Home > Morgonrapport: Fortsatt försiktig optimism att vänta?

Morgonrapport: Fortsatt försiktig optimism att vänta?

God morgon! 

Börserna i Asien stiger överlag med Kinabörserna kraftigt upp och Japan i stort sett oförändrat.

Euron har fortsatt att försvagas under natten på den fortsatt olösta frågan om nytt stöd till Grekland. Dollarn stärks samtidigt på bred front på förväntningar om räntehöjningar från Federal Reserve. Amerikanska marknadsräntor sjunker ett par punkter i längre löptider när handeln kommit igång igen efter att ha hållit helgstängt på måndagen.

För svensk del riktas intresset på tisdagen framför allt mot Per Jansson, som talar om det ekonomiska läget, dessutom kommer PPI-statistik för april. Internationellt ligger fokus framför allt på USA till eftermiddagen, med tung statistik över orderingången för varaktiga varor i april, liksom försäljning av nya hem i april och hushållens konfidensindikator i maj.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Det var som väntat en händelsefattig gårdag på Stockholmsbörsen med volym som uppgick till endast fem miljarder kronor vilket tydliggör hur stor del av handeln som härstammar från andra länder. I och med denna passiva dag är bilden av indexet i stort oförändrad, köparna har lyckats äntra det konsolideringsområde där kursen höll sig från mitten av februari fram till sättningen för några veckor sedan.

OMXS30, dagsgraf, 6 mån.
OMXS30, dagsgraf, 6 mån.

Den försiktiga, men än dock tydliga optimismen som resulterat i små uppgångar dag efter dag illustrerar hur få alternativ som faktiskt finns till aktiemarknaden. Vi ser det som positivt med mindre dagliga uppgångar än riktiga tjurrusningar då indexet på så sätt undviker att bli kraftigt överköpt samt den orolighet som följer från det.

OMXS30 befinner sig dock fortsatt vid nivåer som kan locka stort utbud, dels från de aktörer som konstaterade nivåerna som för dyra senast, men även från de som vill se till att komma loss på plus minus noll. Vi skulle vilja se noteringar upp mot 1660 innan vi helt ställer in oss på nya försök mot tidigare all time highs.

Vi uttryckte optimism för amerikanska börser i gårdagens morgonrapport och även för europeiska under föregående vecka, varför vi har fortsatt tilltro till aktier under kommande handelssessioner. Det ska dock bli högst intressant att se hur europeiska investerare väljer att reagera dels på Yellens uttalande i fredags kväll, och dels på helgens utspel från grekiska representanter. Det är 5e juni det åter är dags för en betalning till IMF, denna gång på €301 miljoner, och inom kort ska väl därmed spekulationerna åter få förnyad kraft.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 9.30: SCB: PPI april
Mest intressant som vägledning inför KPI. PPI-inflationen växlat upp under 2015 till följd av den försvagade kronan. SEB noterar i ett marknadsbrev att kronan dock stärktes i april, vilket kommer att pressa ned PPI m/m. De spår dock att PPI y/y ligger kvar på 2,3%.

kl 14.30: USA: order varaktiga varor april
I mars steg orderingången på varaktiga varor med 4,7% m/m, främst pga en uppgång med 14,6% i order på transportutrustning, men trenden på lite längre sikt har varit svag. Nu i april väntas en rekyl och orderingången spås ha sjunkit tillbaka 0,5%, medan orderingången exklusive transport väntas ha ökat 0,5%.

Wells Fargo tror att den starka uppgången i mars var en engångsföreteelse och att tillverkningssektorn kommer att gå fortsatt svagt. De spår en nedgång med 1,5% m/m i april. ”De senaste indikatorerna, inklusive en nedgång i industriproduktionen och en minskning av anställda i industrin, bekräftar vår prognos.”

kl 15.00: USA: S&P/CS husprisindex mars
I februari steg huspriserna i 20 storstadsområden med 5,03% y/y, vilket var mer än väntade 4,70%. I mars väntas prisökningstakten ha växlat ned till 4,60%.

kl 16.00: USA: försäljning nya hem april
Nyhemsförsäljningen väntas ha ökat med 5,0% i april efter en nedgång med hela 11,4% i mars – vilket var betydligt under förväntningarna. Morgan Stanley tror på en ännu starkare uppgång, 7,0%, mot bakgrund av att byggloven ökade hela 20% i april och att NAHB husmarknadsindex steg kraftigt.

kl 16.00: USA: hushållens konfidensindikator maj
De amerikanska hushållens förtroende väntas ha fortsatt marginellt ned, till 95,0 maj efter en oväntad och kraftig nedgång till 95,2 i april. Även andra mätningar visar på en dämpning av konsumentförtroendet i USA, efter att det stigit till nivåer som inte skådats sedan före finanskrisen.

kl 17.30: Riksbanken: Per Jansson talar om det ekonomiska läget, ingen publicering
När Riksbankens mest frispråkige direktionsledamot talar lystrar marknaden, även om inget tal publiceras denna gång. Kanske har han något att säga om den senaste tidens kronförstärkning mot euron, precis som han inför mellanmötessänkningen i mars påpekade att i synnerhet kronans växelkurs mot euron kommer att vara i fokus för Riksbanken.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen avslutade måndagens session svagt på plus, vilket innebar en återhämtning efter inledande nedgångar.

Handeln var ganska villrådig, eftersom viktiga börser som Frankfurt, London och New York var helgstängda.

Bland de kontinentala börserna som höll öppet märktes tydliga indexnedgångar i Grekland och Spanien, där banksektorn stod för pressen.

Vid stängning var OMXS30-index 0,1 procent upp till noteringen 1.650. Aktier för låga 5 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

I brist på vägledning från stora europeiska börser kan aktörer på Stockholmsbörsen ha sneglat på utvecklingen i Sydeuropa, som var ganska trist.

Bakgrunden till börsfallen var ett uttalande om att Grekland inte kommer kunna klara återbetalningarna till IMF i juni vilket fick den grekiska storbanken Piraeus att falla.

För svensk del var banksektorn under stora delar av dagen sämsta sektor, men precis i slutet av sessionen skedde en viss återhämtning ledd av SEB.

Bland enskilda aktier leddes eftermiddagens upphämtning av SSAB som avslutade 2,8 procent högre. Goldman Sachs har höjt sin rekommendation till köp från tidigare neutral. Investmentbanken menar bland annat att oron för efterfrågan på den amerikanska grovplåtsmarknaden är överdriven.

På samma tema klättrade SCA 1,5 procent, sedan Handelsbanken dragit upp hygien- och skogsbolaget till köp från tidigare öka.

Kinnevik fortsatt norrut med 1,3 procent vilket betyder plus 7 procent på cirka en vecka. Enligt tidigare medieuppgifter förbereder Rocket Internet en börsnotering av Kinneviks största onoterade innehav, Global Fashion Group samt hämtmatsjätten Global Online Takeaway Group.

Inom OMXS30-index var den enskilt största indexpressaren Nokia, som tappade 0,9 procent efter fredagens nedgång.

Telekomjätten har flera uppgångsdagar i ryggen efter förra veckans spekulationer om budhöjningar kring bolagets kart- och positioneringstjänst Here samt nyheten om att Kina ska investera stora summor i 4G-nät.

Nyheten att Astra Zenecas partner i utvecklingen av psoriasispreparatet brodalumab, Amgen, avslutat samarbetet fick det svenska läkemedelsbolaget att falla 1,3 procent vilket var sämst i OMXS30-index.

Bland de mindre bolagen kunde aktieägarna i Partnertech glädja sig åt ett bud från finländska Scanfil. Kontraktilstillverken rusade 26 procent till kursen 34:80 kronor vilket var strax under budkursen på 35 kronor.

En aktie som åkte jojo var Cassandra Oil, som initialt förlorade 14 procent efter nyheten att det inte kommer att nå sitt mål om att ha två anläggningar i full drift vid halvårsskiftet och att bolaget genomför en riktad emission. Vid lunchtid vände dock aktien upp till hela plus 20 procent för att sedan stänga 5 procent högre. I en intervju med Nyhetsbyrån Direkt uppgav bolagets grundare och storägare att produktionsstarten i spanska Jerez ska påbörjas nästa vecka.

Tribona, som gått sidledes, sedan slutet av mars avslutade dagen 2,6 procent högre. Brummerfonden Carve Capital har tagit position i fastighetsbolaget och innehar nu över 5 procent av kapital och röster.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1650,69
589,570
3655,41
11815,01
7031,72
2126,06
5089,36
20424,77
28391,63
1,0945
9,2343
8,4361
59,80
65,53
0,14%
-0,12%
-0,64%
-0,42%
0,00%
-0,22%
0,00%
0,05%
1,42%
-0,32%
0,03%
0,36%
-0,05%
0,02%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på fredrik.stenkil[at]gmail.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.