Home > Morgonrapport: Fortsatt nedgång kan komma att utmana tung stödnivå idag.

Morgonrapport: Fortsatt nedgång kan komma att utmana tung stödnivå idag.

Med stort fokus på både Fingerprint, verkstad och banksektorn föll storbolagsindexet OMXS30 -0.78% till 1571 punkter på tisdagen. Omsättningen uppgick till hela 20 miljarder kronor, och tisdagens vinnare blev Dometic Group som steg +1.22%, medan Fingerprint Cards föll avslutningsvis hela -31.75%. Det sura humöret runt om i Europa, spreds över till USA som föll kraftigt, bland annat S&P 500 backade -1.24%. De negativa tongångarna tar inte slut här, Asien handlas efter natten i kraftigt negativt territorium med nedgångar på 1.5 – 2.0 procent. Även oljan föll på tisdagen och handlas nu strax under 51 dollar.

Dagens fokus:

 • Exklusive utdelning: Avanza (10:50 kr)
 • USA: försäljning befintliga bostäder februari kl 15.00
 • Sommartid i USA sedan 12 mars. En timme mindre tidsskillnad mellan USA och Sverige. Sverige byter två veckor senare, söndag 26 mars.

Ledande svenska terminer indikerar en negativ öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Trots återhämtning efter första nedgången under tisdagen redan på morgonen, fick vi en andra kraftig nedgång när USA öppnade och OMXS30 stängde vid dagslägsta 1571 punkter. Att säljstyrkan var så pass signifikant, med press från verkstad men även bank, att ledande terminer pekar på en öppning strax ovanför 1560 punkter förändrar situationen helt.

I skrivande stund pekar ledande terminer på en öppning kring 1562 punkter.

Efter tisdagens handel kan situationen helt ha förändrats, det var signifikant nedgång inte bara i Sverige men även runt om i Europa, som blev ännu tyngre i USA, som runnit över till Asien under nattens handel.

Den amerikanska S&P 500 terminen handlas även i negativt territorium denna onsdagsmorgon, vilket ger ytterligare bekräftelse till indikationen på negativ inledning när den svenska börsen öppnar om ett par timmar.

Vi har hela tiden lyft fram att vi upplevt ett positivt samband mellan volym och utveckling på börsen.

Uppgångsdagar har uppvisat styrka och hög volym, medan nedgångsdagar tydligt tappat momentum med signifikant lägre volym.

Nedgången på tisdagen var så pass signifikant, vilket gör att det inte går att bortse från att höja ordentligt på ögonbrynen.

Omsättningen var hela 20 miljarder under en nedgångsdag, detta har vi inte upplevt på ett längre tag.

Morgonrapport: Fortsatt nedgång kan komma att utmana tung stödnivå idag.

Att verkstad föll så pass kraftigt, samtidigt som europeiska banker pressades på nyheter om möjlig penningtvätthärva, skulle fortsatt nedgång inom dessa indextunga bolag pressa börsen ytterligare i Europa.

Att vi även kan komma att utmana 1560 punkter denna onsdag, sätter även allt lite på sin spets.

Just 1560 punkter är en prisnivå som ej får brytas, och etableras under, för då får vi säljsignaler och en uppgång att vänta kan då eventuellt vara borta ur bilden.

Att vi även fick ett utbrott ur konsolideringen, men på nedsidan eldar även på ett negativt sentiment.

OMXS30 är förvisso nu kortsiktigt översålt, men samtidigt finns det utrymme för ytterligare nedgång innan en rekyl kan komma.

Vi inväntar och ser om 1560 punkter håller, för att se om vi får en studs vilket då ger fortsatt positivitet, ändock betydligt mer försiktigt sådan.

Får vi en etablering under 1560, är det 1540 punkter som är i sikte, och sannolikheten för ett sådant scenario har ökat betydligt.

Kan det vara så att tisdagens handel var en katalysator för nedgång? Mycket är sträckt för närvarande, även om vi fundamentalt har bränsle till uppgång.

Den tekniska situationen pekar dock på fortsatt negativitet, och vi låter priset visa vägen, upp som ned.

Inför dagens handel innehar vi motstånd vid 1580, 1588 och därefter 1600 punkter.

Stödnivåer inväntar redan vid 1560 följt av 1540 och 1527 punkter.

Makroagendan bjuder på amerikanska siffror gällande försäljning av befintliga bostäder.

Försäljning ökade betydligt i januari till en ny högstanivå för innevarande cykel, till 5,69 miljoner bostäder i beräknad årstakt, och väntas fortsatt ligga på en solid nivå, enligt Credit Suisse USA-ekonomer. De tror dock att försäljningen tillfälligt kyls av något till 5,50 miljoner i februari.

”I tillägg till högre bolåneräntor så är ett begränsat utbud en viktig faktor som håller tillbaka en snabbare tillväxt för bostadsförsäljningen”, skriver Credit Suisse.

Fingerprint faller över 40 procent!

Måndagens positivitet får käftsmäll med nedgång på över 40 procent efter vinstvarning och tillbakadragen prognos.

Fingerprint Cards faller som en sten med över 40 procent på tisdagen, efter att bolaget vinstvarnar och drar tillbaka tidigare prognos.

Den tidigare föreslagna utdelningen dras även tillbaka.

Aktien handlas efter nedgången därmed vid lägsta nivån sedan juli 2015.

”Då de kortsiktiga utmaningarna förväntas fortgå under andra kvartalet kan Fingerprint Cards inte bekräfta bolagets kommunicerade prognos för intäkter och lönsamhet för helåret 2017”, skrev bolaget.

Vidare skrev bolaget ”En trög säsongsstart på året har försvagats ytterligare av höga lageruppbyggnadsnivåer i värdekedjan. På grund av OEM-kundernas lageruppbyggnad har även efterfrågan på bolagets fingeravtryckssensorer varit svagare än väntat”.

Vid en telefonkonferens på tisdagen upprepade bolagets vd Christian Fredrikson en marknadsandel på omkring 50 procent för helåret 2017, trots att man valt att avstå från att ge ytterligare prognos för 2017…

Avslutningsvis stängde aktien -31.75% till 34.40 kronor på tisdagen.

Fingerprint faller över 40 procent! Måndagens positivitet får käftsmäll med nedgång på över 40 procent efter vinstvarning och...

Kraftigt fall för Deutsche Bank när böter ej kan uteslutas för valutahandel.

Tyska storbanken kan komma att bötfällas av amerikanska Fed och finansövervakningsmyndighet i New York.

Deutsche Bank faller över 8 procent på tisdagen, efter att det framgår enligt källor till Bloomberg News att tyska storbanken kan bli bötfälld för agerande på utländska valutamarknader.

Redan på måndagen uppgav Deutsche Bank att amerikanska justitiedepartementet lagt ned brottsutredningen, men enligt källor till Bloomberg News är man i slutskedet som kan komma innebära böter, och såfall till vilket belopp.

Detta blir andra betydande beskedet inom kort tid, efter att tidigare annonserat en nyemission på 8 miljarder euro, till en teckningskurs på kraftig rabatt trots veckans nedgång.

Bankens vd John Cryan sade tidigare vid annonsering av nyemissionen att ”beslutet innebär ett väsentligt steg framåt på vägen mot att skapa en enklare, starkare och växande bank”.

Kraftigt fall för Deutsche Bank när böter ej kan uteslutas för valutahandel. Tyska storbanken kan komma att...

Spelbolagen utmanar stödnivåer efter tydlig nedgång på tisdagen…

Nedgång står Betssons vd för som lyfter fram dåliga sportresultat feb/mars i en intervju med Bloomberg News.

Spelbolagen backar tydligt på tisdagen, däribland Betsson som faller över tre procent. Även Kindred Group åker med i fallet med över två procent.

Nedgången innebär att spelbolagen nu utmanar tunga stödnivåer, och bränsle står Betssons vd Ulrik Bengtsson för, som i en intervju med Bloomberg News sade att trots en bra start på första kvartalet så återfinns press från ofördelaktiga sportresultat under senare delen av februari till början av mars.

”Det enda jag har noterat är att många av mina konkurrenter har varit ute och pratat om mycket dåliga sportboksresultat under slutet av februari och början av mars. Vi är exponerade mot samma matcher som alla andra”, kommenterade han.

Vidare sade han ”Vi har inte kommenterat detta men jag kan sammanfatta med att vi har sett det och att vi påverkas av samma resultat. Den enda skillnaden är att vår verksamhet består av 70 procent kasino, så vi kanske påverkas något mindre”.

Något som legat på tapeten ett tag är regleringar inom Europa, och här sade han ”Allt eftersom vi växer i vissa av dessa stora europeiska marknader som är lokalt reglerade – Italien, Tyskland, Storbritannien – kommer vi att se marginalpress. Den trenden kommer att fortsätta”.

