Home > Morgonrapport: ”Gårdagens köpzon 1335 – 1342 tangerad, nu hägrar kortsiktig uppstuds trots pågående säljcykel…”

Morgonrapport: ”Gårdagens köpzon 1335 – 1342 tangerad, nu hägrar kortsiktig uppstuds trots pågående säljcykel…”

Vår köpzon 1335-1342 tangerades igår, och vi räknar med en vinsthemtagningsmöjlighet på en kortsiktig uppstuds. Trots att säljcykeln inte är helt avklarad, att målkursen 1335 inte uppnåtts, och att det numera ser tekniskt svagt ut rent visuellt står vi fast vid gårdagens slutsats att köp inom ramen för 1335-1342 ter sig som rationella. Men köpen bör vara selektiva, begränsade, och tidshorisonten bör vara någorlunda kortsiktig. Den ouppklarade säljcykeln gör att det ännu så länge inte är läge att helt överge en återhållsam riskprofil…

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens Analys för OMXS30-index

Dominoeffekten har satt sig i psyket hos OMX-aktörerna
Dominoeffekten har satt sig i psyket hos OMX-aktörerna

I gårdagens morgonrapport skrev vi att ”Selektiva köp på en svag öppning idag känns förhållandevis rationella”. Och marknaden öppnade svagt precis som väntat och var strax efter callen ner -0,63 % i ett försök att testa av stöden på nedsidan. Och mycket riktigt representerade denna svaga öppning ett rationellt och bra köpläge, precis som vi väntat oss. Strax efter öppningscallen ville marknaden testa av uppåt, och vi täckte igen gapet på uppsidan kring 1353 i samband med rusningen inför USA-öppning.

Men det var fortfarande en central pusselbit som saknades.

Som vi skrev i gårdagens morgonrapport så såg vi gärna att marknaden handlades ” inom ramen för ”målkursen” 1335 och gapets stängning vid 1342.” Erfarenheten säger att marknaden skulle ha mycket svårt att över huvud taget överväga någon längre resa uppåt innan åtminstone en av dessa viktiga nivåer infriades.

Marknaden ogillar ouppklarade affärer.

Och vi har i de senaste dagarnas morgonrapporter uttryckt oro över att börsen alltjämt befinner sig ”under starka influenser av en pågående säljcykel”, att en kortsiktig säljsignal under måndagen gav en målkurs på 1335, och att det dessutom fanns ”ouppklarade mellanhavanden på nedsidan” (gapet vid 1342).

En av dessa faktorer föll bort under gårdagens handel.

OMXS30-index intradag är packat med nyttiga lärdomar
OMXS30-index intradag är packat med nyttiga lärdomar

Gapet vid 1342, vilket också utgjorde övre värdet för vår köpzon, stängdes äntligen igen igår. (De som köpte här har goda möjligheter att få en mycket fin vinst idag.) Säljcykeln har förvisso fortfarande lite krut kvar (1-2 dagar sett till 2 standardavvikelser av fallen), och 1335 på nedsidan har ännu inte infriats. Men marknaden är inte ett väsen som går att tämja enbart med vetenskapligt exakta formler.

Det krävs också något mer.

En känsla för när man skall lita till modellerna. Och en förmåga att bortse från dem i precis rätt ögonblick. Det är inte bara en exakt vetenskap. Det är också en konstform. Samtidigt blir konsten ihålig om den inte baseras på hårt förvärvad ”vetenskap”. Det gäller att kunna sina sannolikheter. Men det gäller också att veta när matematiken inte återger hela bilden. När det finns en vidsträckt skog bakom de ensliga trädtopparna.

Och det är ofta bland de små nyanserna, i de små detaljerna, som sanningen döljer sig.

Och även om vetenskapen fortfarande insinuerar sälj här, lutar jag mer åt köp. Den tekniska bilden har förvärrats under senare dagar. Det finns inte en marknadsaktör som ännu inte observerat den potentiella huvudskuldraformationen i index. Stämningen och känslotillståndet har förändrats radikalt. Självsäkerhet och eufori har ersatts av osäkerhet och rädsla.

Men en ansenlig del av överskottsluften i den uppblåsta marknadsballongen har nu pyst ut.

ABB, en av få aktier på min hit-list, kan vara redo för en kort uppstuds
ABB, en av få aktier på min hit-list, kan vara redo för en kort uppstuds

Trenden är fotfarande uppåt. Det högljudda haussekollektivet har fått sig en smärre tillrättavisning. Och med marknadens perversa logik vore nu det mest självklara alternativet att istället börja söka sig uppåt igen. Marknaden har som bekant en tendens att söka sig mot nivåer där flest antal aktörer får fel. Och marknaden är alltid lika diaboliskt storsint;

De som hamnade fel i gungorna skall nu också erbjudas en chans att trampa snett bland karusellerna.

Ur nyhetssynvinkel blir det sannolikt en förhållandevis platt dag. Janet Yellens håller ånyo tal inför kongressen och ECB betar av sitt räntemöte. Assa Abloy och Swedish Match handlas ex utdelning (5,70 respektive 7,30 SEK). Imorgon är det dags för Skanska, Hexagon och Swedish Match att lämna rapport

Slutsats: Vår köpzon 1335-1342 tangerades igår, och vi räknar med en vinsthemtagningsmöjlighet på en kortsiktig uppstuds. Trots att säljcykeln inte är helt avklarad, att målkursen 1335 inte uppnåtts, och att det numera ser tekniskt svagt ut rent visuellt står vi fast vid gårdagens slutsats att köp inom ramen för 1335-1342 ter sig som rationella. Men köpen bör vara selektiva, begränsade, och tidshorisonten bör vara någorlunda kortsiktig. Den ouppklarade säljcykeln gör att det ännu så länge inte är läge att helt överge en återhållsam riskprofil……

Följ skribenten Tony Ugrina på Twitter:

Missa inte dagens Råvarubrev här på Tradingportalen senare idag!

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Gårdagens Marknadsutveckling

Stockholmsbörsen handlades i likhet med de större europeiska börserna med en negativ underton på onsdagen, mot bakgrund av fortsatta oroligheter i Ukraina och svag makrostatistik från USA. Fokus i Stockholm var annars på dagens kvartalsrapporter. Lundin Petroleum rasade i spåren av ett svagt resultat, medan Hexpol fortsatte sin resa uppåt efter ännu en stark rapport.

Vid stängning hade OMXS30-index backat 0,7 procent till nivån 1.343,1. Omsättningen uppgick till 15,8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Dåliga nyheter kom från USA i form av data som visade att produktiviteten minskade med 1,7 procent i årstakt under första kvartalet, klart mer än väntat.

Federal Reserve måste fortsätta att stötta den ekonomiska tillväxten eftersom inflation och arbetslöshet alltjämt är långt från centralbankens mål, konstaterade Fed-chefen Janet Yellen senare på eftermiddagen. Statistiken kom efter att oroligheterna i Ukraina fortsatt. Höga ledare i Frankrike och Tyskland varnade för ett begynnande inbördeskrig i landet.

I OMXS30-index intog Lundin Petroleum bottenplatsen. Kvartalsresultatet landade cirka 10 procent under förväntningarna i SME Direkts snittprognos och aktien föll 6 procent. ICA Gruppen redovisade ett resultat som var något sämre än väntat. Enligt vad bolagets vd sade till Nyhetsbyrån Direkt efter rapporten skulle ett regeringsskifte påverka bolagets lönsamhet ännu mer negativt. Aktien tappade 1,4 procent.

På minussidan märktes också storbankerna, som, Nordea undantaget, förlorade mellan 0,9 och 1,5 procent. Enligt Dagens Industri har Danske Bank tagit kontakt med tänkbara köpare för att göra sig av med dotterbolagen i Sverige och Norge. ”Det är ett rykte som har cirkulerat tidigare. Jag har svårt att se logiken i att banken skulle göra sig av med verksamheterna i Sverige och Norge”, sade Mats Anderson, bankanalytiker på Kepler Cheuvreux till Direkt.

Läkemedelsbolaget Meda förlorade 3,5 procent, efter att hittills i år ha stigit mer än 40 procent. Bolagets kvartalsresultat var något över förväntningarna, vilket dock alltså inte hjälpte aktiekursen för dagen. Vd Jörg-Thomas Dierk förklarade att Meda har siktet inställt på förvärv och att bolaget kan vara dubbelt så stort om två år. ”Vi föredrar att äta framför att ätas”, sade han. Vidare förekom medieuppgifter om att amerikanska Mylan, som visat intresse för Meda, även har siktet inställt på konkurrenten Hikma.

Investmentbolaget Kinnevik fick sent på eftermiddagen medvind av schweiziska medieuppgifter om att delägda näthandelsbolaget Zalando planerar en börsintroduktion. B-aktien vände då en mindre nedgång till en uppgång på 1,3 procent. Polymertillverkaren Hexpol lyfte 1,6 procent efter sin rapport, som visade ökad försäljning, högre marginaler och därmed ett bättre resultat. Även skogsbolaget

Holmen, vars resultat var väl i nivå med förväntningarna noterades över nollstrecket. Nästan samma träffsäkerhet visade teknikkonsulten Sweco, även om bolaget talade om en avvaktande start på året. Sweco var trots det på vinnarlistan med en uppgång på 3,4 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Fenix Outdoor (lunchtid), Intellecta (kl 8.05), Karo Bio (kl 8.30), Karolinska Development, Lagercrantz (lunchtid), Medivir (kl 11.00), Mekonomen (kl 7.30), Multiq, NAXS (före börsöppning), Ratos (kl 8.00), Recipharm (kl 7.45), Sobi (kl 12.00), Xano (kl 13.00)
NGM
– AIK Fotboll, Guideline Geo, Paynova
FIRST NORTH
– Deltaco, Hifab, JLT, Lightlab Sweden, Lucara Diamond, Pilum, Rasta Group
AKTIETORGET
– Cherry (kl 8.30-9),Ecorub, Railcare Group, Vendator, Vindico Security
ÖVRIGA NORDEN
– ALK-Abello, DNB, DNO, Munksjö, Orkla (kl 7.00), Ramirent (kl 8.00), Veidekke (kl 8.00)
STÄMMOR
– AAK, Betsson, Black Pearl Resources, Botnia Exploration, Byggmax, Cherry, Deltaco, Dibs Payment Services, Ecorub, FDT System, Fenix Outdoor, Intellecta, JLT, Karo Bio, Latour, Lightlab Sweden, Medivir, Multiq, NAXS, Net Insight, Oniva Online Group, PGS, Pilum, Recyctec, Sobi, Vendator, Vindico Security, Xano
BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Karolinska Development: webbsänd rapportpresentation/telefonkonferens kl 14.00
– Mekonomen: frukostpresentation kl 9.00
– Mekonomen: telefonkonferens kl 10.30
– Nordkom: bolagspresentation hos Remium kl 12.00
– Ratos: telefonkonferens kl 10.00
– Recipharm: webbsänd telefonkonferens kl 10.00
– Sobi: telefonkonferens kl 14.00
BÖRSSTATISTIK
– Detaljhandel: månadsförsäljning Gap, L Brands
– East Cap Explorer: presenterar substansvärde för april
– SAS: trafiksiffror för april kl 11.00
EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Tribona: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 22/5)
EXKLUSIVE UTDELNING
– Addnode (2:25 kr), Assa Abloy (5:70 kr), Cellavision (0:50 kr), Heba (1:20 kr), Hexpol (9:00 kr), Itab Shop Concept (3:00 kr), Meda (2:50 kr), Micro Systemation (0:10 kr), Norsk Hydro (0:75 nok), Novotek (1:00 kr), Sagax (0:55 kr), Schibsted (3:50 nok), Softronic (0:45 kr), Swedish Match (7:30 kr)
MAKROSTATISTIK
– Storbritannien: Rics husprisindex april kl 1.01
– Tyskland: industriproduktion mars kl 8.00
– Nederländerna: KPI april kl 9.30
– RGK: utfall statens lånebehov april kl 9.30
– SCB: småhusbarometern april kl 9.30
– Irland: KPI april kl 12.00
– USA: nyanmälda arbetslösa, veckodata kl 14.30
– USA: Bloomberg konsumentförtroende, veckodata kl 15.45
– Kina: handelsbalans april
POLITIK
– Riksdagen: statsministerns frågestund kl 14.00
CENTRALBANKER
– Riksbanken: Cecilia Skingsley håller anförande med titeln: ”Hushållens skulder under lupp” kl 9.40
– Norges Bank: räntebesked kl 10.00
– BOE: räntebesked kl 13.00
– ECB: räntebesked kl 13.45
– ECB: Mario Draghi håller presskonferens efter räntebesked kl 14.30
MAKRO ÖVRIGT
– FI: publicerar PM om kommande kapitalkrav för svenska banker kl 8.00
– FI: pressträff om kapitalkrav kl 10.00
– Spanien: säljer statsobligationer kl 10.30

Kommande rapporter Sverige/USA:

07-maj ICA, Holmen, Meda, Hexpol, Oriflame, Hemfosa, Sweco, Lupe
08-maj Mekonomen, Sobi, Tesla
09-maj Hexagon, Skanska, Swedish Match, Etrion
13-maj Peab, Sanitec

Viktiga utdelningar maj månad (datum avser dag då aktie handlas ex utdelning):

07-maj Investor b (8 SEK)
07-maj Boliden (1,75 SEK)
07-maj BillerudKorsnäs (2,25 SEK)
07-maj Industrivärden C (5,50 SEK)
08-maj Assa Abloy B (5,70 SEK)
08-maj Scania B (4 SEK)
08-maj Swedish Match (7,30 SEK)
12-maj Hexagon B (2,75 SEK)
13-maj Kinnevik B (7 SEK)
14-maj Tele 2 (4,40 SEK)

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens börsnyheter 8.40 varje morgon

PlayDirekt – Nyheterna direkt från börsgolvet

Morgonens videoinslag uppdateras kring kl 08.40. Till videoarkivet →

Av: Tony Ugrina för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.