Home > Morgonrapport: Håller utbrottet på OMXS30 eller är vi tillbaka inom det avvaktande intervallet?

Morgonrapport: Håller utbrottet på OMXS30 eller är vi tillbaka inom det avvaktande intervallet?

God Morgon

Svagare inflationssiffror än väntat i Kina får Hang-Seng indexet att backa 1,36 % och drar med sig större delen av de asiatiska börserna i fallet. Japanska NIKKEI håller sig alltjämt över nollan.

För stockholmsbösen är det en viktig dag vi har framför oss, efter gårdagens rekyl balanserar vi kring den viktiga stödnivån 1510. Orkar inte köparna hålla nivån är vi åter tillbaka i det avvaktande intervall mellan 1480-1510. Ledande svenska terminer indikerar en svag positiv öppning såhär tidig morgon.

Idag på agendan står riksbanksprotokoll från senaste räntemötet samt norsk KPI som en uppladdning inför svenska motsvarigheten på torsdag.

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen finns till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Rekylen kom under gårdagen, efter en stark period med endast mindre avbrott för återhämtning kom så en lite större rekyl. Det innebär att indexet är nere för att testa tidigare motståndsnivå 1510 igen. Håller denna nivå

OMXS30, historisk 30 dagar. Det snävare intervall mellan 1510-1480 som indexet riskerar att åter falla till. Detta indikerar således att köpsignalen var falsk. Studsar indexet på 1510 bygger vi istället en fin stödnivå. kommande dagar är således viktiga.
OMXS30, historisk 30 dagar. Det snävare intervall mellan 1510-1480 som indexet riskerar att åter falla till. Detta indikerar således att köpsignalen var falsk. Studsar indexet på 1510 bygger vi istället en fin stödnivå. kommande dagar är således viktiga.

indikerar det en fin och viktig stödnivå att hålla koll på framöver. Bryter vi denna, ja då var uppgången inte tillräckligt förtroendegivande och vi kan möjligtvis se handel inom tidigare stora intervall som sträcker sig mellan 1380-1510, alternativt om vi lägger oss kring det mindre avvaktande intervallet mellan 1480-1510. Det senare intervallet befann vi oss under drygt en veckas tid innan indexet valde att stiga upp och testa uppsidan. Dagen blir således viktig ur detta hänseende, fick vi en falsk köpsignal eller befäster vi den med en starkare stödnivå?

Svenska börshumör påverkades av en svag öppning på de amerikanska börserna, kanske är det den ökande risken för räntehöjning som börjar sätta sig in hos de amerikanska investerarna. Man ska komma ihåg att de amerikanska börserna hämtat tillbaka den kraftiga nedgång som varade i augusti och september och befunnit sig kring all time high nivåer, och med ett kommande räntebesked är det inte så märkligt att vi ser en ökad oro kring aktiepriserna tiden fram till december.

Stockholmsbörsen stannade på 1512 punkter vilket är en tillbakagång med 0,98 %. Vilket är precis ovanför stödnivån

OMXS30 tre månaders översikt. Här ser vi hur starkt motståndet vid 1510 är, och hur viktigt det är att vi inte vänder ner under nivån igen. Håller vi 1510 kommande dag/dagar befäster det istället en stödnivå som är viktig inför kommande uppgångar.
OMXS30 tre månaders översikt. Här ser vi hur starkt motståndet vid 1510 är, och hur viktigt det är att vi inte vänder ner under nivån igen. Håller vi 1510 kommande dag/dagar befäster det istället en stödnivå som är viktig inför kommande uppgångar.

1510. Vidare har vi tekniska stödnivåer vid 1480, 1460 och 1441 samt en stor stödnivå vid 1380.
Motstånd finns på uppsidan vid 1550, 1470, 1580, 1600 samt 1640. Omsättningen för stockholmsbörsen låg under gårdagen på 16 miljarder.

 

Dagens agenda

Tidigt i morse kom kinesisk KPI och PPI för oktober månad, förväntningarna låg på ett fortsatt svagt inflationstryck som sjunkit ytterligare till 1,5 % från 1,6 %. Utfallet på KPI blev en stigning till 1,3 %. PPI väntades hamna på 5,9 % y/y och landade på 5,9 %.

Vid fortsatt lågt tryck på inflationen möjliggör det för fortsatta stimulanser utan att inflationen skjuts i höjden. Dock finns det såklart en fördröjning tills effekterna visar sig.

Idag kommer även protokollet från riksbankens senaste räntemöte där obligationsköpen utvidgades ännu mer. Det är främst intressant att leta efter några indikationer på hur riksbanken förväntas agera i förhållande till övriga centralbanker, då främst ECB och FED. Nästa möte sker i december, närmare bestämt den 14e, följt av besked den 15e. Riksbankens besked ligger mellan ECB som är först ut, och innan FEDs besked. Vilket är lite problematiskt, optimalt hade varit att FED meddelade först för att ECB och riksbanken har något att utgå från, höjer FED kan det ge lättnader i sig som gör att ECB och riksbanken slipper nya stimulanser på marknaden.

Norsk KPI kommer även på förmiddagen, någon korrelation mot svenska KPI är tveksam men väntas vara intressant då svensk KPI presenteras på torsdag. Norges KPI väntas ha stigit till 2,3 %, medan kärninflationen väntas ligga still kring 3,1 %.

Makroagendans hålltider:

– Japan: bytesbalans september kl 0.50
– Storbritannien: BRC butiksförsäljning oktober kl 1.01
– Kina: KPI, PPI oktober kl 2.30
– Svensk Handel: Stilindex kl 6.00
– Frankrike: industriproduktion september kl 8.45
– Danmark: KPI oktober kl 9.00
– Norge: KPI oktober kl 10.00
– USA: NFIB småföretagsindex oktober kl 12.00
– USA: TRE veckostatistik kl 13.45
– USA: importpriser oktober kl 14.30
– USA: Redbook veckostatistik kl 14.55
– USA: grossistlager september kl 16.00

 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 9.30: Riksbanken: publicerar protokoll från penningpolitiska mötet den 27 oktober

Vid mötet beslutade Riksbanken enhälligt att låta reporäntan vara oförändrad på -0,35 procent och att köpa statsobligationer för ytterligare 65 miljarder kronor, och därmed för sammanlagt 200 miljarder kronor.

Riksbanken drog i den penningpolitiska rapporten ned sin inflationsprognos på grund av försämrade inflationsutsikter i omvärlden men också en ny bedömning att det krävs starkare efterfrågan i Sverige för att stabilisera inflationen runt målet.

Andra centralbankers agerande påverkar i högsta grad Riksbankens hållning. ECB har nästa rådsmöte före Riksbankens decembermöte, som dock hålls före Feds decembermöte.

”Vi kommer så klart att leta efter hintar om vilka verktyg som Riksbanken kan komma att använda härnäst. Mer köp av statsobligationer verkar osannolikt men vilka andra typer av obligationer i så fall? Kan reporäntan gå ytterligare lite lägre?”, skriver Nordea.

kl 10.00: Norge: KPI oktober

Intressant inför svensk KPI samma vecka, även om korrelationen är tveksam. KPI-inflationen väntas här ha stigit till 2,3% från 2,1%, medan kärninflationen antas ligga still på 3,1%.

”Tidigare svaghet i den norska kronan har tryckt upp såväl den importerade som inhemska inflationen, men givet att det inte blir någon ytterligare kronförsvagning väntar vi oss en betydande inbromsning under 2016”, skriver Nordea.

Norges Bank lämnade den 5 november som väntat styrräntan oförändrad på 0,75%. Centralbankschef Öystein Olsen sade i en kommentar att effekterna av nedgången i oljepriset gradvis visar sig på investeringarna, arbetslösheten stigit och konsumtionen dämpats. Å andra sidan har kronkursen varit lite svagare än antagits och en mer expansiv finanspolitik kommer hålla efterfrågan uppe.

Norges Bank har varit mer fokuserade på dämpad tillväxt än inflationsprognosen i närtid, med det för centralbanker ovanliga läget att ha en inflation över målet. Deras senaste räntebana indikerade en rätt hög sannolikhet för ytterligare en sänkning nästa år.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen handlades länge på plus under måndagen men tappade rejält när USA-börserna öppnade. Defensiva aktier som läkemedel och teleoperatörer fanns bland de som tappade mest.

Vid stängning hade storbolagsindexet OMXS30-index backat 1,0 procent till 1.512. Omsättningen stannade till slut på drygt 16 miljarder kronor.

Trelleborg köper tjeckiska CGS Holding som är verksamt inom lantbruks- och specialdäck samt specialutvecklade polymerlösningar. Prislappen var närmare 11 miljarder kronor och marknaden markerade sitt gillande för affären med att skicka upp aktien nästan 10 procent.

”Den kraftiga globaliseringen och industrialiseringen driver båda segmenten (jordbruks- respektive industridäck). Vi tror att det är bra segment att vara aktiva inom, med goda möjligheter i framtiden”, sade Trelleborgs vd Peter Nilsson på en telefonkonferens. Senare under dagen kom även uppgifter om att Trelleborg anlitat rådgivare inför en planerad börsnotering av Vibracoustic. Värderingen av Vibracoustic uppgavs vara cirka 2 miljarder euro.

Ericsson bildar ett nytt partnerskap med amerikanska Cisco, som bedöms kunna bidra med över 1 miljard dollar i ökade intäkter från och med 2018. Ericsson gick bäst av bolagen i OMXS30 och steg 1,9 procent – i USA-handeln hade däremot Cisco vid 18-tiden backat en dryg procent.

Africa Oil farmar ut 50 procent av sin andel i kenyanska blocken och etiopiska licenser till danska Maersk Oil. Till att börja med får Africa Oil 350 miljoner dollar. Oljeaktien rusade 26,6 procent.

”Måndagens affär berättigar en aktiekursökning med 100 procent. Dock anar vi att marknaden kommer att vara försiktig med att värdera framtida betalning från Maersk. Hursomhelst skulle en kursreaktion under 30 procent framstå som ett fynd”, skrev Swedbank i en kommentar till affären.

Saab trotsade också nedgången och stärktes 1 procent. Bolaget ska leverera ett nytt luftburet radarsystem till Förenade Arabemiraten i en order värd ungefär 1,3 miljarder dollar.

Biometribolaget Precise Biometrics hade däremot en kolsvart måndag, sedan Dagens Industri sågat biometriaktien och satt riktkursen till 1 krona. Det inledande raset mildrades under dagen, men aktien var stängde trots det ned 18,2 procent till 5:60 kronor.

Veckans rekommendationer från Börsveckan var att köpa Nobia, Hoist, Collector, NP3, Boule Diagnostics och Itab.

Nischbanken Collector svarade med att lyfta 4,6 procent. Aktien har gått mycket starkt senaste tiden – på tre månader är uppgången 106 procent och bara den senaste veckan har den stigit 56 procent. Rapporten för det tredje kvartalet, som släpptes i förra veckan, var enligt Collector den starkaste i bolagets historia.

Aktietorgslistade bioteknikbolaget Saniona lyfte hela 23 procent efter att ha omnämnts i positiva ordalag i den danska affärstidningen Børsen.

På First North fortsatte bränslecellsbolaget Powercell sin resa uppåt och klättrade 6 procent under hög omsättning. Hittills i år har aktien stigit 927 procent.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
 1511,55
563,450
3418,36
10815,45
6295,16
2078,58
5095,30
19660,03
22417,91
1,0742
9,3376
8,6936
44,19
47,36
 0,00%
0,20%
-1,44%
-1,57%
-0,92%
-0,98%
-1,01%
0,09%
-1,36%
-0,12%
0,10%
0,20%
0,73%
0,36%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.