Home > Morgonrapport: Fredagen bjöd på svag jobbrapport från USA. Asien inleder positivt.

Morgonrapport: Fredagen bjöd på svag jobbrapport från USA. Asien inleder positivt.

Stockholmsbörsen föll åter på fredagen för femte dagen i rad. OMXS30 föll initialt på svag jobbrapport i USA men lyckades återhämta sig något strax därefter och avslutade -0.76% för dagen. Vinnare blev SSAB med +3.24%, och dagens förlorare blev -5.30%. Omsättningen uppgick till ett värde av 15 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Europabörserna lyckades återhämta sig något bättre och tyska Frankfurt DAX avslutade +0.18%, medan Euro Stoxx 50 kom in på -0.12%.

USA bjöd på svag jobbrapport under fredagen vilket initialt pressade börserna runt om i världen. Marknaden återhämtade dock sig kort därefter och innebar att dagen slutade på plus för amerikansk handel. Även indikation på en eventuell räntehöjning innevarande år fanns bland nyhetsflödet. S&P 500 avslutade på +0.32%, Dow Jones Industrial Average +0.45%, tekniktunga Nasdaq Composite +0.40%.

Råvaror pekade överlag upp efter den svaga jobbrapport från USA och för oljan innebar det en stark uppgång där vi kortfattat åter noterats över 46 dollar. Nattens handel öppnade veckan på tydligt plus men har fått uppleva en rekyl senare delen av handeln och nu på morgonsidan noteras WTI till 45.53 dollar, Brent till 45.94 dollar.

Nattens handel i Asien öppnade veckan i spår av den positiva avslutningen från USA under fredagen samt efter Kinas valutareserv ökat istället för fallit per förväntan under helgen. Hong Kong Hang Seng index noteras nu på morgonen till +0.49%, samt Japanska Nikkei till +0.63%.

Makroagendan bjuder innevarande veckan på en del industri siffror men även BNP utveckling från flertal länder. Veckan inleds dock med fokus på gällande tysk industriorder samt svensk hushållskonsumtion för mars på måndagen.

Ledande svenska terminer indikerar en positiv öppning, med några timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Stockholmsbörsen fortsatte falla även under fredagen och vi har nu upplevt en nedgång fem dagar i rad. Vi upplevde en viss återhämtning runt om i Europa som Sverige inte lyckades helt med, efter att USA öppnade med en uppgång denna klämdag, och handeln sågs inväntande på statistiken. Veckans handel innebar en nedgång på totalt 3.79 procent sedan måndagen.

OMXS30 (dagsdiagram)

Vi inleder vår vecka med ett något förnyat gladare sentiment och den positiva återhämtningen i USA under fredagen samt den positiva öppningen i Asien under natten ger goda chanser för positiv utveckling av dagen. Vi bröt under föregående vecka vårt 1380 och 1330 stöd, men veckan var också något speciell då vi dels hade en kort vecka med kort handel på onsdagen samt klämdag på fredagen. Volymen var även lite irreguljär samt vår RSI indikator sågs ej finna botten trots klart översåld indikering.

Som vi skrev föregående vecka har vi nu lämnat rapportperioden gällande de större bolagen och marknaden kommer återgå till en mer ”normal” makrostyrd handel. Vi inleder innevarande vecka även med positivt stöd från Kina som ligger i fokus då även valutareserven ökade till 3.219 miljarder mot förväntat 3.202 miljarder dollar, vilket var andra månaden i rad en ökning skedde. Om veckans industri siffror och BNP-utveckling i makroflödet kan ge positiva besked finns det god chans för att veckan ska utvecklas något mer positivt jämfört med den nedgång vi upplevt sedan 20 april.

Amerikansk jobbrapport stod i fokus under fredagen och börsen sågs avvaktande inför siffrorna som publicerades halv tre. Arbetslösheten kom in oförändrat men antalet sysselsatta mattades av något och ökade bara 160.000 under april månad mot väntat 200.000. Den genomsnittliga timlönen steg även med 0.2 procent mot väntat 0.3 procent. Även jobbrapporten kom som en besvikelse och en räntehöjning redan i juni nu blev bortspolat så finns det ett visst ljus inom mörkret efter den nedgång vi upplevt senaste dagarna och bland annat Fed-chefen John Williams från San Fransisco tidigare i veckan uttryckte positivitet men även under fredagen då William Dudley, Fed-chef i New York uttryckte i en intervju med New York Times på fredagen att ”Fredagens amerikanska sysselsättningsstatistik visar att arbetsmarknaden fortsätter att förbättras gradvis, i linje med Federal Reserves förväntningar.” , vilket även något avvaktande öppnat för räntehöjningar under 2016. Däremot står vi fortfarande avvaktande och som vi skriver ovan behöver vi finna stöd från makron, då vi börjar avvika från den bolagsrapporterande styrda börs vi upplevt senaste veckorna, och vi inleder något positivt från Asien av veckan.

Oljan har inlett veckan positivt men har fått sedan dess upplevt en tydlig rekyl efter öppning tydligt över 46 dollar sedan fredagen, och dess uppgång vi upplevde efter den svaga amerikanska jobbrapporten. Under lördagen kom även beskedet att Ali al-Naimi fick lämna sin post som Saudi Arabiens starka oljeminister till förmån för Khaled al-Falih som nu ska leda det nya departementet med ansvar för energi, industri och oljeresurser, som även ersätter departementet för olja och mineraltillgångar. Han har en bakgrund som VD och därefter styrelseordförande i den statliga oljejätten Aramco, och beskedet kommer i spår av den misslyckade utkomsten från oljemötet i Doha gällande produktionsfrysningarna. Al-Naimi som nu är 81 år har varit en ledande auktoritet sedan 30 år tillbaka och varit en ledande styrka som även lyft respekt för Opec organisationen. Det blir intressant att se hur marknaden kommer motta denna nyhet samt om det kommer vidare besked, och initialt pekar oljeterminerna upp nu på morgonen vilket kan ses inledningsvis som ett positivt besked.

Brent (ntradagdiagram)

Guld fick under fredagen ett lyft på den svaga jobbrapporten precis som oljan, då investerare sprang till guld för att ställa säkerhet. Under tisdagen föregående vecka så skrev vi på Twitter som vi även följde upp under onsdagen att guldet fick ett kortfattat utbrott på 1300 dollar, och vi fick tyvärr en rekyl därefter som fortsatte under tre dagar. Fredagens rapport gjorde att vi åter lyftes upp strax under 1300 och frågan är dock om det ljuset i tunneln vi skriver om från amerikanskt håll ovan kommer pressa priset på guld eller om vi kommer få uppleva ett andra utbrott. Vi noteras fortfarande över 200 dagars glidande medelvärde, och även om marknaden upplevt något pressat senaste månaden så noteras vi fortfarande över vårt 50 dagars glidande medelvärde. Vi skulle behöva se ett utbrott med kraft över 1300 och sedan 1320 dollar för att få en bekräftelse på att denna ”bear market” för guldet verkligen är bakom oss. Guldet noteras i skrivande stund runt 1287 dollar.

 

Guld (dagsdiagram)

Dagens huvudpunkter för makron får vi redan kl 08:00 gällande tysk industriorder mars som förväntas komma in med en total uppgång av 0.6% där februari upplevde en nedgång motsvarande 1.2 procent. Kl 09:30 får vi svensk hushållskonsumtion för mars, en ökning till 2.2%.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

– C-Rad (kl 8.00), Trention (ca kl 15.00), Novotek (kl 16.00), Rejlers (kl 16.00), G5 Entertainment, Lundin Gold (efter Torontobörsens stängning)

Makrostatistik

– Tyskland: industriorder mars kl 8.00

– SCB: produktion i näringslivet mars kl 9.30

– SCB: hushållskonsumtion mars kl 9.30

– AF: veckostatistik kl 10.45

– USA: samlat index arbetsmarknaden (LMCI) april kl 16.00

Övrigt

– Eurogrupp: extramöte om Grekland kl 15.00

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 8.00: Tyskland: industriorder mars

Orderingången sjönk oväntat i februari, med 1,2% m/m, drivet av att exportorderingången var ned 2,7%. Nu i mars väntas en total uppgång om 0,6%.

