Home > Morgonrapport: Fortsatt press på stockholmsbörsen, oron för handelskrig fortsätter denna vecka…

Morgonrapport: Fortsatt press på stockholmsbörsen, oron för handelskrig fortsätter denna vecka…

OMXS30 backade rejält i fredagens handel då oron tilltog för ett globalt eskalerande handelskrig. Indexet backade 2,19 procent och står nu till 1526 punkter. Även de amerikanska börserna inledde fredagen på minus men vände sedan upp när de europeiska börserna stängt, en avslutning som kan bidra till en positiv inledande handel idag. Under natten har de asiatiska börserna backat något, och OMXS30 väntas öppna svagt plus.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Donald Trumps importtullars vara eller icke vara spökar på börserna som avslutade veckan med brett fallande kurser. Framförallt verkstadsbolagen bidrog till OMXS30 nedgångar om 2,19 procent som pressades under en omsättning på 18,9 miljarder kronor. Elekta gick mot strömmen med en rapport som var över marknadens förväntningar, aktien steg drygt 14 procent. Även Autoliv med Christer Gardell i ryggen steg svagt.

Även New York-börserna öppnade neråt men vände sedan upp där stängningen gjordes klart högre än när de europeiska börserna stängde handeln. Något som kan ge möjligheter till en rekyl och inledande positiva kursreaktioner.

Samtidigt kommer enade repressalier om de amerikanska tullarna går igenom. EU´s medlemsländer är överens om att snabbt införa mottullar, något som skall diskuteras kommande vecka. På onsdag ska de presentera en lista med amerikanska produkter som ska få tullavgifter om Trump går vidare med sina uttalanden. Senaste gången det var tal om ståltullar var det under president George W. Bush vid 2002, den gången drevs det aldrig igenom. EU förberedde även då en lista som svar, något som innehåll förutom stål, även kläder, skor, pappersprodukter, tryckpressar, apelsinjuice och ris med mera. EU måste dock vänta tills amerikanarna faktiskt har gått från ord till handling innan de kan inleda motreaktioner i WTO.

Risken för ett eskalerande handelskrig är påtagligt vilket kan öka volatiliteten på marknaderna. Uppgången i dollarn har stannat av något efter de första uttalandena från Trump. Även om det är för tidigt för att redogöra vilka konsekvenser det får för de svenska exportbolagen så fullföljer Trump sin agenda med att sätta USA först. Där signalvärdet värderas högre än de reala konsekvenserna på den inhemska och globala ekonomin.

Veckan kommer förutom fokus på ovan nämnda risker för handelskrig att handla om räntebesked från ECB samt jobbrapport från USA. Men vi tar det i tur och ordning.

Idag kommer tjänste-PMI för februari månad som väntas bibehålla en stadig nivå över historiska mått, i januari backade indexet till 61,3 från tidigare 64,6.

Norska bostadspriser kommer för februari där den norska bostadsmarknaden påminner något om den svenska, men att de ligger några steg längre fram i regleringarna och effekterna från dessa. Efter att ha vänt till vissa positiva signaler under senhösten har priserna dämpats något senaste månaden.

Även PMI-siffror från USA kommer idag.

På tisdag håller Riksbankens Ingves och Ohlsson utfrågning i finansutskottet om den aktuella penningpolitiken. SCB kommer med produktionsvärdesindex.

På onsdag väntar vi på handelsbalansen från USA samt räntebesked från Kanada. Även FED Beige Book presenteras.

På torsdag kommer ECB med räntebesked med tillhörande presskonferens med Mario Draghi. Veckan avslutas med fredagens agenda som innehåller bland annat bostadsprissiffror från Sverige, kinesisk PPI och KPI samt sysselsättning i USA.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • Japan: Nikkei PMI tjänster februari kl 1.30

 • Kina: Caixin PMI tjänster februari kl 2.45

 • Silf/Swedbank: tjänste-PMI februari kl 8.30

 • Spanien: Markit kominerat PMI februari kl 9.15

 • SCB: bytesbalans 4 kv kl 9.30

 • Italien: Markit kombinerat PMI februari kl 9.45

 • Frankrike: Markit kombinerat PMI (def) februari kl 9.50

 • Tyskland: Markit kombinerat PMI (def) februari kl 9.55

 • EMU: Markit kombinerat PMI (def) februari kl 10.00

 • Tyskland: VDMA maskinorder januari kl 10.00

 • EMU: sentix investerarförtroende mars kl 10.30

 • Storbritannien: Markit/CIPS kombinerat PMI februari kl 10.30

 • AF: veckostatistik kl 10.45

 • EMU: detaljhandel januari kl 11.00

 • Norge: bostadspriser februari kl 11.00

 • ECB: obligationsköp kl 15.45

 • USA: Markit kombinerat PMI (def) februari kl 15.45

 • USA: ISM tjänste-PMI februari kl 16.00

 • Konjunktur: JP Morgan globalt kombinerat PMI februari kl 17.00

Övrigt

 • Riksbanken: Stefan Ingves håller tal om ”Penningpolitiken i en ny miljö”. Talet publiceras. kl 9.20

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen sjönk med tilltagande styrka under fredagen för att stänga kring dagslägsta. Nedgången var bred med press från verkstad. Autoliv och Elekta gick mot strömmen.

Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde ned 2,2 procent till nivån 1.526. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 18,9 miljarder kronor.

Dystra tongångar efter torsdagens besked om annalkande importtullar på stål och aluminium i USA fick börserna runt om i världen att falla.

Ståltariffer, på förslag av president Donald Trump, har väckt reaktioner runtom i världen. För Europas del kommer EU-kommissionen i nästa vecka att lägga fram förslag på repressalier mot USA:s tullar på stål och aluminium.

För svensk del exporterar stålindustrin omkring 10 procent av sina produkter, merparten nischade specialstål, till USA enligt branschorganisationen Jernkontoret.

”Det här är ett steg i fel riktning. Vi behöver mer frihandel, inte mindre”, sade Bo-Erik Pers, vd på Jernkontoret.

Ett mer protektionistiskt USA bidrog till större nedgångar ute i Europa. Industritunga DAX-index föll med 2,4 procent. Tyska stål- och fordonsbolag fanns bland förlorarna.

Industribolagen pressades i spåren av ståltarifferna. Sandvik, vars ståldel SMT:s omsättning till cirka en fjärdedel genereras i Nordamerika, sjönk mest med 4,3 procent.

”Det är i nuläget för tidigt att uttala sig exakt om vad USA:s planerade ståltullar kommer att innebära för Sandvik” uppgav presschefen på Sandvik till Nyhetsbyrån Direkt.

Volvo var ned 4,0 procent, och Electrolux tappade 3,8 procent. Även SSAB, som tidigare har stigit på tullförslaget, sjönk med 2,8 procent.

Mot strömmen gick rapporterande Elekta, som steg med över 14 procent. Tredje kvartalet bjöd på en oväntat stark organisk orderingång, en ökning med 9 procent. Två nya order på strålbehandlingssystemet Unity har bokats under kvartalet. Rapporten var i övrigt bättre än väntat sett till både omsättning och vinst.

Autoliv höll också emot bra i nedgången och steg med 1,2 procent. Aktivistfonden Cevian med grundaren Christer Gardell vid rodret har under en period köpt aktier i bilsäkerhetsföretaget och är nu tredje största ägare.

”Det är en stabil kassaflödesmaskin och verksamheten inom autonom körning har en fantastisk potential. Det är en väldigt spännande uppsida och på längre sikt kommer bolaget att gå mycket bättre”, sade Christer Gardell till Direkt.

Utanför Stockholmsbörsen steg First North-listade Gapwaves med över 12 procent. Bolaget har inlett en förstudie med en gapvågledarbaserad antennlösning för bilradar. Studien görs tillsammans med Mobility Xlab som har Autoliv, Ericsson och Volvo bakom sig.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1526.46
3324.75
11913.71
2691.25
24538.06
7257.87
20943.29
30167.87
1.23
10.17
8.25
61.44
64.61
-2.18%
-2.19%
-2.27%
0.51%
-0.29%
1.08%
-1.13%
-1.36%
0.03%
0.06%
0.09%
0.31%
0.37%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.