Home > Morgonrapport: Fortsätter julrallyt?

Morgonrapport: Fortsätter julrallyt?

God Morgon

Hoppas att julen smakade och att tomten kom med julklappar, det gjorde han i alla fall till börsen som till slut, fick se starten på sitt julrally. Nu är frågan om köparna orkar försvara uppgången då säljtrycket varit överhängande senaste tiden. Ledande svenska terminer indikerar en öppning strax under nollan.

Asien öppnar blandat med uppgång i japan med drygt en halv procent och nedgång i kina, Hong kong med dryga procenten. Industrivinster för november backade med 1,4 % i Kina jämfört med samma period föregående år. För året hittills ligger nu industrivinsterna på 1,9 % lägre jämfört med samma period föregående år. Japan presenterade nu på morgonen en rad statistik som var sämre än förväntan, för bland annat arbetslösheten (3,3 %), hushållens konsumtion (-2,9%), detaljhandeln (-2,5 %). Kanske väntar marknaden nya stimulanser från Bank of Japan?

Oljan backar svagt nu på morgonen och WTI-terminen handlas nu till 37,79 dollar fatet medan BRENT-terminen handlas till 37,71 dollar fatet. Återigen är BRENT-oljan lägre än WTI.

Storbritannien har idag helgstängt för börserna vilket ger ett dämpande tryck på den redan låga omsättningen.

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen finns till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Det blev till sist ett litet julrally, men framförallt ett lättnadsrally, då många investerare förväntat sig en uppgång innan jul. När USA trendade starkt upp och fick med sig de europeiska börserna steg de ledande indexen markant dagen före julafton. Svenska OMXS30 har inte riktigt orkat stiga under dagarna innan julafton efter ett starkt säljtryck. Nu lossnade det rejält och när OMXS30 väl fick en ihållande trend-dag steg vi över motståndsnivån vid 1440 och för dagen stannade på 1446,69 punkter. Detta innebar en stigning om 2,33 %, och var en passande julklapp för de som trott på årets julrally. Nu återstår att se om vi kan få en ihållande positiv kort trend över mellandagarna in mot det nya året. Vilket inte är en omöjlighet. Historiskt är denna period stark med en liten dipp strax efter nyår följt av en positiv utveckling under våren. Men för året är OMXS30 fortfarande på minus om man inte räknar med utdelningar. Ska vi sluta året på plus krävs att vi hämtar in de -1,22 % under denna korta handelsvecka. Vilket inte känns som någon omöjlighet. USA har gått starkt under senaste veckan, dagen innan julafton steg S&P500 1,2 % för att under julafton handlas till -0,16 % efter ett sent fall på kvällen. Råvaror har även stigit i värde senaste veckan vilket kan ge ytterligare effekt på börskurserna. Omsättningen var likt veckans handelsmönster lågt, och dagen innan julafton låg den på 10,6 miljarder kronor.

Tekniskt var det positivt att vi bröt motståndet vid 1440 punkter men i och med den låga omsättningen kanske man

OMXS30 har inlett ett julrally, frågan är om köparna kan bibehålla kraften för fortsatt uppgång. över 1460 punkter får vi en fin köpsignal
OMXS30 har inlett ett julrally, frågan är om köparna kan bibehålla kraften för fortsatt uppgång. över 1460 punkter får vi en fin köpsignal

inte ska dra för stora växlar på forceringen. Men fortsätter vi att stiga, framförallt efter nyår, när alla återgår till handlarborden har vi en viktig motståndsnivå vid 1460. Bryts denna med hög trovärdighet, helt omsättning över 25 miljarder kronor, signalerar det en köpsignal. Eftersom vi såg en julrush så kan det vara en utlösande faktor för fortsatt uppgång, Eftersom den var väntad och nu initierades kan det bidra till fortsatt tryck för köparna och kanske skrämmer säljarna till att avvakta vidare.

I spåren av räntehöjningen tog investerare ut mer pengar under förra veckan än vad de gjort under de senaste två åren i USA vilket kan vara en hint om att investerare börjar plocka hem vinster. I alla fall tyder det på en ökad försiktighet till aktier i USA, vilket kan båda gott för Europas börser om viss tillströmning av kapital sker. Något att hålla ögonen på under nästa år. Amerikanska fonder har noterats för nettoutflöden varje månad sedan juli vilket var ett trendbrott då första halvåret noterades för nettoinflöden varje månad.

Denna handelsvecka är likt föregående kort och handeln är öppen som vanligt måndag till onsdag för att sedan ta nyårsuppehåll med en långhelg. Veckans agenda är således tunn, men vi har några punkter att beta av.

