Home > Morgonrapport: Fed hittills avvaktande i valutakriget?

Morgonrapport: Fed hittills avvaktande i valutakriget?

Greklands Alexis Tsipras bekräftade sent på söndagen att hans regering avvisar landets internationella räddningsprogram, två dagar före ett krismöte med eurogruppens finansministrar. Premiärministern lovade att höja minimilönerna, återställa tröskeln för skattefria inkomster och stoppa privatiseringarna. Veckan som kommer bjuder bland annat på KPI-statistik från Kina, Norge och Sverige, preliminära BNP-siffror från euroområdet och amerikansk detaljhandel. Bank of England publicerar ny inflationsrapport och Riksbanken lämnar räntebesked och penningpolitisk rapport. Idag är det lugnt på rapportfronten och vi tar oss en titt på S&P 500 och Nikkei 225.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

S&P 500, dagsgraf, 1 år
S&P 500, dagsgraf, 1 år

I fredagens amerikanska sysselsättningsrapport blev vi varse att antalet nyanställda slog förväntningar och dessutom reviderades tidigare månaders utfall upp. Andelen arbetslösa ökade dock 0,1 procentenhet, men detta tolkas överlag positivt då antalet registrerade som jobbsökande har ökat vilket i sig är positivt. Den komponent som tidigare lyst med sin frånvaro, det vill säga ökade löner, trots ökad efterfrågan på arbetskraft, visade sig till sist. Fed väntas eventuellt ändra språkbruket i nästa protokoll för att uppmärksamma om att en räntehöjning kan ske under året. Det faktum att centralbanker runt om i världen går åt motsatt håll, med stora monetära stimulansåtgärder, gör det dock svårare för Fed att höja, med risken för att dollarn skulle bli alltför stark. Även om en möjlig räntehöjning är tecken på en starkare ekonomi uppskattar börsen inte risken med att lämna nollränteläget och de billiga pengar som det skapar. Det ska hur som helst bli spännande att följa hur Fed hanterar situationen. Förra måndagen skrev vi att trots oväntade rapportnyheter har S&P 500 etablerat ett tydligt tradingintervall mellan 1988 och 2064. Indexet befann sig då i botten av detta intervall och har enligt förväntan expanderat intervallet något och nu rört sig till övre delen. Detta pendlande uppvisar hur köpare och säljare kommer väl överens om priset för indexet. Det är mycket möjligt att vi får ytterligare en vändning ner mot 1980 men så här pass väldefinierade och relativt smala intervall tenderar inte att vara särskilt länge. Tack vare den avkylning som konsolideringen skapat, ser S&P 500 mer redo ut att fortsätta uppåt än dess europeiska motparter som nu framstår som häftigt överköpta. En etablering ovanför 2073 ser vi som köpsignal och denna bekräftas snabbt därefter om även 2080 och 2094 forceras då dessa utgör motstånd i dagsläget.

Nikkei 225, dagsgraf, 1 år
Nikkei 225, dagsgraf, 1 år

De diskuterade divergenser i penningpolitik har av många kallats för ett pågående valutakrig där länder jobbar mot att försvaga sin valuta för att främja exporten. Det land som lagt störst fokus på denna strategi har varit Japan där 78 yen kunde växlas mot en amerikansk dollar för drygt två år sedan medan det nu krävs 119 yen. Detta har även drivit japanska indexet Nikkei 225 som för tillfället rört sig upp till en motståndsnivå, denna i form av den fallande trendlinjen från de senaste månaderna. Vi ser eventuellt formandet av en ’fallande triangel’, denna formation brukar tolkas som att efterfrågan sjunker i och med att högsta priserna som köpare är villiga att betala blir lägre och lägre. Det ses som en säljsignal om den horisontella stödlinjen bryts, men det är en hyfsad bit bort och förrän vi börjar röra oss nedåt mot denna håller vi hellre utkik för en bullish etablering ovanför trendlinjen. En notering över 17 500 skulle vara en köpsignal, men följs dock snabbt av motstånd vid 17 900 och 18 000 som behöver forceras.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag 

kl 9.30: SCB: hushållens konsumtionsutgifter, december
I november ökade hushållens konsumtion med 2,5%, i linje med analytikernas förväntningar, enligt SME Direkt.

kl 9.30: SCB: näringslivets produktion, december
Industri- och tjänsteproduktion har redan redovisats, men dagens data ger besked även besked om byggproduktionen, som visade en ökning med 12,5% i årstakt i november.

Rapporter
Rejlers (kl 8.00), Endomines (kl 8.45), Traction (kl 11.00), Beijer Alma (under eftermiddagen), Holmen (lunchtid)

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen fick en positiv avslutning på börsveckan, pådrivet bland annat av en stark signal från USA i form av en övertygande sysselsättningsrapport. Det bidrog också till att storbolagsindexet OMXS30 kunde passera ytterligare en milstolpe, åtminstone momentant.

En dryg timme före stängning visade OMXS30 för första gången nivån 1.600, men därefter backade köparna bort. Stängningsindex sattes till 1.955,55 vilket ändå var en uppgång med 0,9 procent från dagen innan. Ny toppnotering under pågående handel är nu 1.601,12.

Facit för veckan blev en uppgång på knappt 2 procent och räknat från årsskiftet har den svenska börsen stigit cirka 9 procent mätt med detta index.

Omsättningen på fredagen uppgick till 17,7 miljarder kronor.

Utöver indexrörelserna saknades inte heller dramatik på bolagsnivå. De mest spektakulära gällde sökmotorbolaget Eniro.

Eniro redovisade ett resultat som såg övertygande ut (138 procent bättre än väntat justerat för engångsposter), men handeln kom att präglas av helt andra nyheter, ett nytt finansieringspaket som denna gång bjöd på bistra besked till stamaktieägarna som späds ut. Preferensaktieägarna hålls dock skadeslösa och kan tillgodoräkna sig väntad utdelning på 48 kronor per aktie. Följden blev att stamaktien rasade nära 20 procent till 5:35 kronor, medan preferensaktien klättrade 26 procent till 394 kronor.

Bland andra bolag steg Kinnevik 5,2 procent. Bolaget släppte Investmentbolaget släppte en rapport med budskapet att de ska fokusera på substansrabatten och köpa tillbaka aktier när denna blir för hög. Uppgång för delägda Rocket Internet i Frankfurt efter att Rocket köpt 30 procent av Delivery Hero, som driver en plattform på internet för hämtmat, bidrog också.

Efter torsdagens starka rapport från Securitas, som då tog aktien drygt 8 procent högre, fortsatte uppgången på fredagen med 4,1 procent. Flera banker har höjt rekommendationer och riktkurser för säkerhetsbolaget.

Mätteknikbolaget Hexagon klättrade 7,2 procent efter att ha överraskat med en organisk tillväxt på 9 procent i sin rapport för det fjärde kvartalet. Väntat var 7,2 procent, enligt SME Direkt som sammanställt förväntningarna inför rapporten.

Bland andra rapporterande bolag steg Husqvarna 2,2 procent medan Betsson backade 3,0 procent, New Wave tappade 5,0 procent och Tradedoubler rasade så mycket som 16,0 procent. Större kursrörelser på rapporter har varit ett tema denna rapportperiod och fredagen var inget undantag.

Börsnykomlingen Eltel, som börsnoterades till kursen 68 kronor, stängde på 73 kronor motsvarande en uppgång med cirka 7,3 procent.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1599,55
3398,16
10846,39
6853,44
2055,47
17824,29
4744,40
17676,62
24598,74
1,1334
9,5092
8,3898
52,00
58,80
0,85%
-0,32%
-0,54%
-0,18%
-0,34%
-0,34%
-0,43%
0,16%
-0,33%
0,20%
0,15%
-0,03%
0,60%
0,20%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på [email protected]

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.