Home > Morgonrapport: Historisk räntehöjning av FED, väntad av marknaden.

Morgonrapport: Historisk räntehöjning av FED, väntad av marknaden.

God Morgon

Det blev en höjning av Fed-fund räntan, till 0,25-0,5 procent, och höjningen var väntad av marknaden som skakade till lite lätt. S&P500 steg 1,45 procent. Asien gillade också räntehöjningen, Japanska Nikkei har nu på morgonen stigit 1,85 procent, medan Hong Kong Hang Seng stigit 0,88 procent.

Oljan sjönk vidare på räntehöjningen, nu handlas WTI-terminen till 36,68 dollar fatet, och BRENT-terminen till 37,12 dollar fatet.

Ledande svenska terminer ser ut att fortsätta den korta positiva trenden, och kanske är det Yellen som räddar julrallyt? Återstår att se, men inledande handel idag pekar uppåt!

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen finns till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Efter en ganska volatil börsdag igår handlades stockholmsbörsen in i stängning på plussidan, efter att ha fallit tillbaka på eftermiddagen. Troligtvis var det riskjustering inför gårdagskvällens FED-besked.

På den svenska börsen kom SSAB med vinstvarning. Det var på tiden att första riktiga vinstvarningen kom från något av de svenska bolagen efter att flera utländska sektorbolag redan gjort detsamma i spåren av råvaruprisernas nedgång. Nu var det järnmalmspriserna som sjunkit mer än förväntat vilket påverkar stålmarknaden och aktien föll dryga 10 %.

SAS steg däremot dryga 6 %, efter rapport som överraskade positivt med en rörelsevinst för det fjärde kvartalet som låg 46 % över analytikernas prognoser.

OMXS30 stängde med en uppgång om 0,11 % till punkterna 1428,02. Avvaktande inför FEDs räntebesked fick

OMXS30 i skede där ett julrally är en central fråga om det ska inträffa eller inte. FED höjde räntan vilket kan skapa en positiv effekt för börsen kortsiktigt, och vem vet? Yellen kanske gav investerarna en tidig julklapp?
OMXS30 i skede där ett julrally är en central fråga om det ska inträffa eller inte. FED höjde räntan vilket kan skapa en positiv effekt för börsen kortsiktigt, och vem vet? Yellen kanske gav investerarna en tidig julklapp?

säljsidan att ta över på eftermiddagen. Omsättningen på stockholmsbörsen låg på 16,8 miljarder kronor. Indexet orkade inte ta sig över 1440 punkter trots att nivån testades några gånger under gårdagen, men osäkerheten inför räntebeskedet var för stort. Utgångsläget för ett julrally finns fortfarande i kortsidan, indexet är efter nedgången översålt och historiskt sker en stark period dagarna innan jul. Motstånd som behövs forceras för att ge stöd till köparna är först och främst 1440 och sedan 1460 punkter. På nedsidan har vi fortfarande stöd vid drygt 1400 men framförallt vid 1380 och 1369 punkter som är väldigt viktiga stöd. Bryts dessa är det en bra bit i ingenmansland tills nästa riktiga stödnivåer kring 1247 punkter.

Oljan rasade återigen under gårdagen och kunde inte försvara den stabilisering som skedde i tisdagen. Detta berodde på att lagerhållningen kom in bra över både förväntan och tidigare månader.

Räntebeskedet

Världen stannade igår upp (nåja) kring 20.00 för att nervöst invänta beskedet. Ett räntebesked som varit inväntat och marknaden har förberett sig på under en lång tid. Nu blev det ingen chock, räntehöjningen kom och var väntad. För första gången på nio år höjdes räntan med en kvarts procent till 0,25-0,5 procent för fed-fund räntan. Hon hänvisade till den starka arbetsmarknaden med låg arbetslöshet och moderat tillväxt samt låg och stabil inflationstakt. Riskfaktorerna i omvärlden såg Yellen som mindre oroväckande, och som mindre risk för den egna utvecklingen. Beslutet att höja räntan var enhällig bland alla medlemmar i direktionen. Intressant var såklart hur framtiden kommer att bli, där syftade hon till att en för snabb räntehöjningsprocess är skadlig för ekonomin, vilket är uppenbart. Men Yellen pekade också på att en normaliseringsprocess inte bör bli allt för komplicerad. I övrigt var Yellen fortfarande rätt försiktig med sina uttalanden och menade att tidpunkten är rätt för en höjning, men att höjningen inte är speciellt anmärkningsvärd egentligen.

Nu laddar vi upp inför nästa räntemöte? Nja inte riktigt, nästa mötesdatum är 26-27 januari men där borde det inte bli några mer höjningar (som det ser ut i dagsläget i alla fall), troligtvis kommer FED att avvakta åtminstone tills mars månad för att utvärdera marknadernas och ekonomins reaktion på höjningen.

Den korta reaktionen ser ut att bli positiv för börserna, och nu när vi har bockat av en stor osäkerhet kanske vi får se ett traditionsenligt julrally? Mycket pekar på att förutsättningarna finns, och att en lokal botten nåddes i början av veckan. Nu återstår att se om det blir en rekyl eller en längre period av uppåtgående kurser. Den riktiga jultomten i år kanske blir Jannet Yellen?

Dagens agenda

Idag har vi lite intressanta saker att ta oss igenom. Det är bland annat arbetslösheten i november månad som Statistiska centralbyrån ger ut. Förväntningarna ligger på 6,7 % vilket skulle innebära oförändrat mot föregående månad.

Under dagen kommer även tyskt IFO-index för december, som mäter affärsklimatet. Trots Volkswagen och övriga händelser under den relativt stökiga hösten har indexet stått sig bra mot dessa. Nu väntas oförändrad nivå vid 109,0.

Norges bank kommer med räntebesked idag också. Tänka sig, räntebeskeden är inte över än. Den norska ekonomin har gått trögt i spåren av oljeprisfallet och Norges bank har sänkt räntebanan vilket ökar sannolikheten för nya räntesänkningar, men frågan är om de väljer att avvakta till våren eller om de kör på direkt nu idag.

Hålltider idag:

– Japan: handelsbalans november kl 0.50
– SCB: arbetslöshet november kl 9.30
– SCB: kommunalskatterna 2016 kl 9.30
– SCB: finansräkenskaperna 3 kv kl 9.30
– Tyskland: IFO-index december kl 10.00
– Storbritannien: detaljhandel november kl 10.30
– EMU: byggproduktion oktober kl 11.00
– EMU: arbetskraftskostnader 3 kv kl 11.00
– EMU: andelen vakanser 3 kv kl 11.00
– Storbritannien: CBI orderläge december kl 12.00
– USA: bytesbalans 3 kv kl 14.30
– USA: Philadelphia Fed Index december kl 14.30
– USA: antalet nya arbetslösa, veckostatistik kl 14.30
– USA: Bloomberg konsumentförtroende, veckosiffra kl 15.45
– USA: ledande indikatorer november kl 16.00
– Norges Bank: räntebesked kl 10.00

 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 9.30: SCB: arbetslöshet november

Enligt SME Direkts prognosenkät väntas arbetslösheten ha varit 6,7% i november, vilket skulle vara oförändrat jämfört med i oktober. Säsongsrensat väntas arbetslösheten däremot ha sjunkit till 7,1%, från 7,2%.

Ekonomerna på Swedbank noterar i ett kundbrev att de räknar med att trenden med fler sysselsatta och sjunkande arbetslöshet fortsatte i november, och den positiva trenden kan bestå en tid.

”I oktober räknade Riksbanken med en arbetslöshet (säsongsjusterad) på i genomsnitt 7,17% under det fjärde kvartalet och 7,16% under det första kvartalet nästa år. Vi tror att arbetslösheten enligt AKU kommer att sjunka betydligt fortare än så”, skriver Swedbanksekonomerna.

kl 10.00: Tyskland: IFO-index december

Den tyska konjunkturbarometern har stabiliserats på högre nivåer sedan i mars, efter att ha dippat något under hösten 2014. Indexet över affärklimatet har därmed klarat sig relativt obemärkt genom höstens orosfaktorer, som Kinas inbromsning, Volkswagenskandalen och terrordåden i Paris. Nu väntas en oförändrad nivå på 109,0 i december, men det är värt att notera indexets trevliga ovana att nästan varje månad överraska lite på uppsidan.

Ekonomerna på Unicredit noterar att efter att IFO-index verkar ha klarat sig igenom höstens motvindar så kan nu positiva faktorer, som återhämtningen i USA och euroområdet samt tecknen på att oljepriset förblir lågt under en längre period, bidra till att förstärka den tyska konjunkturen.

kl 10.00: Norges Bank: räntebesked

Den norska ekonomin går trögt i spåren på de kraftigt fallande oljepriserna, men inflationen är ihärdigt hög vilket innebär att den norska centralbankens dilemma i det närmaste är det motsatta jämfört med de problem Riksbanken har att brottas med. Norges Banks senaste räntebana signalerar en relativt hög sannolikhet för en ytterligare räntesänkning, från 0,75% till 0,50% men först under våren 2016, och ekonomer frågar sig nu om banken kan vänta så länge.

Kari Due-Andresen, chefekonom på Handelsbanken i Oslo, noterar i ett kundbrev att den norska fastlandsekonomin, och inflationen, utvecklas i linje med centralbankens prognoser. Framöver kommer visserligen finanspolitiken att vara mer expansiv än vad centralbanken antagit, men regionala nätverksrapport signalerar betydligt svagare utsikter för fastlandsekonomin än vad Norges Bank har antagit.

”Därför, med tanke på den senaste tiden händelser, som en förnyad nedgång i spot- och terminspriserna på olja samt den svagare trenden för fastlandsindustrin, tror vi inte att Norges Bank har lyxen att kunna vänta till i mars innan den sänker styrräntan”, skriver hon.

Enkäter bland ekonomer inför decembermötet visar delade meningar, men det är något fler som tror att Norges Bank väljer att avvakta än vad det är som tror att räntan sänks, till 0,50%, redan nu.

kl 14.30: USA: Philadelphia Fed Index december

Det kanske tyngsta av USA:s regionala industriindex föll ner i negativt territorium i september och oktober, men vände upp till +1,9 i november (vilket var något bättre än väntat). Väntas nu ha sjunkit tillbaka svagt till +1,5 i december.

 

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Efter en ryckig inledning på onsdagen handlades Stockholmsbörsen uppåt inför onsdagskvällens besked från amerikanska Federal Reserve, där de flesta räknar med att eran av nollränta tar slut. Uppgången i Stockholm mattades dock av rejält mot slutet av handeln.

Stålbolaget SSAB stod i fokus efter en vinstvarning på morgonen och aktien parkerade också på en bottenplacering i börslistorna. Electrolux tillhörde däremot kursvinnarna bland storbolagen, och SAS fick ett positivt mottagande av sitt bokslut.

Vid stängning hade OMXS30 stigit 0,1 procent till 1.428 och omsättningen stannade till slut på 16,8 miljarder kronor.

SSAB föll tungt efter att ha varnat för ett försämrat resultat i det fjärde kvartalet. Det var främst det stora prisfallet på insatsvaran järnmalm och dess konsekvenser för stålmarknaden som överraskade SSAB-ledningen.

”Att det skulle bli ett sådant kraftigt prisfall på järnmalm, och i slutändan då även på stål i Nordamerika och Europa, var svårt att förutse”, sade SSAB:s finanschef Håkan Folin till Nyhetsbyrån Direkt.

SSAB:s A-aktie rasade 9,8 procent.

SAS bokslut åtföljdes av ett kurslyft på 6,1 procent. Flygbolagets rörelsevinst i det fjärde kvartalet landade hela 46 procent över analytikernas prognoser.

”SAS har inte för vana att överraska positivt på intjäningen, men gör faktiskt det i det här kvartalet”, sade Sydbanks analytiker Jacob Bedersen till danska nyhetsbyrån Ritzau.

Electrolux handlades upp 2,4 procent. Danske Bank Markets har höjt sin rekommendation till köp från tidigare behåll och pekar bland annat på ett fortsatt starkt kassaflöde, och att värderingen av Electrolux nu är rekordlåg i förhållande till jämförbara bolag.

Sandvikaktien, som på tisdagen pressades av Kennametals vinstvarning, vände upp med 0,2 procent.

Bland de mindre bolagen avancerade Kappahl 4 procent. Storägaren Rune Andersson har köpt ytterligare cirka 400.000 aktier i bolaget och är därmed ägare till drygt 20 procent av klädföretaget.

Avanzas vd Martin Tiveus slutar för att i stället ta jobbet som vd för EQT-ägda Evidensia. Avanza-aktien tappade märkbart på nyheten och stängde 2,4 procent lägre.

Siem Capital har efter 23 års ägande sålt samtliga sina aktier i Boule Diagnostics, ett innehav motsvarande drygt 33 procent av aktierna. Köpare var Svolder, Nordea Fonder och Axis-grundaren Martin Grens bolag Grenspecialisten. Affären fick Boule Diagnostics att lyfta 6,7 procent.

Swedbank har höjt sin rekommendation för Besqab till köp från tidigare neutral med en riktkurs på 185 kronor. Aktien var upp 5,6 procent upp till 160:50 kronor.

Carnegie höjde sin rekommendation för Husqvarna till köp från tidigare behåll, och aktien svarade med att stiga 4,6 procent.

Transplantationsbolaget Allenex är på väg att köpas upp efter ett bud från Nasdaqnoterade Care DX på 2:50 kronor. Aktien steg nära 22 procent till 2:46 kronor.

Bild- och videoanalysbolaget Imint gjorde debut på Aktietorget och noterades till 33 kronor, vilket innebar en uppgång med 230 procent från teckningskursen 10 kronor.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
 1428,02
539,090
3246,78
10469,26
6061,19
2073,07
5071,13
19400,57
21884,98
1,0848
9,2744
8,5496
36,68
37,12
 0,11%
0,47%
0,16%
0,18%
0,72%
1,45%
1,52%
1,85%
0,88%
-0,39%
0,02%
0,43%
-0,19%
-0,72%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.