Home > Morgonrapport: Fullspäckad vecka väntar. OMXS30 tar allt närmre kliv 1500 punkter.

Morgonrapport: Fullspäckad vecka väntar. OMXS30 tar allt närmre kliv 1500 punkter.

Stockholmsbörsen fortsatte att visa styrka på fredagen, trots en lägre omsättning när USA börserna höll halvdag. Storbolagsindexet OMXS30 stängde +0.46% till 1491 punkter. Vinnaren blev Axfood som steg hela +3.18%, samtidigt som Fingerprint Cards B föll hårdast inom Large Cap med -4.76%. NGM-börsen omsatte på fredagen 214 miljoner kronor, och vinnaren blev Uni-light LED TO2 som steg 45.45%, och förloraren Metallvärden i Sverige TO1 backade -76.92%. Med halvdag på USA börserna efter att hållit stängt dagen innan pga. Thanksgiving Day, innebar detta en något lägre aktivitet runt om i Europa, steg trots detta S&P 500 +0.39%. Asien inleder veckan i blandade tongångar. Japan backar -0.23%, samtidigt som Hong Kong stiger +0.81%. Oljan har fortsatt söderut och noteras strax över 48 dollar inför veckans Opec-möte i Wien.

Dagens fokus:

  • SCB: detaljhandel oktober kl 9.30
  • OECD: Economic outlook kl 11.00
  • ECB: Mario Draghi talar inför Europaparlamentets ekonomiska utskott kl 15.00

Ledande svenska terminer indikerar en oförändrad öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Fredagens handel blev något lugnare enligt väntat, då amerikanska börserna höll halvdag efter att tidigare varit stängt på torsdagen pga. Thanksgiving Day.

Efter en inledningsvis negativ utveckling fram till kl 10.00 på fredagsförmiddagen klev köparna in i bilden, och vi upplevde en stadig resa norrut och stängde på dagshögsta 1491 punkter.

Veckans första handelsdag indikerar ledande terminer en oförändrad öppning.

Asien inleder med blandat humör, samtidigt som S&P 500 terminen noteras drygt -0.2 procent vilket pressar humöret något inför börsöppning om ett par timmar.

Fullspäckad vecka väntar. OMXS30 tar allt närmre kliv 1500 punkter.

Vi skrev redan i fredags att vi kortsiktigt befinner oss överköpta, men att vi befinner oss i en underliggande positiv trend.

Den stora frågan är om styrkan kommer fortsätta att tillta?

Om den underliggande styrkan kvarstår inledningsvis av veckan, kommer detta i sin tur innebära att vi utmanar 1496 punkter, och samtidigt öppnar väg för etablering över 1500 punkter.

Även om vi räknar med en dag av vinsthemtagning under veckan ser det allt mer ut som om att vi kommer att få uppleva ett sådant scenario.

Vi har sedan en tid tillbaka pekat hela handen mot 1540 punkter, varpå sannolikheten för detta inom relativt kort tid ökat tydligt.

Däremot finns det flera faktorer som kan sätta käpparna i spelet, dels har vi Opec-möte i veckan, varpå tidigare korrelation mot oljan mycket väl kan få återbesök under några dagar.

Skulle en överenskommelse om produktionsfrysning samt vidare sänkning genomföras är det inte omöjligt att oljan rusar upp emot 60 dollar, vilket då skulle ge fortsatt vidare glädje på börsen.

Samtidigt närmar vi oss ett kommande räntebesked från den amerikanska centralbanken om ett par veckor, varpå sannolikheten nästintill ser ut att bli en självklarhet med en räntehöjning.

Veckan får även flera viktiga makrobesked, såsom BNP siffror redan imorgon tisdag från flera länder däribland Frankrike och USA för att nämna några.

Senare under veckan får vi även flera industri-pmi siffor från flertalet länder, men veckan avslutas med tungt besked från USA gällande sysselsättningen vilket kommer bli en tydlig markör inför kommande räntebeskedet.

Dagens tekniska nyckelnivåer fortsätter motstånd att invänta än en gång vid 1496 samt 1500 och 1540 punkter. Stödnivåerna kvarstår vid 1471, 1463 men även 1453 samt 1448 punkter.

Måndagens makroagenda inleder vi med siffror från SCB gällande detaljhandel i oktober.

Efter en ökning med överraskande svaga 0,6% på årsbasis i september räknar ekonomerna i SME Direkts enkät nu med uppgång på 1,9% i oktober.

Senare under förmiddagen får vi kl 11.00 ”Economic Outlook” från OECD, som likt IMF, tvingats revidera ner sina globala tillväxtutsikter vid samtliga prognostillfällen i år. I senaste (interims-) prognosen, i september såg organisationen en global BNP-tillväxt på 2,9% i år och 3,2% 2017.

”Totalt sett förblir världsekonomin i en lågtillväxtfälla med ihållande tillväxtbesvikelser som tynger tillväxtutsikterna och slår tillbaka i svag handel, investeringar, produktivitet och löner”, skrev OECD i rapporten.

Under eftermiddagen talar Mario Draghi inför Europaparlamentets ekonomiska utskott.

Det börjar dra ihop sig så smått till ECB:s nästa penningpolitiska möte, den 8/12, och det gör att det mesta som Mario Draghi säger kommer att vägas på guldvåg.

Det ECB-ledningen främst har bekymrat sig över de senaste månaderna är att den underliggande inflationen inte riktigt vill ta fart, och Mario Draghi påpekade detta på nytt när han presenterade ECB:s årsrapport inför EU-parlamentet den 21/11. Han inskärpte att en stigande inflation behöver det nuvarande penningpolitiska stödet, som saknar motstycke.

”Det är därför som vi är fast beslutna att bibehålla den mycket betydande penningpolitiska ackommoderingen som är nödvändig för att säkerställa att inflationen återvänder mot nivån under, men nära 2 procent på medellång sikt”, sade ECB-chefen.

Anoto tappar kraftigt efter fredagens delårsrapport.

”Förväntar sig att avsluta både nästa kvartal och hela året 2016 med en förlust”

På fredagen redovisade Anoto ett resultat efter skatt på -106 miljoner kronor i det tredje kvartalet.

Inledningsvis föll bolagets aktie över 11 procent på fredagen på rapporten.

I det redovisade resultatet ingår nedskrivningar om 37.6 miljoner kronor, samt påverkades resultatet av en engångsjustering av lagervärdet motsvarande -3 miljoner kronor, samt engångskostnader om 5 miljoner kronor relaterade till kostnadsbesparingar.

”2016 har varit ett utmanande år som har kännetecknats av de tuffa besluten att gå från en hårdvarufokuserad organisation till en organisation som skapar en lönsam framtid baserad på programvara, egenutvecklade mönster och robust bildbearbetning. Utmaningarna kommer säkert att fortsätta under 2017, men förväntningen är att den nya effektiva pennverksamheten ger ett starkt bidrag till organisationens ekonomiska hälsa samtidigt som mönsterverksamheten utvecklas på ett mindre förutsägbart, men potentiellt mer explosivt, vis” kommenterade bolagets vd.

Vidare skrev han att ”med sänkta kostnader motsvarande 100 miljoner kronor och denna spännande portfölj som stöd för tillväxt räknar Anoto med betydande förbättringar vad gäller företagets ekonomiska resultat under 2017”.

För drygt en vecka sedan sade bolagets vd under Redeyes teknologiseminarium att HP-partnerskap lever alltjämt, men att förhandlingar pågår ”och jag kan därför inte uppge några detaljer”.

Bolaget har tidigare utsett Anna Belfrage som tillförordnad finanschef, samtidigt som man även genomför flera förändringar i ledningsgruppen.

Anoto tappar kraftigt efter fredagens delårsrapport. ”Förväntar sig att avsluta både nästa kvartal och hela året 2016 med en förlust”

SSAB tappar mark efter att Nordea avviker från konsensus och sänker till sälj.

Föll inledningsvis över 3.5 procent på fredagen.

Nordeas säljrekommendation av SSAB på fredagen pressar bolagets aktie kraftigt söderut, efter att man sänker från tidigare behåll till sälj, med bibehållen riktkurs på 29 kronor för A-aktien.

Den kraftiga uppgången senaste tiden anses inte vara helt berättigad enligt Nordea, som bland annat menar att ”så länge som den globala stålindustrin lider av ett strukturellt överutbud kommer det finnas incitament att importera billigt stål från länder som inte omfattas av restriktionerna”.

Tidigare i veckan höjde däremot Danske Bank Markets riktkursen för SSAB till 40 kronor från tidigare 35 kronor i ett marknadsbrev, samtidigt som man upprepade sin köprekommendation för ståltillverkaren.

Morgan Stanley uppjusterade redan för mer än en vecka sedan sin riktkurs till 40 kronor, efter att tidigare lämnat en riktkurs på 23 kronor för A-aktien.

Tidigare i november höjde även Credit Suisse riktkursen till 37 kronor från tidigare 33 kronor, samt Goldman Sachs som trots sänkt rekommendation till neutral, höjde riktkursen till 35 kronor från tidigare 32 kronor.

SSAB tappar mark efter att Nordea avviker från konsensus och sänker till sälj.

ICA fortsätter att stärkas på fredagen efter morgonens handelsstopp.

På fredagen framgick det i ett pressmeddelande att ICA för samtal gällande förvärv av Litauens näst största dagligvarukedja IKI.

När den svenska börsen öppnade på fredagsmorgonen var aktien handelsstoppad, men återupptog handeln redan kl 09.30, efter att pressmeddelandet publicerats.

Strax efter svensk lunchtid noterades bolagets aktie +1.50%, samtidigt som nu 200 dagars glidande medelvärde utmanas på nytt efter senaste månadens återkommande tappra försök.

Nyheten gällande ett möjligt förvärv i Litauen skulle innebära att ICA blir den näst största aktören i landet, efter Maxima.

ICA ser möjlighet att växa i Baltikum, och ett möjligt uppköp i Litauen faller väl i linje med dessa mål, samtidigt som det är en bit kvar tills att ett förvärv genomförs.

I dagsläget innehar bolaget 56 butiker i Litauen.

”Ingenting är klart, men vi har tyvärr blivit tvungna att gå ut med information på grund av omfattande ryktesspridning i Litauen”, sade Icas presschef Ola Fernvall till Nyhetsbyrån Direkt på fredagsmorgonen.

Det omtalade logistikprojektet som belastat lönsamheten i Sverige går åt rätt håll, trots att kostnaderna fortfarande är betydande, sade bolagets vd i samband med delårsrapporten den 9:e november.

ICA fortsätter att stärkas på fredagen efter morgonens handelsstopp.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

  • SCB: handelsbalans oktober kl 9.30
  • SCB: detaljhandel oktober kl 9.30
  • EMU: M3 oktober kl 10.00

Övrigt

  • Riksbanken: Martin Flodén talar: ”The search for growth – the financial system and the real economy”. Ingen publicering kl 9.15
  • OECD: Economic outlook kl 11.00
  • ECB: Mario Draghi talar inför Europaparlamentets ekonomiska utskott kl 15.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Fredagen var lugn på de större Europabörserna och även i Stockholm var indexrörelserna ganska små. En positiv öppning i New York, där det var halvdag på börsen, bidrog dock till att lyfta även svenska aktier.

Sett till enskilda bolag märktes kycklingbolaget Scandi Standard, som varnade för lägre resultat som följd av fågelinfluensan.

Vid stängning hade OMXS30 stigit 0,5 procent till 1.491. Omsättningen på Stockholmsbörsen stannade på 10,8 miljarder kronor. Bland branscherna gick hälsovård och dagligvaror bäst medan det var nedåt för råvaror och energi.

Det svenska och danska utbrottet av fågelinfluensa, som upptäcktes tidigare i veckan, väntas enligt Scandi Standard sänka bolagets resultat med mellan 4 och 8 miljoner kronor i månaden. IR-chefen Henrik Heiberg räknar med att restriktionerna blir kvar en tid.

”Det brukar ta mellan sex och tolv månader”, säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

Scandi Standard tappade nära 6 procent.

Dagligvarubjässen Ica bekräftar att bolaget för samtal om ett köp av den litauiska matbutikskedjan IKI, landets näst största. Enligt litauisk media omsatte IKI förra året nära 600 miljoner euro, vilket motsvarar lite under 6 miljarder kronor. Ica stärktes 1,7 procent.

Bland storbolagen i OMXS30 föll SSAB A 3,6 procent på beskedet att Nordea sänkt sin rekommendation för aktien till sälj, efter senare tids kraftiga kursuppgång. Sämst i indexet gick dock Fingerprint Cards, som tappade 4,8 procent. Enligt Svenska Dagbladet vill AMF stoppa Fingerprint Cards options- och bonusprogram till ledningen.

Astra Zeneca drog upp hälsovårdssektorn sedan Liberum Capital höjt sin rekommendation för läkemedelsbolaget till köp från tidigare behåll. Aktien avancerade nära 2 procent.

Anoto föll knappt 3 procent. Bolaget, som gör digitala läspennor, ökade nettoförlusten till drygt 100 miljoner kronor i det tredje kvartalet. Även omsättningen krympte och Anoto räknar med att även nästa kvartal innebär en förlust. För nästa år räknar vd Joonhee Won med ”betydande förbättringar”, skriver han i delårsrapporten.

Lundbergs har fått en sänkt rekommendation av DNB Markets till sälj, från tidigare behåll. Aktien handlades ned 1,6 procent.

Tungoljebolaget Black Pearls vd John Festival ser för närvarande över olika alternativ till finansiering av Onion Lake-fältets andra produktionsfas. Lösningen väntas vara klar om fyra-sex månader säger han till Direkt, men marknaden verkade inte nöjd med beskedet och sänkte aktien 4 procent.

Inom Paulsson-sfären har det kommit ommöbleringar av fastighetsäganden under morgonen, där Fabege förvärvar Solna stads, Peabs och Jernhusens andelar i Arenabolaget i Solna KB, som äger Friends Arena. Fabege, som kommer att äga två tredjedelar av arenan, meddelar att bolagets fastighetsvärde ökar med cirka 550 miljoner kronor. För Peabs del innebär affären netto ingen resultateffekt, uppger bolaget.

Aktierna rörde sig försiktigt uppåt på nyheten: Fabege ökade 0,9 procent och Peab 0,3 procent.

Ett snabbare lyft blev det för Magnolia Bostad som slutit ramavtal med Slättö om köp av bostadsprojekt. Värdet är minst 5 miljarder kronor fram till 31 mars 2020 och summan kan successivt öka till 14 miljarder, enligt Magnolia.

Aktien stack iväg drygt 10 procent på nyheten.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1491.23
3048.38
10699.27
6840.75
2213.35
19152.14
5398.92
18339.02
22908.56
1.07
9.8
9.19
45.86
48.04
0.46%
0.26%
0.09%
0.17%
0.39%
0.36%
0.34%
-0.23%
0.81%
0.69%
0.08%
-0.59%
-0.43%
-0.41%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto