Home > Morgonrapport: Fortsatt negativ avreaktion från USA väntar…

Morgonrapport: Fortsatt negativ avreaktion från USA väntar…

Kraftigt negativa rörelser dominerade onsdagens handel runt om i världen. Politisk oro borta i USA gällande Donald Trump rann över även till svensk handel, och fick OMXS30 att stänga hela -1.49 procent till 1628.37 punkter. Omsättningen ökade och uppgick till drygt 19 miljarder kronor på Stockholmsbörsen, och samtliga bolag inom OMXS30 stängde på minus när vi även slog ut två tekniska stödnivåer. Torsdagens handel förväntas dessutom inleda vidare söderut, vidare bort från tekniska nyckelnivån vid 1630 punkter, som nu agerar motstånd…

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Kraftigt negativa rörelser dominerade onsdagens handel runt om i världen, med breda nedgångar på över 1 procent för flera storbolagsindex.

Det är alltså först och främst avskedandet av FBI-chefen James Comey som skapat rubriker, samtidigt som hemliga uppgifter läckt vid ett möte med ryska ledare förra veckan som kommit upp till ytan.

Omsättningen ökade till drygt 19 miljarder, och när samtliga bolag inom OMXS30 stängde på minus gav en nedgång på -1.49 procent för storbolagsindexet OMXS30, fick vi en stängning inte bara under vår tekniska stödnivå vid 1640, men även 1630 punkter.

Morgonrapport: Fortsatt negativ avreaktion från USA väntar…

Vi slog alltså ut två tekniska stödnivåer, i linje med att vi fick en ökad omsättning. Detta var ett potentiellt riskmoment vi lyft fram tidigare i veckan, vilket innebär att en viss försiktighet uppstår.

Samtidigt är det värt att notera, genom en sådan signifikant rörelse på politisk oro mycket väl kan vara tillfällig, såvida inget nytt uppstår borta i USA.

Ledande terminer pekar tidigt denna morgon på en inledningsvis negativ rörelse, samtidigt som detta så fall kommer att innebära ett scenario med kortsiktigt översålt.

Amerikanska S&P 500 terminen, noteras dock på svagt plus efter nattens handel i Asien, där storbolagsindex fått en negativ utveckling.

Vi tror dock att det finns en hög sannolikhet att detta blir en tillfällig fas i form av avreaktion, innan marknaden rör sig något högre upp.

Riskmoment finns självfallet dock. Veckan ser för närvarande ut att kunna stänga med något övertag från säljare. Samtidigt noterar vi även att efter 10 månaders handel på plus, har vi just nu en tydligt lägre köpvolym än tidigare månader, även om det kvarstår ett antal handelsdagar till före månaden är avklarad.

Skulle vi stänga månaden som helhet på minus, uppstår däremot ett negativt sentiment som kan bli svår att bortse från.

Negativ Trump reaktion gav stängning under stödnivåer.

När vi nu förväntas öppna under 1630 punkter, ökar risken för eventuellt återbesök av sentimentala heltalsnivån 1600 punkter. Däremot ser vi en mindre sannolikhet för att detta skall ske, då vi fortfarande har positiva signaler utifrån ett längre perspektiv.

Inför dagens handel har därmed motståndsnivåer vid 1630, 1640 och 1650 punkter.

Stödnivåer inväntar nu vid framförallt 1600 punkter, följt av 1594 och 1588 punkter.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Gårdagens viktigaste börshändelser.

 

Africa Oil rusar på oljefynd!

Bolaget har hittat olja i norra Kenya.

Africa Oil rusade över 5 procent på onsdagsmorgonen, till strax under det tunga tekniska vägskälet MA 200, samtidigt som aktien etablerade sig över det kortsiktiga MA 50.

Bolaget får bränsle till uppgång då bolaget har hittat olja i norra Kenya i prospektringsbrunnen Emekuya-1 i block 13T.

”Fyndigheten omfattar runt 75 meter oljepelare netto i två zoner. Reservoarens sand som påträffats verkar också utsträckt vilket ytterligare sänker risken i området och bådar gott för framtida prospektering i området” rapporterade Nyhetsbyrån Direkt.

På onsdagen kom samtidigt Pareto och höjde rekommendationen av bolaget från behåll till köp, med sänkt riktkurs till 18 kronor.

Onsdagens uppgång ser nu ut att kunna utmana MA 200 på allvar, vilket skulle innebära andra utmanandet på en månad sedan tidigare utbrott på nedsidan i början av april.

Vi noterar även att onsdagens uppgång innebär etablering över signifikant volymområde, vilket i sig bådar gott för ett potentiellt utmanande av motståndet vid 15.50 kronor. Utifrån ett negativt scenario håller vi primärt koll på utbrottsnivån vid 14.20 kronor.

Africa Oil rusar på oljefynd! Bolaget har hittat olja i norra Kenya.

 

Scandi Standard pressas av nytt bakterieproblem hos Kronfågel.

Kronfågel i särklass värst drabbad av cambylobact-problem.

Kycklingbolaget Scandi Standard faller tidigt på onsdagsmorgonen med runt 1 procent, vilket innebär att aktien samtidigt avviker från motståndsnivå.

Bolagets svenska verksamhet Kronfågel är det bolag som i särklass är värst drabbad av cambylobact-problem enligt statistik från Livsmedelsverket.

Aktien avviker därmed från motståndsnivån vid 56 kronor, varpå återkommande utmanande upplevts sedan aktien etablerade sig under i mitten av februari.

Ett tydligt handelsintervall har bildats inom 51 – 56 kronor, med en balanspunkt på 53 kronor som noterar signifikant volym.

Trots att aktien nu backar på onsdagen, indikerar köpvolymen som noteras i högre delen av handelsintervallet att vi kan komma att bryta norrut på sikt.

Även det kortsiktiga MA 50 har nu börjat peka norrut, samtidigt som MA 100, 200 har börjat planats ut allt mer…

Scandi Standard pressas av nytt bakterieproblem hos Kronfågel. Kronfågel i särklass värst drabbad av...

 

Ytterligare köprekommendation får Lundin Mining att fortsätta norrut.

Utmanar därmed motståndsnivån vid 48 kronor på allvar…

Lundin Mining kliver över teknisk nyckelnivå på onsdagen, med bränsle från Swedbank som höjer bolaget till köp, från tidigare neutral.

Riktkursen justerades samtidigt upp till 55 från tidigare 52 kronor.

Detta blir tredje köprekommendationen på kort tid för Lundin Mining.

Med Industrial Alliance på starkt köp med riktkurs på 11:50 kanadadollar, samt ABG Sundal Collier på köp med 62 kronor som riktkurs.

Sedan årsskiftet har aktien nu stigit över 10 procent, och onsdagens kliv över tekniska nyckelnivån vid 48 kronor kan mycket väl vara det som krävs för ett nytt test av nästa motstånd vid 53 kronor.

Kortfattat falskt utbrott innebär att vi istället håller koll på stödnivån vid 44 kronor, som noteras i yttre och nedre delen av ett signifikant volymområde.

Ytterligare köprekommendation får Lundin Mining att fortsätta norrut. Utmanar därmed motståndsnivån vid...

 

Catena Media faller till teknisk nyckelnivå efter rapport.

Föll inledningsvis över 11 procent för att utmana MA 100.

Catena Media som är verksamma inom prestationsbaserad marknadsföring av nätcasino, redovisar ett resultat efter skatt på 4.41 miljoner euro för det första kvartalet 2017 på onsdagen.

Rörelseresultatet uppgick till 6.64 miljoner euro, klart bättre än samma period föregående år. Rörelsemarginalen var svagt bättre och uppgick till 44 procent.

I samband med onsdagens rapport framgick det ur rapportens vd-ord att man skjuter på flytt från First North till Stockholmsbörsen till andra halvåret i år.

”Beslutet gör att vi kan hålla ett tydligt fokus på affären och vår tillväxtstrategi, samtidigt som vi tar tillvara på kommande möjligheter. Företaget har redan gjort de flesta nödvändiga förberedelserna och är i en bra position inför flytten”, skrev bolagets vd Robert Andersson.

Bolaget lyfte även fram i samband med rapporten att man vill ta en ledande roll, och tittar främst på större tillgångar, då man är väl positionerade för att kapitalisera på den växande marknaden.

Catena Media faller till teknisk nyckelnivå efter rapport. Föll inledningsvis över 11 procent för att utmana...

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Besqab (kl 7.30), Black Earth (kl 8.00), Engelska skolan (kl 8.00), Humana (kl 8.00), Oncopeptides (kl 8.00), Multiq (kl 8.30), Neurovive (kl 8.30), SSM (kl 7.15)
 • Aptahem, Combigene, Crowdsoft Technology, Elverket Vallentuna, Eurocine, Interfox Resources, Net Gaming, Pharmalundensis, Vadsbo Switch Tech, WNT Research
 • Wal-Mart (kl 13.00), GAP (kl 22.15)

Exklusive utdelning

 • AAK (8:75 kr), Bahnhof (3:25 kr), Genova Property (2:63 kr i preferensaktie), Leo Vegas (1:00 kr), Tethys Oil (1:00 kr)

Makrostatistik

 • Japan: BNP (prel) 1 kv kl 1.50
 • Kina: fastighetspriser april kl 3.30
 • Frankrike: arbetslöshet 1 kv kl 7.30
 • Österrike: KPI april kl 9.00
 • SCB: nybyggnad av bostäder 1 kv kl 9.30
 • Storbritannien: detaljhandel april kl 10.30
 • USA: nyanmälda arbetslösa, veckodata kl 14.30
 • USA: Philadelphia Fed index maj kl 14.30
 • USA: Bloomberg konsumentförtroende kl 15.45
 • USA: ledande indikatorer april kl 16.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen tappade på onsdagen i linje med flera av de större Europabörserna, tyngda av fortsatta rapporter om vad USA:s president Donald Trump gör.

Vid stängning var storbolagsindexet OMXS30 1,5 procent ned till 1.628. Omsättningen på Stockholmsbörsen nådde nästan 19 miljarder kronor. Ingen aktie i OMXS30 steg. Sämst för dagen gick Alfa Laval och Sandvik som tappade nära 3 procent.

New York Times rapporterade att Donald Trump försökte förmå den sparkade FBI-chefen James Comey att lägga ned undersökningen av förre nationelle säkerhetsrådgivaren Michael Flynn. Och att Israel låg bakom de hemliga uppgifter som Donald Trump läckte vid ett möte med ryska ledare förra veckan.

I Betsson köpte vd Ulrik Bengtsson aktier för 2,3 miljoner kronor.

”Vi har sått många frön som snart är redo att skördas”, kommenterade han för Nyhetsbyrån Direkt. Speloperatörens aktie stängde 0,8 procent högre.

Catena Media ökade rörelseresultatet till 6,6 miljoner euro och nådde en rörelsemarginal på 44 procent. Vd Robert Andersson räknar fortsatt med att infria målet om en underliggande rörelsemarginal på över 50 procent i år. Men flytten till Stockholmsbörsen senareläggs och aktien backade 13 procent.

”Vi är till stora delar klara med vårt jobb inför listningsbytet men vi vill få igenom våra obligationslån och förvärv först”, sade Robert Andersson till Nyhetsbyrån Direkt.

Autoliv kan få sälja kameror till japanska Subaru när biltillverkaren förnyar sitt aktiva säkerhetssystem Eyesight, enligt Bloomberg First Word. Sedan nästan tio år tillbaka har Hitachi Automotive levererat kamerasystem till Subaru, men nu utvärderas båda tillverkarnas produkter inför en uppgradering planerad till år 2020. Autoliv handlades 0,3 procent högre.

Africa Oil har hittat olja i prospekteringsbrunnen Emekuya-1 i block 13T i norra Kenya. Fyndigheten omfattar runt 75 meter oljepelare, netto, i två zoner. Aktien handlades upp 5 procent.

Ahlsells huvudägare CVC har sålt cirka 90 miljoner aktier i bolaget, av sitt innehav på 263 miljoner aktier. Posten motsvarade drygt 20 procent av Ahlsell, kursen var 58:50 kronor per aktie och Ahlsell tappade 4,7 procent till 58 kronor.

Sensys Gatso backade 11 procent efter sin rapport. Fortsatta makroekonomiska utmaningar bidrog enligt bolaget till att resultatet försämrades till -17,3 miljoner kronor. Vd Torbjörn Sandberg uppger att bolaget ska undersöka olika möjligheter att stärka den finansiella strukturen för att klara svängningarna i verksamheten.

Peptonic Medicals nedpressade aktie rusade 143 procent efter att bolaget bekräftat de negativa studieresultaten i fas 2b för Vagitocin (oxytocin). Trots onsdagens uppgång har bolaget ett marknadsvärde på bara 40 miljoner kronor på Aktietorget.

Leovegas steg 2,5 procent efter en köprekommendation i Affärsvärlden.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1628.37
3584.83
12631.61
7503.47
2357.03
20606.93
6011.24
19517.59
25234.34
1.12
9.74
8.73
49.2
51.97
-1.49%
-1.57%
-1.35%
-0.25%
-1.82%
-1.78%
-2.57%
-1.50%
-0.23%
-0.12%
-0.02%
0.07%
-0.43%
-0.46%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Tags:
DAX

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.