Home > Morgonrapport: Handelskonflikten mellan USA och Kina fortsätter…

Morgonrapport: Handelskonflikten mellan USA och Kina fortsätter…

OMXS30 vände uppåt under fredagen efter bidrag från storbolagen. Index stängde tillslut upp 0,87 procent till nivån 1611,95. Denna och nästkommande vecka bjuder på ett flertal rapporter från många av de mindre bolagen på Stockholmsbörsen. Wall street stängde fredagen på plus och under natten har de asiatiska börserna över lag utvecklats uppåt. 

Sammantaget inför måndagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring svagt positivt.

På grund av tekniska problem har vi de senaste dagarna upplevt en del fel på hemsidan och med våra mailutskick. Förhoppningsvis är detta nu åtgärdat, men vi vill be om ursäkt på förhand om dessa kvarstår till viss del.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen stärktes under fredagen när hela 28 av bolagen i storbolagsindexet noterades på positivt. Index stängde tillslut upp 0,87 procent till nivån 1611,95, vilket tog veckans utveckling till en marginell förlust på -0,05 procent. Omsättningen under veckans sista handelsdag hamnade på 6,4 miljarder kronor.

Fredagens breda uppgång i OMXS30 såg endast Getinge och Swedbank stänga på marginellt minus medan övriga bolag handlades ovan nollan. I topp i storbolagsindexet noterades Kinnevik som avancerade 1,9 procent efter att en artikel i DI uppmärksammat att investmentbolagen fått många nya ägare under året.

Slutet av förra veckan såg handelskonflikten mellan USA och Kina ta ny fart då USA:s importtullar på kinesiska varor under onsdagskvällen bemöttes direkt av mottullar från Kina. Under fredagskvällen meddelade Vita huset att USA är öppet för att diskutera med Kina beträffande handelstvisten mellan de två länderna. Kina däremot uppgavs under natten till måndagen, enligt kinesiska medier, vara redo för ett ”utdraget handelskrig”, där man inte är rädd för att offra kortsiktiga ekonomiska intressen. Kinesiska Globalt Times kommenterade situationen med följande: ”med tanke på de orimliga amerikanska kraven är ett handelskrig en åtgärd som avser att krossa Kinas ekonomiska suveränitet, försöka tvinga Kina att bli en amerikansk ekonomisk vassal så som Japan accepterade Plaza-uppgörelsen”. I USA tog president Donald Trump återigen till Twitter under helgen där han hyllade importtullar, tariffer och hävdar att de redan har haft en bättre effekt än väntat. ”Tariffer kommer att göra vårt land mycket rikare än det är i dag. Bara dårar säger emot”, skrev Donald Trump.

Fredagens USA-riktade makroagenda inledde med den amerikanska handelsbalansen för juni. USA:s samlade underskott i handelsbalansen ökade till 46,3 miljarder dollar i juni, från reviderade 43,2 miljarder dollar föregående månad. Analytiker hade räknat med ett underskott på 46,5 miljarder dollar.

Vidare under fredagen publicerades den viktiga sysselsättningsrapporten från juli månad. Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 157 000 personer, arbetslösheten uppgick till 3,9 procent, jämfört med 4,0 procent månaden före, och den genomsnittliga timlönen steg 0,3 procent. Utifrån förhandsprognoserna kom rapporten in under förväntningarna då sysselsättningen väntades uppgå till 190 000. Arbetslösheten samt genomsnittlig timlön kom dock in i linje med förväntningarna. Commerzbank menade dock att med upprevideringen av ökningarna i maj och juni i beräkning så ses rapporten som ganska positiv.

Avslutningsvis presenterades även ISM tjänste-PMI från USA, vilken sjönk till 55,7 i juli jämfört med 59,1 i juni. Väntat var ett index på 58,6.

Måndagens makroagenda bjuder på en kortare konjunkturuppdatering från KI inför regeringens nya prognoser som presenteras på Harpsund. I den senaste prognosen i juni räknade KI med en BNP-tillväxt på 2,8 procent i år och 2,1 procent nästa år. KI spådde då att den rådande högkonjunkturen kulminerar i år, medan nästa år präglas av en mer avtagande tillväxt bland annat på grund av minskade inhemska bostadsinvesteringar.

Vidare under veckan bjuder tisdagen på Tysklands industriproduktion samt svenskt produktionsvärdesindex. Under onsdagen vänder vi oss åt Kantar Prospera som publicerar inflationsförväntningar från penningmarknadens aktörer. Fredagen avslutar sedan den skrala makroveckan med japanska BNP-siffror följt av svenskt och amerikanskt KPI.

OMXS30 avslutade föregående vecka på topp vilket tog den summerade utveckling till ett oförändrat utfall. Efter en mycket stark period i juli har ett mer avvaktande och försiktigt sentiment spridits över börserna nu i augusti där investerarna nu tycks tveka något mer inför den framtida utvecklingen. Förra veckan såg dessutom återigen handelskonflikten mellan USA och Kina styra rörelserna på marknaderna världen över. Lägg därtill signaler om en skiftande konjunktur samt en alltmer försämrad situation i den kinesiska ekonomin. Med dessa orosmoln i åtanke och det faktum att vi nu har övergått till den historiskt svaga höstperioden, tror vi att riskerna på nedsidan ökat något ur ett kortsiktigt perspektiv.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

  • Tyskland: industriorder juni kl 8.00
  • Tyskland: VDMA maskinorder juni kl 10.00
  • EU: Sentix investerarförtroende augusti kl 10.30
  • AF: veckostatistik kl 10.45
  • ECB: obligationsköp kl 15.45

Övrigt

  • KI: konjunkturuppdatering kl 9.15

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen var upp vid fredagens stängning. Handeln präglades av bland flera storbolag gick starkt, däribland Volvo vars aktie stärktes efter tecken på fortsatt god utveckling för tunga lastbilar på den nordamerikanska marknaden.

Svenskt tjänste-PMI sjönk något i juli, men kvarstår på höga nivåer.

Vid stängning noterades Stockholmsbörsens OMXS30-index för en uppgång om 0,9 procent, vid nivån 1.612. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 6,4 miljarder kronor.

Semestertider i stora delar av Europa innebar alltså låg omsättning men det hindrade inte börserna i Frankfurt, Paris och London som var upp mellan 0,4 till 1 procent.

Svenskt inköpschefsindex för tjänstesektorn sjönk till 59,1 i juli från oreviderade 59,8 föregående månad, något Silf/Swedbank dock kallar en ”expansiv nivå”. Motsvarande statistik från Japan, Kina, Tyskland, Frankrike och Italien visade också mindre nedgångar.

Den amerikanska arbetsmarknadens utveckling i juli var ungefär som väntad i breda drag medan ökning i antalet sysselsatta personer utanför jordbrukssektorn blev lägre än analytikernas snittprognos.

Volvo stärktes 1,6 procent i spåren av färska data från ACT Research som visar att den totala orderingången på tunga lastbilar i Nordamerika ökade med 180 procent i juli jämfört med samma månad i fjol. Siffran var rekordhög för en enskild månad.

Uppgångar på 0,6-1,3 procent noterades också för andra bolag inom verkstadssektorn som Atlas Copco, SKF och ABB. Många verkstadsaktier hade det tufft på torsdagen.

På råvarumarknaden steg priset på zink och koppar och Boliden var upp 1,2 procent. Inom råvarurelaterat var SSAB upp nästan 2 procent.

Aktien i Leo Vegas var upp 0,7 procent, vilket var en smärre återhämtning från nedgångar tidigare i veckan efter en svag start på det tredje kvartalet. På fredagen kom stöd från bolagets styrelseordförande Mårten Forste som köpt 10.000 aktier i mobilbettingbolaget.

Vd för G5 Entertainment, Vlad Suglobov, gick i motsatt riktning och sålde aktier för närmare 10 miljoner kronor i G5. Den aktien tappade drygt 1,6 procent.

Investmentbolagen har fått många nya ägare under 2018, uppmärksammade Dagens Industri i fredagens tidning. Och det verkar finns fler köpare. Kinnevik var upp 1,9 procent, Latour steg 1,5 och Bure avancerade 2,3 procent.

Massa- och pappersbolaget Stora Enso stärktes omkring 2,8 procent efter att det sydafrikanska bolaget Mondi rapporterat över förväntan, vilket gav stöd för uppgångar i en rad europeiska förpackningsbolag.

Bland mindre bolag steg Moberg Pharma 8,2 procent efter en rekommendationshöjning från Pareto Securities.

Tungoljeproducenten Black Pearl ökade produktionen i det andra kvartalet och justerade upp prognosen för helåret. Beskedet belönades med en uppgång om 2,3 procent.

Fingerprint Cards avancerade 2,4 procent och har därmed stigit med över 24 procent på en månad.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:20)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1611.95
3482.4
12615.76
2840.35
25462.58
7812.01
22551.8
27870.07
1.16
10.31
8.92
68.77
73.41
0.87%
0.38%
0.55%
0.46%
0.54%
0.12%
0.13%
0.7%
-0.07%
-0.02%
-0.14%
0.41%
0.27%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto