Home > Morgonrapport: Fortsätter att stiga efter att ha brutit upp från handelsintervallet…

Morgonrapport: Fortsätter att stiga efter att ha brutit upp från handelsintervallet…

OMXS30 hade en ofrivillig halvdag då tekniska problem hos Nasdaq gjorde att börsen var tvungen att hållas stängt på förmiddagen. Men när handeln väl kom igång fortsatte det positiva sentimentet som skapades i och med utbrottet från nivåer kring 1528. Wall street stängde kring oförändrade nivåer och under natten har de asiatiska börserna över lag handlats på plus.
Sammantaget väntar vi oss att OMXS30 inleder dagens handel kring oförändrat. 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Onsdagen blev en ofrivillig halvdag på stockholmsbörsen då Nasdaq hade problem med tekniken efter en incident hos en leverantör vilket gjorde att börsen öppnade klockan 14 istället. Något som självklart präglade handeln under dagen. Halvdag till trots så fortsatte OMXS30 att stiga från gårdagens utbrott över nivån kring 1528. Halvdagen summerades till en uppgång om 0,47 procent till nivån 1552,5. Omsättningen hamnade på 8 miljarder kronor.

Bolag som noterades till plus var framförallt råvarubolag som Boliden och SSAB, medan Ericsson, Securitas och Handelsbanken backade. Basmetallerna steg kraftigt efter rykten om sanktioner mot ryska producenter, något som fick priserna att stiga på bred front.

Under gårdagen fick vi inflationssiffror från EMU-området, där det definitiva utfallet presenterades för mars månad. Dock så var utfallet under marknadens förväntningar, där inflationstakten låg på 1,3 procent i mars. Kärninflationen landade på 1 procent vilket var väntat. Cypern står för den lägsta inflationstakten med sina -0,4 procent medan Estland har den högsta med 2,9 procent.

 

IMF varnade igår för den höga skuldsättningen i världen, som noteras till rekordnivåer. I jämförelse med innan finanskrisen har skulderna ökat med 12 procentenheter och står i 225 procent av BNP år 2016. Framförallt är det Kina som stått för den största ökningen, men där även utvecklade ekonomier står för en stor del av ökningen. Extra oroväckande är det för de länder som har underskott vilket ökar sårbarheten vid en snabbt inkommande kris, likt den 2008.

FED´s regionala konjunkturrapport, den så kallade Beige Book, visade igår att ekonomin utvecklas med en blygsam till måttlig tillväxt. Positivt är att samtliga rapporterade kraftig jobbtillväxt, men på den negativa sidan finns en ökad oro för handelstullar och handelskrig mellan USA och andra länder.

Kollar vi på dagens agenda är det framförallt Philadelphia FED index för April som står i fokus. I april väntas indexet sjunka till 20,9 från föregående utfall om 22,5 och för februari 25,8. Vi får även bytesbalanssiffror från EMU för februari samt detaljhandel i Storbritannien.

I övrigt är makroagendan tunn för dagen vilket fortsätter även imorgon, fredag.

Istället intensifieras rapportsäsongen vilket kan ge ytterligare styrka till börsen som hittat ny fart efter senaste tidens avvaktande handel.

Bolag på stockholmsbörsen som rapporterar idag är ABB, Evolution Gaming, Axis, Sportamore, Eolus Vind och Nederman. Imorgon är den första dagen med riktigt intensiv agenda för OMXS30-bolagen. Redan nu har ABB:s rapport presenterats för marknaden, och här är både resultatet och orderingången högre än väntat. Något som är ett positivt tecken för övriga verkstadssektorn

OMXS30 fortsätter att stiga efter utbrottet i tisdags vilket är positivt och stärker den köpsignal som erhölls vid utbrottet. Närmast viktiga motstånd finns vid 1600, men första indikationer på rapportsäsongen får vi redan om några dagar, något som kan befästa den nya vägen eller stjälpa den. Skulle vi få en nedgång är området kring 1480-1490 fortsatt viktiga.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

  • Australien: arbetslöshet mars kl 3.30

  • EMU: bytesbalans februari kl 10.00

  • Storbritannien: detaljhandel mars kl 10.30

  • USA: Philadelphia Fed index april kl 14.30

  • USA: nyanmälda arbetslösa veckodata kl 14.30

  • USA: ledande indikatorer mars kl 16.00

Övrigt:

  • RGK: auktionsresultat statsobligationer kl 11.03

  • IMF: pressträff med Christine Lagarde i samband med vårmötet i Washington kl 14.45

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen steg på onsdagen i en förkortad handelssession, sedan en misstänkt brand hos Nasdaq stoppat handeln i över fem timmar fram till strax efter klockan 14.

Bland vinnarna för dagen märktes råvarubolag som Boliden och SSAB, vilka steg i takt med att basmetaller och olja registrerade allt högre priser. På plus noterades även bland andra Atlas Copco, Volvo och Sandvik.

Sämre gick det för Ericsson, Securitas och Handelsbanken, som alla noterades för nedgångar.

Vid stängning var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,5 procent till nivån 1.552,5. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 8 miljarder kronor. I Frankfurt steg DAX-index 0,1 procent och i London var FTSE100 upp 1,2 procent.

Den positiva stämningen följde en teknikledd uppgång på Wall Street på tisdagen och en stark utveckling i Asien på onsdagen. På makrofronten rapporterade både euroområdet och Storbritannien lägre inflation än väntat.

OMXS30-index toppades av gruvbolaget Boliden, som steg drygt 5 procent. Utanför index lyfte sektorkollegan Lundin Mining över 4 procent och på Londonbörsen avancerade gruvbolag som Glencore, Rio Tinto och Anglo American alla 5-7 procent.

Uppgången kan ses i ljuset av att basmetallerna avancerade på bred front. Marknadens fokus breddades från aluminium till nickel, som steg 8 procent efter rykten om att nya amerikanska sanktioner kan komma att påverka ryska nickelproducenter på samma sätt som zinkproducenten Rusal drabbats. Också de för svensklistade gruvbolag viktigare metallerna koppar och zink drogs med i uppgången.

Även ståltillverkarna hade en stark dag, med SSAB A upp 2,7 procent. Marknadsledande Arcelor Mittal steg över 4 procent i Paris.

Mot trenden för sektorn gick industrikoncernen Trelleborg, som tappade 2,8 procent efter en nedgradering till sälj av Nordea, medan IT-säljaren Dustin steg 1,2 procent sedan Danske Bank rekommenderat köp.

Bland onsdagens rapportbolag stod nätbanken Avanza för ett kvartalsresultat som var i stort sett som väntat. Snittkurtaget per affär minskade dock något och banken flaggade för fortsatt låga volymer i enskilda värdepappersaffärer och lägre kurtageklasser. Aktien förlorade 2 procent.

Fastighetsbolaget Hemfosas hyresintäkter för fastigheter ökade under kvartalet, vilket belönades med en kursuppgång på 2 procent.

Uppåt var det även för IT-företaget Proact, som redovisade en resultatökning om 10 procent, justerat för kostnader för vd-bytet. Proact steg 7,6 procent.

Gruvbolaget Endomines föll 7 procent efter ha meddelat att guldproduktionen vid Pampalogruvan stoppas tillfälligt. Fortsatt produktion kräver en betydande investering, vilken inte är lönsam vid nuvarande guldprisnivåer, uppgav bolaget.

Det First North-debuterande medicinteknikbolaget Fluicell slutade sin första dag som listat bolag till kursen 15:20 kronor, att jämföra med teckningskursen 15 kronor per aktie.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1552.48
3490.89
12590.83
2708.64
24748.07
7295.24
22262.24
30672.29
1.24
10.39
8.4
68.84
73.91
0.47%
0.37%
0.04%
0.08%
-0.16%
0.19%
0.47%
1.28%
0.01%
-0.05%
-0.06%
0.54%
0.59%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.