Home > Morgonrapport: Hur ska marknaden reagera på inflationssiffran för EMU?

Morgonrapport: Hur ska marknaden reagera på inflationssiffran för EMU?

Det tyska konsumentprisindexet föll ut enligt förväntan och idag väntar samma siffra för hela EMU. Fortsatt låg inflation har skapat förväntningar om ännu lättare penningpolitik från ECB och har tagit börsen med sig uppåt. Det gör det svårt att förutspå prisreaktionen på statistiken då inflation över förväntan är vad ekonomin behöver, men inflation under förväntningar är det som krävs för utökade stimulanser, dock negativt för ekonomin. Förväntningarna ligger på 0,3% och 0,7% för kärninflationen. Utöver detta huvudnummer kommer bland annat nivån på arbetslöshet inom EMU och svensk BNP för tredje kvartalet som väntas stiga 2,2 % jämfört med förra året. Under natten har Japan rapporterat KPI +2,9% jämfört med oktober förra året, en ökning i industriproduktion jämfört med september, dock minskning jämfört med förra året, men ändå högt över förväntningar, arbetslöshet på 3,5% samt minskning i hushållskonsumtion och detaljhandel. Marknadens samlade dom är hittills +1,23% för Nikkei 225.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, 1-timmes graf, 30 dagar
OMXS30, 1-timmes graf, 30 dagar

Stockholmsbörsen gjorde som väntat inte mycket ljud ifrån sig igår, handelsvolymen var 9,5 miljarder kronor, men OMXS30 levererade i vilket fall en uppgång på 0,56 %. Tekniskt är vi i samma läge som efter tisdagen, då spekulerade vi i att 1450 kan komma att agera stöd, vi fick aldrig ett test så långt ner, men vi såg idag att köpare var på hugget redan vid 1455. Den kommande dagen kommer troligtvis speglas mycket av reaktionerna på makronyheter, särskilt EMU:s KPI. Då marknaden alltid är känslig vid toppnivåer kan det vara på sin plats att hålla extra koll på sin nedåtrisk. Dock tenderar investerare att fokusera på det positiva i nyheter när börshumöret är bra, och humöret har onekligen varit bra hittills denna vecka. Vi får helt enkelt observera och reagera.

WTI-olja, 1-månads graf, 2001-2014
WTI-olja, 1-månads graf, 2001-2014

Trots att Saudiarabien, som bossar i Opec, på onsdagen meddelade att inga produktionssänkningar var aktuella reagerade marknaden urstarkt när samma besked kom igår och oljan sjönk till lägsta nivån sedan 2010. Man kan dock påpeka att det är en bra bit kvar till lägstanoteringen i slutet av december 2008 när WTI-oljan bottnade ur på 32,35! Gårdagens fall återhämtades något på eftermiddagen när lägsta punkten i en lång säljsvans från maj 2010 träffades spot on, men WTI-oljan slutade ändå -5,98 % för dagen. Rekyler uppåt kommer ofta efter så kraftiga nedgångar från de aktörer som nu ser priset som billigt, men å andra sidan kan det finnas aktörer i USA som vill pressa ned ytterligare idag när de åter öppnar halva dagen, men i så fall har de tuffa stöd att forcera.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 11.00: EMU: KPI (prel) november
KPI-inflationen väntas sjunka till 0,3% medan kärninflationen väntas ligga kvar på 0,7%.

I oktober steg HIKP-inflationen till 0,4% från 0,3%, medan kärninflationen sjönk till 0,7% från 0,8%. ECB väntar sig en gradvis uppgång i inflationen under nästa år. Har möte med nya prognoser den 4/12, men väntas avvakta med nya åtgärder om inte inkommande data eller fallande inflationsförväntningar tvingar till tidigare agerande.

Mario Draghi har dock höjt temperaturen med nya flaggningar om möjligheten av QE.

Unicredit spår att inflationstakten stabiliseras på 0,4% y/y, men att nedåtriskerna överväger. Oljepriserna har fortsatt att sjunka i snabb takt vilket lett till ett ökat nedåttryck på energiinflationen, som nu väntas ligga på -2,5% y/y.

”Det kraftiga fallet i oljepriserna väntas förhindra en acceleration i inflationen på kort sikt, med en risk för att inflationen når en ny cyklisk lägstanivå vid årsskiftet”, skriver Unicredit i ett marknadsbrev.

kl 9.30: SCB: BNP 3 kv
Överraskade positivt 2 kv med en uppgång på 2,6% y/y, men tillväxttakten väntas nu ha växlat ned något till 2,2%.

Hushållens konsumtion och nettoexport tynger medan bostadsinvesteringarna lyfter BNP, samtidigt som lagren (som vanligt) är en joker.

kl 9.30: SCB: detaljhandel oktober
Väntas ha ökat 3,1% y/y, efter en uppgång med 2,8% i september (lägre än väntat). HUI såg inför julhandeln köpstarka hushåll med stöd av låga räntor och ett uppdämt behov av att köpa sällanköpsvaror.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen vände uppåt igen på torsdagen, men med ganska stora variationer mellan olika bolag. Oljerelaterade aktier gick svagt i spåren av fallande oljepris efter torsdagens Opec-besked. Medicinteknikaktien Elekta upplevde tvära kast under dagen efter sin delårsrapport.

Vid stängning hade OMXS30 stigit 0,6 procent till nivån 1.466. Aktier för cirka 9,5 miljarder kronor bytte ägare under dagen. På kontinenten handlades Stoxx 50-index och tyska DAX på liknande nivåer. Det amerikanska börserna höll helgstängt på torsdagen för att fira Thanksgiving Day och på fredagen är det halvdag på USA-marknaderna.

Opec-länderna beslutade vid torsdagens möte i Wien att hålla fast vid sitt produktionstak på 30 miljoner fat per dag och kommer inte att sänka produktionen. Det fick oljepriserna att sjunka brant på eftermiddagen. Brent-oljan noterades som lägst runt 71 dollar fatet för första gången sedan juli 2010. Oljerelaterade aktier blev dagens sämsta sektor. Lundin Petroleum sjönk 4,7 procent, Enquest var ned 9,7 procent, Tethys Oil 6,8 procent och Shamaran 7,3 procent. I Norge föll Statoil drygt 4 procent.

Elekta stod för torsdagens kraftiga rörelse bland de större bolagen. Efter en rapport som bommade förväntningarna på alla rader rasade aktien 12 procent i den inledande handeln, för att sedan tvärt vända upp på plus och slutligen stänga på minus 3,8 procent, jämfört med onsdagens stängningskurs.

Bakom återhämtningen från morgonens bottennivå fanns inget klart svar, men medicinteknikanalytiker som Nyhetsbyrån Direkt talade med framhöll att den positiva tonen från ledningen, att andra halvåret ska bli starkt, mycket väl kunde ligga bakom vändningen.

Det var särskilt området Emea som var svagt under Elektas andra kvartal, augusti-oktober.

”Jag är förstås inte nöjd med resultatet. Resultatet för det andra kvartalet är ju drivet av två saker – marknaden växer inte så snabbt som vi tror men det var något vi konstaterade redan under första kvartalet samt att flera projekt i Europa har skjutits upp”, säger Elektas vd Niklas Savander till Nyhetsbyrån Direkt.

Bankaktierna ledde däremot index högre, efter ett nedställ dagen före, och i sektorn noterades uppgångar på 0,7-1,7 procent, varav mest i Nordea.

SAS-aktien fortsatte upp med 5,5 procent efter nio uppgångsdagar på raken.

Seamless sjönk drygt 5 procent. Få betalar med Seamless system för mobila betalningar SEQR hos McDonalds medan Axfood har sett en ökning från låga nivåer sedan i våras, säger McDonalds och Axfood till Nyhetsbyrån Direkt. Aktiekursen i Seamless har fallit med 70 procent under 2014.

Bland de lite mindre rapporterande bolagen stod Allenex ut med en kursuppgång på 18 procent. Transplantationsbolaget vände fjolårets marginella förlust till en vinst på 6,4 miljoner kronor i det tredje kvartalet.

Raysearch var också en rapportvinnare med en ökning på nära 9 procent.

Gruvbolaget Semafo var ned 1,8 procent. Den nya militärledda regeringen i Burkina Faso, där Semafo har hela sin verksamhet, ska se över en del av de gruvkontrakt som ingicks under den förre presidenten Blaise Compaores tid, enligt Reuters. Översynen rör prospekteringstillstånd, medan redan existerande gruvprojekt inte ska beröras.

Oriflame backade 0,2 procent. Kosmetikabolaget meddelade att det kommer att få en resultateffekt om cirka -16 miljoner euro under det fjärde kvartalet på grund av osäkerhet i skattemål i Ryssland.

Medicinteknikbolaget Aerocrine vill ta in cirka 443 miljoner kronor genom en nyemission. Aktien föll nästan 20 procent.

Bättre Affärer med Teknisk Analys

Vill du lära dig göra bättre affärer? Förbättra din timing? Lära dig teknisk analys? Gå då kursen ”Bättre Affärer med Teknisk Analys”. Kursledare är Anders Haglund med över 25 års erfarenhet av teknisk analys och aktieförvaltning. Passa på. Nästa kurstillfälle är lördag 6 december. Frågor och anmälan till [email protected]

Läs mer

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
Paris CAC40
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
Gold Spot
WTI Oil Spot
Brent Spot
1465,96
3244,92
9974,87
6723,42
4382,34
2072,83
17827,75
4787,32
17460,43
24035,77
1,2447
9,2795
7,4549
1185,18
68,47
71,97
0,56%
0,58%
0,60%
-0,09%
0,20%
0,28%
0,07%
0,61%
1,23%
0,14%
-0,09%
0,20%
0,25%
-0,44%
-0,52%
-1,09%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.