Home > Morgonrapport: H&M försäljningssiffror samt bolagsrapporter i fokus.

Morgonrapport: H&M försäljningssiffror samt bolagsrapporter i fokus.

Efter ett kortare uppehåll under påskveckan, är morgonrapporten äntligen tillbaka i sedvanlig ordning. Vi upplevde inga signifikanta rörelser under påskveckan, och Stockholmsbörsen stängde på skärtorsdagen strax under nollan, då storbolagsindexet OMXS30 backade -0.14% till 1572.8 punkter. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick vid stängning till 8.6 miljarder kronor. Vinnaren blev SCA B med en uppgång på +7.76%, och Lundin Petroleum som föll -1.95% blev torsdagens förlorare. Amerikanska börserna inledde veckan på måndagen med tydligt positiva tongångar. Tongångarna har dock inte spridits över till nattens handel i Asien där Nikkei 225 är svagt upp, medan Hang Seng är tydligt på minus. Även om oljan flyttat på sig fortsätter vi att noteras kring 55 dollar. Dagens fokus landar på H&M samt regeringens vårbudget, samtidigt som allt fler bolagsrapporter nu börjar trilla in.

Dagens fokus:

 • Bolagsrapporter: H&M (försäljningssiffror för mars kl 8.00), Johnson&Johnson (kl 12.40), Bank of America (kl 12.45), Goldman Sachs (kl 13.30), IBM (kl 22.00)
 • Regeringen: presenterar vårbudgeten kl 8.00
 • Regeringen: presskonferens med finansminister Magdalena Andersson kl 9.00
 • IMF: konjunkturprognos, World Economic Outlook kl 15.00

Ledande svenska terminer indikerar en negativ öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen upplevde inga större rörelser under påskveckan, med tydligt lägre volym. Vi bibehåller mark över 1560 punkter vilket fortsätter att signalera positivitet. Dagens triggers kan komma att bli H&M som levererar försäljningssiffror samtidigt som regeringen presenterar vårbudgeten. Med allt fler bolagsrapporter som nu väntas trilla in, är stora frågan om vi fick uppleva den sista utskakning vi lyfte fram i senaste morgonrapporten, för att få den vitamininjektion till styrka att ta oss vidare norrut över 1600 punkter.

Skärtorsdagen gav inga större rörelser, vilket i sig innebär att vi inte innehar några signifikanta avvikelser från våra tidigare stöd och motstånd.

Vi fortsätter även att handlas under 1600 punkter, med signifikant stöd kring 1560 punkter.

Morgonrapport: H&M försäljningssiffror samt bolagsrapporter i fokus.

 

Visst har vi fått avvikelse med handel därunder, dock överlag med ett volymmönster som fortsätter att lyfta fram en positiv bild.

Ledande terminer pekar på en inledningsvis handel kring 1576 punkter, och ger tecken på en allt mer starkare öppning desto närmare vi kommer börsöppningen.

Stöd till detta ser vi åter igen i den amerikanska S&P 500 terminen, som under morgonen tar tillbaka mark och rör sig allt närmare nollan.

Indextunga H&M presenterar försäljningssiffror i mars redan kl 08:00, vilket kan komma att vara en trigger på uppsidan, såväl som nedsidan.

Vi har upplevt besvikelser tidigare, inte bara från H&M men även från branschkollegor, och frågan är om förväntningarna är så nedskruvande att minsta positivitet kan lyfta H&M och i sin tur ge dragkraft till index som helhet.

Även på morgonen kommer regeringens vårbudget, vilket även kan komma att sätta tongångarna.

Vi fortsätter att hålla koll på volymen under uppdagar, som nedgångsdagar.

Under uppgångsdagarna behöver vi fortsätta att se ett scenario överlag med tydligt starkare volym jämfört med nedgångsdagar, och så länge som detta scenario bibehålls kvarstår vår bild med uppgång över 1600 punkter.

Däremot har tidigare utbrott på nedsidan under 1560 vid två tillfällen under stark volym fått oss att vara mer försiktiga, och håller därmed ett extra öga på om vi skulle få ett tredje sådant försök, då skulle vår positivet allvarligt utmanas.

Dagens motståndsnivåer inväntar redan vid 1588 följt av 1594 och 1600 punkter.

Våra tekniska stödnivåer inväntar sedan tidigare vid framförallt 1560 följt av 1540 och 1527 punkter.

Allt fler bolagsrapporter kommer nu att trilla in, och senare idag får vi bland annat från amerikanskt håll Johnson&Johnson, Bank of America, Goldman Sachs och IBM där amerikanska storbankerna kommer sätta tongångarna inför onsdagens handel bland europeiska banksektorn.

Senare i veckan får vi bland annat Zalando, Rio Tinto, American Express, Qualcomm, Axfood, Billerud Korsnäs, Avanza, ABB, SSAB för att nämna några.

Dagens makroagenda landar fokus på regeringens vårbudget, samt IMFs konjunkturprognos.

Redan kl 08:00 presenteras vårbudgeten, och frågan blir om Magdalena Anderssons prognoser, liksom ESV:s, kommer att visa överskott i de offentliga finanserna även för i år? I decemberuppdateringen spådde regeringen ett underskott för det finansiella sparandet på 0,4% av BNP för 2017.

Enligt analytiker väntas fördelningspolitiska satsningar motverkas av skattehöjningar och Swedbank oroas över bristen på strukturreformer som stärker arbetsmarknaden och företagande.

En halvtimme före amerikanska börser öppnar kl 15:00 får vi konjunkturprognos från IMF, World Economic Outlook.

I prognosuppdateringen i januari såg IMF en global BNP-tillväxt på 3,4% i år och 3,6% 2018. Prognosen för 2017 var därmed oförändrad jämfört med i den föregående stora prognosen i oktober, men nedåriskerna fortsatte att väga över i januari och IMF framhöll behov av fortsatt policystöd.

I ett anförande den 12 april sade IMF-chefen Christine Lagarde att den globala ekonomin hade ”vår i steget” med stöd av policyåtgärder i många länder, men nedåtrisker kvarstod. Hon efterlyste samtidigt fortsatt arbete med att motverka protektionism och att främja en inkluderande tillväxt, vilket kanske har blivit fondens främsta ledord den senaste tiden.

Strax därefter får vi även amerikansk data gällande industriproduktion kl 15:15, som väntas ha ökat 0,4%, efter en ökning med 0,2% i februari. Kapacitetsutnyttjandet väntas samtidigt ha ökat till 76,1% i mars, från 75,9% i februari.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • H&M: presenterar försäljningssiffror för mars kl 8.00
 • Johnson&Johnson (kl 12.40), Bank of America (kl 12.45), Goldman Sachs (kl 13.30), IBM (kl 22.00), L´Oreal (operativ uppdatering för första kvartalet, efter Parisbörsens stängning)

Makrostatistik

 • USA: TRE veckostatistik kl 13.45
 • USA: bostadsbyggande mars kl 14.30
 • USA: Redbook veckostatistik kl 14.55
 • USA: industriproduktion kl 15.15
 • USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

Övrigt

 • Regeringen: presenterar vårbudgeten kl 8.00
 • Regeringen: presskonferens med finansminister Magdalena Andersson kl 9.00
 • Riksdagen: debatt om vårbudgeten kl 12.00
 • IMF: konjunkturprognos, World Economic Outlook kl 15.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen hade en oregelbunden tendens på skärtorsdagen i den avkortade handeln inför påskhelgen. Stöd kom från en uppgång i SCA efter uppgifter om att bolaget har fått ett bud på hygiendelen. Stockholmsbörsen hade en bättre utveckling än de ledande Europabörserna som handlades tydligare nedåt.

Vid stängning var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned 0,1 procent till nivån 1.573. Omsättningen på Stockholmsbörsen summerades till 8,6 miljarder kronor under halvdagen.

Enligt DN:s källor har två internationella riskkapitalbolag lagt ett bud värt 200 miljarder kronor på SCA:s hygienverksamhet. Enligt tidigare rykten ska ett bud på skogsindustridelen ha legat på 70 miljarder. Börsvärdet för hela SCA är i dagsläget en bit över 200 miljarder kronor. B-aktien steg 8 procent till 304 kronor, efter att som högst ha handlats till nya rekordet 305 kronor.

Swedish Match hade också en bra dag med en uppgång på strax över 1 procent.

Svagast för dagen i OMXS30 var Lundin Petroleum med en nedgång på 2 procent. Nedåt var det även för verkstadsbolagen där bland annat Alfa Laval, Sandvik och Volvo. Nedgångarna summerades inom intervallet 0,6 till 1,3 procent.

Storbankerna bidrog också till indexnedgången. Sämst utveckling bland storbankerna visade SEB och Swedbank med nedgångar på 0,9 respektive 0,8 procent.

Utanför OMXS30 steg spelutvecklaren THQ Nordic och sektorkollegan Starbreeze båda omkring 2 procent efter att båda bolagen meddelat att produkter är på väg för konsolen Nintendo Switch.

På råvarumarknaderna steg kopparpriserna, sedan dollarn backat i spåren av president Trumps uttalanden om att den blivit för stark. Oljepriserna var dock i stort sett oförändrade. Även guld låg för dagen stilla, på de högsta nivåerna sedan i november. Nedgångar syntes däremot i zinkpriserna.

Bland svensklistade gruvbolag steg guldproducenten Semafo 1,4 procent, medan Lundin Mining tappade lite mer än 1 procent.

Medivir klättrade upp 6 procent efter att forskningsbolagets nya vd Christine Lind, i en artikel i Dagens industri, utlovat ett tätt nyhetsflöde framöver tack vare den breda portföljen med projekt i olika faser av läkemedelsutvecklingen.

Rejält upp var det för Anoto, om än från låga nivåer. Aktien steg 39 procent till 0:172 kronor sedan bolaget tecknat avtal med en distributör i Indien. Aktien steg över 21 procent på onsdagen efter att ha nått förlikning i ett rättsfall.

Sämre gick det för kontraktstillverkaren Note, sedan vd avgått på egen begäran då han och styrelsen har olika syn på bolagets framtida strategi. Aktien sänktes 5 procent.

Greiner Bio-One har höjt sitt bud på Vigmed till 1:20 kronor per aktie från tidigare nivå på 1 krona jämt. Aktien steg 17 procent till 1:18 kronor.

I nästa vecka drar den svenska rapportsäsongen i gång på allvar. Bland den kommande veckans höjdpunkter i rapportväg finns ABB, SSAB och Husqvarna.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1572.81
3448.26
12109
7327.59
2349.01
20636.92
5856.79
18412.35
24039.45
1.06
9.58
9
53.1
55.39
-0.14%
-0.58%
-0.38%
-0.29%
0.86%
0.90%
0.89%
0.31%
-0.92%
0.04%
0.07%
0.05%
-0.02%
0.05%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
ECB

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.