Home > Morgonrapport: ”Gapet vid 1391 stängt, ny sats uppåt inom 1 – 2 dagar…”

Morgonrapport: ”Gapet vid 1391 stängt, ny sats uppåt inom 1 – 2 dagar…”

Precis som vi väntat oss stängde marknaden gapet vid 1391. Vi räknar med att en lokal botten i marknaden sätts idag, eller senast imorgon. OMXS30-index borde också som lägst kunna finna stöd vid 1376-1382, men det är sannolikt att en kortsiktig resa uppåt startar tidigare än så. För att känna oss komfortabla att peka med hela handen behövs aningen mer information, helst i form av en köpsignal idag eller imorgon som stärker vår marknadshypotes. Vi räknar med låga volymer under veckan till följd av att svenska börsen är stängd på fredag (midsommar) och det pågående fotbolls-VM. Samtidigt räknar vi ändå med viss volatilitet till följd av fokus på FED, onsdagens H&M-rapport, och Irak-situationen…

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens Analys för OMXS30-index

OMXS30 borde orka påbörja en uppgång inom kort...
OMXS30 borde orka påbörja en uppgång inom kort…

I fredagens morgonrapport skrev vi ”Precis som vi skrivit i våra två senaste morgonrapporter skulle vi gärna se OMXS30-index stänga igen gapet vid 1391 inom kort”.

Och det var precis det marknaden gjorde.

Index stängde gapet vid 1391, och gick ned ända till 1383,29, innan marknaden valde att plocka upp det hela för en stängning på 1390,15 (endast 0,85 punkter från den tekniskt signifikanta 1391-nivån…).

Vi skrev också i fredagens morgonrapport att ”Marknadens beteende kring denna nyckelnivå (1391) kommer utgöra viktig information om pågående ”Elliot Wave Theory”-räkning och skulle också underlätta tolkningen avseende den fortsatta troliga färdriktningen”.

Den information vi har fått hittills är inte oväsentlig, men fortfarande något otillräcklig. Att OMXS30-index valde att med lätthet underskrida 1391 punkter på första försöket under fredagens handel indikerar en svag marknad. Å andra sidan stängde index sedan i närheten av 1391 vilket visar att köparna sannolikt upplever nivåer under 1391 som ett bra tillfälle att ”doppa hausse-tårna” en aning.

Även amerikanska SP 500 borde överväga nya resor norrut...
Även amerikanska SP 500 borde överväga nya resor norrut…

Och lite ”overshooting” på nedsidan tillhör regel snarare än undantag under gällande omständigheter.

Och det är där vi nu befinner oss. För att uppgångsscenariot skall fortsätta vara livskraftigt och vitalt och för att gällande EWT-räkning skall vara riktig krävs det att vissa kriterier uppfylls.

Helst borde en lokal botten i marknaden sättas idag, eller senast imorgon. OMXS30-index borde också som lägst kunna finna stöd vid 1376-1382, men det är sannolikt (och önskvärt) att en resa uppåt startar tidigare än vid dessa nivåer.

OMXS30-index är för närvarande aningen kortsiktigt översåld.

Detta betyder i sig ingenting, mer än att det är på sin plats att leta efter potentiella köpsignaler. Vi riktar in oss på en kortsiktig resa uppåt inom kort men vi är samtidigt medvetna om att det krävs mer information för att vi skall känna oss komfortabla att peka med hela handen.

Ett exempel på ytterligare information som skulle stärka vår marknadstro högst väsentligt är att vi erhåller en köpsignal idag eller imorgon…

OMX-index intradag ger en bra överblick över läget...
OMX-index intradag ger en bra överblick över läget…

VM-fotboll och det annalkande midsommarfirandet på fredagen gör att marknaden mycket väl kan få uppleva ytterligare en vecka med låga volymer, men samtidigt räknar vi med att volatiliteten tilltar dramatiskt.

Under innevarande vecka är amerikanska centralbanken i fokus, där marknaden kommer att skärskåda minsta lilla fingervisning från FED angående potentiellt högre ränteläge och mindre stimulansåtgärder framöver. FOMC (Federal Open Market Committee) har mötem under tisdagen och onsdagen innevarande vecka. Och frågebilden är klassisk: När stramar FED egentligen åt och hur stora kommer dessa åtstramningar att bli?

Konsensus i dagsläget är en ”fed funds rate” på 1 % slutet av 2015 och 2,25 % slutet av 2016. Också obligationsåterköpsprogrammet torde få stryka på foten med ytterligare 10 miljarder dollar.

Situationen i Irak befinner sig också den under marknadens lupp, åtminstone så länge den fortsätter att sätta illavarslande avtryck på oljepriset.

H&M tjuvstartar den svenska rapportperioden på onsdagen (kl 8.00), och förväntningarna är förhållandevis högt ställda med tanke på analytikerkollektivets alltmer positiva hållning gentemot aktien.

Oljepriset drar sig uppåt till följd av den geopolitiska Iraksituationen
Oljepriset drar sig uppåt till följd av den geopolitiska Iraksituationen

Fokus kommer förutom de sedvanliga hållpunkterna att uppehålla sig vid hur internetsatsningen fortlöper, hur den utvecklas specifikt på den mycket viktiga kinesiska marknaden, och vilken påverkan den egentligen kan väntas få på den totala lönsamheten i framtiden.

Jakten på pengar fortsätter under innevarande vecka med både börsintroduktioner och nyemissioner. Exempel på bolag i jakt på kapital är musiktjänstföretaget Aspiro (nyemission inleds idag), medicinteknikbolaget Bactiguard (sista dag att teckna aktien är på tisdag), kabelbolaget Com Hem (gör entré på börslistan under tisdagen).

En illavarslande detalj är att det finns en uppsjö av studier som påvisar att kraftiga ökningar av antalet kapitaltörstande bolag tenderar att föregå perioder med sämre börsutveckling i de allra flesta fall.

Slutsats: Precis som vi väntat oss stängde marknaden gapet vid 1391. Vi räknar med att en lokal botten i marknaden sätts idag, eller senast imorgon. OMXS30-index borde också som lägst kunna finna stöd vid 1376-1382, men det är sannolikt att en kortsiktig resa uppåt startar tidigare än så. För att känna oss komfortabla att peka med hela handen behövs aningen mer information, helst i form av en köpsignal idag eller imorgon som stärker vår marknadshypotes. Vi räknar med låga volymer under veckan till följd av att svenska börsen är stängd på fredag (midsommar) och det pågående fotbolls-VM. Samtidigt räknar vi ändå med viss volatilitet till följd av fokus på FED, onsdagens H&M-rapport, och Irak-situationen…

Följ skribenten Tony Ugrina på Twitter:

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

OBS! Morgonrapporten tar ett sommaruppehåll efter Midsommarhelgen!

Fredagens Marknadsutveckling

HM tjuvstartar den svenska rapportperioden på onsdag morgon
HM tjuvstartar den svenska rapportperioden på onsdag morgon

Stockholmsbörsen avslutade handelsveckan i moll på fredagen vilket betyder fyra nedgångsdagar på raken. Även Europa gick svagt. Oroligheterna i Irak påverkade till viss del där fokus ökade på islamistiska Isis framryckningar samt svag detaljhandels- och arbetsmarknadsdata från USA. Ett stigande oljepris fick fart på oljeaktier, även Volvo och H&M gick emot strömmen och steg. Bankaktier pressade dock index en aning.

Storbolagsindex stängde ned 0,5 procent till noteringen 1.390. Aktier för 11 miljarder kronor omsattes.

På börsgolvet gick Volvo starkt efter en analys från tyska Berenberg som höjde riktkursen till 117 kronor från 104 kronor. Fortsatt köp upprepas. Under det andra halvåret väntas Volvo gynnas av en underliggande volymåterhämtning, lägre F&U-kostnader och upphörandet av dubbla produktionslinor i deteuropeiska systemet. De förhöjda kostnaderna om cirka 4 miljarder kronor som tyngde resultatet andra halvåret 2013 borde falla bort andra halvåret i år, menar Berenberg.

”De totala positiva effekterna av de omstruktureringar som vidtagits hittills kommer att bli mycket mer synliga under andra halvåret, vilket borde driva en återgång till en positiv resultattrend”, skriver banken” Lastvagnsaktien stängde 0,3 procent upp.

I spåren av det stigande oljepriset gick Lundin Petroleum starkt. Aktien avancerade 0,5 procent.

Klädbolaget MQ fick en höjd rekommendation av Swedbank till köp från tidigare neutral. Aktien har gått starkt och är upp över 25 procent sedan årsskiftet. Dagens höjda rekommendation påverkade dock inte aktien nämnvärt som stängde på oförändrat.

Elektrolux b borde vara köpvärd någon av de tre första dagarna innevarande vecka
Elektrolux b borde vara köpvärd någon av de tre första dagarna innevarande vecka

Cassandra Oil som har verksamhet i de krisdrabbade områdena i norra Irak har fallit över 27 procent på en vecka och 65 procent på ett år steg faktiskt på fredagen och avslutade veckan med en uppgång om 1,7 procent.

Konkurrensverket kräver att Swedbank gör ändringar i sitt övertagande av Svensk Fastighetsförmedling. Men banken vägrar och fallet ser alltså ut att gå till domstol. Swedbank stängde ned 0,8 procent.

Scandidos föll efter att bolaget på fredagen presenterat sitt bokslut. Sedan bolaget noterades i våras är kursen ned runt 16 procent från teckningskursen på 14:50 kronor. Aktien stängde ned 6,9 procent till kursen 12:20 kronor.

Active Biotech tappade 4,1 procent sedan JP Morgan sagt att bolagets och dess franska samarbetspartner Ipsens prostatacancerprojekt tasquinimod kommer att stå för en besvikelse när fas 3-resultaten presenteras mot slutet av året.

Loomis fick en sänkt rekommendation av UBS till sälj från tidigare köp. Aktien stängde 3,7 procent ned.

Concordia räknar med vinst i år, för första gången på länge. Det sade bolagets vd Kim Ullman till tidningen Dagens Industri. Aktien reagerade med att stiga 2 procent.

Michiganindex som mäter stämningen bland de amerikanska konsumenterna kom på fredagseftermiddagen in något under förväntningarna. Siffrorna sjönk till 81,2 i juni jämförtmed 81,9 föregående månad. Förväntningarna låg på 83,0 enligt Bloomberg.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

RAPPORTER
AKTIETORGET
– Guldadam (ändrat datum från 30/5)

STÄMMOR
– Exeotech invest (ändrat datum från 28/5), Free2Move (ändrat fr 20/5), Outokumpu (extra), Xtranet (ändrat datum från 19/5)

BÖRSSTATISTIK
– Beklädnad : veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Aspiro: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 30/6)
– Com Hem: anmälningstid i erbjudande inför notering Stockholmsbörsen avslutas för institutioner (13/6 för allmänheten)
– Connecta: anmälningstid i Acandos bud väntas inledas (avslutas 7/7)
– Fenix Outdoor: anmälningstid i Nidrons administrativa bud (för att byta legal hemvist) avslutas
– Mavshack: första dag för handel på First North efter flytt från Aktietorget
– Wesc: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission

MAKROSTATISTIK
– Storbritannien: Rightmove, huspriser juni kl 1.01
– AF: veckodata kl 10.45
– EMU: KPI (def) maj kl 11.00
– USA: Empire Manufacturing index juni kl 14.30
– USA: investeringsflöde (Tics) april kl 15.00
– USA: industriproduktion, kapacitetsutnyttjande maj kl 15.15
– USA: NAHB husmarknadsindex juni kl 16.00

CENTRALBANKER
– Riksbanken: publicerar resultat av företagsundersökning kl 9.30

MAKRO ÖVRIGT
– ESV: budgetprognos kl 10.00

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens börsnyheter 8.40 varje morgon

PlayDirekt – Nyheterna direkt från börsgolvet

Morgonens videoinslag uppdateras kring kl 08.40. Till videoarkivet →

Av: Tony Ugrina för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto