Home > Morgonrapport: Halvdag på stockholmsbörsen

Morgonrapport: Halvdag på stockholmsbörsen

Börsen har idag halvdag eftersom det är allhelgonaafton och stänger klockan 13.00. Tokyobörsen har varit stängd hela dagen idag och övriga asiatiska börsen stiger svagt under morgonen. Oljepriset har stigit med dryga en halv procent.

Stockholmsbörsen väntas öppna svagt positivt såhär med några timmar kvar tills klockan slår 9.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Fortsatt stiltje på börsen. Efter gårdagens inledande nedgång vände börsen upp och slutade än en gång runt oförändrade siffror kring 1673 punkter. Omsättningen var förhållandevis låg och utvecklingen på stockholmsbörsen följde övriga Europas börser.

Desto mer hände på enskilda bolag där bland annat Cherry stack ut med vinstvarning och kraftig nedgång.

På uppsidan stack både Intrum Justitia efter försäljning av verksamheter och rapporterande Eltel ut från mängden.

Apple rapporterade igår efter stängning och förväntningarna låg främst på julprognoserna i och med att den dyrare Iphone X lanserats senare än traditionellt. Apple spår att den viktiga försäljningen under det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret blir 84-87 miljarder dollar, vilket motsvarade analytikernas förväntningar om 84,5 miljarder dollar.

Rapporten slog analytikernas förväntningar över lag och aktien steg i efterhandeln med 3 procent.

Det tekniska läget är i mångt och mycket oförändrat efter onsdagens svaga utbrott över motståndet vid 1670 punkter. Med både rapporter och låg omsättning är vi parkerade precis ovanför och avvaktar om börsen kan ta nästa steg upp eller kliva tillbaka under motståndet igen. I början av veckan ville vi se att uppgången fastslogs med mer underliggande styrka för att indikera tydligare väg framöver. Trots rapportperioden får man ändå säga att den avvaktande handeln snarare pekar mer mot fortsatt uppgång än en forcering neråt. Generellt sett är slutet av året en starkare börsperiod vilket också stärker den synen.

Kollar vi på lite längre sikt så har börsen ganska snabbt återhämtat sensommarens nedgångsfas. Det gör att börsen kan gå i en period av avvaktande beteende, där en undviken nedgång som reaktion på den snabba återhämtningen får ses som att det finns underliggande köpkraft som står mot de kortsiktiga vinsthemtagningarna.

 

Idag väntas en kort dag, med stängning klockan 13 på grund av allhelgonaafton. Färre rapporter väntas och färre makrostatistik från svenskt håll.

Däremot följs bostadprisnivån i Norge upp med dagens officiella statistik för oktober månad. Samtidigt som Norges Banks vicechef Jon Nicolaisen varnar för att kombinationen av höga skulder, betydande husprisfall och en väntad framtida ränteuppgång ökar risken för en åtstramning i hushållens konsumtion och därmed gör det finansiella systemet sårbart. Känns denna kombination igen på den svenska marknaden?

Från amerikanskt håll kommer sysselsättningssiffror från USA för oktober månad. Där väntas en rekyl från september månads oväntat lägre siffror. Idag väntas sysselsättningen öka 310k vilket kan jämföras med septembers -33k. En överraskning på den negativa sidan bör inte påverka den förväntade räntehöjningen i december, framförallt inte med tanke på gårdagens avvaktande räntebesked.

Igår nominerades Jerome Powell till att ta över efter Janet Yellen som chef över FED. Som jag skrev om i gårdagens morgonrapport väntas i mångt och mycket samma politik föras som under Yellens tid vid rodret.

Det markerar slutet av den inledande veckan på min tid som morgonrapportskribent igen och jag får tacka för den feedback jag har fått så här inledningsvis. Trevlig helg!

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Gårdagens viktigaste börshändelser.

Cherry

Spelbolagskoncernen Cherry vinstvarnar inför bolagets tredje kvartalsrapport.

Integreringen av dotterbolaget ComeOn! har inte gått enligt planerna vilket har ökat kostnaderna, och tillsammans med felaktiga marknadsföringsbeslut förväntas resultatet att minska kraftigt.

Senast i augusti vinstvarnade bolaget på grund av ComeOn! och igår kväll var det dags igen. Förra veckan avgick ComeOn! Vd Jonas Wåhlander som en konsekvens av det misslyckade integrationsarbetet.

Intäkterna väntas minska från tidigare 2.500 miljoner kronor till 2.200 miljoner kronor.

Ebitda-resultatet väntas minska från 480 miljoner till 400 miljoner kronor.

Aktien befinner sig i en avvaktande svagt negativ trendkanal efter tidigare årens kraftiga uppgång. Senaste försök att bryta sig ur kanalen har misslyckats och med dagens vinstvarning trycks kursen ner kraftigt till strax under stödnivån vid 48 kronor.

Bolagets rapport kommer ut på marknaden den 8e november.

Intrum Justitia

Kredithanteringsbolaget Intrum Justitia stiger efter miljardförsäljning av verksamheter i Estland, Danmark, Finland och Sverige.

Försäljningen av delar av Lindorffs verksamheter efter fusionen mellan bolagen är en del i de åtagande som gjordes till Europeiska kommissionen. Bolaget uppger att man nu ”fullt ut kommer att uppfylla…” dessa åtaganden.

Affären uppgick till 700 miljoner euro, vilket motsvarar drygt 6,8 miljarder svenska kronor. Köparen är kredithanteringsbolaget Lowell där försäljningen genomförs förutsättning att EU kommissionen godkänner.

Bolagets aktie har handlats avvaktande under de senaste åren med otydlig trend, och är inne i ett område där motstånd finns och hög omsättning genereras.

Raysearch

Raysearch ställer sig till bolagen som vinstvarnar innan tredje kvartalets siffror och igår runt lunchtid varnade bolaget att resultatet blir svagare än förväntat.

Nettoomsättningen sjunker till 112 miljoner kronor från tidigare förväntat 126 miljoner kronor. Även rörelseresultatet förväntas minska till 1miljon från tidigare 38 miljoner kronor.

Bolagets VD Johan Löf kommenterar vinstvarningen ”Vi befinner oss på en marknad med ojämna orderflöden. Vi känner oss trygga i vår långsiktiga strategi, gör stora investeringar i våra försäljnings- och utvecklingsorganisationer, och driver verksamheten i full kraft”.

Framförallt tre faktorer leder fram till vinstvarningen, svag dollar, svar orderingång i Europa, samt ökade kostnader för bolaget.

Aktien föll igår med dryga 18 procent och backar nu inledningsvistpå torsdagsmorgonen med dryga 5 procent.

Rapporten släpps i sin helhet den 22 november.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Stockwik Förvaltning (kl 8.00)
 • Schibsted (kl 7.00)
 • Société Générale

Makrostatistik

 • Kina: Caixin kombinerat PMI oktober kl 2.45
 • Silf/Swedbank: tjänste-PMI oktober kl 8.30
 • Norge: bostadspriser oktober kl 11.00
 • USA: sysselsättning oktober kl 13.30
 • USA: handelsbalans september kl 13.30
 • USA: Markit kombinerat PMI (def) oktober kl 14.45
 • USA: ISM tjänste-PMI oktober kl 15.00
 • USA: industriorder september kl 15.00

Övrigt

 • Penningmarknaden stänger kl 12.00
 • Japan: helgstängt

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Europas börser gjorde inga stora rörelser under torsdagen och Stockholmsbörsen stängde oförändrat, även om emissioner och rapporter gav stora utslag i flera mindre bolag. Cherry föll efter att återigen ha tvingats vinstvarna.

Vid stängning var storbolagsindexet OMXS30 oförändrat vid nivån 1.673. Omsättningen var nära 14 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

Spelbolaget Cherry sänkte åter sin helårsprognos för 2017, från intäkter på 2,5 miljarder kronor till 2,2 miljarder. Samtidigt dras ebitda-prognosen ned från 480 miljoner till 400 miljoner kronor. Integrationen av Comeon, som köptes förra året, har varit en besvikelse. Cherry vinstvarnade senast i augusti just på grund av Comeon. Spelaktien föll 10 procent.

Kredithanteringsbolaget Intrum har sålt Lindorffs verksamheter i Danmark, Estland, Finland och Sverige samt Intrums verksamhet i Norge för drygt 6,8 miljarder kronor för att kunna slutföra fusionen. Intrum-aktien steg 5,2 procent.

Eltel redovisade en smärre vinst i stället för som väntat en liten förlust. Aktien steg 17 procent till nära hälften av kursen för drygt ett år sedan.

Karo Pharmas omsättning såväl som ebitda-resultat steg rejält jämfört med för ett år sedan. Dock avstår bolaget från sin traditionsenliga helårsprognos på grund av Weifa-förvärvet. Aktien tappade 3,6 procent. Hittills i år är aktien emellertid upp över 40 procent.

Den efter rapporten i fredags kurspressade bilhandlaren Bilia steg 1,6 procent. Kanske stödde styrelseledamöterna Mats och Anna Qvibergs aktieköp de senaste dagarna. Köpen registrerades i FI:s insynsregister tidigare i veckan, och på torsdagsmorgonen flaggade Mats Qviberg för samma köp på Twitter.

First North-listade Immunicum meddelade företrädesemission om 223 miljoner kronor. Teckningskursen är 8:00 kronor per aktie. Aktien rasade 31 procent till 8:75 kronor.

En kommitté knuten till det amerikanska läkemedelsverket, FDA, har tydligt röstat för att rekommendera godkännande av Camurus, CAM2038, för behandling av opioidberoende i USA. Aktien var upp 1,9 procent.

Dignitana rasade 40 procent efter att ha föreslagit en företrädesemission.

Streamingbolaget Edgeware steg 12 procent efter att ha rapporterat försäljningstillväxt på 13 procent och mer än fördubblad rörelsemarginal till 10 procent. Bolaget värderas nu till 53 gånger sitt nettoresultat för 2017, enligt Factsets prognoser.

Flera stora nordiska bolag rapporterade på torsdagsmorgonen. Både Carlsberg som Danske Bank har höjt sina prognoser. Öljätten steg 0,7 procent medan banken klättrade 2,8 procent.

Det danska hälsovårdsbolaget Coloplast förväntar sig en rörelsemarginal på cirka 31 procent i danska kronor 20171/18. Analytikernas förväntningar låg på 33 procent inför delårsrapporten, enligt Inquiry Financial. Aktien dök 11 procent.

Dagens Industri tyckte i torsdagens tidning att Latour har blivit för dyr. Aktien föll 1,4 procent.

 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1672.78
3688.8
13440.93
7555.32
2579.85
23516.26
6714.94
22539.12
28605.08
1.17
9.78
8.39
54.86
60.86
0.04%
-0.23%
-0.18%
0.9%
0.02%
0.35%
-0.02%
0.53%
0.3%
0.03%
0,00%
-0.04%
0.59%
0.4%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto