Home > Morgonrapport: Fullspäckad makrovecka – KPI, PMI och amerikansk jobbdata

Morgonrapport: Fullspäckad makrovecka – KPI, PMI och amerikansk jobbdata

Zhous Xiaochuan, chef för Kinas centralbank PBOC signalerade i helgen möjligheter till åtgärder för att stötta deras ekonomi som har saktat in ”lite för skarpt” samt har en sjunkande inflation. Han sade i ett tal att det fortfarande finns utrymme för penningpolitiska lättnader och även om Kina inte för någon okonventionell policy nu så har landet haft erfarenhet av sådana åtgärder efter de asiatiska och globala finanskriserna. ”Kina kan ha utrymme att agera på både prissidan och den kvantitativa sidan”, sade PBOC-chefen.

Trots långa samtal mellan Grekland och trojkan under helgen gjordes inte tillräckliga framsteg för någon utbetalning av nödlån kan ske inom kort från euroländerna, uppgav EU-källor för Nyhetsbyrån Direkt på söndagen. Tjänstemännen från EU-kommissionen, ECB och IMF (före detta trojkan) ansåg att nödvändiga detaljer saknades i Greklands reformplan med 13 punkter.

Japans industriproduktion sjönk preliminärt med 3,4 % i februari jämfört med månaden före och minskade med 2,6 % jämfört med året före. Analytiker hade väntat att produktionen skulle ha sjunkit med 1,9 % från månaden före och sjunkit med 0,6 % jämfört med samma månad föregående år, enligt Bloomberg News enkät. BOJ-chefen Haruhiko Kuroda sade i helgen i en TV-intervju att det är alltför tidigt att överväga en avveckling av de penningpolitiska lättnaderna i Japan.

På makroagendan från amerikanskt håll blir det i eftermiddag statistik över privata inkomster och privatkonsumtion samt kontrakterade husköp. Från Europa publiceras preliminär KPI för mars från Tyskland och Spanien, samt konjunkturbarometrar från euroområdet.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, 1h-graf, 30 dagar
OMXS30, 1h-graf, 30 dagar

I fredagens morgonrapport kommenterade vi torsdagens nedställ med ”efter att baisseflocken kastade sig på säljknappen under morgonen men faktiskt inte förmådde behålla priset nere blev gårdagen inget som gör oss nämnvärt negativa till Stockholmsbörsen de kommande dagarna.” Vidare påpekades att ”säljarna troligtvis kommer få ännu ett försök, men så länge OMXS30 behåller sig ovanför 1645 ser vi på det stora hela ser inga betydande risker för en utdragen nedgångsfas.” Efter fredagens handel bibehåller vi denna bedömning; säljarna fick ytterligare ett försök under eftermiddagen när OMXS30 till sist släppte igenom en del säljtryck, men positivt i sammanhanget är att priserna inte pressades längre än till 1662, att jämföra med torsdagens lägstanotering på 1654. Med andra ord undvek vi en lägre botten och kan bibehålla vår inställning på att ”den svenska börsen gör ett försök på att stänga igen gapet upp till 1690 redan i början av nästa vecka.” Tillsvidare håller vi utkik för att 1654, följt av 1645 inte bryts.

OMXS30, dagsgraf, 1 år
OMXS30, dagsgraf, 1 år

Kronan stärktes lite mot euron på fredagen efter ännu en månad med överraskande stark försäljning i svensk detaljhandel. Till skillnad från OMXS30 stängde amerikanska och de flesta europeiska börser i svagt grönt, med undantag för den råvarutunga Londonbörsen som gick mot strömmen efter att basmetallerna föll på bred front på grund av svag Kina-data. Delvis förklaras dock viss del av nedgången i vårt index, fokuserat på endast 30 bolag, med att vissa utdelningar nu börjat avskiljas. Granskar vi börsutvecklingen utifrån ett bredare perspektiv kan vi urskilja hur trenden eventuellt utan större dramatik lyckas plana ut till en mer hållbar lutning, det vill säga såvida nedgången inte accelererar.

Före amerikanska börsens öppning i fredags redovisades att BNP i landet, i linje med tidigare preliminära statistik, steg 2,2 % i beräknad årstakt under fjärde kvartalet. Enligt Bloomberg News enkät väntades en uppgång på 2,4 % men marknaden tog inte nämnvärt illa upp. Janet Yellen pratade i San Francisco, men bjöd som väntat inte på några nyheter, men åtminstone kloka ord. ”Vad som spelar roll för de finansiella förhållandena och den bredare ekonomin är hela den förväntade banan för de korta räntorna och inte den exakta tajmingen för för den första räntehöjningen”. Trots viss besvikelse med detaljhandelsstatistik sade hon att konsumenternas spenderande sannolikt kommer öka i år givet robusta fundamenta som tilltagande sysselsättning och lyft i realinkomsterna från bland annat låga energipriser. Hon fortsatte med att ”En viktig faktor som kan öka mitt förtroende för inflationsutsikterna kommer att vara en fortsatt förbättring på arbetsmarknaden”.

Och just inflationen hamnar i fokus tidigt denna vecka, redan idag kommer preliminär KPI från Tyskland och imorgon väntas snabbestimat av KPI för eurozonen, en siffra med tyngd, givet att den är stor del av anledningen till ECB:s pågående QE. På onsdag skiftar fokus istället mot inköpschefsindex för industrin, först ut är Kina, följt av Sverige, EMU och USA. Det är dessutom amerikansk sysselsättningsvecka; vi får på onsdag ADP-siffran över sysselsättningen och på fredagen följer den officiella siffran. Nu väntas en ökning med 250 000 i mars, efter preliminära 295 000 i februari. I övrigt närmar sig kärntekniksamtal med Iran nu återigen deadline, innan den 31 mars hoppas de inblandade parterna  lösa dispyten och de sanktioner som landet står under.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 11.00: EMU: konjunkturbarometer mars
Väntas stiga för tredje månaden i rad till 103,1. Composite-PMI (industri och tjänster) har fortsatt upp under året och låg på 54,1 i mars, med ökad marginal in i tillväxtzonen. Det pekar mot att BNP 1 kv i euroområdet kan bibehålla uppväxlingen från 4 kv.

kl 14.00: Tyskland: KPI (prel) mars
En indikator inför EMU-KPI på tisdagen. KPI-inflationen väntas ha stigit till 0,3% från 0,1% föregående månad, HIKP-inflationen väntas stiga lika mycket till 0,1%.

kl 14.30: USA: privata inkomster, privatkonsumtion februari
I januari steg de privata inkomsterna med 0,3%, medan privatkonsumtionen sjönk 0,2%, båda snäppet under förväntningarna. Index för kärninflationen, (core PCE), steg 0,1% jämfört med månaden före och med 1,3% från ett år tidigare, helt i linje med förväntningarna. I februari räknar analytikerna med att inkomsterna ökar med 0,3% och konsumtionen med 0,2%. För kärninflationen är prognoserna detsamma som månaden före.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

På fredagseftermiddagen vände Stockholmsbörsen den plusbetonade handeln under förmiddagen till en nedgång. Storbankerna och aktier som handlades utan rätt till utdelning var de största sänkena.

Vid stängning hade OMXS30 backat till 1.663, en nedgång med 0,8 procent. Totalt bytte aktier för 15,3 miljarder kronor ägare.

”Rörelserna på valutamarknaden fortsätter att prägla börserna där euroförsvagningen från i torsdags ger stöd till europeiska aktier. I Sverige tynger utdelningar”, sade Erik Hansén, marknadsanalytiker vid IG, till Nyhetsbyrån Direkt.

Inom OMXS30 var banksektorn den grupp av aktier som tydligast vägde på index. Swedbank, som handlades utan rätt till utdelning, stod för det största tappet med en nedgång på 5,5 procent, men SEB hade det också motigt med ett tapp på 1,6 procent. Nordea och Handelsbanken klarade sig med mindre nedgångar.

Trots det lite sura börsklimatet låg en handfull av aktierna inom storbolagsindex trots allt på plus. Mest steg Getinge som rekylerade 2,0 procent efter torsdagens tapp. Kinneviksfären fick se värdet stiga på både MTG och Kinnevik.

Bland de mindre bolagen kunde en del riktigt stora kursrörelser skönjas. Jays rasade 33 procent efter en kvartalsrapport som visade på halverad omsättning och minussiffror på sista raden. Problem med lagerhållningsnivåer hos bolagets distributör samt stigande dollar låg enligt bolaget bakom de svaga siffrorna.

PA Resources hade också en trist dag och stängde till slut 4,3 procent lägre. Oljebolaget ansöker om företagsrekonstruktion efter brist på framsteg i förhandlingarna med långivarna.

Medivir och Orexo pressades sannolikt av svag försäljningsstatistik. Aktierna var ned 2,9 respektive 3,9 procent.

Roligare var det då för aktieägarna i Seamless som berikades ytterligare när aktien avancerade 6,4 procent. Mobilbetalningstjänsten SEQR ska lanseras i Italien och USA i juni. Bolaget har en riktigt stark period bakom sig – aktien har dubblats i värde senaste månaden efter en lång rad utskickade pressmeddelanden.

Erik Penser har efter en sektorgenomgång höjt riktkurserna för Betsson och Net Entertainment. För Betsson som är Erik Pensers favorit, eller ”top pick”, i den svenska spelsektorn, höjdes riktkursen från 330 till 350 kronor. Aktien steg 1,8 procent och stängde på 320:50.

”Under ett mästerskapsfattigt 2015 anser vi att Betsson har fördel av lägre andel sportboksintäkter än Unibet”, skriver finanshuset som lyfter fram förvärvschansen och även fortsättningsvis har en köprekommendation på Betsson.

Aktieägarna i Net Entertainment fick också en bra avslutning på veckan. Aktien höjdes 4,1 procent och stängde på 289 kronor efter att under dagen som högst ha nått den nya toppnivån 291:50. Onlinespelleverantören har tecknat ett licensavtal med statliga Danske Spil för den reglerade danska spelmarknaden online.

Troax, som säljer områdesskydd, fick en bra start på sin börsresa. Aktien steg till 78:75 kronor, vilket innebar en uppgång med drygt 19 procent från teckningskursen på 66 kronor.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1662,56
3679,03
11868,33
6855,02
2061,02
4891,22
19440,30
24853,37
1,0863
9,3470
8,6041
48,15
56,01
-0,78%
0,25%
0,21%
-0,58%
0,24%
0,57%
0,81%
1,50%
-0,28%
-0,04%
0,30%
-1,47%
-0,71%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på fredrik.stenkil[at]gmail.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.