Home > Morgonrapport: ”Fyra handelsdagar kvar inför ECB – Buy the rumour, Sell the news…”

Morgonrapport: ”Fyra handelsdagar kvar inför ECB – Buy the rumour, Sell the news…”

Den blygsamma rekyl vi väntat oss kom under onsdagen. Vi fortsätter att jobba med 1422 som målkurs, men vi är väl medvetna om det överköpta tillståndet och den förhöjda risknivån. Vi blir inte förvånade om marknaden iscensätter ett ”buy-the-rumour-sell-the-news”-förfarande under de fyra återstående handelsdagarna inför det kommande viktiga ECB-mötet torsdagen den 5:e Juni…

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens Analys för OMXS30-index

OMXS30-index strävar mot 1422 trots överköpt tillstånd
OMXS30-index strävar mot 1422 trots överköpt tillstånd

I onsdagens morgonrapport skrev vi att ”OMXS30-index är kortsiktigt sträckt och en nedåtrekyl kan ligga i korten nu när 1400-nivån testats av för första gången”. Och mycket riktigt fick vi uppleva den efterlysta nedåtrekylen, efter avstämningen av (EWT-signifikanta) 1399-nivån.

Men det blev inga spektakulära utförsäljningar eller dramatiska kursreaktioner. I tidstypisk anda gick OMXS30-index istället ned med beskedliga 0,4 % under onsdagens halvdagshandel, för att sedan återhämta sig något och stänga på 1392,85 ned 0,18 % för dagen.

Ännu en händelsefattig dag där det kändes som att betrakta målarfärg som torkar?

Nej inte riktigt. Det var ju trots allt en halvdag där marknaden stängde redan vid klockan 13.00. Under gårdagen var ju som bekant svenska börsen stängd, men amerikanska börsen var öppen och stängde halvpiggt (drygt +0,5%).

Vi skrev också i onsdagens morgonrapport ”På sikt har marknaden fortfarande blicken fäst vid 1422, men den fortsatta utvecklingen är djupt avhängig av spekulationerna inför nästa torsdags ECB-möte samt utfallet av detsamma”. Och det är exakt där vi nu befinner oss. Räknar man med dagens handel har marknaden fyra handelsdagar på sig att spekulera, dagdrömma och fabricera tillräckligt mycket om kvantitativa lättnader för att eventuellt orka lyfta mot 1422 punkter.

Den uppåtgående intradagstrenden för OMX-index är tydlig
Den uppåtgående intradagstrenden för OMX-index är tydlig

Men det är hög tid för drevet att börja gå, om det skall bli något.

Allt är avhängigt av vad media, europeiska nyckelpolitiker, och i förlängningen investerarkollektivet, väljer att fokusera på inför ECB:s räntemöte torsdagen den 5:e Juni. Traditionella stimulansåtgärder ligger redan i förväntansbilden. Men eventuella spekulationer kring kvantitativa lättnader i form av LTRO (Long-Term Refinancing Operation) är inte diskonterade.

Och minsta fokus på LTRO skulle skicka index norrut snabbare än någon kan stava till sedelpress.

Men det finns ju som alltid två sidor av myntet. Torsdagens ECB-möte skulle mycket väl kunna utgöra en topp, om resultatet av mötet inte var till marknadens belåtenhet och/eller man körde upp index lite väl mycket inför mötet. Trots den till synes oförargliga och stabila uppgång vi upplever för närvarande kan känsloläget snabbt förändras om navigeringskartan ritas om.

Varje fest har sin baksmälla, frågan är bara när den kommer.

Swedbank ser intressant ut på rekyl
Swedbank ser intressant ut på rekyl

Och visst finns det en del orosmoln på horisonten. Volymerna är knapphändiga, volatiliteten är bedrägligt låg, och den säsongsmässigt tveksamma period vi befinner oss i gör oss klädsamt vaksamma.

Som om detta inte skulle vara nog är värderingarna delvis ansträngda, vi är fortfarande kortsiktigt överköpta, de geopolitiska riskerna är inte undanröjda (tex Krim), och i bakgrunden spökar ett VIX-index som skvalpar kring olycksbådande 11.

Dags för lite vandringssägner och rykten från finans-Sverige.

En miljardär beklagade sig i veckan till sin kapitalförvaltare: ”Jag får in så mycket nya pengar varje år att jag inte riktigt vet vad man skall göra av allt. Jag har redan alldeles för mycket av både aktier, räntepapper, fastigheter och konst. Och det är ju inget köpläge direkt. Vad skall man hitta på med allt kapital egentligen?”

En börsmäklare beklagar sig i baren: ”Visst är det goda tider, men det är inte alls som det varit förr. Många kunder har hittat till de billigare alternativen, det är rejäl konkurrens om de riktigt bra ”inst-kunderna”, och arbetsgivarna har blivit löjligt kostnadsfokuserade senaste decenniet.”

Amerikanska SP 500 bryter ny mark men är överköpt
Amerikanska SP 500 bryter ny mark men är överköpt

USA-statistiken fortsätter att trilla in under innevarande vecka.

Under gårdagen kom nyanmälda arbetslösa, konfidensförtroende och kontrakterade husköp. Dags för ett nytt batteri av makrosiffror. Idag kommer privatkonsumtionen (klockan 14.30), Chicago inköpschefsindex klockan 15.45), och Michigan index (klockan 15.55).

Slutsats: Den blygsamma rekyl vi väntat oss kom under onsdagen. Vi fortsätter att jobba med 1422 som målkurs, men vi är väl medvetna om det överköpta tillståndet och den förhöjda risknivån. Vi blir inte förvånade om marknaden iscensätter ett ”buy-the-rumour-sell-the-news”-förfarande under de fyra återstående handelsdagarna inför det kommande viktiga ECB-mötet torsdagen den 5:e Juni…

Följ skribenten Tony Ugrina på Twitter:

Trevlig Helg önskar vi på Tradingportalen!

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Onsdagens Marknadsutveckling

Stockholmsbörsens storbolagsindex rörde sig kring nollan med en lätt dragning söderut under onsdagens halva handelsdag. Elekta rasade under intensiv handel efter sin rapport. Vid stängning klockan 13.00 hade OMXS30 backat 0,2 procent till nivån 1.393 och aktier för låga 6,4 miljarder kronor bytte ägare på Stockholmsbörsen.

”Det är fortfarande väldigt positivt på börsen, men vem man än frågar skruvar de på sig om värderingarna. Det är inte som år 2000, men ändå i det högre spannet. Och analytikerna tar ner estimaten hela tiden, så man får inget stöd där heller. Men ränteplaceringar är ju ännu sämre”, säger en förvaltare till Nyhetsbyrån Direkt.

Elekta stod för en niondel av totalomsättningen och kursen föll 9,0 procent. Rapporten var klart sämre än väntat på alla rader och nedgången blev större än vad investmentbankerna spådde i sina förhandskommentarer inför börsöppningen.

Bland enskildheter i rapporten, förutom de ej infriade SME-förväntningarna, fanns att bolaget spår en lägre försäljningstillväxt under nästa år än vad analytikerna hade väntat sig, och att kassagenereringen blev sämre än vad bolaget självt hade guidat för. SEB säljer sin kortinlösenverksamhet

Euroline till Nordic Capital med en reavinst på 1,9 miljarder kronor, vilket länge höll aktien på plus – till slut stängde den dock på minus 0,3 procent. Bästa bank blev i stället Nordea, som så många gånger på sista tiden, med en uppgång på 0,2 procent.

SSAB fortsatte upp med 0,5 procent och aktien har den senaste månaden stigit med över 20 procent, bland annat i spåren av rekommendationshöjningar. ”Cykliskt går annars inte som man tänkt sig, men det är en lång trend, till exempel gäller det Sandvik. Tumregeln är annars att sådana bolag ska gå bra i sådana här tider – men det gör de ju inte”, säger förvaltaren vidare.

Arcam steg mycket kraftigt på eftermiddagen med Morgan Stanley som största nettoköpare. Anledningen är inte klar, men sektorkollegan 3D Systems ska sälja egna aktier för att finansiera förvärv och Arcam skulle då kunna vara en kandidat. Arcam stängde 21 procent högre.

Cloetta steg 2,7 procent på beskedet att bolaget köper Jelly Bean Factory, som enligt vad bolaget sade till Direkt har en ”attraktiv” ebit-marginal.

Creades fortsätter att minska sitt innehav i Concentric, på tisdagen genom att sälja ytterligare 1 miljon aktier. Efter att ha backat 2,2 procent under tisdagen fortsatte fordonsunderleverantören ned 0,2 procent på onsdagen.

Goldman Sachs höjda riktkurser för Telia Sonera och Tele2, som motiveras med den konsolideringspotential Tele2:s vd spelade ned i en Direkt-intervju på tisdagen, åtföljdes av en nedgång på 0,2 procent i Telia Sonera och en lika stor uppgång i Tele2. För Telia Sonera upprepades köprekommendationen medan Tele2 fortsatt fick rekommendationen neutral.

Volvo var ned 0,5 procent. Enligt Aceas lastvagnsstatistik sjönk registreringarna med 0,7 procent i EU under april.

Bland Affärsvärldens rekommendationer syntes störst effekt i köprekommenderade verkstadsbolaget Cavotec, upp 8,0 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Shelton Petroleum (ändrat datum från 19/5), Trigon Agri (kl 8.00)
NGM
– Biolight, Exeotech invest (ändrat datum från 28/5)
FIRST NORTH
– Auriant Mining, Cassandra Oil (ändrat fr 28/5), Rusforest (kl 8.00)
AKTIETORGET
– BCS (ändrat datum), Guldadam, Massolit media, Transferator, WNT Research

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Trigon Agri: telefonkonferens kl 10.00

BÖRSSTATISTIK
– Avanza: presenterar privatspararnas aktiehandel för maj

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Cefour: första dag för handel i bolagets aktie utan rätt till teckningsrätter i nyemission
– Kentima Holding: anmälningstid i nyemission avslutas
– Mabi Rent: sista dag för handel inför avllstning, efter uppköp

EXKLUSIVE UTDELNING
– Alltele (1:00 kr)

MAKROSTATISTIK
– Japan: arbetslöshet april kl 1.30
– Japan: KPI april kl 1.30
– Japan: hushållens konsumtion april kl 1.30
– Japan: industriproduktion (prel) april kl 1.50
– Tyskland: detaljhandel april kl 8.00
– Spanien: KPI (prel) maj kl 9.00
– SCB: BNP 1 kv kl 9.30
– Litauen: BNP (def) 1 kv kl 10.00
– Polen: BNP (def) 1 kv kl 10.00
– Italien: KPI (prel) maj kl 11.00
– USA: privata inkomster, privatkonsumtion april kl 14.30
– USA: Chicago inköpschefsindex maj kl 15.45
– USA: Michigan-index (def) maj kl 15.55

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens börsnyheter 8.40 varje morgon

PlayDirekt – Nyheterna direkt från börsgolvet

Morgonens videoinslag uppdateras kring kl 08.40. Till videoarkivet →

Av: Tony Ugrina för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto