Home > Morgonrapport: Handelsmönstret övertygar inte vid kritiska nivåer

Morgonrapport: Handelsmönstret övertygar inte vid kritiska nivåer

Kinas industriproduktion ökade 6,8 % under januari-februari, jämfört med samma period föregående år, analytiker hade väntat sig +7,7 %. Investeringar i fabriker, vägar och andra fasta tillgångar i städer ökade 13,9 %, analytiker hade väntat +15,0 %. Detaljhandeln ökade med 10,7 %, analytikerna hade väntat sig en uppgång med 11,6 %.

Maskinorderingången i Japan sjönk 1,7 % i januari jämfört med månaden före, och steg med 1,9 % jämfört med motsvarande månad föregående år. Analytikerna hade väntat sig en nedgång med 4,0 % på månadsbasis och en minskning med 1,0 % jämfört med samma månad året före, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Onsdagens Europaagenda har få tunga hållpunkter, med brittisk industriproduktion för januari som troligt huvudnummer, klockan 10.30. I Sverige kommer däremot en rad tunga besked på förmiddagen som potentiellt kan vara mycket marknadsdrivande. Uppmärksamhet lär ägnas åt TNS/Prosperas stora enkät över inflationsförväntningarna, klockan 8.00, samtidigt redovisar Arbetsförmedlingen månadsstatistik för februari. Klockan 9.30 är det dags för SCB att redovisa KPI-data för februari, där SME Direkts konsensusprognos pekar mot att KPI-inflationen ska ha stigit till 0,0 %, från -0,2 % i januari. KPIF-inflationen väntas samtidigt ha stigit till 0,7 %, från 0,6 %.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, 1h-graf, 30 dagar
OMXS30, 1h-graf, 30 dagar

Med vår långsiktigt positiva inställning är nuvarande marknadsklimat ett läge där vi helst tar positioner efter en rekyl med förväntan att trenden ska bibehållas uppåt. OMXS30 visade under gårdagen återigen motståndskraft vid 1642, den stödnivå vi pekade ut i gårdagens morgonrapport. Möjligtvis är rekylbotten funnen vid denna nivå, men handelsmönstret visar inte det kvicka avfärdande av priser vi vill se för att övertygas om att den tillfälliga säljfasen är avklarad. Vi kan under dagen mycket väl få ett uppställ, men det återstår att se om det lyckas hålla i sig. Som vi påpekat under veckan fortsätter OMXS30 uttrycka osäkerhet och eventuellt kan det dröja upp till en vecka innan en tydlig riktning stakas ut, efter att FOMC har kommunicerat ut sin strategi. Att ligga något lättare i aktier fortsätter vara klokt. Visas styrketecken med köpare som flyttar priset upp från dessa nivåer ligger ett återtest av toppen i korten, men vi utesluter inte en fortsatt nedgång på ett par procent. Det är helt enkelt för tidigt för att bilda sig en klar uppfattning, men helt klart var det en rekyl av denna magnitud och några procent större, men inte någon mer långsiktig nedgångsfas som vi ställt oss in på när vi tidigare väntat på att överköptheten skulle tas ut.

S&P 500, dagsgraf, 1 år
S&P 500, dagsgraf, 1 år

Dollarn fortsatte igår att stärkas mot kronan, denna försvagning av kronan har återgivits som en av anledningarna till årets börsrally, men försvagningen motverkades delvis under förra veckan då kronan upplevde styrka. En ytterligare, högst trolig anledning till att OMXS30 inte fortsatt upp visas i diagrammet över S&P 500 där vi kan se att den svenska utvecklingen är mycket likartad den amerikanska. Istället för att den tidigare motståndsnivån 2020 agerar stöd efter utbrottet har den fungerat som zon för den pågående konsolideringsfasen, om än med något positiv riktning. Att i vanlig ordning framgångsrikt köpa bottnen i V-formationer stötte under januari på ordentliga tveksamheter, som sedan blåstes undan i takt med nya rekordnoteringar. Nu kan det återigen bli upp till bevis om en tillfällig dipp under 100-dagars glidande medelvärde är köpläge eller om till och med MA200 ska utmanas innan FOMC troligtvis väljer att inte förändra bilden på något drastiskt sätt. De lär satsa på att hellre fela på den duvaktiga sidan än tvärtom, vad de dock behöver göra är att sakta men säkert förbereda investerarna via sin kommunikation. Wall Street Journals Fedreporter Jon Hilsenrath skrev i en artikel på tisdagskvällen om att Fed starkt överväger att ta bort åtagandet om ”tålamod” (patience) i uttalandet efter mötet den 17-18 mars. Därmed skulle Fed öppna för, men inte utlova, en räntehöjning i juni.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 8.00: TNS Prospera: inflationsförväntningar – stora enkäten
En rapport som kan visa sig bli avgörande för Riksbankens inställning till eventuella nya lättnader. Den förra stora mätningen, i december, visade att förväntningarna på fem års sikt hade sjunkit till 1,7 procent, från 1,8 procent i september, och därmed verkade Riksbankens tålamod med nedgångarna ha tagit slut. Allvarligast var att femåriga förväntningarna hos såväl arbetsgivare som arbetstagare också sjönk till 1,7 procent, efter att tidigare ha hållit sig på 2 procent eller högre.

kl 8.00: AF: arbetslöshet februari
I januari steg den öppna arbetslösheten till 4,4%, från 4,3% månaden före. Arbetsförmedlingen konstaterade då att januaristatistiken innebar en fortsatt minskning av arbetslösheten, men i något långsammare takt än tidigare. Inklusive antalet personer med aktivitetsstöd låg arbetslösheten stilla på 8,1%.

kl 9.30: SCB: KPI februari
Stigande bensinpriser, en svagare krona och lägre boräntor är faktorer som väntas ha haft en viktig påverkan på konsumentprisernas utveckling i februari. Enligt SME Direkt väntas KPI ha ökat med 0,6% i månadstakt i februari, och varit oförändrat jämfört med motsvarande månad i fjol. För KPIF är prognoserna +0,7% för såväl m/m som y/y.

Noterbart är att utfallen för februari-KPI var väl över analytikernas prognoser i Tyskland, Italien och Spanien. I Danmark var februari-KPI också något högre än väntat men i Norge var inflationen i stället något lägre än väntat.

kl 10.30: Storbritannien: industriproduktion januari
Totalt sjönk industriproduktionen lite mer än väntat i december, medan produktionen i tillverkningsindsutrin däremot visade en oväntad uppgång, om än svag. Även i oktober och november var industriproduktionen i Storbritannien oväntat svag. För januari ligger förväntningarna på +0,2% m/m för industriproduktionen och på+0,2% för tillverkningsindustrin.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen backade i likhet med flertalet internationella handelsplatser på tisdagen, sedan framstegen i det grekiska reformprogrammet visat sig begränsade och råvarorna fortsatt att tappa mark. Nedgången var dock bred, med många indextungviktare på minus.

OMXS30-index stängde 1,1 procent ned till nivån 1.641,7. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till knappt 18 miljarder kronor.

Eurogruppens missnöje med den grekiska regeringens långsamma arbete med att föreslå konkreta reformåtgärder var tydligt. ”Mycket lite har gjorts sedan det förra eurogruppsmötet. Vi har förlorat över två veckor. De verkliga samtalen har inte börjat än”, sade gruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem. Om nödlån ska betalas ut, måste Grekland först sluta en uppgörelse om ett reformprogram med eurogruppen och sedan börja genomföra det, slog han fast.

Ytterligare sordin på stämningen lade en fortsatt oro inför den amerikanska centralbanken Feds möte nästa vecka, då tecken på en kommande räntehöjning befaras.

På den europeiska obligationsmarknaden sjönk dock statsräntorna på bred front medan den europeiska centralbanken ECB fortsatte sina köp av statspapper. Rekordlåga räntenivåer nåddes för en rad löptider. Dollarn steg mot den bakgrunden vidare och en euro kostade på tisdagskvällen strax över 1:07, ned från nästan 1:09 dollar på måndagen. Mot kronan steg dollarn 10 öre till omkring 8:55.

Den starkare dollarn satte i sin tur avtryck på råvarumarknaderna, där såväl metaller som olja backade markant. Globalt föll råvarubolagen brant och även i Stockholm var nedåttrycket tydligt.

SSAB A tog bottenpositionen i OMXS30 med en nedgång på 3,5 procent. Näst svagast var Lundin Petroleum, som förlorade 3,2 procent. Utanför storbolagsindex tappade oljebolagen Enquest 5,8 procent och Africa Oil 2,7 procent.

Bland gruvbolagen gick guldgrävaren Semafo ned 3,4 procent och Lundin Mining 2,1 procent. Bäst i sektorn klarade sig Boliden, som är en stor vinnare på den svagare kronan. Bolidenaktien var ned måttliga 0,3 procent.

Bland OMXS30-bolagen noterade även mediebolaget MTG, investmentbolagen Kinnevik och Investor samt modejätten H&M nedgångar på 2 till 2,7 procent.

Ensam på plus var banken SEB, som steg 0,5 procent till 105:70 kronor. Swedbank har höjt sin rekommendation till köp från neutral och skruvat upp riktkursen till 117 kronor.

Klädhandelns försäljning steg 3,8 procent i februari jämfört med samma månad föregående år, enligt Svensk Handel/ Stils Stilindex över försäljningsutvecklingen. Flera modebolag med stor andel av försäljningen i Sverige noterade uppgångar, bland dem Björn Borg, Odd Molly och MQ. Kappahl slutade dagen marginellt ned, efter att en storaffär motsvarande 3,5 procent av kapitalet mäklats av SEB.

I fastighetssektorn noterades dock nya kursfall. Den forna raketen Hemfosa förlorade 4,5 procent och slutade därmed på minus för den nionde av de senaste tio handelsdagarna. Vidare tappade Balder 4,6 procent, Diös 4,4 procent och Sagax drygt 3 procent.

Astmabehandlingsbolagets Aerocine steg markant för tredje dagen i rad efter köpråd från Pareto och aktieköp av bolagets finanschef.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1641,71
3567,25
11500,38
6702,84
2044,16
4859,80
18804,65
23791,67
1,0689
9,1559
8,5662
48,92
56,85
-1,12%
-1,19%
-0,71%
-2,52%
-1,70%
-1,67%
0,75%
-0,49%
0,07%
0,01%
-0,06%
1,30%
0,82%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på [email protected]

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.