Home > Morgonrapport: Fortsatt vänteläge när delårsrapporter sakta börjar ta över.

Morgonrapport: Fortsatt vänteläge när delårsrapporter sakta börjar ta över.

Stockholmsbörsen avslutade i positivt territorium på torsdagen när storbolagsindexet stängde +0.19% till 1568.75 punkter. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 15 miljarder kronor, och AAK blev dagens vinnare med en uppgång på +3.88% samtidigt som NetEnt blev torsdagens förlorarare med en nedgång på -4.76%. Amerikanska börserna avslutade i klart positivt humör, med uppgångar närmre en procent. Nikkei 225 handlas i tydligt positiva tongångar denna morgon, dock noteras Hang Seng strax över nollan. Oljan fortsätter att bita sig fast vid 53 dollar efter veckans bakslag.

Dagens fokus:

 • Bolagsrapporter: MTG (kl 7.30), SSAB (kl 7.30), Axis (kl 8.00), Arcam (kl 8.30), General Electric (före USA-börsernas öppning), Manpower (före USA-börsernas öppning), Stanley Black & Decker (före USA-börsens öppning)
 • EMU: preliminära inköpschefsindex april kl 10.00
 • USA: Markit inköpschefsindex (prel) april kl 15.45
 • G20: presskonferens kl 18.30

Ledande terminer indikerar en positiv öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

OMXS30 lyckades avsluta på plus, efter en inledningsvis negativ öppning på torsdagen. Vi fortsätter att befinna oss i ett svårt läge, då vi inte upplever någon tilltagande köpstyrka, och frågan är om fredagen kan bjuda på en trevlig avslutning när ledande terminer pekar på en öppning vidare norrut.

Mycket riktigt öppnade OMXS30 söderut på torsdagen, ändock första minuterna som vände tongångarna fort för att uppnå en dagshögsta åter vid 1571 punkter.

Volymen var utspridd samtidigt som vi inte fick tilltagande köpstyrka på torsdagen, vilket innebär att vi fortsätter att kvarstå i ett svårbedömt läge denna fredagsmorgon.

Ledande terminer pekar denna morgon på en svagt positiv öppning kring 1569 punkter, med ett par timmar kvar tills börsen öppnar.

Morgonrapport: Fortsatt vänteläge när delårsrapporter sakta börjar ta över.

Inte minst får den tekniska analysen en mindre avgörande faktor när delårsrapporter nu allt mer kommer stå i fokus och ta övertaget som vägledare närmaste tiden framöver.

Samtidigt har vi den första omgången i det franska presidentvalet i helgen, vilket rör om i grytan, tillika har vi G20 presskonferens en timme efter börsen stängt ikväll vilket kommer framföra en bekräftelse huruvida den globala ekonomin går.

Att vi förväntas inleda norrut denna morgon är positivt, dock ser det ut som att veckan som helhet stänger på minus, med övertag från säljare.

Amerikanska S&P 500 terminen handlas denna morgon precis på nollan, vilket än en gång ej ger någon klar riktning, och bränsle till stöd för uppgång som nedgång idag.

Redan denna morgon kl 07:30 kommer SSAB med en vikt på drygt 0.28 procent inom OMXS30 lämna delårsrapport, och redan på måndag får vi även bland annat rapport från Sandvik som ni kan läsa mer om förväntningarna längre ned i dagens morgonrapport.

Nästa vecka kommer dock en rejäl skörd av delårsrapporter trilla in på tisdagen, med bland annat Swedbank, Volvo, Ericsson, Boliden, Getinge samt även utländska som AT&T Novartis och BHP Billiton för att nämna några.

Det är alltså mycket som står på spel och kan komma påverka positivt som negativt, och även om vi mot förmodan skulle få en vändning och stänga månaden på plus, som för närvarande pekar minus, har vi noterat en lägre botten denna månad.

Därmed är vi lite i ett vänta och se läge, och vi låter priset visa vägen.

Inför dagens handel innehar vi närmaste motståndsnivåer som 1588 följt av 1594 och 1600 punkter, medan stödnivåer inväntar vid framförallt 1560, 1540 följt av 1527 punkter.

Dagens makroagenda inleder vi redan på förmiddagen med preliminära inköpschefsindex i april inom EMU kl 10:00.

Inköpschefsindexen har indikerat en kanske oväntat positiv inledning 2017 för euroområdets ekonomi. I mars steg det sammanvägda komposit-indexet, både industri- och tjänstesektorerna, till 56,4 från 56,0 i februari, och det var den högsta noteringen på nära sex år. Markits chefekonom Chris Williamson noterade då att PMI-data pekade mot en ”imponerande” ekonomisk tillväxttakt, och att de antydde en BNP-tillväxt på 0,6% under första kvartalet.

Någon konsensusprognos inför det preliminära april-utfallet föreligger inte ännu, men ekonomerna på Commerzbank noterar i ett kundbrev att inköpscheferna i euroområdet har varit fortsatt positiva.

Därefter kommer från amerikansk sida även preliminärt Markit inköpschefsindex i april kl 15:45.

Industri-indexet har sjunkit från en topp på 55,0 i januari till 53,3 i mars, och har därmed antytt en något svagare utveckling än vad som har framgått av ISM:s industri-index, som var 56,0 i januari och 57,2 i mars. Nu pekar prognoserna mot att Markits industri-index ska ha vänt upp något, till 53,5, preliminärt i april.

Under kvällen landar fokus på G20 och dess presskonferens kl 18:30.

Efter ett möte den 17-18 mars fastslog finansministrarna och centralbankscheferna i G20 att den globala ekonomin återhämtar sig, men tillväxttakten var ännu svagare än önskvärt och nedåtriskerna för den globala ekonomin kvarstod.

Ledarna upprepade då sitt åtagande att använda alla policyverktyg för att uppnå målet om en stark, uthållig, balanserad och inkluderande tillväxt. De åtog sig vidare att arbeta för att stärka bidraget till handel i ekonomierna, men det kom inget löfte om att undvika protektionism.

Sandvik driver kamp med tung motståndsnivå inför rapport.

Delårsrapporten för det första kvartalet publiceras på måndag 24 april kl. 13:30, följt av rapportpresentation kl 15:00.

På måndag står Sandvik på tur att lämna delårsrapport för det första kvartalet.

Vid kl 13:30 publiceras rapporten, följt av rapportpresentation kl 15:00.

Enligt en sammanställning från SME Direkt av 21 analytikers prognoser, väntas ett resultat före skatt på 2.786 miljoner kronor, klart över motsvarande kvartal i fjol på 1.996 miljoner kronor.

Bolagets försäljningschef har tidigare kommenterat den 10 april att man ser en ”dramatisk ökning av efterfrågan” i södra Afrika inom Mining and Rock Technology divisionen, samtidigt som han lyfte fram vid tillfället att ”det senaste halvåret har vi sett ett tydligt trendskifte”, där gruvbolagen i linje med att lönekostnader ökat har visat större intresse för att investera i maskiner.

Just Mining and Rock Technology uppgick under 2016 till 31 miljarder kronor, av koncernens 81.6 miljarder kronor.

Att vi upplever svårigheter kring 131 kronor är inte helt oväntat, aktien handlas vid högsta nivån sedan 2011, samtidigt som tydlig volym uppvisats historiskt.

Kanske rapporten kan bli den pusselbit som krävs för att lyckas finna mark över motståndsnivån kring 131 kronor, för att göra återbesök till tidigare all time high.

Sandvik driver kamp med tung motståndsnivå inför rapport. Delårsrapporten för det första kvartalet publiceras på...

Boliden stannar upp efter nedgång inför rapport.

Delårsrapporten för det första kvartalet publiceras på tisdag 25 april kl. 07:45, följt av telefonkonferens för analytiker kl 09:30.

På tisdag den 25 april kl 07:45 är det dags för Boliden att lämna delårsrapport för det första kvartalet, som enligt en sammanställning av SME Direkt gjort av nio analytikers prognoser väntas presentera ett resultat före skatt på 2.258 miljoner kronor, tydligt över 836 miljoner kronor motsvarande kvartal i fjol.

Bland annat gruvproduktion, goda marknadsvillkor men även positiv valutaeffekt är positiva pusselbitar som visar vägen för ett starkt kvartal.

”Vi noterar den negativa effekten för de nordliga dagbrotten och räknar med något mindre gynnsamma villkor för smältverken, men vi bedömer att detta kompenseras av högre metallpriser och högre gruvvolymer i det första kvartalet jämfört med det fjärde” kommenterade Handelsbanken inför rapporten.

Analytikerkåren ser överlag en stark utveckling i år, där Handelsbanken tror på en rejäl extrautdelning till följd av stabila kassaflöden, och brist på intressanta förvärvsobjekt vilket riskerar innebära att bolaget blir överkapitaliserat.

Sedan början av året har bolagets aktie handlats inom ett intervall om 258 – 290 kronor, och förväntningarna indikerar snarare att vi kommer bygga på volym kring nuvarande intervall, snarare än återbesök kring tidigare signifikanta volymområde kring 190 och 210 kronor.

Boliden stannar upp efter nedgång inför rapport. Delårsrapporten för det första kvartalet publiceras på...

ABB vänder tongångarna efter rapport på torsdagen.

Bolaget redovisade ett rörelseresultat på 943 miljoner dollar, över väntade 929 miljoner kronor.

Kraft- och automationsbolaget ABB redovisade på torsdagsmorgonen ett rörelseresultat på 943 miljoner dollar i det första kvartalet 2017, över väntade 929 miljoner dollar enligt en sammanställning från SME Direkt av analytikers förväntningar.

Aktien steg inledningsvis över 1 procent, vilket innebar att aktien även klev tillbaka över MA 100 efter handel därunder på onsdagen.

En tidig kommentar från Barclays Capital på torsdagen, lyftes bland annat fram en uppmuntrande trend i basorderingången som steg 2 procent i det första kvartalet, samtidigt som försäljningen uppvisade en organisk tillväxt på 3 procent, högsta sedan första kvartalet 2015.

Power Grids som Cevian Capital velat se en avknoppning, uppvisade en organisk tillväxt på intäkter på 4 procent.

Bolagets vd Ulrich Spiesshofer sade även vid en presskonferens på torsdagsmorgonen att man ser en del ”mycket uppmuntrande signaler” inom fordonsbranschen, livsmedels- och bryggeribranscherna, bygg- och bostadssektorn, samt inom datorer/kommunikations- och konsumentelektronik (”3C”; ”computer/communication/consumer electronics”).

ABB vänder tongångarna efter rapport på torsdagen. Bolaget redovisade ett rörelseresultat på...

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Duroc (kl 7.15), MTG (kl 7.30), SSAB (kl 7.30), Axis (kl 8.00), Cloetta (kl 8.00), Husqvarna (kl 8.00), Proact (kl 8.00), Arcam (kl 8.30)
 • China Unicom , General Electric (före USA-börsernas öppning), Manpower (före USA-börsernas öppning), Stanley Black & Decker (före USA-börsens öppning), Wabco (före USA-börsernas öppning)

Exklusive utdelning

 • Fingerprint Cards (utdelning indragen), Malmbergs (7:50 kr), Note (0:70 kr), Orkla (2:60 nok), Skåne-Möllan (11:00 kr), Sparebank 1 Sr-Bank (2:25 nok)

