Home > Morgonrapport: Handlas till viktigt stödområde, ny rapportvecka väntar…

Morgonrapport: Handlas till viktigt stödområde, ny rapportvecka väntar…

OMXS30 backade kraftigt i fredags och är snart nere på nivåer vi såg vid öppningen av året. Även de amerikanska börserna vände ner förra veckan från överköpt läge och en kraftigare uppgång senaste perioden. Under natten har de asiatiska börserna tagit vid de amerikanska nedgångarna och backar kraftigt. Även oljepriset har backat under natten. Dollarn handlas runt oförändrat.
Sammantaget väntar vi oss att OMXS30 inleder veckans handel på minus.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Börsen börjar närma sig nivåer som startade året, och den inledande optimismen är som bortblåst. Rapporterna har bidragit till pressen neråt, även om de generellt sett motsvarade analytikernas förväntningar. Den starka inledningen bidrog säkerligen till vissa uppskruvade marknadsförväntningar som låg utanför prognoserna. Dessutom har den amerikanska börsoptimismen vänt tillbaka något, efter senaste tidens kraftiga uppgångar. Kanske har Trumps ständiga uttalanden om rekordnivåer på börsen fått nya investerare att komma in sent i uppgångsfasen och drivit kurserna för högt, vilket nu straffas. Sen om det är en långsiktig nedgång eller en naturlig korrektion återstår att se, men än så länge är det inom ramen för en kortsiktig korrektion.

Åter till OMXS30 och fredagens händelser… Nedgången summerades till -1,06 procent och handlades under en omsättning till 20 miljarder kronor. Fredagen handlade framförallt om NFP-statistiken där lönetillväxten kom in klart över förväntan. Timlönerna steg på en årstakt om 2,9 procent mot väntade 2,6 procent. Sysselsättningen steg 200 000 i januari mot förväntade 180 000 personer. Det fick räntorna att stiga och drog med sig dollarn upp och stärker tron på att Fed kommer att höja åtminstone 3 gånger under året. Dock skall sägas att förra året steg lönerna oväntat mycket i januari för att sedan inte röra sig speciell mycket resterande tiden av året. Men är detta ett trendbrott lär vi se högre räntor och starkare dollar framöver.

Så förra veckan summerades med en nedgång om 1,7 procent, och präglades kraftigt av rapportperioden och en intensiv makrovecka. Denna vecka fortsätter rapporterna att trilla in i ett rasande tempo även om de största OMXS30 bolagen redan har rapporterat. Idag kommer Sandvik, AAK och Fabege och ett axplock av veckans rapporterande bolag lyder som följer: Axfood, Swedbank, Tieto, Catena Media, SHB, Hexagon, ABB, ICA, Betsson, Fenix Outdoor, Fingerprint Cards, Cellavision, Oscar Properties osv.

På makrofronten väntar inledningvis Tjänste-PMI från Sverige, som är på historiskt höga nivåer när den steg till 64,6 i december. Från EMU kommer även det kombinerade PMI som väntas vara oförändrat på 58,1 i januari månad.Senare i veckan får vi industriorder från Tyskland samt produktionen i näringslivet i Sverige från SCB. Dessutom kommer småhusbarometerna från SCB in samt KPI och PPI från Kina och Norge för januari.

Tekniskt så intensifierar OMXS30 nedgångarna där närmast stödnivå finns strax nedanför nuvarande nivåer vid cirka 1580 punkter. Nuvarande nivå på OMXS30 vid 1584,8 punkter innebär att årets uppgång är snart utraderad. Det är troligt att vi ska testa av stödet innan ny väg slås fast. Våren är generellt sett en stark börsperiod och vänder det nu kan vi få en stark och snabb uppgång. Mer oroväckande blir det om OMXS30 bryter stödet vid cirka 1580 punkter, då vi på längre sikt har stöd först vid omkring 1540 och framförallt 1520 punkter. Det viktigaste stödet återfinns vid 1520 punkter vilket motsvarar vändningen från förra sommarens nedgångsperiod. Men först måste rapportperioden blåsas över, för att börsen ska styras av andra sentiment än investerarnas reaktioner på bolagens rapporter. Rapporterna fortsätter intensivt denna vecka också vilket vi fäster största vikt vid.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Rapporter

Sandvik (kl 8.00), AAK (kl 8.50), Fabege (kl 12.00)

Makrostatistik

 •  Japan: Nikkei kombinerat PMI januari kl 1.30

 • Kina: Caixin tjänste-PMI januari kl 2.45

 • Frankrike: Markit kombinerat PMI (def) januari kl 9.50

 • Tyskland: Markit kombinerat PMI (def) januari kl 9.50

 • EMU: Markit kombinerat PMI (def) januari kl 10.00

 • Tyskland: VDMA maskinorder december kl 10.00

 • EMU: sentix investerarförtroende februari kl 10.30

 • Storbritannien: Markit/CIPS kombinerat PMI januari kl 10.30

 • AF: veckostatistik kl 10.45

 • EMU: detaljhandel december kl 11.00

 • Norge: bostadspriser januari kl 11.00

 • ECB: obligationsköp kl 15.45

 • USA: Markit kombinerat PMI (def) januari kl 15.45

 • USA: ISM tjänstesektorn januari kl 16.00

 • Konjunktur: JP Morgan globala tjänste-PMI januari kl 17.00

Övrigt

 •  ECB: Mario Draghi redovisar ECB:s årsrapport inför EU-parlamentet i Strasbourg kl 17.00

 • Silf/Swedbank: tjänste-PMI januari kl 8.30

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen tappade mark på fredagen med cykliskt i botten efter att USA-jobbrapporten för januari släppts. Rapporterande läkemedelsbolaget Astra Zeneca gick, liksom H&M, Skanska och Ericsson, mot strömmen.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde ned 1,1 procent på nivån 1.584,8. Stockholmsbörsens omsättning summerades till 20 miljarder kronor. Börsklimatet i Europa och USA var allmänt svagt medan räntor rörde sig upp och dollarn stärktes.

Finansmarknaderna påverkades av att USA-jobbrapporten visat på en starkare sysselsättningsökning än väntat i januari medan lönetillväxten var den högsta på över åtta år. Den dollarprissatta oljan rörde sig ned ett par procent och Lundin Petroleum stängde 4 procent lägre. Att USA-månadsdata visade på en oljeproduktion kring rekordnivå bidrog negativt för råoljepriser. Inom råvarurelaterat backade Boliden och SSAB båda kring 3 procent medan basmetallpriser drog nedåt.

Inom cykliskt var verkstadsbolagen SKF, Atlas Copco, Volvo och Sandvik från 2,1 till 4,2 procent lägre. Därutöver var Fingerprint en OMXS30-fölorare med 4,7 procents tapp till 11:5 kronor sedan Carnegie sänkt riktkursen till 9 kronor (12).

Inom verkstad, men utanför storbolagsindexet, tappade Trelleborg 2,2 procent sedan det släppt stabila kvartalssiffror men givit klena utsiktskommentarer för det första kvartalet.

Bland de få OMXS30-vinnarna återfanns Astra Zeneca, upp nära 3 procent. Bolagets kärnverksamhet utvecklades bättre än väntat i det fjärde kvartalet med hjälp av en positiv skattepost. Investerarna tycktes ta fasta på det starka kvartalsresultatet och inte på att vinstprognosen för innevarande år var under förväntan.

Nordea höjde byggjätten Skanska till köp efter torsdagens rapport och aktien lyfte nära 3 procent.

Vidare var H&M och Ericsson 1,9 respektive 3,2 procent högre. Till DI uttryckte H&M-storägaren Harris Associates en tilltro till bolagsledningen och bedömer att klädjätten kan komma på tillväxtspår igen. Till samma tidning bad efterfrågade Cevian en snabbare förändringstakt från Ericsson efter meddelande om ytterligare aktieköp i telekombolaget.

Trädgårdsmaskintillverkaren Husqvarna ökade 3 procent efter oväntat stark organisk tillväxt i ett säsongsmässigt mindre betydelsefullt kvartal. Vd:n Kai Wärn upprepade indikationer om femprocentig organisk tillväxt under 2018 i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

I fredagens rapportflöde stängde Tele2 0,5 procent ned medan konkurrenten Telia backade 1,3 procent. En stark utveckling i Sverige var ett positivt inslag i Tele2-rapporten.

Bostadsutvecklaren Bonava steg knappt 1 procent efter ett bokslut med en högre utdelning än förväntat. I sektorn fortsatte JM upp nära 3 procent efter torsdagens rapportlyft.

Säkerhetskoncernen Gunnebo tappade 4 procent efter en rapport med tydligt negativ organisk försäljningstillväxt och sänkt rörelsemarginal. Än hårdare var det för livevideobolaget Bambuser som rasade 47 procent efter en vinstvarning och meddelande om att vd:n Hans Ericsson lämnar efter sex år.

Medivir retirerade 10 procent till 38:50 kronor efter att ha tillkännagett en riktad emission på kursen 39 kronor.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1584.79
3523.28
12785.16
2762.13
25520.96
7240.95
22741.08
32240.74
1.25
9.85
7.9
64.91
67.97
-1.06%
-1.51%
-1.68%
-2.12%
-2.54%
-1.96%
-2.29%
-1.11%
0.02%
0.00%
0.01%
-0.83%
-0.89%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.