Home > Morgonrapport: Idag drar rapportperioden igång på allvar!

Morgonrapport: Idag drar rapportperioden igång på allvar!

OMXS30 noterades för ännu en dag med uppgång då indexet steg med 0,37 procent till 1558,3. Idag väntar en intensiv rapportdag med flera av storbolagen i OMXS30. Under gårdagen stängde Wall Street svagt ner. Nattens utveckling i Asien noterats blandat.
Med några timmar kvar tills börsöppning och innan dagens rapporter är inkomna, väntar vi oss att börsen öppnar kring oförändrat. 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

OMXS30 steg igår fortsatt optimism, där ABB lämnade en rapport som var över marknadens förväntningar. Även Nordea steg på positiv analys och rekommendationshöjning. OMXS30 står nu till nivån 1558,3 vilket innebar en uppgång om 0,37 procent från onsdagens stängningskurs. Omsättningen låg på omkring 18,4 miljarder kronor.

Starkt under gårdagen gick även Evolution Gaming som steg på rapport vilket förde med sig övriga delar av sektorn. Leo Vegas steg kraftigt på en uppdatering av nya mål som var högre än vad marknaden trott.

 

ABBs överraskande starka rapport är positivt för verkstadssektorn som helhet och pekar på att industrin fortsatt har en stabil efterfrågan. Framtidstron från bolaget var hög och ser nästa år som ännu bättre än detta år. Farhågorna om att konjunkturen snart ska vända kanske inte stämmer helt, utan utgår från de klassiska cyklerna där vi redan nu är på övertid. Rapportperioden fick en bra start men det höjer också förväntningarna på de andra storbolagen i OMXS30, och framförallt på verkstadssektorn som helhet.

Idag blir en intensiv rapportdag med en rad bolag som visar sina siffror. Nu på morgonen kommer Billerud Korsnäs, Telia, Ericsson, SSAB, Duni, Byggmax, Qliro, Investor, Atrium Ljungberg och NAXS. Alla innan börsen öppnar för dagen.

På makrosidan så har agendan tunnats ut under andra halvan av veckan och idag är det egentligen inga större händelser att ta hänsyn till.

Tekniskt så börjar OMXS30 bli något överköpt efter senaste dagars uppgångar och en kortare paus är nog närstående. Med en lugnare omvärld där handelshindren och hoten om handelskrig mildrats under senaste dagarna. Positiva tecken i förhandlingarna mellan Nordkorea och USA stabiliserar det geopolitiska läget och får vi en långsiktig stabilisering med kärnvapennedrustning i Nordkorea är det positivt för världen. För börsen är det inte någon större händelse, vilket inte lär skapa någon större uppjustering av priserna. OMXS30 börjar lämna lite mark till tidigare handelsintervall och med en något ökad omsättning skapar det tilltro till att uppgången inte bara är en tillfällighet. Sen har vi en rapportperiod som nu har dragit igång på allvar, vilket gör att utvecklingen kommande veckor kommer vara drivna av hur bolagen presterar. Långsiktig motståndsnivå, vilken är nivån för en köpsignal och en vändning till positivt sentiment, finns vid omkring 1600. Den långsiktiga trenden är fortsatt ner, och om rapporterna inte motsvarar förväntningarna så riskerar indexet att falla tillbaka igen ner mot stödet kring 1480-1490.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

  • Japan: KPI mars kl 1.30

  • Tyskland: PPI mars kl 8.00

  • Kanada: KPI mars kl 14.30

  • EMU: konsumentförtroende (prel) april kl 16.00

Övrigt:

  • Fed: Loretta Mester talar om ekonomiska utsikter och penningpolitik kl 0.45

  • Fed: Charles Evans, Fed-chef i Chicago. talar om ekonomin och penningpolitik kl 15.40

  • Riksbanken: Stefan Ingves deltar i paneldiskussion (i Washington) om tillsyn för att skapa finanssystem som kan hantera cyberrisker kl 17.00

  • Riksbanken: Stefan Ingves och Per Jansson deltar vid IMF och Världsbankens vårmöte

  • IMF: pressträff efter G20-företrädarnas möte kl 18.45

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

ABB återfanns i storbolagstopp efter rapport när Stockholmsbörsen på torsdagen gick bättre än de ledande indexen på kontinenten. Inom betting-relaterat lyfte Evolution Gaming på rapport samt Leo Vegas på nya mål.

Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde 0,4 procent högre på nivån 1.558,3. Omsättningen på Stockholmsbörsen summerade till 18,4 miljarder kronor på torsdagen. De ledande indexen på kontinenten var från 0,4 procent ned till 0,1 procent upp.

ABB tog tätpositionen i det svenska storbolagsindexet med en uppgång på 4,4 procent. Bolaget rapporterade ett operationellt ebita-resultat som var 3 procent över snittet i SME Direkts prognossammanställning samtidigt som det första kvartalets orderingång kom in 6 procent högre än väntat. Innevarande år är det första på länge som alla ABB:s marknadssegment antingen är stabila eller växande, framhöll vd Ulrich Spiesshofer under verkstadsbolagets rapportpresentation.

Inom sektorn var SKF 1,3 procent upp. Carnegie höjde sin rekommendation för aktien till köp, från tidigare behåll.

De gruvrelaterade verkstadsbolagen Sandvik och Atlas Copco bidrog till att hämma index-utvecklingen med viss nedgång. Efter de senaste dagarnas prisrusning för basmetaller skedde viss rekyl på torsdagen när oron för fler USA-sanktioner från Ryssland lättade. De råvarurelaterade bolagen Boliden och SSAB hämmade också index-utvecklingen, medan HM, Swedish Match och Getinge var de större indexsänkena.

Oljepriset fortsatte uppåt på fler uppgifter om att Saudiarabien vill se ett ännu högre pris och Lundin Petroleum ökade 2,1 procent medan Enquest avancerade 5,4 procent.

Nordea tog täten bland storbankerna sedan Morgan Stanley höjt sin rekommendation till övervikt från tidigare jämvikt. Aktien stängde 0,9 procent högre.

Inför fredagsmorgonens rapport steg Ericsson 2,6 procent. Investor köpte 20 miljoner B-aktier under det första kvartalet, enligt färsk ägarstatistik från Holdings.

Livekasino-underleverantören Evolution Gamings ångade fram 27 procent och är med det 1,6 procent upp sedan årsskiftet. Bolagets kvartalsresultat var aningen bättre än väntat. Men framför allt talade bolaget om en bra start på det andra kvartalet samt att årets ebitda-marginal bedöms hamna i linje med fjolårets, mot bedömning på aktiemarknaden om marginalförsämring. Carnegie höjde efter rapporten rekommendationen för aktien till köp från behåll.

I sektorn steg Net Ent nära 5 procent.

Inom betting-sfären avancerade Leo Vegas 15 procent sedan det lanserat nya finansiella mål.

Precise Biometrics rusade 17 procent efter meddelande om att bolaget har mjukvara med i Huaweis nylanserade modell Honor 10. Integreringen sker via Qualcomms fingeravtryckssensor och är Precise första i en sensor under glas.

DNB Markets höjde Nibe till köp från behåll. Värmeteknikaktien klättrade nära 7 procent.

E-handelsbolaget Sportamore steg 6,7 procent efter att ha redovisat ett positivt rörelseresultat och en försäljningstillväxt om 21 procent i det första kvartalet.

Tyngre var det för båtmotorbolaget Cimco Marine som föll 20 procent sedan det meddelat att omsättningsmålet för innevarande helår inte kommer att uppnås.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1558.23
3486.6
12567.42
2693.13
24664.89
7238.06
22186.16
30579.54
1.23
10.39
8.41
68.3
73.76
0.37%
-0.12%
-0.19%
-0.57%
-0.34%
-0.78%
-0.02%
-0.42%
-0.03%
0.1%
0.13%
-0.04%
-0.03%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.