Home > Morgonrapport: Handelskriget eskalerar

Morgonrapport: Handelskriget eskalerar

OMXS30 vände uppåt på positivt under fredagen efter en stark handel på seneftermiddagen. Index stängde tillslut upp 0,79 procent till nivån 1634,74. Wall Street handlades försiktigt runt nollan under fredagen efter att Trump meddelat att han valt att fortgå med importtullarna på kinesiska varor. Under natten har de asiatiska börserna över lag utvecklats nedåt som en reaktion på uttalandet från den amerikanska presidenten.

Sammantaget inför måndagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring negativt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen fortsatte i torsdagens sentiment under fredagen efter en stark eftermiddagshandel. Det svenska storbolagsindexet stängde tillslut upp 0,79 procent till nivån 1634,74, vilket tog veckans utveckling till en ökning med 1,02 procent. Omsättningen under fredagens handelsdag hamnade på 10,4 miljarder kronor.

Medan börshumöret var på topp stängde Wall Street runt nollan efter att handelsrelaterade nyheter agerat sänke efter stängning i Sverige. Donald Trump har instruerat sina medarbetare att fortgå med ytterligare importtullar på kinesiska varor till ett värde om 200 miljarder dollar. Detta trots att Vita huset bjudit in kinesiska motparter för att återuppta handelssamtalen. Kinesiska tidningen Global Times meddelade idag att Kina inte kommer spela en defensiv roll i det eskalerande handelskriget. ”Det är inget nytt i att USA försöker eskalera handelsspänningarna så de kan utnyttja fler fördelar vid förhandlingsbordet. Vi ser fram emot en vackrare motattack och kommer att öka smärtan som känns för USA”, skriver tidningen.

Bland vinnarna i OMXS30 under fredagens breda uppgång fanns Autoliv och Assa Abloy som ökade 2,4 respektive 2,2 procent. Längst ner i storbolagsindexet hamnade Getinge som backade -0,9 procent.

Fintech-bolaget Cinnober, som tidigare i år backat uppemot 50 procent, rusade 30 procent efter nyheter om att Nasdaq lagt ett bud på 75 kronor. Styrelsen i Cinnober har rekommenderat aktieägarna att acceptera budet, vilket både en stor del av aktieägarna samt Cinnobers styrelseordförande och storägare Nils-Robert Persson, tycktes verka kluvna över.

Stort fokus under morgonen ligger på H&M som presenterar försäljningssiffror för tredje kvartalet klockan 8:00. Klädbolagets kvartalsrapport publiceras först nästa torsdag (27:e).

Fredagens svenska inflationssiffror blev en besvikelse och nådde inte upp till förväntningarna. KPIF sjönk -0,2 procent i augusti jämfört med juli, och steg 2,2 procent jämfört med augusti 2017, vilket var under de 2,3 procent som både marknaden och Riksbanken räknat med, men fortsatt tydligt över Riksbankens mål. Sämre var dock det faktum att det viktiga KPIF exklusive energi backade för fjärde månaden i rad. Augustis utfall uppgick nämligen till 1,2 procent, ned -0,1 procentenhet från juli men även -0,1 procentenhet under Riksbankens prognosbana. ”Dagens siffror stöder vår prognos om att det inte blir någon räntehöjning i december, men vi håller fast vid våra förväntningar om en höjning i februari”, skrev Olle Holmgren, seniorekonom på SEB.

På temat inflation riktas blickarna under inledningen av denna vecka på Riksbankens publicering av protokollet från senaste penningpolitiska möte där man beslutade att lämna räntan oförändrad. Fokus under mötet var istället signaler kring nästa räntehöjning, vilken sköts framåt i tiden till december eller februari, från tidigare ”slutet av året”. Riksbanken var också tydliga med att höjningen kommer bli 25 punkter. Protokollet väntas slå en duvaktig ton då majoriteten av direktionen sannolikt förblir osäkra om inflationsutsikterna

Veckan fortsätter med Valueguards bostadspriser och svenska sysselsättningssiffror under tisdagen. Onsdagen bjuder sedan på KPI från Storbritannien samt räntebesked från Bank of Japan. Torsdagen fortsätter med räntebesked från Norges Bank och Philadelphia Fed index innan veckan avslutas på fredagen med PMI från både EMU och USA.

OMXS30 ökade under fredagen för andra dagen i rad, vilket även tog veckans utveckling till positivt. Bakomliggande orsak till det muntra börshumöret var nyheter om ett möte mellan USA och Kina för att återuppta handelssamtalen. Efter stängning i Sverige meddelade dock Trump att han valt att fortgå med importtullarna på kinesiska varor, vilket givetvis möttes av negativa reaktioner på Wall Street. Med största sannolikhet ser vi en liknande reaktion från övriga marknader under inledningen av den nya veckan.

På kort sikt har vår syn övergått till något mer försiktig och vaksam, med bakgrund till en bristande beslutsamhet i den senaste tidens försök på ovansidan.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • Storbritannien: Rightmove huspriser september kl 1.01
 • Österrike: KPI augusti kl 9.00
 • AF: veckostatistik kl 10.45
 • EMU: KPI (def) augusti kl 11.00
 • EMU: vakanser 2 kv kl 11.00
 • USA: Empire manufacturing index september kl 14.30
 • ECB: obligationsköp kl 15.45
 • Tyskland: grossistpriser augusti

Övrigt

 • Riksbanken: protokoll från penningpolitiskt möte den 5/9 kl 9.30
 • Riksbanken: Stefan Ingves deltar i diskussion om lärdomar från 1990-talets bankkris. Ingen publicering kl 15.00
 • Svensk Handel: handelsbarometer kl 6.00
 • Japan: helgstängt

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen avlutade fredagen med stigande kurser efter en trevande inledning. Samtal mellan USA och Kina väntas tas upp på nytt vilket gladde marknaden. Industri- och råvarubolagen steg medan banker och defensiva sektorer tyngde.

Vid stängning hade Stockholmsbörsen OMXS30-index stigit med 0,8 procent till nivån 1.635. Omsättningen på Stockholmsbörsen summerades till 10,4 miljarder kronor. Börserna i Frankfurt, London och Paris gick även de i dur med uppångar på 0,4 till 0,5 procent.

Bäst bland OMXS30-bolagen gick bilsäkerhetsbolaget Autoliv och stålproducenten SSAB som båda steg med 2,4 procent. SSAB uppgav att tidigare problem med en masugn nu var åtgärdat och att uppstartsprocessen var i gång.

Banker utvecklades trögare och hade därmed en dämpande effekt på OMXS30. Svensk inflationsdata kom in lägre än väntat, vilket åtföljdes av en försvagning av kronan. Efter att under större delen handlats på minus lyfte Handelsbanken och Swedbank och tog sig med knapp marginal över nollstrecket vid slutet av handelsdagen.

Svagt ned var även medicinteknikbolaget Getinge som med en återhämtning backade 0,9 procent. Aktien har gått starkt under en period, upp 32 procent på tre månader men är fortsatt ned 9 procent sedan årsskiftet.

Bland storbolagen steg kredithanteringsbolaget Intrum med 8 procent. Den finländska finanskoncernen Sampo har dykt upp i ägarlistan med ett innehav på över 5 procent. Intrum är det näst mest blankade bolaget på Stockholmsbörsen enligt ägartjänsten Holdings.

Bussoperatören Nobina steg med 6,3 procent. En höjd rekommendation av Danske Bank till köp satte fart på aktien. Högre förväntad tillväxt drivet av en mognare kontraktsportfölj i Sverige och en kommande kapitalmarknadsdag angavs som kursdrivare i Danske Banks analys.

Fordonsunderleverantören Concentric uppgav att den tappat en storkund, vilket väntas påverka omsättningen med runt 10 procent under nästa år. De stora tillverkarna vill minska risken i leveranskedjorna och ha flera leverantörer sade vd i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt. Aktien sjönk 2,2 procent.

Rejält ned var det för teknikbolaget Invuo som rasade med 18,5 procent. Bolaget, som har finansiella problem, hette tidigare Seamless och utvecklar mobila betaltjänster.

Fintech-bolaget Cinnober, som utvecklar börs- och clearingsystem, klättrade 30 procent till 79:80 kronor på First North sedan Nasdaq lagt ett bud på 75 kronor vilket motsvarade en premie om 22 procent jämfört med torsdagens stängningskurs. Styrelsen i Cinnober har rekommenderat aktieägarna att acceptera budet. En ägargrupp med 11 procent av aktierna sade till Direkt att de inte kommer att acceptera detta bud.

I en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt sade även Cinnobers styrelseordförande och storägare Nils-Robert Persson att bolaget kommer att titta på om det finns andra alternativ.

Flera bedömare ansåg även att budet kan komma att höjas.

”Det nuvarande budet är för lågt. Jag bedömer att det behövs ett bud på åtminstone omkring 90 kronor per aktie för att ägare ska acceptera ett sådant”, enligt en analytiker på Erik Penser Bank.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:25)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1634.74
3344.63
12124.33
2904.98
26154.67
8010.04
23094.67
26856.58
1.16
10.52
9.04
68.94
78.01
0.79%
0.33%
0.57%
0.03%
0.03%
-0.05%
1.2%
-1.58%
0.09%
-0.11%
-0.2%
-0.07%
-0.12%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto