Home > Morgonrapport: Håller oss redo inför ett spännande vägskäl

Morgonrapport: Håller oss redo inför ett spännande vägskäl

Vi befinner oss i ett knivigt läge i OMXS30 där vi inte vill ta position förrän vi sett tydlig dominans från ena sidan, antingen vid ett brott upp genom 1424 eller ned under 1396. Under natten har vi fått ett knippe statistik från Kina som bland annat visar på ett handelsöverskott i Oktober över förväntan samt sjunkande producentpriser. Vi får vänta till imorgon på viktig statistik över svenskt konsumentprisindex och besked kring åtgärder mot hushållens skuldnivå, idag kommer bland annat norskt KPI och ytterligare statistik över amerikansk arbetsmarknad.

Analys sponsrad av BNP Paribas
Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.
Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, 1-timmes graf, 30 dagar
OMXS30, 1-timmes graf, 30 dagar

För positioner som är ämnade att hållas mer än någon dag känner vi oss inte bekväma att köpa på dessa nivåer som utgör starkt motstånd i form av högsta i år såväl som högsta på 14 år. Under föregående vecka fick vi se volatila dagar där kontrollen skiftade kraftigt mellan köpare och säljare. Humöret hade en främst positiv underton, men köparna var inte tillräckligt starka för att avancera vidare. Vi har efterfrågat avvaktande på dessa nivåer, alternativt en mindre rekyl, för att börsen inte ska framstå som alltför upphaussad. OMXS30 befinner sig under kommande vecka i ett mycket spännande läge där vi får se om denna smala konsolidering var all avvaktan som krävdes eller om vinsthemtagningar kommer visa sig på allvar. Trots att vi inte är bekväma med att köpa vill vi inte heller gå emot den rådande, mycket starka trenden, utan sitter därmed stilla i båten tills dess att en tydlig signal ges. Vad vi initialt har att hålla koll på är motståndet 1424 och stödet 1396-1400.

Euro Stoxx 50, daglig graf, ett år
Euro Stoxx 50, daglig graf, ett år

Euro Stoxx 50 var stökig i förra veckan, vi tyckte det var på sin plats att ta hem åtminstone av delar av vinsten förra måndagen men undrade de följande dagarna om kanske hela positionen skulle sålts av. Indexet testade därefter de uttalade motstånden i form av området 3130 upp till MA100 och MA200 och vände ner efter 3142 som högst. Europa ligger i ett dystrare läge där börserna inte orkat sig upp till övre delen av tradingintervallet medan amerikanska och svenska börser ligger och försöker forcera toppen av deras respektive intervall. Vi ser inget initierande av nya positioner just nu då risken för att 3050 bryts med efterföljande stöd på 2970 är för stor jämfört med uppsidan som fortsätter ha området kring 3150 som kraftigt motstånd. Korrelationen på världens börser finns alltid där och egentligen sitter vi i ett liknande läge som för OMXS30, där en riktning ska väljas innan vi kan fatta ett beslut.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag 

Kommande vecka står de första beräkningarna om BNP-utvecklingen i framför allt Tyskland och euroområdet, fredag, i särskilt fokus. I Sverige blir tisdagen en mycket välfylld dag, med oktober-KPI, Riksbanksprotokoll, stabilitetsrådsmöte och nya åtgärder från Finansinspektionen för att minska riskerna med hushållens skulder.

kl 10.00: Norge: KPI oktober
Överraskningar i norsk KPI kan ibland, men långt i från alltid, ge en vink om liknande överraskningar i svensk KPI. Prognoserna pekar mot att norska priser steg 0,1 procent mellan september och oktober, kärninflationstakten väntas ha varit oförändrad på 2,4 procent.

kl 16.00: USA: index arbetsmarknadsförhållanden (LMCI) oktober
Federal Reserves samlade mått på arbetsmarknadsförhållandena, bestående av 19 olika data, som ska ge beslutsfattarna en bättre bild av arbetsmarknadsläget än vad som framkommer av den månatliga arbetsmarknadsstatistiken. I september steg indikatorn till 2,5, från 2,0 i augusti.

Enligt Credit Suisse är korrelationen mellan LMCI och redan tillgängliga data ”mycket stark”. ”Så vi tror inte att publiceringen kommer att ändra budskapet från den då redan publicerade månatliga arbetsmarknadsstatistiken”.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Fredagens Stockholmsbörs vände ned under eftermiddagen och slutade på minus. De europeiska handelsplatserna noterade överlag också minusnoteringar. Skanska gladde efter en fin rapport med stark orderingång. På makrofronten avtäcktes en blandad statistikkompott från USA. Dock med inslag av viss besvikelse vilket möjligtvis kan ha förklarat den sura avslutningen.

Storbolagsindexet OMXS30 slutade ned 0,3 procent till nivån 1.411. Aktier för 13 miljarder kronor bytte ägare på Stockholmsbörsen.

”Stockholmsbörsen är nästan tillbaka till årets tidigare toppnivåer och den generella undertonen är positiv med USA-börserna som agerat draglok. Vi ser veckans paus i uppgången som en välbehövlig kraftansamling inför vidare uppgång och nya årshögstanoteringar”, kommenterade Erik Hansén, marknadsanalytiker på IG Markets, till Nyhetsbyrån Direkt.

På den amerikanska makroscenen mäktade inte jobbsiffran för oktober med förväntningarna, dock höjdes siffrorna för tidigare sysselsättningstillväxt.

För europeiskt vidkommande levde den tyska industriproduktionen inte riktigt upp till förhandstipsen medan franska dito prickade prognosen och på hemmaplan rev hushållens konsumtion förväntningsribban.

På svenskt börsgolv steg Skanska 3,7 procent efter en rapport som överlag var bättre än väntat och där orderingången imponerade. Vidare ska byggjätten helt och hållet lämna problemmarknaden Latinamerika där bolaget bokförde ytterligare kostnader i kvartalet.

Bland andra storbolag som gick bra märktes SKF och Boliden som avancerade 2,2 respektive 1,8 procent.

I botten märktes hygienjätten SCA efter en nedgång på 2 procent. Société Générale har sänkt sin rekommendation till sälj.

Utanför OMXS30-index, på listan över stora bolag, återfanns rapporterande Ratos på vinnarlistan efter en uppgång på 1,9 procent. Vd Susanna Campbell sade att bolaget letar efter förvärvsobjekt under det kommande året.

Bland de något mindre bolagen befäste Doro en topplacering efter att aktien avancerat hela 12,5 procent. Telefontillverkarens tredje kvartal innehöll klart bättre tillväxt och lönsamhet än de föregående kvartalen, men bolagets vd Jérôme Arnaud vill inte beskriva kvartalet som en engångshändelse.

”Jag skulle inte säga att kvartalet var så exceptionellt, men jämfört med tidigare kvartal är vi i en mycket bättre situation. Vi tenderar att tro att vi har nått vissa genombrott, men sedan ska vi hantera en marknad som är vad den är”, sade han till Direkt.

Pricer fick se sin aktie stiga 7,4 procent. Prismärkningsföretaget nästan dubblade vinsten i det tredje kvartalet jämfört med i fjol.

Tungoljebolaget Black Pearl sjönk 4,1 procent trots ett stigande oljepris. Nästa år väntas inte någon större produktionstillväxt framkom det i rapporten.

Läkemedeltillverkaren Recipharm tappade 2,6 procent efter ett försvagat rörelseresultat.

Scandi Standard noterade en klättring på 6,4 procent. Kycklingföretaget ska plockas in i Morgan Stanleys index över storbolag.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
Paris CAC40
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
Gold Spot
WTI Oil Spot
Brent Spot
1410,88
3064,92
9291,83
6567,24
4189,89
2031,92
17573,93
4632,53
16758,39
23934,62
1,2474
9,2151
7,3870
1172,90
78,95
83,81
-0,31%
-1,20%
-0,91%
0,25%
-0,89%
0,03%
0,11%
-0,13%
-0,68%
1,64%
0,17%
-0,05%
-0,21%
-0,41%
0,78%
0,85%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto