Home > Morgonrapport: Halvdag på Stockholmsbörsen

Morgonrapport: Halvdag på Stockholmsbörsen

OMXS30 avslutade gårdagen klart upp då man för andra dagen i rad bröt ytterliggare motstånd under dagens två sista handelstimmar. Index stängde tillslut 0,69 procent upp till nivån 1608,94. Wall street stängde gårdagen oförändrat och under natten har de asiatiska börserna över lag utvecklats blandat. Sammantaget väntar vi att OMXS30 inleder dagens handel negativt. 

Idag väntar halvdag på Stockholmsbörsen med stängning klockan 13.00, eftersom morgondagen är röd dag där börsen är stängd.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Tisdagen inleddes svag negativt när Stockholmsbörsen för andra dagen i rad gick starkt under seneftermiddagen. Uppgången i OMXS30 summerades till 0,69 procent till nivån 1608,94 med en omsättning på 17,6 miljarder kronor.

Bidragande i vändningen under eftermiddagen var verkstadsbolagen men även H&M som gav stöd i uppgången. Gårdagens höjdpunkt som framöver kan få konsekvenser politiskt och därigenom på världens börser var Donald Trumps presskonferens angående kärnavtalet med Iran, något som vi återkommer till nedan

Gårdagens fullspäckade makroagenda inleddes med inflationsförväntningar från penningmarknadens aktörer i Sverige som har sjunkit något men ändå legat stabilt på sistone. Undersökningen som sker av Kantar Prospera på riksbankens uppdrag kom in oförändrad gentemot förra månadens siffror där KPI-inflationen väntades vara 1,9 procent om ett år, 2,0 procent om två år och 2,0 procent om fem år.

Fortsättningsvis kom tysk industriproduktion för mars in över förväntningarna. Analytiker hade väntat en uppgång med 0,8 procent vilket var något mindre än utfallet på 1 procent som jämfört med samma månad föregående år innebar en ökning med 3,2 procent.

Tisdagens makrohöjdpunkt inrikes var Riksbankens publikation av protokollet från senaste penningpolitiska mötet som på förhand hoppades kunna ge en insikt kring resonemangen kring kronförsvagningen den senaste tiden. Protokollet tolkades som mer hökaktigt än väntat och kronan stärktes som resultat på detta. Av protokollet framgick dessutom en fortsatt oro över inflationsutvecklingen framöver. Från Riksbankschefen Stefan Ingves håll sades att det fortsatt gäller att en allt för snabb förstärkning av kronan kan försvåra en stabilisering av inflationen nära målet. Ytterliggare konstaterade han att kronans utveckling är svårprognosticerad följt av en prognos byggd på klassiska argument innehållande relativa tillväxtskillnader och bytesbalanssaldon. ”Samtidigt ser vi att den svenska kronan ofta försvagas i tider av finansiell oro, vilket utvecklingen sedan det förra penningpolitiska mötet är ett exempel på”, tillade Riksbankschefen.

Fokus i resten av världen låg på Donald Trump som på tisdagskvällen meddelade vid en presskonferens i Vita huset att USA kommer träda ur kärnavtalet med Iran. Den amerikanska presidenten sade att avtalet var fruktansvärt och ensidigt och borde aldrig ha slutits. ”Kraftfulla sanktioner kommer aktiveras. Om regimen fortsätter med sina ambitioner om atombomber så kommer de hamna i större bekymmer än de någonsin tidigare haft”, sade Trump, som även utlovade krafttag mot Irans allierade. Oljepriserna som hade sjunkit tidigare under dagen återhämtade sig efter presskonferensen.

Avslutningsvis presenterades Kinas handelsbalans från april där utrikeshandeln genererade ett överskott på 28,78 miljarder dollar vilket enligt analytikers förväntningar var högre än väntat där estimaten låg på 24,70 miljarder dollar. Exporten steg med 12,9 procent y/y, väntat var 6,3 procent. Importen ökade 21,5 procent, väntat var 16 procent.

Onsdagens halvdag bjuder på kvartalsrapporter från bland annat Medcap, Skanska och Volati.

På makroagendan presenteras inflationssiffror från Norge som till en svag del korrelerar med de svenska siffrorna som publiceras senare under morgonen. Inflationstakten väntas ha stigit till 2,4 procent från 2,2 procent, medan den underliggande inflationen väntas stiga till 1,3% från 1,2%.

Klockan 9.30 publicerar SCB inflationssiffrorna för april. Förra månadens utfall var exakt på Riksbankens mål på 2 procent men väntas nu sjunka till 1,9 procent. Nedväxlingen tros handla främst om baseffekter, där påsken var i mars i år men i april i fjol. Analytiker väntar nu att den försvagade kronan kommer lyfta inflationen de kommande månaderna.

Tisdagens avslutades med ett rejält kliv upp över de tidigare motståndsnivåerna. Dels den så tydliga och starka nivån kring 1590 som bröts först under måndagen men även den så viktigt psykologiska nivån på 1600. Tekniskt ser den svenska börsen stark ut men under de nästkommande dagarna blir det upp till bevis om OMXS30 lyckas etablera sig över dessa nivåer eller faller tillbaka precis som mönstret så tydligt visat på de senaste veckorna. Långsiktigt viktiga stödnivåer i nedgång att bevaka ligger fortsatt kring ca 1480-1490.

De långsiktiga trenderna pekar dock i huvudsak nedåt och handelsvolymsambanden är övervägande negativa. Därför är vi i det längre perspektivet lite mer återhållsamma och försiktiga.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Rapporter

Medcap (kl 6.30), Catella (kl 7.00), Stendörren (kl 7.00), Sweco (kl 7.20), Mekonomen (kl 7.30), Mips (kl 7.30), Skanska (kl 7.30), Raysearch (kl 7.45), Volati (kl 7.45), B3IT (kl 8.00), Starbreeze (kl 8.00), A3 (kl 8.30), Novotek (kl 15.30), Ngex

Makrostatistik

 • Svensk Handel Stil: Stilindex kl 6.00
 • Norge: KPI april kl 8.00
 • Frankrike: industriproduktion mars kl 8.45
 • SCB: hushållskonsumtion mars kl 9.30
 • SCB: KPI april kl 9.30
 • USA: PPI april kl 14.30
 • USA: grossistlager (def) mars kl 16.00
 • USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30
 • Halvdag på Stockholmsbörsen, stänger kl 13

Övrigt

 • Nya Zeeland: räntebesked kl 23.00
 • RB: direktionen sammanträder kl 9.00
 • Penningmarknaden stänger kl 12.00
 • RGK: annonserar obligationsemission kl 12.05

 

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen inledde tisdagen i svag tendens för att under eftermiddagen vända till plus. Verkstadsbolagen gav stöd till vändningen där även H&M bidrog med uppgång. Swedish Match steg mest bland OMXS30-bolagen medan Electrolux och Nordea tyngde.

Vid stängning hade OMXS30 stigit med 0,7 procent till 1.609. Omsättningen nådde 17,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

Tisdagens tema var en lång väntan på ett beslut från USAs president Donald Trump om eventuella sanktioner för Iran. Vid Stockholmsbörsens stängning rapporterade flera medier om att han väntas avisera att USA lämnar sitt avtal kring kärnvapen med landet. Oljepriset föll kraftigt på nyheterna, som mest med cirka 3 procent för Brent.

I Stockholm letade sig Swedish Match högst bland storbolagen i OMXS30 med en uppgång på drygt 2,8 procent. Aktien har därmed återhämtat sig snabbt efter fredagens tapp i samband med delårsrapporten.

Förutom uppgångar för verkstadsbolag som Volvo och Sandvik på 1,7 respektive 1,6 procent steg även klädkedjan H&M i samma härad med 1,4 procent. Ordföranden tillika storägaren Stefan Persson har fortsatt köpa aktier under senare tid.

Det var i övrigt spridda skurar och inget tydligt sektortema bland de större bolagen i OMXS30. I botten återfanns Electrolux som sjönk med 1 procent men även Nordea tyngde.

Medicinteknikbolaget Arjo steg med 3,4 procent i spåren av att under måndagen fått höjd rekommendation till köp av både Handelsbanken och Carnegie. Aktien har stigit med över 16 procent de senaste 5 handelsdagarna.

I övrigt har gruvbolagen Lundin Mining och Euro Sun Mining lagt ett bud värt 1,5 miljarder kanadadollar på Nevsun Mining som bland annat kontrollerar koppar- och guldprojektet Timok i Serbien. Om budet går igenom är det tänkt att Nevsun ska delas upp. Lundin Mining tappade 3,7 procent. Basmetallerna föll på bred front under tisdagen vilket bidrog till ett svagt sentiment kring gruvbolag.

Moberg Pharma, som säljer läkemedel mot nagelsvamp, stack ut bland de rapporterande bolagen med en rapport som togs emot väl av börsen. Aktien steg med nästan 9 procent efter att framförallt bolagets viktigaste produkter såsom Kerasal Nail bidrog till att produktportföljen, rensat för avyttrade varumärken, steg med 5 procent.

Åt andra hållet gick Tethys Oil, med oljetillgångar i Oman, som efter sin delårsrapport föll med nästan 10 procent. Bolaget redovisade en oljeproduktion i den nedre delen av tidigare guidning på 11.000-13.000 fat olja per dag för det första kvartalet. Ett allmänt negativt sentiment för oljeaktier efter oljeprisraset bidrog till nedgången.

Dagens förlorare blev kasinobolaget Global Gaming som föll med nära 17 procent efter en vinstvarning. Bolaget räknar med ett rörelseresultat på 29 miljoner för det första kvartalet. Det avvek från ABG:s 50 miljoner kronor, meddelat i en köprekommendation för bolaget som publicerades under morgonen, åtföljd av uppgångar på som mest nästan 9 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:20)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1608.94
3557.88
12912.21
2671.92
24360.21
7266.9
22423.03
30525.19
1.19
10.46
8.83
70.65
76.68
0.69%
-0.18%
-0.28%
-0.03%
0.01%
0.02%
-0.37%
0.4%
-0.09%
0.03%
0.17%
2.3%
2.46%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto