Home > Morgonrapport: Fortsatt konsolidering att vänta, vad är nästa steg?

Morgonrapport: Fortsatt konsolidering att vänta, vad är nästa steg?

OMXS30 handlades avvaktande under gårdagen under låg omsättning till följd av att de amerikanska börserna hade helgstängt. Under natten har de asiatiska börserna stigit över lag, med vissa undantag. Oljepriset backar svagt och dollarn fortsätter att sjunka i värde. Vi väntar oss att OMXS30 öppnar dagens handel kring oförändrade nivåer. 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Den stora bostadsstatistikdagen gick relativt lugnt till där indexet handlades till -0,07 procent för dagen till 1627,3 punkter. Omsättningen för dagen låg på 11 miljarder kronor, efter att bland annat de amerikanska börserna hade helgstängt. Banksektorn var sänke under dagen efter en analys om negativ syn på sektorn som pekade på en oro för bostadsmarkandsprisernas nedgång och dess påverkan.

Nordea meddelade att de sänker bolåneräntorna efter att ha tappat marknadsandelar senaste tiden. Nu står deras ränta med tre månaders bindningstid på 1,99 procent.

Stort fokus på bostäder igår med intressant statistik som gav marknaden ny information att ta hänsyn till. Utfallet för SEBs boprisindikator visade att andelen personer som tror på fallande priser i förhållande till de som tror på stigande priser backade till -13 procent för januari, vilket är en större andel som tror på sjunkande priser än för december där utfallet var på -5 procent. Jag tycker det är intressant att sentimentet har ändrats så fort på bostadsmarknaden, vilket i sin tur skapar orosmoln för en längre tid av nedgångar snarare än en snabb återhämtning som tidigare år.

Vi går vidare till Valueguards bostadsprisindex som för december månad sjönk med 2 procent, något som i och för sig var väntat. December är generellt sett en svag månad för bostadspriserna, men även det säsongsrensade indexet sjönk 0,9 procent. Bostadsrätterna backar mer än villorna, där skillnaden var -2,7 procent mot villapriserna -1,6 procent. Totalt sett har bostadsprisutvecklingen i Sverige varit -7,8 procent för den senaste tremånadsperioden. Marknaden verkar inte ta så mycket fokus på bostadsmarknaden än så länge, kanske tror den på bättre vår? Under gårdagen visade fastighetsbolagen en blandad utveckling utan att sticka ut åt något håll. Banksektorn backade dock och agerade sänke för stockholmsbörsen. Om dexemver är en månad med mindre aktivitet på bostadsmarknaden är perioden i börjar av året en stark sådan, vilket kan ge stöd till priserna på kort sikt tillsammans med det stundande amorteringskravet. Det är först efter den som effekterna kan synas.

Något som inte har påverkats än är i alla fall hushållens konsumtion som steg 2,1 procent i november jämfört med samma period förra året.

Idag väntar en ganska lugn makrodag med tysk och brittiska KPI och PPI index att se fram emot.

Tekniskt så är OMXS30 i en konsolideringsfas efter den starka inledningen på året. Från onsdag förra veckan fram tills även igår har OMXS30 handlats till i stort sett oförändrade nivåer. Kortsiktiga säljsignaler får indexet om den backar under konsolideringsfasen runt 1620 punkter medan en kortsiktig köpsignal erhålls vid ett utbrott på ovansidan. Det vill säga till 1635 punkter ungefär. Det intressanta är att strax ovanför där finns ett viktigt motståndsområde att passera, där OMXS30 får en starkare köpsignal och siktar vidare mot 1683 punkter. På nedsidan får OMXS30 en säljsignal vid 1610, 1592 samt 1573 punkter, där den senare är den viktigaste att bevaka. Om någon vecka kommer vi in i rapportperioden där börsens bolag får bevisa om den inledande uppgången motsvarar förväntningarna. Det finns därmed vissa risker att den avvaktande handeln fortgår tills rapportperioden visar vad den har att leverera.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

  • Finland: BNP-indikator november kl 8.00

  • Tyskland: grossistpriser december kl 8.00

  • Tyskland: KPI (def) december kl 8.00

  • Storbritannien: KPI december kl 10.00

  • Storbritannien: PPI december kl 10.30

  • Storbritannien: husprisindex, ONS, november kl 10.30

  • USA: Empire manufacturing januari kl 14.30

Övrigt

  • Riksbanken: resultat omvänd repa kl 10.15

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Fingerprints samarbete med Visa togs emot väl av investerarna på Stockholmsbörsen på måndagen och även samarbetspartnern Precise lyfte. Banker handlades däremot ned efter en sektoranalys.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde ned 0,1 procent på 1.627,3 och omsättningen på Stockholmsbörsen summerade till 11 miljarder kronor. På kontinenten rörde sig tyska DAX ned 0,3 procent medan franska CAC 40 stängde oförändrad.

I Stockholm tyngde banksektorn index-utvecklingen. Swedbank intog bottenplatsen i OMXS30, ned 2,4 procent, efter att Credit Suisse luftat sin oro för effekter av sjunkande svenska bostadspriser. Swedbank sänktes till underperform från investmentbanken, samma rekommendation upprepades för Handelsbanken och SEB som backade 0,8 respektive 0,4 procent. För Nordea upprepades neutral, aktien var ned 0,7 procent.

Gruvbolaget Boliden tappade 1,0 procent sedan Deutsche Bank sänkt rekommendationen för aktien till sälj från behåll.

Inom cykliskt ökade verkstadsbolaget SKF 1,3 procent efter att både ABG och Pareto höjt sina rekommendationer för kullagertillverkaren. Att den största konkurrenten i Europa, tyska Schaeffler, på måndagen släppte preliminära försäljningssiffror för det fjärde kvartalet 2017 som översteg guidningen stödjer en positiv syn på SKF, framhöll Pareto även.

Finländska Metso retirerade 10 procent efter avisering om lägre orderingång och lönsamhet i framför allt gruvrörelsens servicedel under det fjärde kvartalet. De svenska konkurrenterna Sandvik och Atlas Copco A var dock 1,1 respektive 0,3 procent högre, delvis hjälpta av rekommendationshöjningar.

Bäst presterande svenska storbolagsaktie var Fingerprint Cards som klättrade drygt 5 procent efter att ha lanserat ännu ett pilotsamarbete med Visa kring smarta kort, nu i USA efter Cypern häromveckan.

Samarbetspartnern Precise byter vd, samt finns med i Fingerprints smarta kort. Aktien lyfte 15 procent.

Clas Ohlson drog upp 1,4 procent med stöd av en starkare decemberförsäljning än väntat, plus 4 procent totalt sett mot förväntningar på plus 0,4 procent (enligt två estimat).

Nordic Waterproofing stärktes nära 7 procent efter köpråd i både Dagens Industri och Börsveckan.

Därutöver gick flera bolag i spelsektorn bra. Cherry och Nordic Leisure, som fått vara med i Börsveckans modellportfölj, steg 13 respektive 6 procent. Leo Vegas avancerade 11 procent till 111:90 kronor. Pareto har höjt riktkursen för bolaget till 130 kronor från 90 kronor och upprepat sin köprekommendation efter fredagens storförvärv.

Bostadsutvecklare och fastighetsbolag hade en blandad utveckling efter att Valueguard och SEB publicerat ny statistik som pekar mot att bostadsmarknaden har fortsatt att försvagas. JM steg nära 1 procent medan Besqab backade 1,8 procent. Inom fastighetssektorn steg Atrium Ljungberg drygt 1 procent medan Kungsleden uppvisade ett tapp om närmare 2 procent.

Morgan Stanley befarar att den svenska kommersiella fastighetsmarknaden kan följa med bostadsmarknaden nedåt.

Edgeware, som vinstvarnade i fredags och föll 38 procent, rekylerade upp dryga 4 procent. SHB har höjt rekommendationen för aktien till öka från minska.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1627.29
3611.81
13200.51
2786.24
25803.19
7261.06
23943.65
31720.03
1.23
9.82
8.01
64.5
70
-0.07%
-0.02%
-0.34%
0.67%
0.89%
0,00%
0.96%
1.22%
-0.01%
-0.07%
-0.04%
-0.49%
-0.37%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.