Idag har vi industriproduktion och detaljhandel från Japan.

Hålltider under dagen är:

– Japan: industriproduktion (prel) november kl 0.50
– Japan: detaljhandel november kl 0.50
– AF: veckostatistik kl 10.45

Tisdag kommer SCB med hushållsutlåningen för november månad, samt väntas hushållens konfidensindikator för december i USA.

Torsdag, då svenska börsen är stängd, väntas Chicago PMI för december månad.

Fredag, då svenska börsen är stängd, väntas viktiga industri-PMI för december månad från Kina. Någon som legat under 50 senaste månaderna och väntas nu ha stigit svagt till 49,8.

 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

Idag är det en lugn makrodag utan större händelser och statistik att ta hänsyn till.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

I ett allmänt positivt risksentiment lyfte Stockholmsbörsen inför julledigheten. Råvarurelaterat agerade indexdraglok på onsdagen. Bland mindre bolag stack GHP ut efter att ha vunnit en stor upphandling.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde 2,3 procent upp på nivån 1.447. Omsättningen på Stockholmsbörsen dan före dopparedan var dock relativt blygsamma 10,6 miljarder kronor.

Stockholmsbörsen följde den allmänna utvecklingen i Europa där Euro Stoxx 50 och tyska DAX båda lyfte mer än 2 procent. Starkast gick europeiska stålbolag i sällskap med gruv- och metallaktier.

”Rekylen i olje- och andra råvarurelaterade aktier agerar bränsle åt rallyt och investerare köper årets eftersläntrare. Historiskt har marknaden gått starkt dagen före julafton och eftersom volymerna är tunna så är det ganska lätt att flytta index”, sade Benno Galliker, handlare vid Luzerner Kantonalbank, till Bloomberg News och kallade uppgången för de europeiska börserna ett ”jultomterally”.

Europeiska ståltillverkare stöddes av att det amerikanska handelsdepartementet sent på tisdagen flaggat för avgifter så höga som 256 procent på import av vissa typer av stål från Kina. Det svenska storbolagsindexet toppades av kraftigt blankade SSAB A som avancerade 13,4 procent. Trots rekylen har aktien tappat halva värdet sedan årsskiftet.

Inom råvarurelaterat klättrade Boliden och Lundin Petroleum 7,7 respektive 4,8 procent. Utanför storbolagsindexet steg Enquest nära 6 procent.

Astrazeneca stängde 3,6 procent upp i det bättre sentimentet. På marginalen kan ett godkännande från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA rörande gikt-preparatet Zurampic, även känt som Lesinurad, ha bidragit positivt.

Nokia placerade sig i botten av OMXS30 med en oförändrad utveckling. De traditionellt mer defensiva papprena Swedish Match och SCA var 1,6 respektive 2,0 procent högre.

Indextunga H&M gick också sämre än börsgenomsnittet med en 1,5 procentig uppgång. Det milda vintervädret har hållit i sig i stora delar av Europa. Från hemmaplan rapporterade Svensk Handel Stil att julhandeln i de svenska kläd- och skobutikerna inte riktigt kommit i gång. Inom klädsektorn stängde MQ kring 1 procent ned, RNB var oförändrad men Kappahl, som haft ett svagt börsår, avancerade nära 7 procent.

GHP Specialty Care rusade 37 procent sedan bolaget vunnit en ”omfattande” upphandling avseende drift av offentlig sjukvård i Förenade Arabemiraten (UAE). Carnegie skrev i en snabbkommentar att affären kan komma att dubbla GHP:s vinst per aktie, om kontraktet sköts väl.

Net Insight fortsatte den senaste tidens starka trend med 8,5 procents uppgång för dagen och på en månad har aktien rusat 170 procent, bland annat efter ett ramavtal med Tata.

Magnolia steg 3,3 procent. Bostadsbolaget tänker uppföra nära 800 hyresrättslägenheter som färdigställda väntas ha ett totalt fastighetsvärde på drygt 1,5 miljarder kronor.

Åt andra hållet gick Bactiguard, ned 1,4 procent, sedan en kund till bolaget dragit tillbaka en del av en tidigare order, något som kommer att påverka Bactiguards intäkter negativt med 8 miljoner kronor.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
 1446,69
536,860
3284,47
10727,64
6254,64
2060,99
5048,49
18898,07
21961,14
1,0972
9,2052
8,3893
37,79
37,71
 2,33%
3,02%
-0,07%
0,00%

-0,16%
0,00%
0,69%
-0,88%
-0,01%
-0,24%
-0,16%
-0,81%
-0,48%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.