Home > Morgonrapport: Fortsatt riskaversion efter kommentarer om QE-nedtrappning

Morgonrapport: Fortsatt riskaversion efter kommentarer om QE-nedtrappning

Efter mindre nedgångar i Europa och USA fortsätter riskaversionen i Asien på onsdagsmorgonen när marknaderna prisar in att tapering (QE-nedtrappning) kommer att finnas på bordet vid Feds FOMC-möte den 17-18 december. Inför öppningen i Europa pekar terminerna på en öppning i negativt territorium.

Marknaden i allmänhet

Stockholmsbörsen handlades med breda penseldrag nedåt på tisdagen, och måndagens starka verkstadssektor retirerade. Kosmetikbolaget Oriflame steg på ett bättre än förväntat resultat och bland storbolagen gick framför allt Ericsson mot strömmen efter en höjd investeringsprognos från Vodafone.

Fredagens jobbrapport väckte tanken om att vi kan få se en nedtrappning i december, och sedan dess har fler och fler kommentarer från Fed pekat på att det kanske kan stämma.

Senare under veckan, närmare bestämt på torsdag, frågas den blivande Fed-chefen Janet Yellen ut i senatens bankkommitté, vilket noga kommer att följas av finansmarknaderna.

På makrofronten utmärkte sig KPI-statistiken från SCB, som tydde på negativ inflation i oktober, tvärtemot förväntningarna. Flera bankers bedömare tror nu att Riksbanken sänker räntan i oktober.

På nedsidan i OMXS30 återfanns verkstadsaktier som Sandvik, Alfa Laval och Atlas Copco, samtliga ned 1,1-1,6 procent, samt lastvagnstillverkarna Volvo och Scania som båda tappade 1,5 procent. I råvarusektorn backade Boliden och Lundin Petroleum 1,5-1,6 procent. Även storbankerna backade. SEB, ned 0,9 procent, klarade sig bäst i sektorn.

Cassandra Oil steg drygt 13 procent. Bolaget meddelade att testkörningar i processanläggningen i Västerås går planenligt och att verkstadsytan planeras dubblas i början av nästa år för att möta efterfrågan. Parallellt med testkörning av den första processanläggningen pågår tillverkning av ytterligare tre, framgick det av bolagets statusuppdatering.

Morgonens utveckling och nyhetsflöde

Asienbörserna pressades generellt på onsdagen efter uttalande från Fedchefen i Atlanta Dennis Lockhart på tisdagen, och därtill tyngdes de kinesiska börserna av besvikelse över vad helgens kommunistledarmöte kom fram till.

Vid 8.30-tiden var terminerna för franska CAC40 ned 0,3 procent, tyska DAX stod 0,4 procent lägre och brittiska FTSE100 var ned 0,5 procent. Eurostoxx50-terminen hade gått ned 0,4 procent.

Två Fed-ledamöter, ingen av dem röstande i FOMC i år, indikerade på tisdagen fortsatt behov av penningpolitiska stimulanser, men tror att frågan om QE-nedtrappning kommer att finnas på bordet vid Feds FOMC-möte den 17-18 december.

På valutamarknaden har yenen stärkts något mot euro och dollar på onsdagen, medan euro/dollar handlas stabilt runt 1:345.

”Euron och yenen kan komma under ytterligare deprecieringstryck. ECB och BOJ antas vidta ytterligare (penningpolitiska) åtgärder”, sade Kikuko Takeda på Bank of Tokyo-Mitsubishi till Bloomberg News.

Bland råvarorna handlas oljan på lite högre nivåer på onsdagsmorgonen medan basmetallerna överlag är något ned. Guldet återhämtar sig och är 0,4 procent upp.

På onsdagens agenda står brittiska arbetsmarknadsdata. Klockan 11.30 publicerar Bank of England sin inflationsrapport.

Från euroområdet kommer industriproduktionen i september, som väntas ha sjunkit 0,3 procent under månaden och ha varit oförändrad i årstakt, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Dagens viktigaste hållpunkter:

  • EMU: industriproduktion september kl 11.00

Till ekonomikalender

OMXS30 redo för test av årshögsta?!

Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde 0,6 procent lägre på noteringen 1.279,9, med cykliskt i botten. Omsättningen summerades till 10,2 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. De större Europabörserna backade också, men mindre än Stockholmsbörsen.

Efter att det spjärnade emot på nedsidan under förra veckan har börsen inte visat den styrka som vi hoppas på och vår kortsiktiga målkurs vid årshögsta (1301) får skjutas fram i tiden.

En förklaring är att verkstadsbolagen som har en betydande indextyngd på den svenska marknaden fortsätter tappa mark efter fallen handlöst i samband med rapporterna.

De tekniska trenderna för OMXS30 är således positiva och index handlas i en stigande kilformation. Den långa trenden definierar vi med 200 dagars medeltalskurva, och den korta trenden lutningen på 20 dagars medeltalskurva.

Stöd utgörs av den stigande trendlinjen som sammanfaller med det glidande medeltalet på 100 dagar. På uppsidan är det årshögsta vid 1301 och däröver 1320 som utgör motstånd.

Läs mer: Analys: OMXS30 laddar för nya uppgångar

Dagens grafer

OMXS30 (Daily)
OMXS30 (Daily)
S&P 500 (Daily)
S&P 500 (Daily)

Detta händer idag

Rapporter

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Arise (kl 8.00), Concordia (kl 14.00-14.30), Ica (kl 7.30), New Wave Group (kl 7.00), Seamless (kl 7.50), Semafo (före Torontobörsens öppning), Swedol (kl 8.50), Vostok Nafta
AKTIETORGET
– Abelco, Enzymatica
ÖVRIGA NORDEN
– Carlsberg (kl 7.00), D/S Norden (kl 9.00), Idex, Maersk
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Cisco (kl 22.30), Megafon (kl 8.00)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Ica: webbsänd press- och analytikerträff kl 10.00
– New Wave Group: rapportpresentation kl 10.00
– Råvaror: Africa Oils vd Keith Hill och Lucara Diamonds vd William Lamb håller bolagspresentationer i Stockholm kl 18.30
– Semafo: telefonkonferens kl 16.00

BÖRS

Statistik

– Swedol: försäljningsrapport för oktober kl 8.50

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Conpharm: första dag för handel utan teckningsrätter i nyemission
– Glycorex: anmälningstid i nyemission avslutas
– Micropos Medical: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 29/11)

Kapitalmarknadsdag

– Electrolux kl 9.00-15.00

Exklusive utdelning

– Ratos (25 kr kv-vis pref.aktie)

Makro

Statistik

– Japan: maskinorder september kl 0.30
– Spanien: KPI oktober kl 9.00
– Storbritannien: arbetslöshet september kl 10.30
– EMU: industriproduktion september kl 11.00
– RGK: resultat obligationsemission kl 11.03
– RGK: annonsering växelemission kl 16.20
– Olja: EIA månadsrapport kl 18.00
– USA: API veckovisa oljelager kl 22.30

Centralbanker

– BOE: inflationsrapport kl 11.30

Makro övrigt

– Italien: säljer statsobligationer kl 11.00

Av: Tradingportalen/Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto