Home > Morgonrapport: Geopolitik och ECB-protokol bidrog till nedgång

Morgonrapport: Geopolitik och ECB-protokol bidrog till nedgång

OMXS30 startade gårdagen på plus men tappade successivt och stängde klart ner. Index avslutade tillslut ner -0,53 procent till nivån 1593,57. Bidragande i fallet var återigen geopolitiska oroligheter men även ett ECB-protokoll som kom in strax efter lunch. Wall street avslutade gårdagen på minus och under natten har de asiatiska börserna över lag utvecklats blandat. Sammantaget inför dagens handel väntar vi att OMXS30 inleder svagt positivt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen inledde torsdagens handel svagt upp men föll hårt under eftermiddagen och stängde på minus. Nedgången i OMXS30 summerades till -0,53 procent till nivån 1593,57. Omsättningen landade på 14,8 miljarder kronor.

Återigen noterades få bolag i OMXS30-index på plus men två av vinnarna blev Tobaksbolaget Swedish Match som steg med 1,8 procent, samt Ericsson som handlades upp med 0,4 procent efter att ordförande Ronnie Leten utökat sitt aktieinnehav i bolaget.

Förlorare blev för andra dagen i rad de mer konjunkturkänsliga råvarubolagen, där bland annat SSAB och Boliden föll 2,5 respektive 2,0 procent.

Orsakerna bakom onsdagens nedgång kom även att bidra till gårdagens negativa utveckling. Efter den senaste tidens fokus på konflikten med Kina riktas nu även Donald Trumps intresse åt andra ärenden. Det planerade mötet mellan den amerikanske presidenten och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un blir inte av då Kim, enligt Trump, har visat ”en enorm ilska och öppen fientlighet” på sistone. Vidare säger han att det vore olämpligt att hålla mötet just nu men att han ser fram emot att träffa den nordkoreanska ledaren i framtiden. Presidentens uttalande under onsdagskvällen att han vill införa nya tariffer på importerade bilar påverkade de europeiska börserna under torsdagen när fordonsaktier föll hårt. På Twitter sade Trump:”Snart kommer det att komma stora nyheter för de som jobbar inom amerikansk fordonsindustri. Efter att i årtionden tappat era arbetstillfällen till andra länder, ni har väntat tillräckligt länge!”.

Torsdagens makroagenda bjöd inledningsvis på kortperiodisk sysselsättningsstatistik från SCB för det första kvartalet. Antalet anställda ökade totalt med 2,4 procent i jämförelse med motsvarande kvartal förra året. Totalt antal lediga jobb uppgick därmed till 140 600.

Gårdagens höjdpunkt sett till makro var ECB:s publicering av protokollet från senaste policymötet där styrräntor, QE-program och den framåtblickande guidningen lämnades oförändrat. Noterbart under mötet var att ECB-ledamöter flaggade att en första räntehöjning kunde komma tidigare än marknaden hade räknat med, vilket protokollet hoppades kunna ge indikationer om. Framgående ur publikationen var förväntningar på att tillväxten i euroområdet kan bromsa in ytterligare med en fortsatt ökande osäkerhet även om områdets expansion är solid och brett baserad. Angående guidningen framöver samt inflationsutsikterna framhöll ledamöterna att en samlad bedömning av inkommande data kommer att göras för att bedöma den underliggande styrkan i ekonomin

Under fredagen vänder vi oss till Tyskland då IFO-index för maj presenteras. Indexet, som baseras på enkätmaterial från det tyska näringslivet, har visat en oroväckande trend de senaste mätningarna. Sedan toppen i november har det sjunkit fem raka månader men väntas nu stabilisera sig. Fortsatt nedgång lär väcka en del frågetecken kring konjunkturen i inte bara Tyskland utan hela euroområdet.

OMXS30 öppnade på plus under torsdagen men föll hårt under eftermiddagen. Nedgången som summerades till -0,53 procent berodde återigen på geopolitisk oro med ett par uttalande från Donald Trump samt en stor osäkerhet kring den nya italienska regeringen, men också på grund av ett protokoll från ECB där budskap om en bromsad tillväxt var framgående. Index testade motståndsnivån kring 1590 under eftermiddagens handel men misslyckades och avslutade torsdagen på 1593,57, strax ovan denna tydliga skiljelinje. Med tanke på den senaste tidens starka uppgång kan index behöva en välbehövlig paus/nedåtrekyl innan nya uppgångar mot 1645 eventuellt kan komma.

Förutsatt att geopolitiken inte fortsätter att överraska samt att orosmolnen med handelskrig skingras något, tror vi att index på kort sikt kommer att utmana 1645 i första hand, och sannolikt också nå högre därefter. På längre sikt är dock bilden mer bekymmersam, vilket vi lär få anledning att återkomma till framöver.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Rapporter

Engelska skolan (kl 8.00)

Makrostatistik

  • Japan: Tokyo-KPI maj kl 1.30
  • SCB: investeringsenkäten kl 9.30
  • Tyskland: IFO-index maj kl 10.00
  • Storbritannien: BNP (prel) 1 kv kl 10.30
  • USA: order varaktiga varor (prel) april kl 14.30
  • USA: Michigan-index (def) maj kl 16.00

Övrigt

  • Riksbanken: jubileumskonferens, bland annat Jerome Powell och Mark Carney deltar vid paneldebatt kl 9.00-17.00
  • Fed: Robert Kaplan, Charles Evans och Raphael Bostic talar vid Dallas Fed kl 17.45

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen tappade successivt under torsdagen efter en mindre uppgång under förmiddagen. Att tillväxten i Euroområdet kan bromsa in ytterligare enligt ett ECB-protokoll och besked från president Donald Trump om inställt möte med Nordkorea fick börserna i Europa att backa.

”Det var överraskande att toppmötet mellan Donald Trump och Kim Jong-Un inte blir av, och det väntas få konsekvenser. Osäkerheten från handelskonflikter och geopolitik kan tynga förtroendet hos amerikanska företag”, sade Fed-chefen i Atlanta, Raphael Bostic, till CNBC på torsdagen, enligt Reuters.

Vid stängning hade OMXS30-index i Stockholm backat med 0,5 procent till nivån 1.594. Omsättningen uppgick till 14,8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

Få bolag noterades på plus bland OMXS30-bolagen. Tobaksbolaget Swedish Match noterades upp 1,8 procent och telekombolaget Ericsson steg med 0,4 procent. Ordförande i Ericsson, Ronnie Leten har utökat sitt aktieinnehav i bolaget.

Bland förlorarna i OMX fanns råvarubolagen SSAB och Boliden. Dessa sjönk med 2,5 respektive 2,0 procent.

Kinnevik noterades 3,3 procent lägre, vilket förklarades av avskild utdelning.

På ledande börser i Europa tyngde fordonsaktier i spåren av risk för importtullar för motorfordon efter uttalanden från USA:s president Donald Trump.

På Twitter sade han:” Snart kommer det att komma stora nyheter för de som jobbar inom amerikansk fordonsindustri. Efter att i årtionden tappat era arbetstillfällen till andra länder, ni har väntat tillräckligt länge!”.

I Frankfurt sjönk DAX30 med 0,9 procent där fordonstillverkarna med bland annat Daimler och Volkswagen tyngde.

Bland förlorarna på Stockholmsbörsen fanns bioteknikbolaget Hansa Medical som sjönk med drygt 9 procent. Storägaren Nexttobe, som kontrolleras av Bengt Ågerup, har sålt 2,8 miljoner aktier med närmare 9 procents rabatt till nya ägare.

Bland vinnarna fanns seniortelefontillverkaren Doro som steg med 3,4 procent. Pareto har inlett bevakning med en köprekommendation och riktkursen 57 kronor. Aktien noterades till 43:85 kronor.

Även industrikonglomeratet Volati var upp med 4 procent. Affärsvärlden har rekommenderat köp. Tidningen skriver att bolaget har en relativt god diversifiering via 14 bolag i flera olika branscher och att ett allt för negativt scenario prisats in i aktien.

På First North steg bioteknikbolaget Irlab, som utvecklar läkemedel mot Parkinsons sjukdom, med 15 procent. Bolaget ska göra en riktad nyemission på 139 miljoner kronor till bland annat AP-fonder och det amerikanska riskkapitalbolaget New Leaf.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:20)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1593.57
3523.56
12855.09
2727.76
24811.76
7424.43
22491.16
30678.4
1.17
10.26
8.76
70.64
78.66
-0.53%
-0.52%
-0.94%
-0.2%
-0.3%
-0.02%
0.24%
-0.26%
-0.12%
-0.06%
0.07%
-0.1%
-0.16%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto