkurrent på den kinesiska marknaden.

Oljepriset steg, vilket fick Lundin Petroleum att agera käringen mot strömmen. Oljeaktien klättrade 0,4 procent

Att Swedbank sänkte rekommendationen för Systemair till neutral tyngde aktien nästan 4 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Elekta (kl 7.30)

FIRST NORTH
– EOS Russia, SES

ÖVRIGA NORDEN
– Subsea 7 (kl 8.00), DS Norden (före kl 9)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Megafon

STÄMMOR
– Bredband2

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Börs: Life Science-/Healthcare-dag arrangerad av Stockholm Corporate Finance, Financial Hearings och Sweden Bio kl 8.00-17.00
– Elekta: telefonkonferens kl 10.00
– Cassandra Oil: bolagspresentation hos Remium kl 12.00

BÖRSSTATISTIK
– Creades: presenterar substansvärde kl 8.30
– Öresund: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Challenger Mobile: förlängd anmälningstid i nyemission avslutas
– HQ: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 19/3)
– Serendipity Innovations: första dag för handel på First North

MAKROSTATISTIK
– Storbritannien: BRC butiksprisindex februari kl 1.01
– Japan: Markit tjänste-PMI februari kl 2.35
– Kina: HSBC tjänste-PMI februari kl 2.45
– Silf/Swedbank: tjänste-PMI februari kl 8.30
– EMU: tjänste-PMI (def) februari kl 10.00
– EMU: detaljhandel januari kl 11.00
– USA: ADP sysselsättning privat sektor februari kl 14.15
– USA: Markit tjänste-PMI (def) februari kl 15.45
– USA: ISM tjänste-PMI februari kl 16.00

CENTRALBANKER
– Riksbanken: direktionsmöte kl 13.00
– Bank of Canada: räntebesked kl 16.00
– Fed: Beige Book kl 20.00
– Brasilien: räntebesked

MAKRO ÖVRIGT
– RGK: resultat växelemission kl 11.03
– RGK: annonserar växelemission kl 16.20
– Olja: DOE veckovisa lagerdata kl 16.30

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1661,87
3549,11
11280,36
6889,13
2107,78
18203,37
4979,90
18687,84
24625,29
1,1166
9,246
8,2791
50,55
60,67
-1,47%
-1,17%
-1,14%
-0,74%
-0,45%
-0,47%
-0,56%
-0,63%
-0,32%
0,00%
-0,01%
0,01%
-0,18%
-0,34%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Tony Ugrina för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på [email protected]

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.