Makrostatistik

 • Sydkorea: preliminär handelsbalans april kl 2.00
 • Japan: preliminärt inköpschefsindex tillverkning april kl 2.30
 • Frankrike: preliminära inköpschefsindex april kl 9.00
 • Tyskland: preliminära inköpschefsindex april kl 9.30
 • EMU: preliminära inköpschefsindex april kl 10.00
 • EMU: bytesbalans februari kl 10.00
 • Storbritannien: detaljhandel mars kl 10.30
 • USA: Markit inköpschefsindex (prel) april kl 15.45
 • USA: försäljning befintliga hus mars kl 16.00

Övrigt

 • G20: presskonferens kl 18.30

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen uppvisade en oregelbunden indexutveckling på torsdagen. Lundin Petroleum föll, ABG har sänkt aktien till sälj. Bland storbolagen steg däremot ABB efter att ha kvartalsrapporterat.

Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde 0,2 procent upp på nivån 1.569. Omsättningen på Stockholmsbörsen summerade till 15 miljarder kronor. På kontinenten klättrade Parisbörsen 1,5 procent. Mittenkandidaten Emmanuel Macron har stärkt sin ställning inför det franska presidentvalet på söndagen, enligt en opinionsmätning från Harris Interactive.

Oljepriset sjönk betydligt mellan onsdagens och torsdagens europeiska börsstängning i spåren av veckostatistik som visade på ökade oljelager i USA. I Stockholm backade Lundin Petroleum nära 5 procent, fjärde raka nedgångsdagen. På onsdagen handlades aktien utan rätt till utdelning av IPC-aktier. På torsdagen har ABG Sundal Collier sänkt rekommendationen för aktien till sälj (behåll).

ABB hittades i OMXS30-topp nära 2 procent högre. Det operationella rörelseresultatet i det första kvartalet var något högre än analytikernas förväntningar. Basorderingången steg efter att ha minskat under de föregående kvartalen.

Live-kasinounderleverantören Evolution Gaming klättrade nära 7 procent efter att ha redovisat ett ebitda-resultat på 17,0 miljoner euro, klart över förväntade 13,5 miljoner. Omsättningen under kvartalet steg 60 procent.

Sämre gick det för Net Ent som retirerade nära 5 procent. Intäkterna ökade visserligen med 15 procent under det första kvartalet men samtidigt ökade rörelsekostnaderna mer än så med en lägre marginal som följd.

I spåren av delårsrapporter steg dagligvarubolaget Axfood drygt 1 procent och fastighetsbolaget Atrium Ljungberg knappt 1 procent. Nätmäklaren Avanza backade knappa 2 procent sedan kurtageintäkterna varit något lägre än väntat.

Billerud Korsnäs, som sedan tidigare vinstvarnat, bedömer att efterfrågan och orderläget kommer att vara starka under det andra kvartalet och klättrade drygt 2 procent.

Mycronic lyfte drygt 7 procent. Rörelseresultatet för det första kvartalet steg kraftigt och vidare har bolaget fått en tredje order på ett flertal MY600 Jet Printer-system.

Tidningen Affärsvärden rekommenderade i onsdagens utgåva köp av kycklingbolaget Scandi Standard som steg 2,4 procent. Ambea och Cellavision får säljråd och aktierna handlades ned med nära 3 respektive 4,5 procent.

Eyetrackingbolaget Tobii stärktes nära 4 procent. Förvaltaren Marcus Schiller på Alcur sade i torsdagens program av EFN Börslunch att aktiekursen kan dubblas på ett år.

Immune Pharmaceuticals rusade upp 33 procent efter att bolaget ingått ett avsiktsavtal med Pint Pharma kring blodcancerläkemedlet Ceplene i Latin- och Sydamerika.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1568.74
3440.03
12027.32
7118.54
2355.84
20578.71
5916.78
18577.98
24075.16
1.07
9.63
8.99
50.76
53.03
0.19%
0.56%
0.09%
0.06%
0.76%
0.85%
0.92%
0.80%
0.08%
0.02%
0.02%
0.00%
0.10%
0.08%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
ECB
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto