Home > Morgonrapport: Fortsatt styrka väntas…

Morgonrapport: Fortsatt styrka väntas…

Köpstyrka klev fram ordentligt på fredagen med stöd från starka rapporter från indextunga bolag. OMXS30 stängde på nytt årshögsta, +1.25 procent vid 1667.50, under en dag då omsättningen uppgick till 22 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Efter nattens handel i Asien råder det delade meningar, trots detta pekar ledande terminer på en svagt positiv inledning, strax under motståndet 1670 punkter…

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

OMXS30 lyckades bryta sig ur den svaga konsolidering som pågått sedan början av oktober, i linje där investerare varit allt passiva och avvaktande inför rapportfloden som nu dominerar marknadsutvecklingen.

Måndagens handel förväntas, trots mindre fokus på rapporter inleda veckan i svagt positivt territorium, strax under tekniska motståndet vid 1670 punkter.

Fredagens stängning innebär att vi bröt tidigare negativa volymförhållande, under en dag då Stockholmsbörsen omsatte 22 miljarder kronor. Detta ser vi som ett tydligt styrketecken, samtidigt som det är värt att poängtera att vi gärna håller en öppen dörr, för potentiella rekyler när rapportfloden allt mer lagt sig.

Morgonrapport: Fortsatt styrka väntas…

När det kommer till rapportfloden har vi på hemmaplan ett något mer lugn agenda på måndagen, och det är inte förrän på tisdag som rapporter från Swedbank, Boliden och Sandvik väntas dominera utvecklingen i OMXS30.

På tisdagen kommer även en rejäl rapportflod från USA med bolag som General Motors, Texas Instruments, AT&T och Novartis för att nämna några.

Likaså innebär kommande dagars makroagenda vänteläge inför torsdagens räntebesked från både Riksbanken och europeiska centralbanken ECB, där båda väntas lämna styrräntan oförändrad. Fokus när det kommer till ECB är hur eventuell neddragning av obligationsköpen från årsskiftet kommer att se ut.

Rent tekniskt har vi nu klivit över motståndsområdet vid 1656-1660, under en dag då styrketecken uppstod även utifrån volym. Därmed vändes blicken mot 1670 punkter, och när denna prisnivå nu slagits ut och en förväntad fortsatt styrka kvarstår i bilden, är det först 1700 punkter i sikte, följt av tidigare all time high 1720 punkter.

Nytt årshögsta efter starka rapporter.

Som vi fick uppleva även på fredagen så innebar 1660 punkter en mindre signifikans, vilket var helt enligt väntat, då trots att teknisk analys i stora drag sätts på avbytarbänken tills rapportsäsongen blir allt mer avklarad, så väntas vi se mindre dragplåster vid tekniska nyckelnivåer.

OMXS30 befinner sig nu efter fredagens uppgång i ett tekniskt överköpt läge enligt kortsiktiga RSI indikatorn, detta i sig kan komma innebära mindre vinsthemtagning på måndagen, men inget som förväntas, för att på nytt se styrka på tisdagen om rapporterande bolag kan bidra med fortsatt positivt sentiment.

Samma sak gäller att vi håller koll på 1656-1660 punkter om utfall från rapporterande bolag är sämre än väntat på tisdagen, samtidigt som även 1640 punkter i ett sådant läge även väntas ge utrymme för andhämtning från eventuella säljare.

Tekniska motståndsnivåer inväntar således vid 1670, 1700 och 1720 punkter. Tekniska stödnivåer inväntar efter fredagens utbrott nu vid 1656-1660, 1640, 1630 och 1618 punkter.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Fredagens viktigaste börshändelser.

Volvo på nytt all time high efter rapport!

Steg inledningsvis omkring +7.0 procent på fredagsmorgonen.

På fredagen kom Volvo med rapport som slog förväntningarna, då bolaget redovisade ett rörelseresultat på 7.424 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2017, kraftigt över väntade 6.546 miljoner kronor enligt SME Direkt.

Våfflan steg omkring +7.0 procent till 165.20 kronor, tillika nytt all time high.

Rörelsemarginalen kom in på 9.6 procent för kvartalet, väntat var 8.7 procent.

Försäljningen kom även in över väntat, och uppgick till 77.225 miljoner kronor.

När det kommer till bolagets nettoorderingång av anläggningsmaskiner i VCE, steg detta med 45 procent till 13.421 maskiner under det tredje kvartalet.

”De närmaste kvartalen kommer vi arbeta hårt med att säkerställa introduktionen och upptaktningen i produktionen av våra nya lastbilar i Nordamerika samtidigt som vi arbetar tillsammans med våra leverantörer för att minska den ineffektivitet som orsakats av leveransbegräsningar till vår lastbilstillverkning”, skrev bolagets vd Martin Lundstedt i kvartalsrapporten.

Volvo på nytt all time high efter rapport!

Ericsson lyfter på rapport!

Etablerar sig på nytt över 50 kronor efter inledningsvis uppgång på över +5.0 procent…

Ericsson lyckades kliva över 50 kronor på fredagen, efter att bolaget levererade en bättre rapport än väntat i tredje kvartalet.

Förväntningarna låg på ett justerat rörelseresultat på -0.17 miljarder kronor, och kom in på 0 miljarder kronor.

Försäljningen var över väntat med 47.8 miljarder kronor för perioden.

”Ett negativt resultat avstämt till kassa uppvägdes helt av en positiv effekt från förändringar i rörelsens nettotillgångar. Kassaflödet från övriga rörelsetillgångar och skulder var SEK 1,2 miljarder, huvudsakligen beroende på ökad förskottsbetalning från kunder”, skrev Ericsson i rapporten gällande kassaflödet under det tredje kvartalet.

”Vi ser inget behov av en emission. Vi har en kassa som är stark och helt klart (’clearly’) tar oss igenom den här resan”, sade Ericssons vd Börje Ekholm vid fredagens telefonkonferens. Nettokassan var vid slutet av kvartalet på 24.1 miljarder kronor.

Ericsson lyfter på rapport! Etablerar sig på nytt över 50 kronor efter inledningsvis uppgång...

Betsson faller som en sten efter rapport!

Kan triangelformation ge ny styrka framöver?!?

Betsson föll över -6.0 procent till 69.10 kronor på fredagen efter rapport, och har därmed tappat drygt -21 procent under 2017.

Utifrån ett längre perspektiv handlas därmed bolagets aktie kring 12 månaders lägsta nivåer, och har tydligt bildat en triangelformation.

Speloperatörens intäkter uppgick till 1.181 miljoner kronor i det tredje kvartalet, under väntade 1.218 miljoner, enligt SME Direkt.

”Jag tog över som vd för Betsson i september och kan konstatera att produkterbjudandet nog aldrig varit bättre, men jag ser också att det finns utrymme för förbättringar i verksamheten och förändringar görs. Ett exempel är att marknadsföringen nu styrs per region i syfte att kunna dra nytta av strategin att driva flera varumärken och för att få bättre resultat av marknadsföringsinsatserna”, skrev vd:n Pontus Lindwall.

Tidigare förvärvet i april, NetPlay, har inte utvecklats enligt plan, men sägs ha vidtagit åtgärder för att få verksamheten ”tillbaka på rätt spår”.

Utbrottet ur den triangelformation som bildats i veckodiagrammet, väntas ge en tydligare vägledning framöver, norrut såväl söderut…

Betsson faller som en sten efter rapport!

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

  • Wihlborgs (kl 7.30), Inwido (kl 7.45), Corem Property (kl 8.00), ÅF (kl 15.00)
  • Philips (kl 7.00), Arconic (kl 22.05), Whirlpool (kl 22.30), China Unicom (prel datum), Kimberly-Clark

Exklusive utdelning

  • Telia (1:00 kr halvårsvis)

Makrostatistik

  • Sydkorea: preliminär export oktober kl 2.00
  • Kina: fastighetspriser september kl 3.30
  • AF: veckostatistik kl 10.45
  • EMU: statsskulder och budgetunderskott 2016 kl 11.00
  • ECB: obligationsköp kl 15.45
  • EMU: konsumentförtroende (prel) oktober kl 16.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

En inledande rapportvecka avslutades i dur med kursuppgångar för Ericsson och Volvo men med Assa som sänke. Även Husqvarna och Betsson tyngdes av rapporter.

Vid fredagens stängning var storbolagsindex OMXS30 upp 1,2 procent till nivån 1.668. Stora handelsplatser i Europa var nära oförändrade men på Stockholmsbörsen hade aktier för intensiva 22 miljarder kronor omsatts.

Volvos B-aktie omsatte närmare 4 miljarder och steg 7,0 procent sedan fordonskoncernen rapporterat ett tredje kvartal som gott och väl överträffade analytikernas förväntningar. Budskapet från vd Martin Lundstedt var att orosmolnen kring flaskhalsar i produktionen kommer att skingras under det fjärde kvartalet. Börsvärdet närmar sig H&M:s 355 miljarder kronor.

Ericssons aktie lyfte 8,0 procent, enligt tidigare mönster med extra skjuts från USA när handeln öppnat där. På nedersta raden av resultaträkningen förlorade telekombolaget 4,3 miljarder kronor i kvartalet, men kassaflödet från rörelsen var liksom justerat rörelseresultat noll, lite bättre än befarat efter bidrag från affärsområdet Networks. Från ledningen hördes tongångar om att strategin börjar leverera resultat i marknaden. Med en nettokassa på 24 miljarder kronor ser vd Börje Ekholm inget behov av nyemission.

Assa Abloy föll med 2,4 procent, inte lika mycket som när vd Johan Molin aviserade sin sorti i början av oktober. Rapporten var bara lite svagare än väntat, men låsbolaget oroade med att situationen i Kina, som tidigare har visat sig problematisk, alltjämt är utmanande med minskande försäljning.

Även Husqvarnas sorgebarn, divisionen Consumer Brands, är fortsatt utmanande enligt trädgårdsproduktbolagets delårsrapport. Aktien tappade 3 procent, efter att ha fallit 5 procent när volymtappet i samma division aviserades i måndags.

Det stora rapportraset stod dock Betsson för, efter en nedslående låg intäktstillväxt i det tredje kvartalet: 11 procent mot SME-konsensus på nästan 15 procent. Det fjärde kvartalet har inte heller börjat lika starkt som förväntat och aktien var ned 8 procent.

I Helsingfors hade Metso en oregelbunden utveckling och stängde 0,5 procent högre. Cevian är storägare liksom i Ericsson och Volvo. Metso hade stora engångskostnader för gruvprojekt i orderstocken och ett lägre nettoresultat än väntat. Men orderingången överträffade förväntningarna på Atlas Copcos förra kompressorchef Nico Delvauxs första rapport.

Duni backade 3 procent på sin rapport. Studsvik var 2 procent upp, Ahlsell knappt 1 procent, Uniflex 0,5 procent upp och Beijer Ref 1 procent ned.

Bland bolag som inte rapporterade märktes Oriflame. Kosmetikaaktien steg 4 procent, efter att DNB slopat sitt säljråd.

HIQ sjönk 3 procent efter en sänkning till minska från öka från Handelsbanken Capital Markets.

Precise rusade 41 procent efter ett pressmeddelande om att bolaget ska presentera en ny fingeravtryckslösning för smarta kort.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1667.5
3605.09
12991.28
7523.23
2575.21
23328.63
6629.05
21701.94
28295.84
1.18
9.62
8.17
51.84
57.75
1.25%
0.08%
0.01%
0.00%
0.51%
0.71%
0.36%
1.14%
-0.67%
-0.11%
0.06%
0.17%
0.00%
0.00%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.