Home > Morgonrapport: Handelsoptimism lyfte börserna

Morgonrapport: Handelsoptimism lyfte börserna

OMXS30 vände kraftigt uppåt under tisdagen med bränsle från optimistiska handelssignaler. Det svenska storbolagsindexet noterades vid stängning upp 2,07 procent till nivån 1465,29. Fokus under onsdagen ligger på inflationssiffror från Sverige och USA. Wall Street avslutade gårdagen på blandat och under natten har de asiatiska marknaderna över lag handlats i uppåtgående riktning.

Sammantaget inför onsdagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring svagt positivt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

OMXS30 öppnade på plus och handlades i stegrande positiv riktning i ett allmänt glatt börshumör triggat av måndagskvällens nyhet att USA och Kina inlett diskussioner om tidtabellen för handelssamtal. Det svenska storbolagsindexet avslutade tillslut upp 2,07 procent till nivån 1465,29. Omsättningen under tisdagen hamnade på 14 miljarder kronor.

Efter att ha legat i botten av OMXS30 under ett flertal dagar den senaste veckan avslutade Autoliv tisdagen i topp av index. Bilsäkerhetsbolaget, som så hårt präglats av den pågående handelskonflikten, steg under gårdagen med 5,5 procent sedan Bloomberg News uppgett att Kina avser att gå USA till mötes gällande lägre biltullar.

Vinnare i ett storbolagsindex, där samtliga bolag stängde på positivt, blev även Atlas Copco med en uppgång på 3,9 procent efter att ha fått en köprekommendation från UBS.

De ledande indexen i USA stängde tisdagen på blandat sedan Donald Trump hotat att tillfälligt stänga ned den amerikanska federala staten om hans finansieringskrav gällande muren mot Mexiko inte uppfylls.

Idag kommer talmannen att föreslå Stefan Löfven som statsminister där omröstning väntas ske på fredag. Vidare ska Riksdagen ha en budgetomröstning där Moderaterna och Kristdemokraterna går fram med en gemensam budgetmotion vilken väntas segra. Detta skulle möjligtvis kunna luckra upp det så spända politiska läget inför en framtida regeringsbildning.

Bidragande i tisdagsförmiddagens styrka på de europeiska marknaderna var ett tyskt ZEW-index som kom in klart över förväntningarna. Indexet, som mäter förväntningarna på den tyska ekonomin bland aktörer på finansmarknaden, steg till -17,5 från -24,1 och mot väntade -25. ZEW konstaterar att även om uppgången i förväntningarna var välkommet så ska den inte övertolkas. Bedömningen om det ekonomiska läget har försämrats dramatiskt för såväl Tyskland som hela euroområdet, vilket indikerar en relativt svag tillväxt under fjärde kvartalet. Man framhåller dessutom kvardröjande osäkerhet vad gäller de internationella handelskonflikterna och brexit som båda har en negativ inverkan på privata investeringar och den tyska exporten.

Onsdagens agenda inleds i Sverige med inflationssiffror för november. Siffror som är av särskilt stort intresse eftersom det blir det sista inflationsutfallet som Riksbanken tar med sig inför decembermötet och således en sista indikation om den första höjningen kommer i december eller februari. KPIF-inflationen väntas enligt analytiker sjunka till 2,2 från 2,4 procent i oktober, vilket vore under Riksbankens prognos på 2,4 procent.

Fortsättningsvis under dagen presenteras motsvarande siffror från USA. Precis som på andra håll har även den amerikanska inflationen präglats av fluktuerande oljepriser på sistone och KPI-inflationen väntas, i och med den senaste tidens fall, att sjunka till 2,2 från 2,5 procent förra månaden. Kärninflationen (exklusive livsmedel och energi) spås stiga till 2,2 från 2,1 procent. Det ska dock nämnas att Federal Reserve främst brukar titta på kärn-PCE som presenterades häromveckan.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • Japan: maskinorder oktober kl 0.50
 • SCB: KPI november kl 9.30
 • EMU: industriproduktion oktober kl 11.00
 • USA: KPI november kl 14.30
 • USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30

Övrigt

 • Riksdagen: budgetomröstning kl 16.00
 • Island: räntebesked kl 9.55
 • Brasilien: räntebesked kl 21.20
 • AF: publicerar arbetsmarknadsprognos kl 10.00
 • RGK: resultat obligationsemission kl 11.03
 • Olja: Opec månadsrapport

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen steg rejält på tisdagen med stöd av en ökad optimism kring de amerikansk-kinesiska handelssamtalen samt av positiva makrodata från Tyskland.

Uppgången leddes av Autoliv och Altas Copco, som båda fått positiva mäklarkommentarer, medan flera banker steg mindre än index.

Vid stängning var OMXS30-index upp 2,1 procent till nivån 1.465,3. Aktier för drygt 14 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I Tyskland och Frankrike steg DAX- respektive CAC 40-index omkring 1,6 procent.

Börshumöret höjdes sedan Kinas vice premiärminister samt USA:s finansminister och chefsförhandlare per telefon diskuterat förändringar av Kinas ekonomiska politik och dragit upp en tidtabell för kommande förhandlingar. Enligt USA:s president Donald Trump handlade det om ”mycket produktiva samtal”.

Därtill uppgav Bloomberg News att Kina avser att gå USA till mötes gällande lägre biltullar, vilket gav inte minst fordonsrelaterade aktier en extra skjuts uppåt.

Ytterligare goda nyheter för börserna kom i form av det tyska ZEW-indexet, som mäter investerares och analytikers förväntningar på ekonomin, vilket var starkare än väntat i december.

Den svenska börsuppgången var bred, med samtliga aktier i OMXS30-indexet på plus. I topp låg bilsäkerhetsbolaget Autoliv, som steg 5,5 procent, och Atlas Copco B, plus 3,9 procent.

Autoliv har fått rekommendationen övervikt av amerikanska Keybanc och fick förnyad draghjälp av de kinesiska uppgifterna om potentiellt sänkta biltullar. Atlas Copco har fått rekommendation höjd till köp av UBS.

Mindre bolag med fordonskoppling, som Concentric och Gränges, noterade uppgångar på drygt 5 procent.

De för dagen i relativa termer svagaste aktierna bland storbolagen var Tele2 och tre av de fyra storbankerna – som alla steg kring eller något mindre 1 procent. Handelsbanken gick emot trenden i banksektorn och adderade 2,4 procent.

Bland telekomleverantörerna var Nokia starkast med en uppgång på nästan 4 procent sedan Bank of America Merrill Lynch lagt bolaget till sin lista över bankens bästa idéer. Ericsson steg drygt 2 procent.

Även för råvarubolagen var utvecklingen klart positiv, med stigande priser på bland annat basmetaller och olja. Massa- och pappersjätten Stora Enso steg 2,3 procent, gruvbolaget Boliden 3 procent och oljebolaget Lundin Petroleum över 4 procent.

Utanför storbolagsindexet rusade industridistributören Ahlsell nästan 30 procent till knappt 54 kronor sedan riskkapitalbolaget CVC har lagt ett kontantbud om 55 kronor per aktie.

Uppåt var det även för hotellbolaget Radisson, vars huvudägare Jin Jiang lagt ett pliktbud på 40 kronor. Aktien steg 10 procent till 40:05 kronor.

Smart Eye avancerade drygt 1 procent efter att som mest ha varit 7 procent upp sedan Erik Penser Bank inlett bevakning av aktien med rekommendationen köp.

Sämre gick det för detaljhandelskedjan Clas Ohlson, som förlorade drygt 6 procent efter en uppgång på 15 procent på en vecka.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.