Home > Morgonrapport: Fortsatt press på nedsidan väntas.

Morgonrapport: Fortsatt press på nedsidan väntas.

Oroligheterna kring Nordkorea fortsätter att dämpa riskaptiten på börsen, och det blev breda nedgångar på tisdagen runt om i Europa och USA. OMXS30 stängde avslutningsvis under tekniskt stöd, efter nedgång på -0.32 procent till 1546.99. Omsättningen uppgick till 14 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Efter nattens handel i Asien råder det fortsatt negativt sentiment, och ledande terminer pekar på en svag inledning denna morgon…

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

OMXS30 dominerades av säljstyrka på tisdagen, och vi fick mycket riktigt ett utmanande av 1550 punkter, som vi lyfte fram som ett riskmoment genom den dämpade riskaptiten som råder till följd av Nordkorea.

Handelsaktiviteten tilltog svagt, i linje med att USA kom tillbaka efter måndagens Labor Day. Dessutom stängde OMXS30 under tekniska nyckelnivån vid 1550 punkter, och förväntas dessutom fortsätta vidare söderut inledningsvis på onsdagen.

Ledande amerikanska S&P 500 terminen handlas även på svagt minus denna morgon, efter nattens handel i Asien. Detta ger ytterligare en pusselbit som stärker vår förväntan på en inledning omkring 1543 punkter.

Morgonrapport: Fortsatt press på nedsidan väntas.

Det innebär att vi redan inledningsvis kommer att ha fokus på tekniska stödnivån vid 1540 punkter.

Återkommande utmaningar av tekniska nyckelnivåer har upplevts senaste veckorna, och det ser inte bättre ut än att vi kommer fortsätta uppleva handel inom 1517–1560 punkter i stora drag.

Detta skapar intressanta kortsiktiga handelstillfällen, korta som långa positioner. Samtidigt innebär det att vid utbrott utom detta intervall, och en etablering, dvs en stängning utanför skulle elda på styrka som svaghet i ett sådant scenario.

Just nu är det i stora drag negativt bränsle som finns bakom kulisserna, med negativt volymförhållande och bortbliven styrka från indextunga bolag inom ledande sektorer.

Det är snart dags för en ny rapportflod om några veckor, vilket innebär att vi mycket väl kan komma att få handel inom det handelsintervall om 1517-1560 punkter till dess.

Därefter ökar sannolikheten för att vi kommer kliva ur detta intervall, såvida inte oroligheterna kring Nordkorea tilltar före. Speciellt när Sydkorea skall rustas till försvar, där USA stöttar landet genom vapenförsäljning med miljardvärde i dollar. Detta samtidigt som Trumps FN-ambassadören sade att ”USA kommer att söka de starkast möjliga sanktionerna mot Kim Jong Uns regim”.

Kortsiktiga möjligheter trots fortsatt handel inom 1517–1560 punkter.

Det finns alltså en risk att fortsatt oro kan komma att dominera marknaden, vilket innebär att vi har större fokus på större stödområden ned till 1500 punkter.

Tekniska motståndsnivåer inför dagens börsöppning inväntar vid 1550, 1560, 1570 men framförallt 1580 och 1600 punkter. Stödnivåer inväntar redan vid 1540, 1527, 1517 och 1500 punkter.

Utöver att Clas Ohlson lämnade rapport denna morgon, som var något bättre än väntat, får vi senare på förmiddagen trafiksiffror från både Finnair och Norwegian.

När det kommer till makroagenda för dagen, är det industrisiffror i fokus på förmiddagen, och på eftermiddagen får vi räntebesked från Kanada, och ISM tjänste-PMI från USA. Även kvällen kontras med den regionala konjunkturrapporten Beige Book från USA, som väntas bli en del av underlaget inför FOMC-mötet den 19-20 september.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Gårdagens viktigaste börshändelser.

Electrolux faller på säljrekommendation.

Pareto bedömer en tyngre råvarueffekt än bolagets utsikter för helåret 2017.

Vitvarujätten Electrolux föll inledningsvis över -1.0 procent på tisdagen, efter att Pareto sänkt sin rekommendation till sälj från tidigare behåll.

Riktkursen nedjusterades samtidigt från 295 till 295 kronor, till följd av att Pareto bedömer att bolagets utsikter om ”1.4 miljarder kronor i negativ råvarueffekt för helåret 2017 är för optimistiska”.

Istället bedömer Pareto att effekten snarare kommer att landa på omkring 2 miljarder kronor för helåret.

Ett tydligt handelsintervall har pågått sedan början på sommaren kring rekordnivåer, med flertalet utmaningar av både tak och botten.

Tills vi börjar se tydligare tecken på styrka alternativt svaghet inom OMXS30, fortsätter det att finnas attraktiva möjligheter för kortsiktig handel inom handelsintervallet 275 – 293 kronor.

Electrolux faller på säljrekommendation. Pareto bedömer en tyngre råvarueffekt än bolagets...

SAS rusar på rapport!

Slog kraftigt förväntningarna och steg inledningsvis över +10 procent.

SAS presenterade på tisdagen ett rörelseresultat på 2.094 miljoner kronor, i bolagets tredje kvartal, vilket var kraftigt över analytikernas genomsnitt på 1.367 miljoner kronor, enligt en sammanställning som SME Direkt gjort.

Flygbolaget höjde samtidigt helårsutsikterna genom att man spår större vinst än i fjol.

”SAS förväntar att resultatet före skatt och engångsposter under räkenskapsåret 2016/2017 kommer att bli högre än föregående räkenskapsår”, skrev flygbolaget.

Tidigare i augusti föll SAS till följd av den varslade strejken som framgick gällande Danska och Norska piloter, som kan träda i kraft tidigast den 11 september. Hemma i Sverige har däremot SAS med Svenska Flygbranschen tecknat ett treårigt pilotavtal.

Tisdagens inledningsvisa uppgång innebar samtidigt tydlig etablering över MA 50, men även tungt motstånd från säljare vid motståndsnivån strax under 23 kronor.

 SAS rusar på rapport! Slog kraftigt förväntningarna och steg inledningsvis...

Kraftig uppgång i Mycronic efter största order någonsin.

Utmanade inledningsvis 200 dagars glidande medelvärde efter uppgång på över +20 procent.

Bolaget som är verksam inom utrustning för bildskärmstillverkning steg inledningsvis över +20 procent på tisdagen, efter att det framgick i ett pressmeddelande att bolaget fått sin största order någonsin från amerikanska kunden Photronics.

Photronics är sedan länge kund till Mycronic, och det totala värdet för kombinationsordern uppgår till 90-100 miljoner dollar.

Ordern, som kombinerar produktion och kvalitetskontroll av de mest avancerade små och stora fotomaskerna, omfattar en maskritare Prexision-800, en maskritare Prexision-10, en mätmaskin Prexision-MMS samt förbättringar av ytterligare ett system Prexision-10, varpå samtliga system skall levereras till Asien.

Alla system förutom Prexision-MMS är beräknade att levereras under 2018. Först levereras Prexision-800 under första halvåret 2018. Prexision-MMS är beräknat att levereras under första halvåret 2019.

Kraftig uppgång i Mycronic efter största order någonsin.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Clas Ohlson (kl 7.00)

Makrostatistik

 • Australien: BNP 2 kv kl 3.30
 • Tyskland: industriorder juli kl 8.00
 • SCB: industriorder juli kl 9.30
 • SCB: industriproduktion juli kl 9.30
 • SCB: tjänsteproduktion juli kl 9.30
 • SCB: restaurangindex juli kl 9.30
 • USA: TRE veckoindex kl 13.45
 • USA: handelsbalans juli kl 14.30
 • USA: Redbook veckostatistik kl 14.55
 • USA: Markit kombinerat PMI (def) augusti kl 15.45
 • USA: ISM tjänste-PMI augusti kl 16.00
 • JP Morgan global kombinerat PMI augusti kl 17.00
 • USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

Övrigt

 • Clas Ohlson: presenterar försäljningssiffror för augusti kl 7.00
 • Finnair: trafiksiffror för augusti kl 8.00
 • Norwegian: trafiksiffror för augusti kl 8.00
 • Riksbanken: penningpolitiskt möte (räntebesked på torsdagen) kl 9.00
 • BOC: räntebesked kl 16.00
 • Fed: Beige Book kl 20.00
 • Brasilien: räntebesked

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen fortsatte nedåt på tisdagen med Nordkorea kvar i blickfånget. Finanssektorn hade likt på måndagen en relativt svag utveckling.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde 0,3 procent lägre på nivån 1.547. Omsättningen på Stockholmsbörsen summerade till 14 miljarder kronor. På kontinenten var indexrörelserna överlag negativa förutom i Tyskland där DAX steg 0,2 procent. I det tyska förarsätet hittades bland annat biltillverkare.

Finans hade överlag en ny svag dag i Europa och i Stockholm noterades de fyra storbankerna ned mellan 0,8 och 1,2 procent. Nordea var bäst i klassen inför att banken på onsdagen ska ta beslut i huvudkontorsfrågan. Nyhetsbyrån Direkt erfar att styrelsemötet hålls i Köpenhamn. Aktieanalytiker har bedömt att ett beslut att stanna i Sverige vore negativt för aktien.

Den största förloraren inom OMXS30 var dock Electrolux som föll 2,0 procent efter att Pareto sänkt sin rekommendation för aktien till sälj från behåll. Hård motvind från råvaror framöver pekades ut som anledningar rekommendationssänkningen.

Oljepriset steg och stödde bland annat Lundin Petroleum som stängde 1,7 procent högre. Därefter inom OMXS30-toppen låg verkstadsjättarna ABB och Sandvik med 0,6 till 0,7 procents uppgång. Därutöver steg bland annat även Volvo steg svagt.

SAS lyfte nära 6 procent efter ett klart bättre kvartalsresultat än väntat kombinerat med en höjd vinstprognos.

Millicom fortsatte upp 1,2 procent på tisdagen i spåren av uppgifterna om att aktivistfonden SCV håller på att bygga upp en post i bolaget. SCV:s syfte ska vara att driva på dels en exit ur Afrika, dels en strukturaffärsagenda.

Mycronic, som är en blankarfavorit, har fått en rekordorder på flera maskritarsystem från amerikanska Photronics. Totalt värde uppgår till 90-100 miljoner dollar. Mycronic-aktien lyfte 17 procent.

Forskningsbolaget WNT rasade 39 procent efter föreslagen företrädesemission.

Inom forskningsfältet inledde den nederländska mäklarfirman Kempen bevakning av Wilson med köprekommendation och riktkurs 110 kronor. Bioteknikaktien steg med 4,1 procent till 88:50 kronor.

Även Sectra steg drygt 4 procent efter en order på sin Pacs-lösning från Temple University Health Systems

Inom sjukhussystemrelaterat tappade Elekta drygt 2 procent. Svenska Dagbladet rapporterar om att Stockholms Läns Landsting, SLL, uppmanar strålterapibolaget att göra uppehåll i delar av den pågående installationen på Nya Karolinska.

Inom hälsovård avancerade Feelgood drygt 12 procent sedan det tecknat ett rikstäckande samarbetsavtal med Systembolaget gällande företagshälsovård.

SEB Equities har höjt sin rekommendation för Attendo till behåll från sälj och aktien ökade dryga 3 procent.

På First North utmärkte sig internet-tv-bolaget Mavshack med 111(!) procents rusning utan några nyheter för dagen.

På makrofronten sade Nordkoreas FN-ambassadör i Geneve att landet nyligen har sänt ett ”gåvopaket” till USA, och fler är att vänta i spåren av provokationer. Nordkorea förbereder sig enligt tidningsuppgifter för att skjuta upp en interkontinental ballistisk robot senare i veckan.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1546.99
3420.86
12123.71
7372.92
2457.85
21753.31
6375.57
19338.37
27457
1.19
9.49
7.97
48.56
53.17
-0.32%
-0.28%
0.18%
-0.52%
-0.76%
-1.07%
-0.93%
-0.24%
-1.03%
-0.04%
0.06%
0.03%
-0.21%
-0.39%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.