Home > Morgonrapport: Fortsatt osäkert börsläge väntar

Morgonrapport: Fortsatt osäkert börsläge väntar

God morgon, ny vecka nya möjligheter väntar!

Första dagen på veckan, Kina, som höll helgstängt i slutet av förra veckan, är nu på morgonen svagt upp. Detsamma gäller övriga asiatiska börser som överlag visar svagt upp nu på morgonen. WTI och Brent handlas svagt ner runt 45,8 respektive 49,5 dollar per fat. USA är idag helgstängt och resterande dagens aktiviteter finnes som vanligt nedan.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Säljarna tog övertaget i slutet på förra veckan och OMXS30 handlades ned 2,6 % till nivå 1461 punkter. Omsättningen landade på 14 Miljarder kronor. Globalt sett låg stockholmsbörsen i linje med övriga börser om röda siffror.

6 månader utveckling OMXS30, dagsredovisat.
6 månader utveckling OMXS30, dagsredovisat.

Vart har vi OMXS30 i dagsläget?

Slutet av förra veckans nedgångar gjorde att indexet hamnade på 1461. Säljarna är fortsatt negativa och trendväxlingen från tidigare positiv framtid har bytts till en negativare syn. Den rekylen från de dryga 1400 har inte orkat lyfta sig och vi trillar sakta ner mot dessa nivåer än en gång. Vi ligger nu i ett läge där dryga 1550 agerar övre spann ner mot 1400. Veckan blir intressant om vi bryter igenom något av dessa områden för att fastställa en tydligare trend. Då kan en större rörelse åt något håll inledas. Annars väntar fortsatt svårprognostiserad framtid där stor sannolikhet finnes till en ”varannandag-börs” inom beskrivna intervall.
Fredagens, för att inte säga hela veckans, markohöjdpunkt var den amerikanska sysselsättningsstatistiken. Här gavs något skilda svar mot förväntningarna och visar på en osäkerhet inför FEDs räntebesked. Vi tar det steg för steg.

Antal sysselsatta ökade med 173 000, vilket var under det förväntade om 217 000. Samtidigt har denna månad visat vara generellt sett svag historisk och föregående två månaders rapport reviderades upp med totalt 44 000 personer.

Arbetslösheten sjönk ytterligare till 5,1 % vilket var lägre än det förväntade 5,2 %. USAs arbetslöshet är nu den lägsta sedan april 2008 vilket visar på att USAs återhämtning är på god väg. Något negativt var att nedgången till viss del berodde på att antalet personer i arbetskraften minskade med 41 000 personer.

Timlönerna är även det en viktig siffra för inflationen, kort sagt kan man säga att om lönerna stiger får människorna mer i plånboken och kan konsumera mer vilket driver på inflationen. Den genomsnittliga timlönen steg 0,3 % i augusti mot analytikernas förväntade 0,2 %.

Slutsats av statistiken visar att ja, amerikanarna är på rätt väg och visar allt bättre siffror men, är det tillräckligt för räntehöjning?

Många analytiker men även inom FED påpekar att nu är ett bra tillfälle att höja räntan. Jeffrey Lacker, FED-chef i Richmond påpekade detta strax före att statistiken presenterades. Han sa att ekonomin inte var perfekt men att den inte är beroende av en nollränta.

Visst stämmer det, USAs ekonomi växer i god takt (runt 2,4 %) och läget kräver inte nollränta. Men dilemmat är att de höjer räntan för tidigt och konsekvenserna blir för hög växelkurs, sämre export som riskerar att dra ner tillväxten och inflationen igen. Att höja för att sedan sänka igen är ett för pinsamt läge för Yellen att hantera. Återstår att se!

 

Vad händer idag och resten av veckan?

Veckan blir lugnare ur makrosynpunkt, dock släpps bland annat industriproduktion, KPI samt reviderad BNP från flera länder. Även räntebesked från Bank of England samt svenska arbetslöshetssiffror.

Inledningsvis börjar veckan relativt lugnt med USA och Kanada som håller helgstängt för firandet av Labor Day. Kina öppnar igen efter helgstängt och det ska bli intressant om de reagerar på förra veckans globala nedgångar när de själva hade helgstängt.
Idag rapporterar Sectra (13.00), ASTG (ändrat datum från 31/8) samt Phase Holographic. Återstår att se om säljarna eller köparna har övertaget när vi går in i veckan.

 

Lycka till och hoppas veckan börjar bra!

 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 8.00: Tyskland: industriproduktion juli

Den tyska industriproduktionen väntas ha stigit 1,1% m/m i juli, efter en nedgång med 1,4% i juni. På fredagen överraskade industriorder på nedsidan genom att sjunka klart mer än väntat i juli, -1,4% mot väntade -0,6%.

Commerzbank räknar med att de sena sommarsemestrarna i Tyskland jämfört med tidigare år sannolikt har lett till starka fluktuationer i industriproduktionen under sommarmånaderna.

”Vi räknar med en kraftig uppgång i juli på 2,5% m/m, vilket bör följas av en liknande nedgång i augusti”, skriver de i ett kundbrev.

Den svenska industriproduktionen för juli minskade oväntat med 3,0% istället för att stiga med 0,4% som analytikerna spått.

 

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

En redan svag Stockholmsbörs urholkades ytterligare på fredagseftermiddagen sedan amerikansk jobbdata skickat USA-marknaden i en sydlig riktning. Att börserna i New York har stängt på måndag då Labor Day firas, i kombination med att marknaderna i Kina åter öppnar efter sin långledighet, bidrog till den låga riskviljan.

Fredagens negativa börshumör präglade även de övriga Europamarknaderna som alla visade på breda nedgångar. Vid stängning noterades OMXS30-index 2,6 procent ned till noteringen 1.461. Omsättningen på Stockholmsbörsen landade på närmare 14 miljarder kronor.

Den amerikanska sysselsättningsstatistiken gav en något fördröjd börseffekt, men den dominerande slutsatsen när röken väl lagt sig var att datan verkade ge stöd till förväntningarna om att Federal Reserve höjer styrräntan i september. Själva siffrorna visade att sysselsättningen i augusti ökade mindre än väntat samtidigt som den reviderades upp betydligt för juni och juli och arbetslösheten var något lägre än väntat.

Börsen hade även annan makrodata att ta ställning till. Den svenska industriproduktionen i juli landade på -1,9 procent, långt under den väntade uppgången på 2,2 procent. Även tysk industriorder för juli månad kom in sämre än väntat och i Frankfurt backade DAX-index med 2,7 procent.

Alla aktier i storbolagsindex OMXS30 noterades på minus. I särklass svagast var Boliden, som föll 5,6 procent. Bland råvarubolagen tappade också Lundin Petroleum mark, ned 3,3 procent.

Utanför index backade Lundin Mining 4,5 procent och Semafo 3,6 procent, medan oljebolagen Africa Oil och Enquest förlorade 2,6 respektive 3,4 procent.

Både basmetaller och råolja noterades för dagen nedåt, med kopparterminen på LME ned dryga 2 procent.

Även banksektorn tyngde och SEB intog bottenpositionen med ett tapp på 2,8 procent.

Bland de storbolag som klarade sig bäst återfanns Astra Zeneca, ner 1,3 procent efter torsdagskvällens besked om att amerikanska FDA har godkänt bolagets Brilinta till att även omfatta långtidsbehandling.

Ordentligt mot fredagens trend gick bilprovningsbolaget Opus, efter ett par tunga veckor och ett facit hittills i år på nära 30 procent ner. Aktien steg 5,9 procent i spåren av att en storägare ökat sitt innehav något.

Teknikhandelsbolaget Addtech som gick starkt på torsdagen avancerade även på fredagen, mot strömmen, med en uppgång på 4 procent. Enligt en not från Carnegie gav Addtechs vd Johan Sjö en förtroendeingivande presentation av bolaget på Carnegies ”Nordic Small & Midcap”-seminarium på torsdagen. Den organiska tillväxten verkar förbättras och portföljen av förvärvskandidater är mycket stark, skrev Carnegie, som sedan tidigare har en köprekommendation på Addtech.

Även om Fingerprint Cards hamnade på minus för veckan som helhet noterades en uppgång på fredagen med 3,5 procent. Sent på torsdagen bekräftade bolaget att det har en av sina fingeravtryckssensorer i Sonys nylanserade Xperia Z5.

 

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
 1461,46
520,310
3180,25
10038,04
6042,92
1921,22
4683,92
17797,02
20885,74
1,1146
9,4068
8,4390
45,83
49,40
 0,00%
-2,76%
-2,75%
-2,71%
-2,44%
-1,53%
-1,05%
0,08%
0,22%
-0,02%
0,11%
0,05%
-0,48%
-0,42%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.