Home > Morgonrapport: ”Håller köptrycket hela vägen till helgen?”

Morgonrapport: ”Håller köptrycket hela vägen till helgen?”

OMXS30 fortsätter sin resa uppåt och vi har nu siktet mot en förmodat kraftig utbudsnivå vid 1380. Vi ser dock vinsthemtagningar som troliga och håller därför beredskap för rekyler efter riktigt högt köptryck hela denna vecka. Vi granskar idag även USD/SEK där köparna efter en ordentlig uppgång nu  för tredje gången misslyckats med att forcera 7,3 SEK. Börshumöret är på topp efter gårdagens Europa-statistik samt rapporter över förväntan, och idag ligger rapporthöjdpunkter bland annat på Volvo, Ericsson och Kinnevik. På morgonen kan vi dock läsa om Ebola-fall i New York och sjunkande bostadspriser i Kina, så det återstår att se ifall bolagsrapporter kan hålla uppe humöret genom att fortsätta överraska. Trevlig helg på er!  

Analys sponsrad av BNP Paribas
Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.
Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, intradagsdiagram
OMXS30, intradagsdiagram

Det blev ytterligare en dag med rapporter över förväntningar och den gångna veckan börjar se mycket trevlig ut i backspegeln. Nu har OMXS30 två dagar i rad inlett dagen med en kort rekyl nedåt innan köparna snabbt kommit in. I onsdags var billigaste köpet på 1334 och igår släpptes priset som lägst till 1336. Vi ser på intradagsdiagrammet hur börsen velade lite kring 1350 men fick stöd från USA de sista timmarna och stängde tydligt över vårt tidigare motstånd som nu räknas utgöra stöd vid mindre dramatiska rörelser. Vi har siktet fortsatt inställt mot 1380 där vi dock räknar med stora mängder utbud. Eventuella rapportbesvikelser kombinerat med vinsthemtagningar och överköpt tillstånd gör oss mer uppmärksamma på rekyler.

USD/SEK daglig graf över ett år
USD/SEK daglig graf över ett år

Triangelformationen vi påvisat för en möjlig trade med lång tidshorisont i EUR/SEK har fortfarande inte tagit en tydlig riktning. Det finns ingen mening med att försöka gissa vilket håll marknaden ska bestämma sig för utan vi bör istället invänta signaler att gå på och därefter haka på trenden. Vi tittar idag istället på USD/SEK där dollarn stärkts mot kronan under några månader. Förhållandet mellan valutorna har nu lugnat ner sig och hamnat i en konsolideringsfas. Detta är nödvändigt för att ena sidan ska samla kraft och för att det ska utkristalliseras vilken riktning marknadsflocken ska välja. Vi har efter igår nu sett tre test av motståndstoppen 7,3 SEK. Det är ovanligt att mer än tre försök görs och om inte kursen bryter över inom loppet av någon dag tror vi att köparna kommer falla tillbaka något med följden att kursen pendlar mot den nedre delen av intervallet. På längre sikt är det fundamentalt mer som talar för dollarstyrka, men det har uppenbarligen inte funnits tillräcklig köpvilja för att forcera 7,3 kronor per dollar än så länge. En ingångsnivå på längre sikt med mer attraktiv riskbegränsning kan således fångas i nedre delen av intervallet.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag 

kl 10.30: Storbritannien: BNP (est) 3 kv
Den starka tillväxten tidigare i år väntas ha dämpats något under tredje kvartalet, men ekonomer räknar ändå med att BNP steg med 0,7 procent jämfört med andra kvartalet, och med 3,0 procent jämfört med tredje kvartalet 2013

kl 16.00: USA: försäljning nya hem september
Efter en överraskande ökning med 18 procent var försäljningstakten på nya hem den högsta på sex år i augusti. Nu väntas en rekyl nedåt, med 6,8 procent. Credit Suisse ser en ännu större nedgång, men noterar samtidigt att NAHB:s index över byggföretagens aktuella försäljning var hög i september, och samtidigt ökade bolåneansökningarna under månaden

Rapporterar gör idag bland annat Volvo, Ericsson, Kinnevik, NCC och många mer, schema för samtliga hittar du på länken nedan under fliken ”PM i veckan från Direkt”.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen stängde klart upp på torsdagen med stöd av stark utveckling för de rapporterande bolagen Tele2, MTG och Assa Abloy samt i viss mån även Nokia. Däremot tappade SEB i rapportflödet och likaså Autoliv. På makrofronten var tyskt industri-PMI en positiv överraskning.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde 1,3 procent högre på nivån 1.362. Aktier för nära 18 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen. Europeiska indexet Euro Stoxx var likt det tyska DAX-indexet båda upp en dryg procent på torsdagen.

Från tyskt håll visade industri-PMI ett oväntat lyft till 51,8 i oktober från 49,9 i september och euroområdets motsvarighet steg till 50,7 från 50,3 i september.

Fokus på torsdagen låg dock framför allt på det ymniga rapportflödet där Tele2 avancerade 4,4 procent. Teleoperatörens ebitda-resultat var 11 procent bättre än väntat i SME Direkts analytikerenkät, en positiv utveckling i Sverige var främsta bidragande orsak. Vidare upprepade bolagets vd att Tele2 ska stå som köpare vid eventuella M&A-affärer i marknaden.

MTG lyfte 3,5 procent efter en rapport som genomgående var bättre än väntat. Mediekoncernen flyttade fram sina positioner på flera områden i det tredje kvartalet. Exempelvis adderade Viaplay många nya kunder under kvartalet.

Assa Abloys rapport var något bättre över hela linjen och vid rapportpresentationen var vd Johan Molin försiktigt optimistisk kring den amerikanska verksamheten när han blickar in i nästa år då nybyggnationen alltmer kommer igång. Låsjättens aktie avancerade knappa 4 procent.

Nokia klättrade 3,3 procent i Stockholm sedan Networks-divisionen lagt grunden till överraskande starka siffror.

SEB hämmade däremot OMXS30 med 1,4 procents kurstapp bland annat efter något högre kreditförluster än väntat.

Utanför storbolagsindexet backade Autoliv 2,6 procent. Bilsäkerhetsföretagets rapport var svagare än väntat över hela linjen. Dessutom sänktes tillväxtprognosen för det andra halvåret 2014 på grund av att osäkerheterna i makromiljön under året ökat och bolaget räknar med att den lägre tillväxttakten kommer att fortsätta under första halvåret 2015.

Holmen och Net Entertainment var rapportvinnare utanför OMXS30 med 5,6 och 9,1 procents kurslyft. I Holmens fall slog rörelseresultatet förväntningarna i SME Direkts enkät med 23 procent. Net Entertainment hade såväl en tillväxt som lönsamhet som överträffade förväntningarna i kvartalet.

Problemfyllda RNB rusade 23 procent sedan modebolaget vänt till vinst under det brutna räkenskapsårets sista kvartal och räknar med fortsatt vinstförbättring under 2014/15.

Africa Oil retirerade 15 procent efter en uppdatering där prospekteringsresultaten i Kenya utgjorde en besvikelse, enligt Pareto som bedömer att bolaget inom ett halvår kommer att genomföra en aktieemission om runt 250 miljoner dollar.

Krisdrabbade Eniro, som rapporterar på fredagen, handelsstoppades på torsdagseftermiddagen efter 20 procents kursfall. Enligt Di.se är förhandlingarna mellan bankerna och Eniros styrelse är på väg att bryta samman medan styrelsen ska överväga att hoppa av. Ordföranden i Eniros valberedning, Ulric Grönvall, sade dock till Nyhetsbyrån Direkt att han inte har fått någon sådan information.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
Paris CAC40
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
Gold Spot
WTI Spot
1361,88
3044,30
9047,31
6419,15
4157,68
1950,82
16677,90
4452,79
15276,33
23300,08
1,2652
9,1823
7,2567
1229,74
81,61
1,30%
1,19%
1,20%
0,30%
1,28%
1,23%
1,32%
1,60%
0,91%
-0,14%
0,05%
0,03%
-0,02%
-0,30%
-0,33%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.