Home > Morgonrapport: Fortsatt negativ resa väntas. Roundofobia väntar Dow Jones.

Morgonrapport: Fortsatt negativ resa väntas. Roundofobia väntar Dow Jones.

Stockholmsbörsen föll för fjärde dagen i rad när storbolagsindexet OMXS30 stängde -0.73% till 1526 punkter. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 14 miljarder kronor, och dagens vinnare Alfa Laval steg +2.57%, och dagens förlorare Kinnevik föll -3.85%. NGM-börsen omsatte på onsdagen 165 miljoner kronor, och Gold Town Games blev dagens vinnare med en uppgång på +4.94%, följt av dagens förlorare Transiro Int. som backade -11.64%. USA handlades på onsdagen strax under nollan, och trots att nedgången fick ny styrka sista timmen stängde storbolagsindexet S&P 500 -0.25%. Asien handlas i tydligt negativa tongångar efter nattens handel, Nikkei 225 faller -0.48% medans Hang Seng backar -0.89%. Oljan vände kappan än en gång som trots något mer positivt humör efter nattens handel, noteras Brent terminen vid 54.56 dollar.

Dagens fokus:

 • SCB: detaljhandel november kl 9.30
 • USA: order varaktiga varor (prel) november kl 14.30
 • USA: privata inkomster och privatkonsumtion november kl 16.00

Ledande svenska terminer indikerar en svagt negativ öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Storbolagsindexet OMXS30 föll för fjärde dagen i rad på onsdagen, och även om vi inte uppnådde en nedgång på över en procent när vi klev under 1527 punkter, som lyftes fram som en risk i onsdagens morgonrapport, upplevdes en nedgång ändock på -0.73%.

Det intressanta i nedgången är att senaste fyra handelsdagarna noterar en allt mindre säljvolym samtidigt som nedgången i sig tilltar.

Detta innebär i sig att köpstyrkan finns kvar tydligt i bilden, och att vi kan få en korrektion inom de närmaste dagarna.

Snart är det även julafton, och med torsdagens handel och ytterligare en handelsdag till därefter kvar, är det inte så konstigt om vi ser en utandning till följd av vinsthemtagning och omstrukturering av portföljer.

Dagens handel förväntas öppna i fortsatt svagt negativt territorium.

Med ett par timmar kvar tills börsen öppnar pekar ledande terminer på en öppning kring 1523 punkter, och med tanke på att även ledande amerikanska terminer noteras på minus ser det ut som att vi inledningsvis kan få en femte nedgångsdag.

Morgonrapport: Fortsatt negativ resa väntas. Roundofobia väntar Dow Jones.

Vi ser således inga positiva signaler på att vi åtminstone i tidig handel kommer vända norrut, och kortsiktigt ser vi även rum för en vidare nedgång innan vi faller inom ett översålt scenario, och vi tar även allt närmre kliv 1500 punkter.

Banksektorn som reagerade negativt på onsdagens räntebesked pressade även handeln ytterligare, och förutom Handelsbanken som redan kortsiktigt nu är översålt finns även utrymme för vidare nedgång bland de fyra storbankerna under en till två dagar före en tydligt översåld situation öppnar upp för en rekyl, vilket skulle ge styrka och en vändpunkt inom storbolagsindexet OMXS30.

Däremot finns en del köpstyrka fortfarande kvar i bilden och det är inte omöjligt om just 1523 punkter kan ge ett visst mothugg, vilket tidigare upplevts för lite mer än ett år sedan i slutet av november 2015.

Skulle humöret mot förmodan vända kommer 1527 punkter agera som ett mindre motstånd före 1540 punkter kommer att vara mer svårslaget.

Dagens tekniska nyckelnivåer inför torsdagens börsöppning inväntar därmed motstånd redan vid 1527 punkter, därefter finner vi motstånd kring 1540, 1560 och 1580 punkter. Stort tekniskt stöd inväntar framförallt vid 1500 punkter.

Vi får en allt lugnare handel desto närmare julafton vi kommer, och dagens makroagenda bjuder heller ej på något ögonväckande på hemmaplan.

Dagens agenda inleder med detaljhandelssiffor för november kl 9.30 från SCB.

Enligt SME Direkts prognosenkät väntas den svenska detaljhandelns försäljning ha ökat med 2,6% i november jämfört med motsvarande månad i fjol. Jämfört med oktober väntas försäljningen ha stigit med 0,6%.

”Detaljhandelsförsäljningen torde ha fortsatt sin uppåttrend i november”, skriver Nordea i ett marknadsbrev.

Swedbank bedömer att dagligvaruhandelns försäljningsvolym lyftes av Allhelgonahelgen. Samtidigt fortsätter livsmedelsprisernas kräftgång, enligt banken.

Under eftermiddagen får vi från amerikanskt håll kl 14.30 preliminära novembersiffror gällande order varaktiga varor.

Denna notoriskt volatila siffra väntas visa en nedgång på 4,9% november, efter en nästan lika stor uppgång månaden före. Detta beror helt och hållet på lägre flygplansorder.

I oktober ökade order till civila flygindustrin med hela 94,1%.

Commerzbank, som räknar med en större nedgång för huvudsiffran, -6%, skriver i ett kundbrev att de skulle trott på ett ännu större fall om det inte varit för tecken på att order på militära varor har stigit. För alla andra varor, det vill säga civila varor exklusive flyg, anser de att en stagnation är uppenbar, vilket brett karaktäriserar den underliggande trenden för ordersituationen.

Strax efter att amerikanska börser öppnat får vi kl 16.00 privata inkomster och privatkonsumtion i november.

I oktober ökade privatinkomsterna oväntat mycket, medan konsumtionen däremot var lägre än väntat.

I november väntas såväl inkomsterna som konsumtionen ha ökat med 0,5%.

USA-ekonomerna på Credit Suisse räknar med att en stark arbetsmarknad och små antydningar till höjda löner gör att konsumtionen fortsätter att stötta tillväxten i USA.

I denna statistik ingår också Feds favoritmått för inflationen, core PCE. Det väntas ha legat stilla på 1,7% i november.

Roundofobia inväntar bakom hörnet för Dow Jones…

Kommer Dow Jones lyckas kliva över sentimentala heltalsnivån 20 000…?!?

Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average som noteras vid all time high har tagit allt närmre kliv den tunga heltalsnivån 20 000 punkter under hösten.

Med ordentliga tag klev vi i slutet av november över 19 000 punkter, vilket nu innebär efter tisdagens handel att DJIA stigit över 10 procent senaste tre månaderna.

Med allt större sannolikhet till ett ordentligt utmanande av 20 000 inväntar nu det psykologiska fenomenet”Roundofobia” bakom hörnet (svårigheten för finansiella marknader att passera runda och jämna kursnivåer).

Vi räknar med en ökad handelsaktivitet kring denna känsliga prisnivå, och det blir intressant att se om vi lyckas etablera oss över denna prisnivå före årets slut, eller om säljare lyckas få övertaget…

Just ”Roundofobia” inväntade även tidigare vid 2000 punkter för storbolagsindexet S&P 500 i år, varpå en skakig utveckling följdes under hösten i år…

Roundofobia inväntar bakom hörnet för Dow Jones…

Hansa Medical faller kraftigt i spår av IdeS resultat.

Bolaget som upplevt en resa med +323 procents uppgång sedan årsskiftet föll inledningsvis över -20 procent på onsdagen.

Hansa Medical faller kraftigt på onsdagen i spår av IdeS resultat, där det först framgick i ett pressmeddelande att bolaget avbryter fas 2-studien för IdeS vid behandling av autoimmuna blodsjukdomen Trombotisk trombocytopen purpura (TTP).

Därefter med bara några minuters mellanrum framgick det positiva nyheter i ett andra pressmeddelande att bolagets andra fas 2-studie av IdeS för huvudindikationen högsensitiserade njurtransplantationspatienter att både primära och sekundära mål uppfyllts.

Läkemedelskandidaten IdeS bedömer Hansa Medical fortsättningsvis inneha stor potential, och bolagets vd Emmanuel Björne sade till Nyhetsbyrån Direkt att ” Vi uppskattar försäljningspotentialen till över en miljard dollar”.

Den 15 december framgick det även i ett pressmeddelande att kommittén för särläkemedel (COMP) vid europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) har lämnat ett positivt utlåtande om Hansa Medicals ansökan om särläkemedelsstatus av rekombinant IdeS för prevention av avstötning efter organtransplantation.

Redan september 2015 erhöll IdeS särläkemedelsstatus för prevention av antikroppmedierad avstötning vid organtransplantation av amerikanska läkemedelsmyndigheten Food and Drug Administration (FDA).

Bolags aktie återtog till stor del den förlorade marken på morgonen, och avslutade onsdagens handel med en nedgång på -2.41%.

Hansa Medical faller kraftigt i spår av IdeS resultat. Bolaget som upplevt en resa med +323 procents uppgång sedan årsskiftet föll...

Kinnevik faller kraftigt på onsdagen efter att Goldman Sachs sänker sin rekommendation till neutral från tidigare köp. Riktkursen nedjusteras drygt 28 procent från 332 kronor till 240 kronor, vilket trots den kraftiga nedjusteringen fortfarande noteras över onsdagens prisnivå.

”Med få katalysatorer som kan driva aktien på kort sikt tycker vi att relationen mellan risk och avkastning är balanserad”, skriver Goldman Sachs i analysen varpå är den första analysen med analytikern Carl Hazeley som ansvarig.

I november lyckades bolaget aktie etablera sig över 200 dagars glidande medelvärde, och hade därefter stigit runt 6 procent före onsdagens nedgång.

Den 7 december framgick det av ett pressmeddelande att bolagets tidigare vd Lorenzo Grabau lämnade med omedelbar verkan, som enligt bolaget beror på att ”bolaget går in i en ny fas” och att man nu söker efter en ledare med en mer praktisk bakgrund inom digitala konsumenttillvända verksamheter heter det.

Joakim Andersson finanschef sedan februari 2015 utsågs till tillförordnad vd.

Bolaget uppgav att beslutet ser plötsligt ut, men att styrelsen övervägt detta under en längre tid med Lorenzo, som fortsätter med sina styrelseuppdrag i Millicom, Qliro Group, Tele2 och Zalando.

Riktkurserna för Kinnevik noterar Goldman Sachs nu 240 kr, DNB sedan tidigare med 248 kr och även Handelsbanken med 250 kr.

Kinnevik blev även onsdagens stora förlorare inom Large Cap på Stockholmsbörsen, och stängde avslutningsvis till -3.85%.

Kinnevik backar kraftigt när Goldman Sachs sänker rekommendation. Föll inledningsvis över -3.50 procent.

Starka rapporter får klädbolagen att rusa på onsdagen.

Kappahl redovisade ett rörelseresultat på 144 miljoner kronor för det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2016/2017 (september – november).

Resultatet var klart över analytikernas förväntningar om 131 miljoner i genomsnitt.

Den svaga kronan mot dollarn innebär även utmaningar att upprätthålla bruttomarginalen sade bolagets vd i samband med rapporten.

Uppgången avtog något och Kappahl stängde avslutningsvis +3.49% på onsdagen.

När det gäller Retail and Brands som bland annat äger butikskedjorna Brothers, Polarn & Pyret redovisade på onsdagen ett resultat efter skatt på 58 miljoner kronor för det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2016/2017 (september – november).

Resultatet per aktie var 1:71 kronor och bolagets vd spår även en ”markant” förbättring av resultatet för 2016/2017.

Till skillnad från Kappahl så rusade RNBS vidare på onsdagen och stängde avslutningsvis +45.02%.

Starka rapporter får klädbolagen att rusa på onsdagen. Inledningsvis stiger Kappahl över 5 procent, medan Retail and Brands rusar över 27...

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Exklusive utdelning

 • RNB (0:25 kr)

Makrostatistik

 • Danmark: BNP (def) 3 kv kl 9.00
 • SCB: PPI november kl 9.30
 • SCB: detaljhandel november kl 9.30
 • USA: order varaktiga varor (prel) november kl 14.30
 • USA: nyanmälda arbetslösa v 50 kl 14.30
 • USA: BNP (def) 3 kv kl 14.30
 • USA: FHFA husprisindex oktober kl 15.00
 • USA: Bloomberg konsumentförtroende veckoindex kl 15.45
 • USA: privata inkomster och privatkonsumtion november kl 16.00

Övrigt

 • ECB: månadsrapport kl 10.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen stängde nedåt på onsdagen, även om index återhämtade sig något från lägstanivåerna. Penningpolitiskt besked från Riksbanken, bud på Transcom och rapporter från klädsektorn blev några av dagens höjdpunkter.

I Stockholm, som utvecklades svagare än de ledande Europabörserna, stängde storbolagsindexet OMXS30 ned 0,7 procent till nivån 1.525 på onsdagen och aktier för 14 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen.

Riksbanken lät som väntat reporäntan ligga stilla på -0,50 procent och utökade samtidigt obligationsköpen med sex månader, till mitten av 2017. Det var precis vad marknaden väntade sig, men något överraskande var att tre direktionsledamöter reserverade sig mot beslutet, vilket tolkades åt det hökaktiga hållet. Kronan stärktes klart mot både euron och dollarn under dagen.

Finanssektorn såg ut att reagera negativt på räntebeskedet där alla fyra storbanker vek ned efter Riksbankens pressmeddelande. Handelsbanken tappade 1,2 procent, Swedbank var ned 0,8 procent och Nordea sjönk 0,5 procent.

Bland övriga mest omsatta aktierna var klädkedjan H&M ned 1,5 procent, telekombolaget Ericsson tappade 1,5 procent och biometriföretaget Fingerprint vek ned 0,5 procent.

Under eftermiddagen rapporterade Reuters att Alfa Laval ska vara en av flera budgivare på fukthanteringsbolaget Munters. Munters ägs för närvarande av riskkapitalbolaget Nordic Capital, och ett bud kan enligt Reuters komma att uppgå till 10 miljarder kronor. Aktien steg 2,6 procent, delvis med stöd av att Pareto Securities höjde sin rekommendation för Alfa Laval till behåll från sälj.

Transcoms var annars dagens vinnare efter att dess storägare Altor lagt ett bud på bolaget värt 87:50 kronor per aktie. Transcoms oberoende kommitté rekommenderar budet och andra storägare som innehar nästan 29 procent av aktierna i Transcom har åtagit sig att acceptera budet. Transcoms stängningskurs på tisdagen var 64:50 kronor vilket ger en budpremie om strax under 36 procent. Aktien handlades upp till budnivån.

Det kom också positiva rapporter från den svenska klädbranschen. Kappahl redovisade ett rörelseresultat för det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret som var 10 procent bättre än väntat. Omsättningen var också något högre än analytikerna spått när försäljningen i jämförbara butiker steg klart mer än väntat. Aktien belönades med en uppgång på 3,5 procent.

Branschkollegan RNB:s första kvartal förbättrades resultatet rejält. RNB:s vd Magnus Håkansson är optimistisk och spår nu en ”markant” förbättring av resultatet för 2016/2017. Tidigare spådde han att förbättringen skulle vara ”tydlig”. Aktien rusade hela 45 procent på rapporten.

Skistars bokningsläge inför vintern är 1 procent sämre än föregående år. Vid förra rapporten var det 3 procent bättre. Skistar påpekar dock att förra årets bokningsläge vid samma tidpunkt var det starkaste någonsin och att årets julvecka är något lägre bokad på grund av färre lediga dagar. Aktien backade 4,3 procent.

Morgonen bjöd på stora rörelser i Life Science-sektorn. Bioinvent har ingått ett forskningssamarbete inom cancerimmunterapi och tecknat ett licensavtal med Pfizer. Pfizer kommer inledningsvis att betala Bioinvent totalt 10 miljoner dollar och vid uppnådda milstolpar kan Bioinvent erhålla upp till 0,5 miljarder dollar. Aktien rusade 32 procent.

Resultaten från Enzymaticas kliniska studie ENZY-002 nådde inte det primära målet. I korthet visade sig Coldzyme munspray inte vara bättre än placebo mot förkylningsvirus. Enzymatica rasade 29 procent.

Hansa Medical lämnade i stället blandade besked. Fas 2-studien med Ides i förvärvad TTP avbryts. Samtidigt har fas 2-studien med Ides i sensitiserade patienter slutförts och både de primära och sekundära målen uppfylldes. Hansa Medicals vd Göran Arvidson ser dock fortsatt ”blockbusterpotential” för Ides.

”Nettonyhetsflödet i dag är väldigt positivt”, sade Hansa Medicals vd Göran Arvidson till Nyhetsbyrån Direkt.”

Marknaden var mer skeptisk och valde att handla ned aktien med 2,4 procent. Aktien var dock ned klart mer initialt efter nyheterna.

Goldman Sachs sänkte sin rekommendation för Kinnevik till neutral från köp. Riktkursen sänktes till 240 från 332 kronor. B-aktien backade ned 3,9 procent till 219,70 kronor.

På de mindre listorna var Spectracure en vinnare med en uppgång på 68 procent. Bolaget uppmärksammade i ett pressmeddelande att University College London Hospital (UCL Hospital) i London presenterat positiva studieresultat kring prostatacancer, där studien gjorts enligt samma princip som den metod Spectracure utvecklar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1525.47
3270.75
11468.64
7041.42
2265.18
19941.96
5471.43
19350.44
21616.77
1.04
9.61
9.21
52.58
54.56
-0.73%
-0.26%
0.03%
-0.04%
-0.25%
-0.16%
-0.23%
-0.48%
-0.89%
0.05%
-0.04%
-0.09%
0.17%
0.18%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.