kl 9.30: SCB: hushållskonsumtion mars

Trots en oväntat svag detaljhandel i mars räknar Swedbank med att hushållens totala konsumtion ändå utvecklades väl, bland annat beroende på en hygglig tillväxt för transport och motorfordonshandeln samt ökade boendekostnader på grund av mindre negativt bidrag från räntorna. De tror att konsumtionen ökade 2,2% i årstakt, en liten nedväxling från 2,3% i februari.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Klämfredagen präglades av lägre kurser på Stockholmsbörsen. Utvecklingen på kontinenten var oregelbunden med USA-jobbrapporten för april i fokus.

”Dagens statistik stödjer vår prognos om att Fed kommer att vänta till decembermötet innan de är redo att höja räntan igen”, skrev Nordeas strateg Jan von Gerich i ett kundbrev.

Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde 0,8 procent ned på nivån 1.309,2. Omsättningen på börsen summerades till runt 15 miljarder kronor på fredagen. Stockholm hängde inte med i återhämtningen som skedde på kontinenten under eftermiddagen med stöd av att USA-jobbrapporten minskat tron för nära förestående räntehöjningar från Fed.

Bland de åtta aktierna på plus inom det svenska storbolagsindexet hittades SSAB A högst upp, nära 2 procent högre. Verkstadsbolagen SKF, Sandvik, Volvo, Atlas A och Alfa Laval steg mellan 0,4 och 1,4 procent.

Fingerprint, som hade årsstämma och lanserade långsiktiga finansiella mål i onsdags, var klämdagens svagast presterande aktie inom OMXS30, 5,3 procent lägre. Calixto Global Investors dök upp som ny blankare i fredagens FI-lista.

Snustillverkaren Swedish Match tappade drygt 1 procent. Nya regler för alla tobaksprodukter väntas från amerikanska FDA i augusti och flera analytiker menar att dessa är negativa för det svenska bolaget.

Telekomsektorn hade allmänt en svag utveckling i Europa och i Stockholm backade Telia och Tele2 båda mellan 1 och 2 procent. Ericsson och Nokia var båda ned nära 2 procent.

Utanför storbolagsindex steg Autoliv 2,5 procent. Analytiker har under veckan höjt sina riktkurser för bilsäkerhetsjätten efter förra veckans kvartalsrapport.

Uppåt var det också för järnhandelskedjan Swedol, som klättrade 12 procent efter att ha aviserat köpet av arbetsklädstillverkaren Grolls för 790 miljoner kronor.

Även diamantgrävaren Lucara Diamond avancerade 12 procent. Aktien steg brant i både onsdagens och torsdagens handel i Toronto, sedan bolagets kvartalsresultat överträffat förväntningarna och auktionsfirman Sotheby’s börjat göra reklam inför försäljningen av jättediamanten Lesedi la Rona.

Fredagens huvudnummer på makrofronten var den amerikanska sysselsättningsstatistiken för april. Antalet nya anställda ökade med 160.000 under månaden, lägre än väntade +200.000. Det var även den minsta sysselsättningsökningen på sju månader. Arbetslösheten låg kvar på 5,0 procent, väntat bland ekonomer var ett nedåttick till 4,9 procent.

Från Fed-håll har det på senare tid framhävts att en räntehöjning i juni är möjlig, men också att arbetsmarknadens utveckling under april och maj blir viktig för centralbankens beslut. Marknadsprissättningen för en junihöjning sjönk till 4 från 10 procent efter att jobbdatan publicerats.

USA-börserna noterades svagt ned sent på fredagseftermiddagen. Med jobbrapporten för april avklarad riktades blickarna på finansmarknaderna mot den statistikskörd som väntas från Kina i helgen samt i nästa vecka.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1,309.17
2,936.84
9,869.95
6,125.70
2,057.14
17,740.63
4,736.16
16,207.90
20,209.30
1.14
9.28
8.13
45.43
45.94
-0.76%
-0.12%
0.18%
0.14%
0.32%
0.45%
0.40%
0.63%
0.49%
0.09%
-0.13%
0.05%
1.72%
1.26%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.