Home > Morgonrapport: ”Glad Midsommar! Morgonrapporten tar ett sommaruppehåll…”

Morgonrapport: ”Glad Midsommar! Morgonrapporten tar ett sommaruppehåll…”

Vi får förvisso en stark öppning idag men den sker inom ramen för en kortsiktigt nedåtriktad trend. Därför finns det en risk att säljarna ser morgonens uppställ som en möjlighet att sälja in i en potentiell topp med avsikten att ta vinst i samband med att morgonens gap fylls igen. En tydligare bild är nödvändig innan man låter köpivern ta överhanden. Imorgon är svenska börsen stängd till följd av midsommarfirande. Morgonrapporten tar nu ett somaruppehåll och vill önska Er alla en härlig sommarledighet!

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens Analys för OMXS30-index

OMXS30 är översålt men den kortsiktiga trenden pressar på nedåt...
OMXS30 är översålt men den kortsiktiga trenden pressar på nedåt…

Vi skrev i gårdagens morgonrapport att vi räknade med en uppåtrekyl inom kort, delvis beroende på att OMXS30-index är kortsiktigt översåld. Vi skrev också att det tunga nyhetsflödet gjorde alla former av analys mindre tillförlitliga och att det därför var klokt att agera återhållsamt.

Marknaden försökte sig inledningsvis på en uppåtrekyl, men i samband med att USA öppnade klev säljare in och vi stängde på 1378,42, ned 0,42 % för dagen.

Och idag borde marknaden åtminstone inledningsvis studsa uppåt relativt mycket, med tanke på gårdagens FED-besked och reaktionerna på dessa. Och i samband med den starka öppningen kommer sannolikt också en del av det översålda tillståndet pysa ur.

På längre sikt är vi fortsatt positiva. På kortare sikt började jag ana oråd redan vid gårdagens öppning, trots at vi fann stöd just inom ramen för vår stödzon 1376-1382. Det kändes helt enkelt som att säljarna fortfarande hade alltför mycket att säga till om för att den mest intensiva köplusten skulle infinna sig.

Vi får förvisso en stark öppning idag där också EWT-räkningen är fortsatt intakt så länge index inte stänger under 1376. Men den starka öppningen kommer att ske inom ramen för en kortsiktigt nedåtriktad trend och det finns då alltid en risk att säljarna ser morgonens uppställ som en möjlighet att sälja in i en potentiell topp med avsikten att ta vinst i samband med att morgonens gap fylls igen.

Den som lever får se…

Ur tradingperspektiv upplever vi det som en fullgod daytrading-marknad men en mindre fördelaktig swingtrading-marknad. För swing tradern uppstår ett dilemma att förhålla sig till som daytradern till stora delar kan bortse ifrån:

Det översålda läget erbjuder en möjlighet, men den kortsiktigt nedåtriktade trenden utgör en risk.

Och summan av kardemumman blir att man sannolikt gör klokast i att fortsätta invänta en tydligare bild innan man försöker få in sommarsäsongens ”home run”.

Från Fed kom besked som fick marknaden att slappna av en aning och göra tummen upp.

Federal Reserve beslutade på onsdagen som väntat att de månatliga obligationsköpen ska sänkas med 10 miljarder till 35 miljarder dollar per månad, samtidigt som räntan lämnades oförändrad. Fed uttryckte heller ingen oro över att inflationen skulle stiga för fort. Janet Yellen uttryckte ingen oro över att inflationen skulle stiga för fort, och sade att informationen sedan föregående möte tyder på att den ekonomiska aktiviteten har återhämtat sig de senaste månaderna.

De mest hökaktiga uttalandena uteblev därmed och marknaden drog en suck av lättnad. Det blir kanske inte tidigare räntehöjningar än man väntat sig trots allt.

Morgonrapporten kommer nu att ta ett sommaruppehåll. Vi tackar våra kära läsare för den tid som varit, önskar er alla en riktigt härlig sommar, och hoppas att vi får nöjet att återse er efter att semestrar, sol och bad haft sin gilla gång…

Glad Midsommar!

Slutsats: Vi får förvisso en stark öppning idag men den sker inom ramen för en kortsiktigt nedåtriktad trend. Därför finns det en risk att säljarna ser morgonens uppställ som en möjlighet att sälja in i en potentiell topp med avsikten att ta vinst i samband med att morgonens gap fylls igen. En tydligare bild är nödvändig innan man låter köpivern ta överhanden. Imorgon är svenska börsen stängd till följd av midsommarfirande. Morgonrapporten tar nu ett somaruppehåll och vill önska Er alla en härlig sommarledighet!

Följ skribenten Tony Ugrina på Twitter:

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

OBS! Morgonrapporten tar ett sommaruppehåll efter Midsommarhelgen!

Gårdagens Marknadsutveckling

Stockholmsbörsen handlades något högre under större delen av onsdagen, men föll till minus mot slutet av handelssessionen när USA-börserna öppnade nedåt.

Nyhetsflödets höjdpunkter utgjordes bland annat av H&M:s kvartalsrapport, en potentiell budstrid om Readsoft och en rekommendationshöjning för Boliden. På makrofronten stod Feds räntebesked i centrum.

”Även om vi fått en liten välbehövlig nedåtrekyl på Stockholmsbörsen senaste veckan så handlas de ledande aktiemarknaderna med en positiv underton där huvudfokus riktas mot Feds räntbesked. Trots höga värderingar är vi positiva till aktier som tillgångsslag med stöd av likviditet från centralbankerna och få attraktiva alternativ”, sade Erik Hansén, marknadsstrateg på nätmäklaren IG, till Nyhetsbyrån Direkt.

Storbolagsindexet OMXS30 sjönk 0,4 procent till 1.378. Omsättningen uppgick till 12,9 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

H&M backade 0,5 procent efter en rapport för det andra kvartalet som bjöd på ett nettoresultatet om 5.809 miljoner kronor. Det kan jämföras med analytikernas förväntningar om 5.785 miljoner, enligt SME Direkts analytikerenkät. H&M skrev i rapporten att 8-10 webbmarknader ska öppnas nästa år. ”Aktiemarknaden ruskade lite på axlarna åt rapporten som var i stort sett i linje med förväntningarna”, sade Erik Hansén.

SAS redovisade ett resultat före skatt på -1.078 miljoner kronor för det andra kvartalet, en större förlust än väntade -832 miljoner enligt SME Direkt. För att skära ned kostnaderna ytterligare meddelade flygbolaget att 300 tjänster ska försvinna. Aktien steg 2,4 procent.

Starkaste aktie i OMXS30 var Boliden som avancerade 3,5 procent. Nordea har blivit betydlig mer positiva i sin syn på aktien och drog upp rekommendationen till köp från tidigare sälj. Bankens analytiker spår att gruvbolaget står inför en betydande vinstförbättring kommande året.

SSAB hakade på Boliden i toppen av OMXS30 med en klättring på 1,4 procent. Även mediebolaget MTG och Astra Zeneca gick starkt med uppgångar över 1 procent. I botten var Nokia som backade 1,7 procent. Värt att notera är dock att utdelningen om 0:11 euro samt extrautdelningen på 0:26 euro avskiljdes på onsdagen.

Verkstad hade annars en tung dag, med Atlas Copcos ned 1,7 procent och Alfa Laval sjönk 0,9 procent.

Utanför OMXS30 rusade mjukvarubolaget Readsoft 12,8 procent till 45:40 kronor efter att amerikanska Hyland lagt ett bud om 42:82 kronor per aktie. I början av maj lade Lexmark ett bud på 40:05 kronor, vilket bolagets styrelse rekommenderade aktieägarna att acceptera.

Elekta sjönk 2,5 procent efter att Swedbank dragit ned sin rekommendation för aktien. Efter tisdagens rapport har SEB Equities höjt riktkursen för MQ med 10 kronor till 43 kronor. Aktien steg 7,4 procent.

På makrofronten höll investerare fokus mot onsdagskvällens räntebesked från Federal Reserve. Inför beskedet väntades inga större förändringar i den amerikanska centralbankens hållning.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Skistar (kl 7.30)
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Oracle (efter USA-börsernas stängning)

STÄMMOR
– Angler Gaming (ändrat datum), Pharmalundensis

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Bactiguard: första dag för handel på Stockholmsbörsen
– Cefour Wine & Beverage: anmälningstid i nyemission avslutas
– Dex Tech: beräknad första handelsdag på Aktietorget
– Hanza: första dag för handel på First North
– Ngex: första dag för handel på Stockholmsbörsen
– Profilgruppen: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 3/7)
– RLS Global: anmälningstid i nyemission avslutas

MAKROSTATISTIK
– ESV: statsbudgetens utfall maj kl 10.00
– Storbritannien: detaljhandel maj kl 10.30
– Storbritannien: CBI industritrender juni kl 12.00
– USA: nyanmälda arbetslösa v 24 kl 14.30
– USA: Bloomberg konsumentförtroende, veckosiffra kl 15.45
– USA: Philadelphia Fed index juni kl 16.00
– USA: ledande indikatorer maj kl 16.00

POLITIK
– EMU: eurogruppsmöte kl 15.00

CENTRALBANKER
– SNB: räntebesked kl 9.30
– Norges Bank: räntebesked kl 10.00

MAKRO ÖVRIGT
– Penningmarknaden stänger kl 12.00

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens börsnyheter 8.40 varje morgon

PlayDirekt – Nyheterna direkt från börsgolvet

Morgonens videoinslag uppdateras kring kl 08.40. Till videoarkivet →

Av: Tony Ugrina för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto