Home > Morgonrapport: Handelsöverenskommelse lyfte börshumöret

Morgonrapport: Handelsöverenskommelse lyfte börshumöret

OMXS30 och övriga världen inledde den nya veckan på positivt med starkt bidrag av helgens handelsuppgörelse mellan Nafta-medlemmarna. Index stängde tillslut upp 0,31 procent till nivån 1667,45. Wall Street stängde gårdagen på plus och under natten har även de asiatiska marknaderna över lag utvecklats uppåt.

Sammantaget inför tisdagens handelsdag väntar vi dock att OMXS30 inleder kring svagt negativt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen vände uppåt under måndagen i spåren av helgens positiva handelsbesked från Amerika. Det svenska storbolagsindexet stängde tillslut upp 0,31 procent till nivån 1667,45. Omsättningen under måndagens handelsdag hamnade på 12,8 miljarder kronor.

Vinnare i OMXS30 under måndagen blev Nordea som ökade 1,4 procent, följt av Hexagon som avancerade 1,3. Sämre utveckling stod ett flertal av verkstadsbolagen för, sedan Handelsbanken sänkt rekommendationen för ett antal av dessa. Som följd noterades SKF tillslut ner -1,3 procent medan Trelleborg tappade -3 procent.

Bidragande i gårdagens positiva börshumör var helgens Nafta-uppgörelse som kommer att kallas USMCA, the United States-Mexico-Canada Agreement. Överenskommelsen mellan länderna kommer enligt gemensamma uttalanden från USA och Kanada att ”resultera i friare marknader, rättvisare handel och en robust ekonomisk tillväxt”. Donald Trump hyllade avtalet som en ”historisk” seger och ”det viktigaste handelsavtalet vi någonsin nått”, som enligt honom själv visade att hans strategi med importtullar varit rätt.

I USA var fokus återigen riktat mot Tesla sedan vd Elon Musk nått en uppgörelse med den amerikanska finansinspektionen SEC och samtidigt uppgett att elbilstillverkaren är ”mycket nära” att nå lönsamhet. Efter att ha backat -14 procent i fredags revanscherade sig Tesla-aktien med en uppgång på 17,4 procent under måndagen.

Veckans makroagenda inleddes med inköpschefsindex från industrisektorn där tumregeln är att värden över 50 tyder på ekonomisk tillväxt medan värden under 50 indikerar avmattning. Först ut var svenskt industri-PMI som steg till 55,2 i september, från oreviderade 52,5 månaden före, vilket var över analytikers förväntningar på 54,4. Det historiska mönstret med en klar nedgång i augusti följt av en rekyl i september uppenbarades således återigen, och kan därmed sannolikt tillskrivas som statistiskt brus. Största bidrag bakom septembers uppgång var delindex för orderingång, sysselsättning och leverantörernas leveranstider.

Vidare presenterade Medlingsinstitutet svenska lönestatistik från juli. Löneökningarna i ekonomin, som är en viktig för Riksbanken, vände ned till 2,5 procent i juli jämfört med motsvarande månad 2017. Väntat var en ökning med 2,7 procent y/y. MI kommenterade i rapporten att den starka svenska konjunkturen än så länge haft ett större avtryck på löneökningarna på arbetsmarknaden som helhet.

Ute i Europa backade euroområdets industri-PMI till 53,2 i september från 54,6, där väntat utfall låg på 53,3. Markits chefekonom Chris Williamson konstaterade att EMU:s tillverkningsindustri inledde året med en blomstrande tillväxt men tycks nu ha växlat ned ytterligare till den sämsta utvecklingen på två år. Produktionen och jobbtillväxten har dämpats som svar på en exporthandel som kört fast. Orsak tros vara en trög efterfrågan och ökad riskaversion bland kunderna, kopplad till oro över handelskrig och tullar, men även stigande politisk osäkerhet och högre priser. Williamson tillade vidare att framåtblickande indikatorer inte heller tyder på en förbättring, utan snarare mot det motsatta: utsikterna för det kommande året ligger nära treårslägsta, inflödet av nya order är den svagaste på över två år och orderböckerna minskar för första gången på över tre år.

Avslutningsvis presenterades även ISM industri-PMI från USA. Inköpschefsindex från industrin backade till 59,8 från 61,3 i augusti, vilket var mer än förväntningarna på en nedgång till 60,1. Noterbart dock är att index fortfarande befinner sig kring mycket höga nivåer, liksom övrig makrostatistik från USA. Bland delindexen sjönk exempelvis nya order och lager, medan index över nya exportorder och sysselsättning steg.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • SCB: fordonsstatistik september kl 9.30
 • EMU: PPI augusti kl 11.00
 • USA: TRE detaljhandel, veckodata kl 13.45
 • USA: Redbook detaljhandel, veckodata kl 14.55
 • USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

Övrigt

 • Riksdagen: Talmannen möter partiföreträdare för nya samtal kl 9.30
 • RBA: räntebesked (Australien) kl 6.30
 • RB: Henry Ohlsson talar om lönebildning hos Medlingsinstitutet kl 9.55
 • RB: resultat omvänd repa kl 10.15
 • Fed: Randal Quarles i utfrågning i senatens bankutskott kl 16.00
 • Fed: Jerome Powell talar vid Nabe-konferens i Boston kl 18.45
 • Fed: Robert Kaplan talar kl 20.00
 • MI: konferens om de samhällsekonomiska förutsättningarna för lönebildningen kl 9.00-12.00
 • Kina: helgstängt

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen inledde veckan med en försiktig uppgång. Börstendensen var positivt globalt, hjälpt av helgens Nafta-uppgörelse mellan USA och Kanada. Verkstad tyngde dock i Stockholm efter en sektorsnedgradering från SHB. Nordea gav stöd åt uppgången liksom Astra Zeneca och Ericsson.

Vid stängning hade storbolagsindex OMXS30 stigit med 0,3 procent till 1.667. Omsättningen summerade till 12,8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

Metall- och oljepriser noterades överlag upp. Brentoljan steg till nivåer strax över 84 dollar per fat. Bland basmetallerna steg zinkpriset med drygt 4 procent.

Nordea steg mest av OMXS30-bolaget och stängde 1,4 procent högre, följt av mätteknikbolaget Hexagon som var upp med 1,3 procent. Astra Zeneca slutade upp med drygt en procent.

Nedgångar sågs bland flera verkstadsbolag. Handelsbanken sänkte rekommendationen för ett antal av dessa vilket tyngde aktiekurserna. SKF sänktes till minska från tidigare öka. Aktien sjönk med 1,3 procent. Trelleborg tappade nära 3 procent i spåren av de sänkta rekommendationerna.

ABB tappade sjönk med 0,7 procent. Konkurrenten General Electric vinstvarnade för helåret, framförallt på grund av försvagade utsikter för verksamheten GE Power som bland annat konkurrerar med ABB.

Utanför storbolagen fortsatte försvarskoncernen Saab upp efter förra veckans besked om stororder med Boeing på skolflygplan. Nordea har höjt riktkursen för Saab till 500 kronor. Aktien steg till 459 kronor, en uppgång med 2,7 procent.

Medicinteknikbolaget Sectra, som även utvecklar krypterade mobiler, steg 6 procent efter en order på sin Tiger-modell från Nato.

Specialistläkemedelsbolaget Orexo tar över säljkår i USA och ökar därmed antalet anställda. Aktien klättrade 6 procent.

Förra veckans börsraket, Hansa Medical, tappade 3,1 procent. Tre ledande befattningshavare har sålt aktier i bolaget.

Zebra, ett holdingbolag knutet till familjen Lundin, har köpt cirka 17,6 miljoner aktier i Ngex, samt drygt 1,9 miljoner aktier i Filo Mining. De båda gruvprospekteringsbolaget har koppar och guld-tillgångar i Sydamerika. Aktierna steg med runt 4 procent respektive omkring 3 procent.

Bland måndagens skörd av rekommendationer och portföljförslag kunde en uppgång på 7,5 procent i Dedicare noteras. Detta efter ett positivt omnämnande i Börsveckan.

Det var även upp för Doro, som tillverkar seniortelefoner. Analyshuset Pareto har lyft in aktien i oktoberportföljen och framhöll att en svag kursutveckling gjort att ett köptillfälle inför rapport har uppstått. Aktien steg med 4 procent.

Bioteknikbolaget Immunicum lyfte 25 procent. Aktien handelsstoppades under förmiddagen efter att ha stigit drygt 12 procent. Immunicum uppgav senare att det förhandlar med ett större globalt läkemedelsbolag om ett utvecklingsarbete med huvudprojekt ilixadencel i kombination med ett immunonkologiskt läkemedel.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:20)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1667.45
3414.16
12339.03
2924.59
26651.21
8037.3
24323.01
27333.71
1.16
10.36
8.95
75.54
85.02
0.31%
0.44%
0.75%
0.36%
0.73%
-0.11%
0.31%
-1.64%
-0.03%
0.04%
0.07%
0.32%
0.05%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.