Home > Morgonrapport: Fortsatt nedåt under måndagen

Morgonrapport: Fortsatt nedåt under måndagen

OMXS30 fortsatte där föregående vecka tog vid och stängde klart under nollan även under måndagens handelsdag. Index stängde tillslut ned -0,84 procent till nivån 1621,19. Tisdagen bjuder på kvartalsrapport från Öresund samt IMF:s globala konjunkturprognos som presenterades redan under natten. Wall Street stängde gårdagen på blandat och under natten har även de asiatiska marknaderna över lag utvecklats blandat.

Sammantaget inför tisdagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring oförändrat.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen och övriga världen inledde den nya veckan i negativa tecken sedan oro över de italienska statsfinanserna återigen sänkt börshumöret. Det svenska storbolagsindexet stängde tillslut ned -0,84 procent till nivån 1621,19. Omsättningen under måndagens handelsdag hamnade på 12,4 miljarder kronor.

Klar vinnare i OMXS30 under gårdagen blev Tele2 sedan EU-kommissionen godkänt sammanslagningen med Com Hem. Kommissionen framhöll att fusionen inte lär leda till några problem eftersom bolagens rörelser till största del är kompletterande. Tele2 stängde tillslut upp 1,6 procent medan Com Hem avslutade dagen på positiva 1,7 procent.

Bland de många förlorarna var Getinge i botten med ett tapp på -3,7 procent. Anledning var nyheten att Getinges dotterbolag Datascope har fått ett varningsbrev från den amerikanska hälsovårdsmyndigheten FDA. Brevet avser brister som FDA upptäckt under en inspektion i bolagets anläggning i New Jersey.

En bra bit under nollan noterades även Alfa Laval och Hexagon som tappade -3,5 respektive -2,5 procent trots att inga bolagsspecifika nyheter presenterades.

Måndagens tunna makroagenda inleddes med den tyska industriproduktionen som visade att industriproduktion fortsatte ned även i augusti. Utfallet på ett tapp om -0,3 procent i jämförelse med juli, var klart sämre än förväntningarna från analytiker som spådde en uppgång med 0,4 procent. Commerzbank kommenterade att nedgången delvis beror på att bilindustrin tyngs av EU:s nya avgasutsläppstest. ”Dagens siffror och nedåttrenden i inkommande order indikerar att svagheten i tysk ekonomi troligtvis kommer att fortsätta till slutet av året”, skrev Commerzbanks Marco Wagner. Samma man påpekade dock att stabiliseringen i IFO-index ger hopp om att ekonomin kommer att stärkas i början på 2019.

Vidare under gårdagen presenterades SEB:s boprisindikator, vilket inte heller blev en munter läsning. SEB:s indikator, som visar skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser kontra fallande priser, backade klart till 22 i oktober från 33 i september. SEB:s privatekonom Jens Magnusson menar att oktobers tydliga sättning efter ett tidigare starkt år inte räcker som underlag för att säga om det är ett trendskifte nedåt eller om den långsiktigt uppåtgående trenden fortsätter. Bland orsakerna till oktobers fall lyfte han fram rapporter om svårsålda bostäder som troligtvis påverkat hushållens inställning.

Tisdagens makroagenda inleddes under natten då IMF presenterade sin globala konjunkturprognos. Den internationella valutafonden framhöll att tillväxten har tappat momentum under första halvåret och nedåtriskerna har ökat, varpå man nedreviderade sin BNP-prognos till 3,7 procent i år och 3,7 procent nästa år. I julis prognos spåddes en ökning med 3,9 procent i år och nästa år. IMF konstaterade även att flera av de risker som lyftes fram i senaste prognosen nu har blivit mer uttalade eller har delvis förverkligats. Däribland nämner man ökade handelshinder och vändande kapitalflöden till tillväxtmarknaderna med svagare fundamenta och ökade politiska risker.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Rapporter

 • Öresund (kl 8.00)

Makrostatistik

 • Storbritannien: BRC detaljhandel september kl 1.00
 • Japan: bytesbalans augusti kl 1.50
 • Svensk Handel Stil: Stilindex kl 6.00
 • Norge: BNP augusti kl 8.00
 • Tyskland: handelsbalans augusti kl 8.00
 • USA: NFIB småföretagsindex september kl 12.00

Övrigt

 • RB: resultat omvänd repa kl 10.15
 • Riksbanken: Stefan Ingves talar i Thailand om centralbankernas roll i en digitaliserad ekonomi kl 15.45
 • Riksbanken: Henry Ohlsson håller föreläsning om Riksbankens historia i Göteborg kl 17.30
 • IMF: Global konjunkturprognos (WEO) kl 3.00
 • Riksbanken: Cecilia Skingsley medverkar på penningpolitiskt seminarium hos LO kl 9.00-11.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen inledde veckan i sydlig riktning. Mönstret var likartat i övriga Europa. Fallande Kinabörser och ny oro för Italiens budgetunderskott bidrog till en dämpad stämning bland investerarna. I Stockholm tyngde banker och industribolag medan defensiva inslag som Tele2 steg.

Vid stängning hade OMXS30 sjunkit med 0,8 procent till 1.621 och aktier för 12,4 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen. I Frankfurt backade DAX-indexet med 1,4 procent och Milanobörsen föll än mer tyngt av banksektorn.

Bland OMXS30-bolagen var flertalet aktier på minus. Getinge sjönk mest med nära 3,7 procent. Getinges dotterbolag Datascope fick den 11 september i år ett varningsbrev från den amerikanska hälsovårdsmyndigheten FDA.

Varningsbrevet avsåg brister som myndigheten hittat under en inspektion av en anläggning i Fairfield i New Jersey som används för att tillverka ballongkatetrar.

SHB tappade 2,0 procent vilket var mer än övriga svenska storbanker. Den schweiziska investmentbanken UBS, har sänkt sin rekommendation till sälj. UBS anser att SHB är den dyraste nordiska banken och att den utvecklats omotiverat starkt mot europeisk banksektor överlag.

Bland storbolagen steg Tele2 med 1,6 procent. EU-kommissionen har godkänt sammanslagningen mellan Tele2 och Com Hem. Fusionen leder inte till några problem för konkurrensen eftersom företagens verksamheter och tillgångar till största del är kompletterande, framhöll EU-kommissionen.

Swedish Match ökade 0,2 procent till 462 kronor. Den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs har höjt sin riktkurs till 637 kronor och upprepat köp i aktien.

I övrigt noterades nytt kurslyft i vårdbolaget Capio. Capio som tidigare fått ett bud från Ramsay, har nu fått ett nytt högre bud från samma vårdaktör på 58 kronor per aktie jämfört med tidigare 48:50 kronor. Aktien steg till 56:70 kronor, en uppgång med 11,6 procent.

Anoto steg med 8,3 procent. Bolaget har tecknat ett treårigt licensavtal med Deutsche Telekom IT.

Bland förlorarna sågs en rejäl nedgång för medicinteknikbolaget Boule Diagnostics. Dess amerikanska dotterbolag har fått ett varningsbrev från den amerikanska hälsovårdsmyndigheten FDA rörande dess instrumenttillverkning inom blodanalys. Aktien dök med drygt 16 procent.

I spåren av Boules nedgång tappade även Cellavision 9 procent som även det är ett diagnosiskt bolag inom blodanalys.

Därutöver var även Immunovia ned med 9 procent. Bolaget utvecklar en plattform för tester på olika sjukdomar med hjälp av blodanalys. Bolaget uppgav på måndagen at de ska fokusera på Reumatoid Artrit.

Utanför Stockholmsbörsen rusade TC Tech med 70 procent på First North. Bolaget som gör avancerade plastdetaljer till bildskärmar har fått ett slutgodkännande av en kund i Taiwan, gällande produktionssystemet för volymproduktion av högpresterande LGP:er till LCD-bildskärmar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:25)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1621.19
3309.72
11947.16
2884.43
26486.78
7735.95
23512.7
26311.97
1.15
10.43
9.08
74.64
84.37
-0.84%
-1.07%
-1.36%
-0.04%
0.15%
-0.67%
-1.14%
0.42%
0.06%
-0.04%
-0.08%
0.47%
0.55%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.