Home > Morgonrapport: Händelserik dag väntas, fortsätter oljepriset att agera draglok för börsen?

Morgonrapport: Händelserik dag väntas, fortsätter oljepriset att agera draglok för börsen?

God morgon

Sista handelsdagen för veckan inleds i Asien med blandade siffror, där både Japan och Hong Kong noteras ner 0,79 % respektive 1,25 %. USA hade en stark intradagstrend igår och noterades till en uppgång om 1,67 % efter att ha avslutat något svagare. Ledande svenska terminer indikerar en svagt positiv inledning på fredagens handel.

Oljepriset som verkar styra börserna rätt så mycket, backar idag efter att ha haft en positiv dag igår. WTI-terminen handlas denna fredagsmorgon till 30,59 dollar medan BRENT-terminen handlas till 30,54 dollar. Detta innebär en nedgång mellan 1 och 2 procent.

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen finns till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Efter en negativ börs på flertalet håll under onsdagen, där stockholmsbörsen stod emot relativt bra, blev det en tillbakagång under gårdagen. Nedgången summerades till -1,58 % vilket var i likhet med övriga Europas ledande börser. Stockholmsbörsen befinner sig således till 1339,5 punkter och nedgången stärktes av hög omsättning till dryga 22,9 miljarder kronor, med viss draghjälp från Statoils affär i samband med köpet av dryga 12 % i Lundin Petroleum.

Gårdagen var ganska händelserik ur flera aspekter.

Vi börjar med makronyheter, där KPI-inflationen kom in på 0,1 % medan konsumentpriserna steg med 0,1 %. Riksbankens prognoser, som var KPI-inflation på 0,3 % i december, bommade utfallet åter igen och nu är frågan om inte Ingves känner sig tvingad till nya stimulansåtgärder. Riksbankens case har varit sedan i somras att inflationen skulle vara låg för att sedan stiga i slutet av året. Så blev inte fallet och förtroendet för riksbankens prognoser dalar för varje miss de gör. Riksbanken hade även passande nog mellanmötes-möte igår där de säkerligen hade saker att diskutera. Men inga nya beslut fattades som berörde marknaden. ”Om och när vi fattar ett penningpolitiskt beslut så kommer vi att kommunicera det så tydligt som möjligt” sa Fredrik Wange vid Riksbankens presstjänst.

I protokollet från ECB:s senaste penningpolitiska möte var flera ledamöter öppna för större sänkningar och utökade

OMXS30 har svårt att få till underliggande styrka, den globala oron ligger som en blöt filt över indexet som har blivit lite av en varannandagsbörs. Återstår att se om vi får en längre period av återhämtning eller om nedgångarna fortsätter en bit till. Det mesta pekar på att nedgångarna inte är klara än även om dagar med uppgångar kan infinna sig.
OMXS30 har svårt att få till underliggande styrka, den globala oron ligger som en blöt filt över indexet som har blivit lite av en varannandagsbörs. Återstår att se om vi får en längre period av återhämtning eller om nedgångarna fortsätter en bit till. Det mesta pekar på att nedgångarna inte är klara än även om dagar med uppgångar kan infinna sig.

månatliga obligationsköp. Men det fanns också vissa ledamöter som var ovilliga att sänka mer eller utöka obligationsköpen. Således bedömdes att en liten sänkning av depositräntan fick bli en väg mellan nya stimulanser och fortsatt avvaktande vilket gör att det fortfarande finns mer krut hos centralbankerna om så väl behövs. Både från ECB och Riksbanken.

Även i USA är inflationen ett problem, och FED-chefen i St. Louis James Bullard sa i ett tal igår att de nya nedgångarna i oljepriset får konsekvenser på inflationens möjlighet att snabbt gå upp till önskvärda nivåer. James pekar på farorna om att det låga oljepriset i sig påverkar inflationsförväntningarna negativt, lägre inflationsförväntningar leder till längre tid att få upp inflationen.

På bolagsfronten gjorde Telia igår åter nedskrivningar, denna gång i Eurasien och Danmark om totalt 7,2 miljarder kronor. Aktien backade 2,66 %.
Statoil köper 11,9 % av Lundin Petroleum vilket innebär 37,1 miljoner aktier till ett värde av 4,6 miljarder kronor. Statoil backade 1,43 % medan Lundin Petroleum steg 19,48 %.

Utomlands var Renault i fokus då aktien rasade efter polisrazzia hos företaget. Precis som hos Volkswagen gäller det misstänkta utsläppsfusk och en pågående utredning angående detta. Inga mer uppgifter har framkommit än i ärendet.

Dagens fokus riktas mot USA som kommer med en rad statistik under eftermiddagen. Vi har detaljhandel, PPI, industriproduktion, Michiganindex med mera. Detaljhandeln i december väntas ha varit fortsatt medioker, konsumtionen tar helt enkelt inte fart. Nu väntas en ökning om 0,1 %.
Industriproduktionen väntas ha minskat 0,2 % vilket i så fall skulle innebära en nedgång i samtliga månader, förutom juli och augusti, under 2015.

Valueguard presenterar återigen bostadspriser för månaden som gått, och ett möjligt trendbrott har skett i november månad då priserna sjönk något. Dock för november y/y steg priserna på 17,8 % för bostadsrätterna respektive 13,4 % för villorna, vilket gör att det kanske är för tidigt att prata om trendbrott än.

Hålltider under dagen är följande:

– Svensk Handel: handelsbarometer kl 6.00
– Finland: BNP-indikator november kl 8.00
– Mäklarstatistik: bostadspriser december kl 8.00
– Spanien: KPI (def) december kl 9.00
– Valueguard: bostadspriser december kl 9.00
– SCB: hushållskonsumtion november kl 9.30
– SCB: produktion näringslivet november kl 9.30
– EMU: handelsbalans november kl 11.00
– USA: detaljhandel december kl 14.30
– USA: PPI december kl 14.30
– USA: Empire Manufacturing index januari kl 14.30
– USA: industriproduktion december kl 15.15
– USA: lager osålda varor november kl 16.00
– USA: Michiganindex (prel) januari kl 16.00

 

Trevlig helg önskar vi på Tradingportalen!

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

 

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen backade kraftigt och tangerade årets lägsta nivåer på torsdagen, men stängde på mer beskedliga minusnivåer. Ett antal storbolagsnyheter presenterades, med Statoils intåg i Lundin Petroleum för 4,6 miljarder kronor i spetsen.

OMXS30 stängde 1,6 procent ned på årets hittills lägsta stängningsnivå 1.339,5. Omsättningen uppgick med hjälp av Statoils affär till 22,9 miljarder kronor.

Indexnedgången var i linje med de större Europabörserna, medan Dow Jones var upp kring 1 procent vid Stockholms stängning efter att aktiemarknaderna de senaste dagarna har hamnat i otakt med varandra.

”Det är ett försiktigt klimat: börsen är väldigt nervös med alla på tårna, med stora volymer som nog dock mest handlas runt. Agerandet är kortsiktigt och det är stört omöjligt att förutspå vad som ska hända”, sade en uppgiven mäklarchef till Nyhetsbyrån Direkt.

Råvaruaktier som Boliden och SSAB lyckades stiga med 4 respektive 2 procent för dagen och låg i topp av OMXS30.

Den stora bolagsnyheten gällde också ett råvarubolag: Statoil har köpt nästan 12 procent av Lundin Petroleum för 124 kronor per aktie. Aktien steg till en början kring 7-8 procent, för att under eftermiddagen ta ny fart och stänga på 19,5 procent plus. Kursen är därmed 115:30 kronor, fortfarande alltså under Statoils köpkurs.

Inför rusningen höjde SEB under dagen sin rekommendation för Lundinbolaget till köp från behåll, med riktkursen 126 kronor.

Aktien har hört till de relativt mycket blankade aktierna på Stockholmsbörsen, och den mäklarchef Direkt talade med spekulerade i att rusningen skulle kunna vara utlöst av positionsstängningar.

Han framhöll vidare mer allmänt att Statoilinvesteringen är ett tecken på att det norska bolaget tror starkt på den gemensamma oljefyndigheten Johan Sverdrup i Nordsjön. Analytiker vars kommentarer Direkt tog del av uttryckte dock förvåning över affären, givet att Lundin Petroleum är dyrt jämfört med sina sektorkollegor och inte bidrar med något nytt tekniskt kunnande i Statoil.

Swedish Match tog nästa steg i processen att börsnotera det danska cigarr- och piptobaksbolaget STG, som man äger 49 procent av, genom ett pressmeddelande där noteringsplanerna slogs fast. Någon tidpunkt eller möjligt pris för bolaget, som enligt SME Direkt anses vara värt 1,8-2,9 miljarder dollar, angavs dock inte i pressmeddelandet.

Swedish Match stängde 2,7 procent ned.

Telia Sonera meddelade att rörelseresultat för det fjärde kvartalet kommer att belastas av nedskrivningar i Eurasien och Danmark på totalt 7,2 miljarder kronor. Aktien backade lika mycket som Swedish Match, 2,7 procent, till 39:15 kronor – den lägsta stängningsnivån sedan juni 2009.

Lundin Gold handelsstoppades för att strax därefter meddela att en överenskommelse nåtts om guldprospektering i Fruta del Norte-projektet i Ecuador. Handeln släpptes på sista halvtimmen och kursen hann rusa upp till 28 kronor, en uppgång på 22,3 procent.

Fingerprint Cards var som vanligt intensivt handlat och spände mellan 381 och 447 kronor under dagen. Stängningsfacit blev plus 3,3 procent och 425:50 kronor. Ett par nya telefoner där bolagets sensorer finns med aviserades under dagen.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
 1339,47
478,470
3024,00
9794,20
5918,23
1921,84
4615,00
17103,95
19562,02
1,0883
9,2904
8,5365
30,59
30,54
 -1,58%
-2,22%
-1,60%
-1,67%
-0,72%
1,67%
1,97%
-0,79%
-1,25%
0,18%
-0,02%
-0,13%
-1,96%
-1,10%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.