Home > Morgonrapport: Genuin köpstyrka tillbaka i bilden?

Morgonrapport: Genuin köpstyrka tillbaka i bilden?

OMXS30 lyckades finna styrka till återhämtning på fredagen, och storbolagsindexet stängde avslutningsvis strax under motståndet vid 1630 punkter. Omsättningen uppgick samtidigt på fredagen till 17 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Positiva tongångar råder tidigt denna morgon, med handel på plus i Asien som tog över en stängning på plus i USA på fredagen. Ledande terminer indikerar att vi kan komma att få en öppning över motståndet vid 1630 punkter, med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Trots att vi inte såg tidiga tecken till styrka, fick vi bränsle till uppgång redan inledningsvis på fredagen.

Köpstyrkan fick oss att stänga strax under 1630 vid 1629.21 punkter, men strax före stängning fick vi ett dagshögsta noterat vid 1632 punkter.

Detta såg vi som ett positivt tecken inför dagens handel, och efter en positiv avslutning i USA följt av handel på plus efter nattens handel i Asien, är det mycket riktigt en svagt positiv öppning ledande terminer indikerar denna morgon.

Morgonrapport: Genuin köpstyrka tillbaka i bilden?

Ledande amerikanska terminen S&P 500 handlas även svagt på plus denna morgon, samtidigt som Brent oljan, för första gången sedan mitten av april handlas över 54 dollar.

Detta innebär att vi har positiva styrketecken, som kan komma att innebära en etablering över 1630 punkter idag. Frågan är dock om det är en genuin köpstyrka som uppstått…

Det finns svaghetstecken som oroar. Styrkan i nedgången, framförallt i slutet av föregående vecka var något som vi lyfte fram som orostecken.

Veckan som helhet avslutade lite mer än -1 procent på minus, för första gången på fem veckor. Detta innebär även att vi fortfarande har en tidig indikation, på att köpstyrkan under maj möjligtvis blir andra månaden i rad vi kan få en avtagande köpstyrka, alternativt stängning på minus.

Detta ser vi som ett av potentiella riskmomenten, som kan innebära att vi får säljstyrka framöver. Men för att detta skall ifrågasätta vår positivet, eftersöker vi som tidigare berört en etablering under framförallt 1600 punkter vid hög handelsaktivitet.

Just 1600 punkter är en prisnivå som sedan ett år tillbaka, noterar en signifikant volym, vilket i sig innebär att denna prisnivå beräknas bli svårslagen.

Kortsiktigt har vi precis lämnat ett översålt territorium, vilket i sig ger en positiv pusselbit när vi nu förväntas öppna på plus omkring 1633 punkter på måndagen.

Värt att notera är att veckan är något kortare än vanligt. Torsdag som även är den dag Opec mötet i Wien går av, är en dag då vi håller stängt till följd av Kristi himmelfärdsdag. Även onsdagens handel är halvdag, då börsen stänger vid lunchtid. Att det även är en klämdag på fredagen, innebär att vi räknar med att handelsaktiviteten blir något svagare på Stockholmsbörsen än vanligt.

Etablering över 1630 på dagens agenda…?

För lite mer än ett år sedan befann vi oss i en situation med tydlig korrelation mot oljan under en period, och även om en förlängd produktionsfrysning beräknas genomföras på torsdag, eftersöker marknadsaktörer en ytterligare minskning mot nuvarande nivåer. Uteblir detta kan vi mycket väl komma att få en något mer volatil rörelse, vilket gör att vi befinner oss i ett intressant läge.

Utöver detta står Eurogruppsmöte på måndagens makroagenda, med Grekland son stort fokus i sedvanlig ordning.

Grekland som tidigare gått med på reformåtgärder (främst betydande sänkningar av pensionerna) innehar en chans, enligt EU-källor, 50/50 för att eurogruppen på måndag kan enas om denna reformomgång för Grekland, inklusive skuldlättnader.

Förutom fokus på Grekland, finns bland annat Spanien med på agendan, där man även kommer att kontrollera att eftervården av landets bankräddningsprogram löper på bra.

Inför dagens handel återfinns tekniska motståndsnivåer vid 1640, 1650 men framförallt 1670 punkter.

Stödnivåer inväntar även vid 1630 men framförallt 1600 punkter.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Fredagens viktigaste börshändelser.

 

Nordea på nytt all time high!

Tydlig köpstyrka uppenbaras i samband med utbrott över tidigare rekordnivå.

Nordea som avnjutit en uppgång på över 12 procent i år, kliver på fredagen upp till ett nytt all time high när förnyad köpstyrka uppstår.

En stängning och etablering över denna prisnivå vid 113 kronor, skulle kunna vara ett styrketecken som krävs inför vidare uppgång.

Detta i sin tur skulle båda gott för storbolagsindex som OMXS30, då Nordea har en mer signifikant betydelse nu när aktien innehar en dominerande vikt på 11.01 procent!

H&M som tidigare varit en riktig tungviktare ligger nu på andra plats med 7.64 procent, vilket gör att Nordea har en stor betydelse för indexet som helhet vid kraftiga rörelser, norrut såväl söderut.
Nordea på nytt all time high! Tydlig köpstyrka uppenbaras i samband med utbrott över tidigare rekordnivå.

 

Qliro rusar när SEB nästan ser en fördubbling av aktiekursen.

Banken höjer rekommendationen för bolaget till köp från behåll, samtidigt som riktkursen justeras upp från 10 till 18 kronor.

E-handelskoncern Qliro rusar kraftigt på fredagen efter att SEB Equities höjer rekommendationen till köp från tidigare behåll.

Riktkursen justeras kraftigt upp från 10 till 18 kronor, vilket fick aktien att inledningsvis rusa över 7 procent till strax under årshögsta på fredagen.

Mycket har hänt senaste två veckorna, inte minst har bolaget sålt shoppingklubben Members.com till Campadre för drygt 10 miljoner kronor.

Bolaget har även inlett ett samarbete med Campadre, i sitt affärsområde Nelly för att bedriva shoppingklubbsförsäljning i de nordiska länderna.

Qliro annonserade i början av maj, att bolaget kommer att erbjuda konsumenter sparkonto med statlig insättningsgaranti framöver.

På torsdagen framgick det enligt Finansinspektionens insynslista att bolagets finanschef köpt 25.000 aktier, bolagets vd 30.000 aktier i bolaget.
Qliro rusar när SEB nästan ser en fördubbling av aktiekursen. Banken höjer rekommendationen för bolaget till köp från...

 

RaySearch på gott humör efter rapport.

Fredagsmorgonen inledde första minuterna med en uppgång på drygt 7 procent.

Medicinteknikbolaget RaySearch Laboratories gör nytt försök på fredagen till utbrott ur konsolidering som pågått senaste veckorna.

Bränsle till den inledningsvisa uppgången på 7 procent var att bolaget redovisade ett resultat efter skatt på 26.3 miljoner kronor i det första kvartalet 2017.

Nettoomsättningen uppgick till 127 miljoner kronor, och rörelseresultatet blev 33.5 miljoner kronor.

När det kom till orderingången, exklusive serviceavtal ökade denna med 29 procent till 94 miljoner kronor i kvartalet, med stark försäljning i Europa och Nordamerika.

”Vi kommer under 2017 att expandera vår globala marknadsorganisation med både fler medarbetare och fler dotterbolag för att accelerera försäljningen av Raystation och säkerställa bästa möjliga kundservice”, sade bolagets vd.

RaySearch-dagsdiagram-170519

Hålltider under dagen

 

Exklusive utdelning

  • Consilium (2:00 kr), Skånska Energi (2:00 kr)

Makrostatistik

  • Storbritannien: Rightmove huspriser maj kl 1.01
  • Japan: handelsbalans april kl 1.50
  • AF: veckostatistik kl 10.45

Övrigt

  • EMU: eurogruppsmöte kl 15.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen återhämtade på fredagen efter en vecka med osäkerhet kring Donald Trump. Munters steg under hög omsättning första handelsdagen och Nordea dominerade inför flyttbesked.

Vid stängning var storbolagsindexet OMXS30 0,9 procent högre till nivån 1.629. Omsättningen på Stockholmsbörsen passerade 17 miljarder kronor.

Oljepriserna fortsatte uppåt med 2 procent för Nordsjöoljan för 53:50 dollar per fat. Lundin Mining steg 2,6 procent.

Nordea steg 2,2 procent till nära 115 kronor med ABG Sundal Collier och Danske Bank som stora nettoköpare. ABG höjde riktkursen till 117 kronor från 105 kronor. Danske uppgraderade på torsdagen rekommendationen för Nordea till köp på utsikter om att huvudkontoret flyttas från Stockholm. Flyttbeslutet är fattat och klubbas den 30 maj, enligt Svenska Dagbladet som hänvisade till källor.

Verkstadsbolag återtog förlorad mark efter en tung torsdag. Volvo steg 2,1 procent, Sandvik 1,1 procent.

Fingerprint rekylerade fortsatt på fredagen drygt 3 procent efter flera dagars nedgång före torsdagen.

Klimatkontrollbolaget Munters gjorde sin första dag på börsen efter nästan sju år med Nordic Capital som ägare. Aktien var med Carnegie som överlägset största köpare bland de mest omsatta och stängde på 66:05 kronor, 20 procent upp från teckningspriset 55 kronor.

Raysearch ökade rörelseresultatet med 43 procent till 33 miljoner kronor i det första kvartalet med stöd av ökade intäkter från dosplaneringssystemet Raystation vid strålbehandling. Cancerbehandlingsenheten MD Anderson blir samarbetspartner för informationssystemet Raycare. Aktien avancerade 1,8 procent.

CLX nästan fördubblade rörelseresultatet under ett första kvartal med kraftigt ökad omsättning. Bolaget fastställde nya finansiella mål. Det justerade ebitda-resultatet ska växa med 20 procent årligen med 2016 som bas. Samtidigt slopas målet för organisk intäktstillväxt som tidigare skulle vara minst 20 procent. Investerarna reagerade med att handla ned aktien 2,4 procent.

Brandsäkerhetsbolaget Consilium rapporterade ökad orderingång och nettoomsättning med 3 respektive 4 procent i april jämfört med föregående år men aktien tappade närmare 1 procent.

Lundin Mining fick höjd rekommendation till köp från behåll av Berenberg. Aktien stärktes 3,6 procent.

SEB höjde sin rekommendation för Qliro till köp från tidigare behåll. Aktien ökade 9 procent.

Ahlsell fick en köprekommendation från Deutsche Bank, upp från tidigare behåll. Aktien steg 2 procent.

Tethys Oil nedgraderades till behåll från köp av GMP, men drogs med upp 1 procent med stigande oljepriser.

Redwood Pharma rasade 27 procent efter besked om en företrädesemission på upp till 24,2 miljoner kronor.

Mobiplus gjorde sin första handelsdag på Aktietorget. Teckningskursen i en liten emission var 7:30 kronor och där stängde också aktien.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1629.21
3587.01
12638.69
7470.71
2381.73
20804.84
6083.7
19674.91
25412.26
1.12
9.77
8.73
51.08
54.02
0.86%
0.70%
0.39%
0.46%
0.68%
0.69%
0.47%
0.43%
0.94%
-0.13%
0.03%
0.12%
0.81%
0.76%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
DAX

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.