Home > Morgonrapport: ”Händelsefattig vecka, men minsta motståndets lag pressar oss vidare mot 1422…”

Morgonrapport: ”Händelsefattig vecka, men minsta motståndets lag pressar oss vidare mot 1422…”

Den händelsefattiga veckan vi befinner oss i har startat piggt. Vi räknar med en del mindre stök under veckan, men trots att resan kan bli krokigare än många väntar sig tror vi ändå att vi når vår målkurs 1422 på sikt. Och så länge stöden från tidigare bottnar förblir intakta kan man med gott samvete hålla sig till de gamla beprövade flosklerna ”Let the trend be your friend”, ”Buy the dips” och ”Let your profits run”…

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens Analys för OMXS30-index

OMXS30-index pinnar på vidare uppåt...
OMXS30-index pinnar på vidare uppåt…

I gårdagens morgonrapport slog vi fast att ”Trenden alltjämt pekar uppåt och att målkursen kvarstår vid 1422 på sikt”. Vi skrev också att vi räknade med en lite märklig väg mot 1422, där kortsiktiga nedställ sannolikt utgjorde bra köplägen. Orsaken till att den fortsatta färden kan komma att bli aningen okonventionell är att vi just nu befinner oss i en pågående säljcykel (har pågått senaste 5 börsdagarna).

Borde inte marknaden gå ned i en säljcykel?

Det beror helt och hållet på inom vilken kontext säljcykeln pågår. För tillfället befinner vi oss i en urstark trend. Förra veckans överlag godkända nyhetsflöde hade ännu inte diskonterats i kursutvecklingen. Vad blev då resultatet igår?

Torsdagens ECB-möte och fredagens sysselsättningsstatistik resulterade i att OMXS30-index stängde på stolta 1406,44, upp hela 1,10 % under gårdagen.

Plötsligt känns inte 1422 så svårflörtat längre. Det är inom räckhåll. Men som vi sagt tidigare tror vi att resan kan komma att bli aningen okonventionell, och vi tror att vi får anledning att återkomma till detta i kommande morgonrapporter.

OMXS30-intradag är tillbaka inom ramen för uppåttrenden
OMXS30-intradag är tillbaka inom ramen för uppåttrenden

För övrigt befinner vi oss i en mycket händelsefattig börsvecka.

Detaljhandelssiffran från USA på torsdag (kl 14.30) blir en av veckans makrohöjdpunkter. Även fredagens PPI (kl 14.30) är värd att hålla ögonen på. Annars är det bara fredagens Kina-siffror som möjligvis kan skapa lite rörelser under veckan.

Visst finns det orosmoln kvar på börshimlen.

Men trots att vägen norrut kan te sig kantad av varningar, orosmoln och getingbon är den övergripande strukturen av högre toppar och högre bottnar den enskilt viktigaste komponenten att ta hänsyn till vid varje givet tillfälle. Trenden har alltid rätt. Bortse från den på egen risk.

Just nu pekar den uppåt.

Säljcykler, överköpthet, och säsongsmässigt svaga perioder är faktorer som borde få oss att sakta in och reflektera. Eller så kan man helt enkelt invänta att nyckelnivåer bryts på nedsidan innan man eventuellt väljer att tacka för sig. Men så länge trenden fortsätter sin oförtröttliga resa uppåt, så länge all information tolkas positivt, och så länge stöden från tidigare bottnar förblir intakta kan man med gott samvete sikta in sig på 1422 och hålla sig till de beprövade flosklerna.

SP 500 är mycket överköpt för tillfället...
SP 500 är mycket överköpt för tillfället…

”Let the trend be your friend”, “Buy the dips” och “Let your profits run”…

Slutsats: Den händelsefattiga veckan vi befinner oss i har startat piggt. Vi räknar med en del mindre stök under veckan, men trots att resan kan bli krokigare än många väntar sig tror vi ändå att vi når vår målkurs 1422 på sikt. Och så länge stöden från tidigare bottnar förblir intakta kan man med gott samvete hålla sig till de gamla beprövade flosklerna ”Let the trend be your friend”, ”Buy the dips” och ”Let your profits run”…

Följ skribenten Tony Ugrina på Twitter:

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Gårdagens Marknadsutveckling

Stockholmsbörsen handlades i positivt territorium och höll sig ovanför 1.400-nivån under veckans första handelsdag och gick bättre än flera europeiska börser.

OMXS30 stängde på noteringen 1.406, motsvarande 1,1 procent högre och aktier för 12,4 miljarder kronor bytte ägare.

I storbolagsindexet gick banksektorn bäst. Swedbank ledde uppgången efter att Danske Bank utnämnt aktien till den ”mest köpvärda aktien i Sverige” och riktkursen sattes till 200 kronor. De senaste fem årens uppgång summeras till drygt 450 procent vilket kan jämföras med SEB som är upp 184 procent och Nordea 64 procent under samma tidsperiod. Swedbank stängde 2,6 procent högre på måndagen på kursen 181:80 kronor.

Connecta var dagens stora vinnare efter ett bud från Acando. Erbjudandet innebär en premie på cirka 28 procent jämfört senast betalt på torsdagen. Connectas styrelse rekommenderar budet och aktien steg nästan 17 procent.

En order och en avsiktsförklaring från FMV om ubåtar, som innebär möjliga beställningar på 11,2 miljarder kronor, fick Saabaktien att reagera starkt positivt. Aktien rusade och nådde tidvis de högsta nivåerna sedan 2007, men föll sedan tillbaka något. Aktien fick även stöd av Citi som inlett bevakning genom att rekommendera köp. Saab-aktien stängde drygt 6 procent upp.

Bland dagens fåtaliga förlorare bland de större bolagen fanns MTG, vars rapport för andra kvartalet kommer att belastas av engångskostnader på 154 miljoner kronor netto. Aktien stängde på minus 0,2 procent.

Lundin Petroleum hängde inte heller med index och landade på i stort sett oförändrade nivåer sedan produktionsstarten på norska Brynhild-fältet försenats ytterligare, till slutet av tredje kvartalet i år.

Bland de mindre bolagen steg bioteknikbolaget Neurovive kraftigt utan några uppenbara bolagsnyheter. Bolagets tredje största ägare, Baulos Capital, har köpt ytterligare 150.000 aktier. Bolaget höll på måndagen också en presentation på Småbolagsdagen, ett evenemang som arrangerades av Redeye och Aktiespararna. Aktien avancerade 22 procent.

Ett annat bioteknikbolag som gick starkt var Medivir som är verksamt inom hepatit-C. Den amerikanska läkemedelsjätten Merck har lagt ett bud på det amerikanska hepatit C-bolaget Idenix för nästan 4 miljarder dollar.

”Mercks förvärv av Idenix visar att det finns ett intresse för nukleotid-läkemedel inom hepatit C från de riktigt stora läkemedelsbolagen och Medivir har nukleotid-projekt i preklinisk fas som potentiellt skulle kunna vara värdefullt. Det är på det projektet som Medivirs aktie handlas upp”, sade Nordea Markets läkemedelsanalytiker Erik Hultgård för Nyhetsbyrån Direkt. Medivir steg 7,5 procent.

Spelutvecklaren G5 gick upp nästan 9 procent under måndagen, sannolikt beroende på att bolagets aktie blivit godkänd för notering på Stockholmsbörsens så kallade small cap-lista.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

STÄMMOR
– Alphahelix

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Amasten Holding: bolagspresentation hos Remium kl 12.00

BÖRSSTATISTIK
– Ica: publicerar månadsförsäljning i Sverige för maj
– Skog: prisindex från Foex kl 11.00
– Venue Retail Group: försäljningssiffror maj kl 13.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Aspiro: första handelsdag utan teckningsrätt i nyemission
– Besqab: anmälningstid för allmänheten löper ut i erbjudande inför börsnotering (för institutioner 11/6)

MAKROSTATISTIK
– Storbritannien: BRC butiksförsäljning maj kl 1.01
– Kina: KPI, PPI maj kl 3.30
– Frankrike: industriproduktion april kl 8.45
– Danmark: KPI maj kl 9.00
– Nederländerna: KPI maj kl 9.30
– Norge: KPI maj kl 10.00
– Storbritannien: industriproduktion april kl 10.30
– Italien: BNP (def) 1 kv kl 11.00
– USA: NFIB småföretagsindex maj kl 13.30
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– Storbritannien: NIESR BNP-estimat maj kl 16.00
– USA: grossistlager april kl 16.00
– USA: lediga platser (JOLT) april kl 16.00
– Olja: API veckovisa oljelager kl 22.30

CENTRALBANKER
– Riksbanken: resultat omvänd repa kl 10.15
– ECB: reparesultat kl 11.15

MAKRO ÖVRIGT
– Arbetsmarknad: Manpower arbetsmarknadsbarometer
– HUI: konjunkturbedömning kl 9.00
– SCB: EU-, eurosympatier maj kl 9.30
– Olja: DOE prognos kl 18.00

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens börsnyheter 8.40 varje morgon

PlayDirekt – Nyheterna direkt från börsgolvet

Morgonens videoinslag uppdateras kring kl 08.40. Till videoarkivet →

Av: Tony Ugrina för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto