Home > Morgonrapport: Handelskonflikten mellan Kina och USA fortsätter…

Morgonrapport: Handelskonflikten mellan Kina och USA fortsätter…

OMXS30 inledde veckan i negativ anda efter handelskonflikten mellan USA och Kina fortsatte pressa risksentimentet. Index stängde tillslut ner -0,56 procent till nivån 1561,65. Wall street avslutade gårdagen på minus och under natten har även de asiatiska börserna över lag utvecklats nedåt.

Sammantaget inför tisdagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring negativt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen öppnade den nya veckan på minus vilket förblev sentimentet under resten av dagen. Återigen tyngde den upptrappade handelskonflikten mellan USA och Kina det globala börshumöret. Index stängde tillslut ner -0,56 procent till nivån 1561,65. Omsättningen under måndagen landade på 14,2 miljarder kronor.

Efter avknoppningen från Atlas Copco var Epiroc mycket högt omsatt i sin handelspremiär. Epiroc, som ägnar sig åt gruv- och infrastrukturutrustning, slutade dagen vid 90:85 kronor. Atlas Copco sjönk -1,0 procent.

Vinnare under måndagen blev Fingerprint Cards som rusade 13 procent då bolagets VD Christian Fredrikson har köpt aktier för ett värde av 2,55 miljoner kronor. Starkt gick även stålterapibolaget Elekta som meddelade att bolagets MR-strålkanon, Elekta Unity, har erhållit CE-märkning. Aktien steg 2,7 procent.

Turerna kring handelskriget fortsatte under inledningen av den nya veckan då Kinas beslut att svara på USA:s importtullar bemöttes av Donald Trump under måndagskvällen som hotade med att införa nya importtullar för ytterligare 200 miljarder dollar. Kinesiska handelsdepartementet svarade i sin tur att Kina kommer svara med ”kvalitativa” och ”kvantitativa” åtgärder om USA publicerar ytterligare en lista med tullar på kinesiska varor och anklagade USA för att inleda ett handelskrig.

Bidragande i gårdagens nedgång var även nyheter från Tyskland där Angela Merkels kristdemokratiska parti har fortsatt svårt att enas med sin sydtyska gren CSU beträffande migrationspolitiken, vilket i förlängningen kan leda till att regeringen faller. CSU-ledaren och tillika den tyska inrikesministern Horst Seehofer uppgavs på måndagen ge förbundskanslern Angela Merkel till och med slutet av juni att nå ett avtal om regelverk för migrationen inom EU. Budskapet är att om något avtal inte nås inom EU kommer migranter att avvisas vid gränsen.

Tisdagens makroagenda innehåller svenska arbetslöshetssiffror i maj från SCB. I april steg arbetslösheten till 6,3 procent från 6,2 procent månaden före, vilket var något bättre än förväntningarna på 6,1 procent. Analytiker väntar nu att den säsongsrensade arbetslösheten i Sverige har sjunkit svagt till 6,2 procent i maj, det vill säga en procentenhet mindre än aprils utfall. Icke säsongsrensat väntas arbetslösheten ha sjunkit till 6,6 procent i maj från 6,8 procent i april. Swedbank noterar att de senaste framåtblickande indikatorerna visar att den höga efterfrågan på arbetskraft bland arbetsgivare består men att den har dämpats något. ”Det är också värt att notera en ökad vakansgrad under det första kvartalet 2018, enligt SCB:s vakansstatistik. Det indikerar att matchningsproblemen i form av svårigheter att finna kvalificerad arbetskraft blir alltmer påtaglig för företagen”, tillägger Swedbank.

Nedgången i OMXS30 landade igår på -0,56 till nivån 1561,65 när ännu en gång ett negativt nyhetsflöde påverkade handeln. Dels den upptrappade handelskonflikten mellan USA och Kina där den sistnämnde meddelade att man inför svarstullar som reaktion på Trumps importtullar, vilket Trump hotfullt bemötte under måndagskvällen, men också de politiska osäkerheterna i Tyskland. I USA fortsatte nedgången även under måndagen och även de större indexen i Europa tog alla kliv bakåt, precis som under fredagen.

Periodmässigt brukar perioden vi befinner oss i nu och fram till midsommar (22:e juni) utgöra en period med aningen svaga förtecken för aktiemarknaden. Tiden efter midsommar brukar däremot ofta bjuda på lite mer optimism, och inte sällan då också ackompanjerat av en uppgångsfas.

Värt att notera är också att vi i ett längre tidsperspektiv börjar närma oss den historiskt svaga höstperioden på Stockholmsbörsen, vilket leder till ett långsiktigt råd på återhållsamhet och försiktighet.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Rapporter

 • MQ (kl 7.15)

Makrostatistik

 • SCB: arbetslöshet maj kl 9.30
 • EMU: bytesbalans april kl 10.00
 • EMU: byggproduktion april kl 11.00
 • USA: TRE detaljhandel, veckodata kl 13.45
 • USA: bostadsbyggande maj kl 14.30
 • USA: Redbook detaljhandel, veckodata kl 14.55
 • USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

Övrigt

 • RBA: protokoll från penningpolitiskt möte den 5 juni kl 3.30
 • ECB: Mario Draghi talar vid konferens i Sintra, Portugal kl 10.00
 • RB: resultat omvänd repa kl 10.15
 • Fed: James Bullard deltar i paneldebatt priser och löner i Sintra, Portugal. Även ECB:s Peter Praet, Philip Lane m fl kl 13.00
 • Ungern: centralbanken lämnar räntebesked kl 14.00
 • RGK: ny prognos statsupplåning kl 9.30

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen sjönk på måndagen i spåren av den upptrappade handelskonflikten mellan USA och Kina som pressade det globala risksentimentet. Den tyska börsen gick svagt kopplat till oro för att den kristdemokratiska rörelsen har svårt att enas om migrationspolitiken. Epiroc var mycket högt omsatt i sin handelspremiär efter avknoppningen från Atlas Copco.

Vid stängning var storbolagsindexet OMXS30 ned 0,6 procent till nivån 1.562. Aktier för 14,2 miljarder kronor bytte ägare på Stockholmsbörsen. Nästan en tredjedel av beloppet utgjordes av Epiroc-aktier.

Epiroc, som ägnar sig åt gruv- och infrastrukturutrustning, slutade dagen vid 90:85 kronor för den mest omsatta A-aktien. Atlas Copco, som sedan en tid har handlats exklusive rätt till Epiroc, sjönk 1,0 procent.

I verkstadssektorn tappade även Alfa Laval 1,4 procent medan sektorkollegor som SKF och Sandvik däremot steg en del.

Fingerprint Cards höjdes 13 procent. Biometribolagets vd Christian Fredrikson har köpt aktier för 2,55 miljoner kronor.

Strålterapibolaget Elekta meddelade att bolagets MR-strålkanon, Elekta Unity, har erhållit CE-märkning. Aktien stärktes 2,7 procent.

Gomspace lyfte 4,5 procent sedan bolaget meddelat en avsiktsförklaring med Aerial & Maritime. Ett formellt kontrakt, med värde upp till 100 miljoner dollar, väntas ingås under det fjärde kvartalet.

Tyngre var det för Medivir som föll 12 procent. Bolaget skjuter upp den planerade kliniska fas 3-studien med remetinostat för behandling av kutant T-cellslymfom till tidigast 2019, alltså inte under 2018 som tidigare kommunicerats.

Byggkoncernen Peab fick en order värd 2,1 miljarder kronor för att bygga ett kontorskvarter i Göteborg. Aktien steg 1,6 procent på den sura börsen.

Ögonsensorbolaget Tobii steg 1,0 procent sedan Dagens industri rekommenderat köp av aktien.

Pricer ökade 3,2 procent efter en tilläggsorder från den amerikanska detaljhandelskedjan Best Buy.

Bioteknikbolaget Oncopeptides fortsatte upp 4,4 procent till 155:60 kronor efter fredagens lyft sedan bolaget publicerat uppdaterade fas 2-resultat. DNB Markets har höjt riktkursen för aktien till 200 kronor och upprepat rekommendationen köp.

Neurovive, som forskar kring mitokondriella sjukdomar, lyfte 28 procent. Bolaget har slutit ett licensavtal med det privatägda amerikanska bioteknikbolaget Bridgebio Pharma kring utveckling av en substans för behandling av sjukdomen LHON som leder till kraftig synnedsättning. Avtalet kan medföra att Neurovive får mer uppmärksamhet kring övriga forskningsprojekt, sade vd Erik Kinnman till Nyhetsbyrån Direkt.

Dagens Industris köprekommendation på Garo för ett år sedan blev inget vidare när bolaget tyngdes av investeringar och aktien drogs med i bostadsfrossan, men tidningen anser att aktien är fortsatt ett bra sätt att få exponering mot elbilsrevolutionen – nu med lägre värdering. Aktien avancerade 4,7 procent.

Cassandra Oil pressades 14 procent. Nasdaq har inlett ett disciplinärende kring företagets informationsgivning.

Drönarbolaget Cybaero, vars aktie inte har handlats sedan i februari, har ansökt om konkurs.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:20)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1561.65
3466.65
12834.11
2773.75
24987.47
7747.03
22440.34
29650.05
1.16
10.26
8.83
65.3
74.79
-0.56%
-1.09%
-1.36%
-0.21%
-0.41%
0.01%
-1.05%
-2.18%
0.06%
0.21%
0.15%
-0.59%
-0.73%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.