Spelbolagen utmanar stödnivåer efter tydlig nedgång på tisdagen… Nedgång står Betssons vd för som lyfter fram dåliga...

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Skistar (kl 7.30)

Exklusive utdelning

 • Avanza (10:50 kr), Cargotec (0:94 eur för A-aktie, 0:95 eur för B-aktie), Jyske Bank (5:25 dkk), Outokumpu (0:10 eur), Sanoma (0:20 eur)

Makrostatistik

 • Japan: handelsnetto februari kl 0.50
 • EMU: bytesbalans januari kl 10.00
 • USA: FHFA husprisindex januari kl 14.00
 • USA: försäljning befintliga bostäder februari kl 15.00
 • USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 15.30

Övrigt

 • BOJ: protokoll från policymötet 30-31/1 kl 0.50
 • Nya Zeeland: räntebesked kl 21.00
 • Sommartid i USA sedan 12 mars. En timme mindre tidskillnad mellan USA och Sverige. Sverige byter två veckor senare, söndag 26 mars.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsens stod för en oregelbunden utveckling under tisdagen och vände ned under eftermiddagshandeln i takt med fallande USA-börser. De större europeiska handelsplatserna noterades också lägre.

På börsgolvet stal Fingerprint all uppmärksamhet efter vinstvarning, slopad helårsprognos och indragen utdelning.

Storbolagsindexet OMXS30 sjönk 0,8 procent till 1.571. Aktier för över 20 miljarder kronor bytte händer på Stockholmsbörsen, varav Fingerprint stod för drygt 3 miljarder.

Efter att biometriaktien kollapsat kring 40 procent i öppningen slutade den 32 procent lägre på drygt 34 kronor, vilket placerar aktien på samma nivå som sommaren 2015. Sedan toppnoteringen i slutet av 2015 har närmare tre fjärdedelar av Fingerprints börsvärde raderats ut.

Carnegie sänkte sin riktkurs till 25 kronor med upprepat säljråd.

”Givet den ovanligt höga försäljningen till smartphonetillverkare och lageruppbyggnaden under det andra halvåret 2016 kommer det att bli svårt att åstadkomma intäktstillväxt under det andra halvåret 2017, och för den delen 2017”, hette det i Fingerprint-analysen från Carnegie.

I den övriga biometrisektorn tappade Precise nästan 5 procent trots upprepad prognos. I Norge föll Next närmare 9 procent medan Idex backade drygt 3 procent på Oslo-börsen.

Ericsson retirerade 2 procent. Telekombolagets styrelseordförande Leif Johansson uppgav för CNBC att han aldrig har diskuterat samgående eller någon sorts strukturaffär mellan det svenska telekombolaget och amerikanska Cisco.

Enquest steg över 3 procent efter sitt bokslut. Produktionsprognosen för i år upprepades efter att oljebolagets prestigeprojekt, Kraken-fältet, alltjämt väntas påbörja sin produktion under nästa kvartal.

Lundin Petroleum slutade ungefär oförändrat. En uppdatering kring det norska jättefältet Johan Sverdrup lämnades, där de huvudsakliga budskapen i stort sett var upprepningar.

Bland gruvbolag var det allmänt mörker i Europahandeln. För svenskt vidkommande tappade Boliden, SSAB och Lundin Mining markant mer än storbolagsindex.

Spelsektorn hamnade även den i motvind efter att Betsson i en intervju med Bloomberg News bland annat pekat på ofördelaktiga sportresultat under slutet av februari och början av mars.

Betsson föll med 3,8 procent, Kindred var ned 3,6 procent medan Kambi tappade 6,5 procent.

WNT Research steg nästan 3 procent. Bioteknikbolaget redovisade positiva resultat från analyser i en fas 1b-studie gällande cancerpatienter.

Dignitana avancerade närmare 7 procent. Bolaget ska vara lönsamt om ett år ungefär enligt vad en styrelseledamot uppgav vid Stockholm Corporate Finance Life Science på tisdagen.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1570.88
3429.62
11962.13
7378.34
2344.02
20668.01
5793.83
19078.53
24233.82
1.08
9.52
8.81
48.07
50.79
-0.78%
-0.23%
-0.75%
-0.69%
-1.24%
-1.14%
-1.83%
-1.94%
-1.46%
-0.04%
0.09%
0.12%
-0.35%
-0.33%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
ECB

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.