Home > Morgonrapport: Gårdagen präglades av vinstvarningar, är förväntningarna för höga på rapportperioden?

Morgonrapport: Gårdagen präglades av vinstvarningar, är förväntningarna för höga på rapportperioden?

OMXS30 backade igår för tredje dagen i rad, där dagen mest kom att handla om vinstvarningarna. OMXS30 noterades dock för endast en svag nedgång om -0,24 procent och handlas nu till 1623 punkter vilket är i botten av det avvaktande handelsintervall som senaste veckan har infunnit sig efter uppgångarna. Igår kväll vände även de amerikanska börserna ner och stängde på minus. Under natten har de asiatiska börserna över lag backat svagt. Oljepriset handlas i princip oförändrat från gårdagen.
Sammantaget väntar vi oss att OMXS30 inleder denna onsdag på minus.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Det märks att vi börjar närma oss rapportperioden nu, framförallt eftersom gårdagen präglades av vinstvarningar. Hela tre stycken från Scandic, Billerud-Korsnäs och Net Ent. För Scandic så beror vinstvarningen på sämre marknad i Stockholm samt ett svagare rörelseresultat för kvartalet, aktien backade hela 20 procent. Billerud-Korsnäs dras med fortsatta produktionsstörningar och kommer att missa rörelseresultatet rejält mot tidigare marknadsförväntningar, aktien tappade runt 3,8 procent. Sist men inte minst har vi Net Ent, som är en småspararfavorit. Aktien backade 23 procent på miss i intäkter efter utfasning av spelleveranser från Australien, Polen och Tjeckien. Den senaste tiden har även NCC och Munters vinstvarnat.

Till det, avviserade Ericsson goodwillnedskrivningar i storlek om 14 miljarder kronor. Nedskrivningar som var väntade av marknaden efter tidigare meddelad utvärdering, och aktien steg 0,1 procent.

För att summera OMXS30 så backade indexet med -0,24 procent under omsättning för 16 miljarder kronor. Efter vinstvarningarna börjar marknaden bli osäker på om rapportperioden kommer att motsvara den starka inledningen på året. Nu står OMXS30 till 1623,33 punkter vilket fortfarande är inom området för konsolideringen. Nedbrott under 1622 punkter ger en kortsiktig signal om att rekylen inte är över, medan uppgång över 1637 punkter blir mer intressant då dels större motstånd återfinns samt är i toppen av konsolideringsområdet. Viktig stödnivå finns vid årets avslutande punkter runt 1578. Om OMXS30 fortsätter upp över 1637 punkter får vi en köpsignal mot framförallt motståndet vid 1680 punkter.

För H&M´s del så ökar konkurrensen på hemmaplan, där japanska Uniqlo etablerar sig i Stockholm. Enligt mediala uppgifter satsar Uniqlo stort i Europa och väntas etablera sig på flera håll i Sverige. För att OMXS30 ska fortsätta sin uppgång krävs att framförallt banksektorn tar fart igen, men även H&M skulle bidra med styrka om en längre rekyl i den aktien kommer. Just banksektorn blir ett av orosmolnen om bostadsprisutvecklingen fortsätter att backa, vilket även skulle dra med sig storbolagsindexet.

Idag väntar en rad statistik från USA och EMU samt intressanta centralbankstal från riksbankens Henry Ohlsson om det ekonomiska läget. Samt från FED Charles Evans och Loretta Mester.

För det definitiva utfallet av KPI från EMU-området i december inkom det preliminära utfallet till 1,4 procent samt kärninflationen till 0,9 procent.

Den amerikanska industriproduktionen och kapacitetsutnyttjandet för december väntas stiga 0,4 procent mot föregående månad, där tillverkningsindustrin går starkt med 0,3 procent. Analyser kring utfallet ser att industrins starka uppgång under 2017 väntas fortsätta till följd av ökande investeringar.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • Japan: maskinorder november kl 0.50

 • SCB: emitterade värdepapper december kl 9.30

 • EMU: byggproduktion november kl 11.00

 • EMU: KPI (def) december kl 11.00

 • USA: TRE detaljhandel, veckodata kl 13.45

 • USA: Redbook detaljhandel, veckodata kl 14.55

 • USA: industriproduktion, kapacitetsutnyttjande, december kl 15.15

 • USA: NAHB husmarknadsindex januari kl 16.00

 • USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

Övrigt

 • Riksdagen: partiledardebatt kl 9.00
 • Riksbanken: Henry Ohlsson talar om det ekonomiska läget, i Uppsala kl 14.50

 • BOC: räntebesked kl 16.00

 • Fed: Beige Book kl 20.00

 • Fed: Charles Evans talar om ekonomi och penningpolitik kl 21.00

 • Fed: Loretta Mester talar om penningpolitisk kommunikation kl 22.30

 • RGK: villkor obligationsemission kl 16.20

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen utvecklades svagt på tisdagen för tredje handelsdagen i rad, där ett antal vinstvarningar från olika sektorer ingav viss oro inför den annalkande rapportperioden. Net Ent och Scandic pressades kraftigt av sina, medan reaktionen i Billerud Korsnäs-aktien tydde på ett luttrat ägarkollektiv.

OMXS30 stängde ned 0,2 procent till 1.623, med aktier för 16 miljarder kronor omsatta på Stockholmsbörsen.

Råvarubolag var sämsta sektor i Europa, och i Sverige låg SSAB i OMXS30-bottenskiktet med minus 2 procent. Måndagens vinnare Fingerprint backade mest på tisdagen, 2,6 procent, medan Astra Zeneca tappade 1,6 procent sedan konkurrenten Merck rapporterade om framgångar med sitt läkemedel mot lungcancer.

Autoliv steg 1,6 procent, mest i OMXS30, med näring från att GM meddelade om fortsatt styrka i Nordamerika och Kina varför USA-bolagets vinst nu spås hamna i övre delen av ett tidigare kommunicerat prognosintervall.

Till vinstvarningarna: Scandic Hotels rasade 20 procent efter att ha vittnat om en svag marknad i Stockholm under fjolårsavslutningen och ett rörelseresultat som inte på långt när nådde upp till marknadsförväntningarna för kvartalet. Beskedet drog med sig Pandox, vars hotellfastigheter i hög utsträckning utgörs av just Scandichotell, i fallet: aktien tappade drygt 5 procent.

Mer bolagsspecifik och mindre överraskande var Billerud Korsnäs besked om fortsatta produktionsstörningar vid framför allt anläggningen i värmländska Gruvön, som tidigare stått för resultatbesvikelser för förpackningskoncernen. Rörelseresultatet under det fjärde kvartalet blir bara 75 procent av SME-förväntningarna enligt bolaget, och aktien stängde på minus 3,8 procent.

Mest uppseendeväckande mätt i kursreaktion var Net Ents vinstvarning, som sänkte aktien 23 procent och därmed gav ett 2,75 miljarder kronor lägre börsvärde. Utfasning av spelleveranser i Australien, Polen och Tjeckien har bromsat intäktstillväxten i det fjärde kvartalet, hette det från kasinoutvecklaren. Årets tillväxtutsikter är dock hälsosamma, enligt vd-besked vid en telefonkonferens.

Bästa storbolag var Getingeavknoppningen Arjo, som steg 5 procent på att fondförvaltaren Fidelity flaggade för ett ägande om 5,2 procent av bolaget.

Ericssons goodwillnedskrivning på 14 miljarder följde på besked i december om prövning av nedskrivningsbehov, och tycks inte ha upprört marknaden: aktiens nedgång var jämförelsevis behärskad, cirka 0,6 procent. Den 8 december, då det indikerades att omkring 20 miljarder av balansräkningens goodwill och immateriella tillgångar på 45 miljarder riskerade nedskrivning, steg aktien 0,1 procent.

Bland smallcapbolagen backade fartkamerabolaget Sensys Gatso mest, 7 procent. Finanschefen Niki Gatsonides blir vd för bolagets holländska filial, vars finanschef de senaste åren blir finanschef för koncernen.

Stillfront var upp som mest 3 procent efter köpråd från Carnegie, som har åtagit sig att placera upp till en miljon aktier i samband med ett i december aviserat större förvärv. Aktien stängde dock på måttliga plus 0,1 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1623.33
3622.01
13246.33
2776.42
25792.86
7223.69
23887.66
31777.43
1.22
9.85
8.04
63.59
69.09
-0.24%
0.28%
0.35%
-0.35%
-0.04%
-0.51%
-0.27%
-0.4%
-0.1%
-0.13%
0.04%
-0.13%
-0.09%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.