Home > Morgonrapport: G20-mötet inleds idag

Morgonrapport: G20-mötet inleds idag

OMXS30 ökade under torsdagen i spåren av onsdagens uppgång i USA. Det svenska storbolagsindexet stängde tillslut upp 1,00 procent till nivån 1515,38. Idag inleds det hårt bevakade G20-mötet i Buenos Aires. Sett till makrostatistik inledde Kina dagens agenda med PMI-siffror under morgonen. Fortsättningsvis presenteras svensk lönestatistik och KPI från EMU. USA stängde gårdagen svagt nedåt och under natten har de asiatiska marknaderna över lag handlats i uppåtgående riktning.

Sammantaget inför fredagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring oförändrat.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Europa tog, under torsdagen, rygg på USA som tidigare ökat kraftigt under onsdagen efter att Fed-chefen Jerome Powells uttalanden uppskattats av marknaden. Det svenska storbolagsindexet avslutade tillslut upp 1,00 procent till nivån 1515,38. Omsättningen under torsdagen hamnade på 14,4 miljarder kronor.

Återigen stod industri- och råvarubolagen i topp av OMXS30 vid stängning. Sandvik steg 3,5 procent medan Boliden ökade 2,9 procent.

Av de fyra bolagen som avslutade under nollan backade Swedish Match mest med -0,7 procent. Analyshuset Jefferies uppgav i en analys att det amerikanska förbudet mot smaksatta cigarrer skulle kunna, vid ett införande 2021, dra ner det svenska tobaksbolagets vinst med cirka 6 procent.

Inför G20-mötet, som inleds i Buenos Aires idag, var nyhetsflödet som vanligt dedikerat till citat och tweets från Trump igår. Den amerikanska presidenten skrev bland annat på Twitter att ”miljarder dollar strömmar in i USA:s skattkista på grund av tullarna mot Kina, och det är en lång bit kvar”, men även att han är nära ett avtal med Kina men att han är osäker om han vill genomföra det då han gillar läget som det ser ut nu. Under natten meddelade WSJ att USA och Kina försöker att nå ett avtal som innebär att Washington avvaktar med ytterligare importtullar under våren i utbyte mot nya samtal med sikte på stora förändringar i Kinas ekonomiska politik. Detta efter flera veckors samtal över telefon. Donald Trump och Xi Jinping ska mötas över middag under lördagen. Tidigt under morgonen twittrade Trump att han ser fram emot viktiga möten och att ”Vårt fantastiska land är extremt välrepresenterat. Kommer att bli mycket produktivt”.

Torsdagens makroagenda inleddes med svenska BNP för det tredje kvartalet. Efter att ha ökat i 20 raka kvartal backade BNP med -0,2 procent i jämförelse med föregående kvartal. Förväntningarna inför låg på ett oförändrat utfall. Erik Spector, chef för Konjunkturinstitutets enhet för realekonomisk analys, kommenterade att BNP-utfallet för det tredje kvartalet var svagt, men till stor del drivet av tillfälliga effekter till följd av ändrade fordonsskatter. Vice riksbankschefen Henry Ohlsson och Spector var dock båda överens om att det fortfarande är för tidigt att dra slutsatser kring utfallet.

Torsdagsmorgonen fortsatte med EMU:s barometerindikator för november, vilken backade för elfte månaden i rad. Nedgången från 109,7 till 109,5 var dock mindre än den väntade nedgången till 109,0. Uppdelat överraskade indikatorn för industrisentimentet på uppsidan med en ökning för första gången sedan april.

I Tyskland sjönk KPI-inflationen till 2,3 procent i november jämfört med 2,5 procent i oktober, vilket var något mer än väntat utfall kring 2,4 procent.

Fortsättningsvis presenterades Federal Reserves inflationsmått kärn-PCE under eftermiddagen. Kärn-PCE-inflationen backade något mer än väntat i oktober. Efter att ha legat i linje med Feds mål på 2 procent föll siffran till 1,8 procent i oktober, där väntat var en nedgång till 1,9 procent.

Torsdagens agenda avslutades med publiceringen av Feds protokoll från senaste penningpolitiska möte, vilket bevakades särskilt noggrant med tanke på den senaste tidens spekulationer kring de amerikanska ränteutsikterna. I protokollet flaggades som väntat för en ny räntehöjning i december, men också planer på ändringar i budskapet framöver för att signalera större flexibilitet i policyn för att bättre informera om kommitténs värdering av inkommande data. Capital Economics noterade att Fedledamöterna räknar med någon omedelbart nära förestående paus i åtstramningscykeln. ”Vi räknar fortsatt med att Fed höjer räntan två gånger under första halvåret 2019 innan en inbromsning i den ekonomiska tillväxten under potentialen tvingar dem över sidlinjen”, skriver Capital Economics.

Fredagens makroagenda inleddes under natten med PMI från Kina. Det viktiga inköpschefsindexet för industrin backade till 50,0 i november, vilket var lägre än analytikers förväntningar på ett oförändrat utfall på 50,2.

Vidare bjuder morgonen på svenska lönestatistik. Nordea räknar här med att löneökningstakten i september uppgår till 2,6 procent, vilket är fortsatt för lågt för att Riksbankens inflationsprognos för 2019 ska kunna infrias.

EMU:s KPI för november summerar veckans makrostatistik. Senast i oktober steg inflationen till sexårshögsta på 2,2 procent, till stor del drivet av högre energipriser. I dagens siffror väntas en liten nedväxling till 2,1 procent i november, drivet av den senaste tidens oljeprisfall. Kärninflationen, som överraskande steg till 1,1 procent i oktober, väntas förbli oförändrad.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Rapporter

 • Agromino, Consilium (ändrat datum från 21/11), Oasmia, Strax (ändrat från 29/11)

Makrostatistik

 • Japan: arbetslöshet oktober kl 0.30
 • Japan: Tokyo-KPI november kl 0.30
 • Japan: industriproduktion (prel) oktober kl 0.50
 • Storbritannien: GfK konsumentförtroende november kl 1.00
 • Kina: PMI november kl 2.00
 • Danmark: BNP (prel) 3 kv kl 8.00
 • Tyskland: detaljhandel oktober kl 8.00
 • Tyskland: importpriser kl 8.00
 • Frankrike: KPI (prel) november kl 8.45
 • MI: löner september kl 9.30
 • SCB: arbetskostnadsindex september kl 9.30
 • EMU: arbetslöshet oktober kl 11.00
 • EMU: KPI (est) november kl 11.00
 • Italien: KPI (prel) november kl 11.00
 • Kanada: BNP september kl 14.30
 • USA: Chicago-PMI november kl 15.45

Övrigt

 • Politik: Moderaternas presenterar budgetmotion kl 9.30
 • Riksbanken: Martin Flodén talar om aktuell penningpolitik kl 9.45
 • Sydkorea: räntebesked
 • G20: möte i Buenos Aires

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen steg under torsdagen. Stöd till uppgången kom från starka börser i New York under onsdagen där ett tal från Fed-chefen tolkades positivt. En viss återhållsamhet kunde dock skönjas bland investerarna ute i Europa inför det kommande mötet i helgen mellan USA:s president Donald Trump and Kinas ledare Xi Jinping där handelskonflikten ska diskuteras.

Inom OMXS30 var det övervikt av industri- och råvarubolag på plus. Mer defensiva papper som Securitas, Tele2 och Swedish Match tappade däremot.

Vid stängning var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp med 1,0 procent till nivån 1.515. Aktier för drygt 14,4 miljarder kronor hade då omsatts. Ute i Europa slutade tyska DAX oförändrat medan Londons FTSE-100 steg 0,7 procent.

Inom OMXS30 avancerade Sandvik och Hexagon som steg 3,5 respektive 2,9 procent följt av råvarubolaget Boliden som även steg med 2,9 procent.

Industrikoncernen SKF höll kapitalmarknadsdag i Tyskland och upprepade i samband med det sina finansiella mål samt utsikterna för det fjärde kvartalet. Bolagets finanschef Christian Johansson sade att bolaget står på toppen av konjunkturen.

”Vi känner att vi har agerat korrekt i uppgången. Nu anser vi att vi är på toppen”, sade finanschefen när han pratade om hantering av konjunkturcykeln under sitt anförande. Aktien steg med 1,4 procent.

Swedish Match backade i den inledande handeln för att sedan sluta ned 0,2 procent. Amerikanska Jefferies har i en analys upprepat undervikt. Analyshuset menar att ett förbud mot smaksatta cigarrer i USA realistiskt sett skulle kunna införas 2021 och dra ner Swedish Match koncernvinst med närmare 6 procent samma år.

Strålterapibolaget Elekta kom med en rapport för det andra kvartalet i ett brutet räkenskapsår. Orderingången var något lägre än väntat och rörelseresultatet var 12 procent sämre än vad analytiker väntat sig, enligt Infront Data. Aktien föll tvärt med som mest 8 procent på rapporten för att senare återhämta sig och sluta upp med 4,5 procent.

Att Elekta pekat på framtida stöd från Kina samt att man förväntar sig 6-8 Unity-order under nästa kvartal gav stöd till uppgången enligt en kommentar från analyshuset Pareto till Nyhetsbyrån Direkt.

Även Lundin Mining hade en positiv börsdag då aktien steg med 9 procent. Gruvbolaget kom med en ny treårsprognos som indikerade en höjning av den väntade koppar- och nickelproduktionen, men en sänkning av kommande zinkproduktion. Bolaget aviserade också ett aktieåterköpsprogram värt i storleksordningen 2,3 miljarder kronor.

Bland förlorarna sågs klädbolaget MQ som kom med en vinstvarning för det första kvartalet i sitt brutna räkenskapsår. Aktien tappade 3,7 procent.

Rejält ned gick det för Myfc, på First North med verksamhet inom mikrobränsleceller. Myfc:s ramavtal med kinesiska mobildistributören Telling avseende försäljning av JAQ Hybrid löper ut. Aktien rasade 19 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.