Home > Morgonrapport: Idag väntar räntebesked från FED, höjs prognoserna för räntebanan?

Morgonrapport: Idag väntar räntebesked från FED, höjs prognoserna för räntebanan?

OMXS30 steg svagt under gårdagens handel och det kortsiktiga stödet kring nivån 1548 höll tillfälligt åtminstone. De amerikanska börserna stängde igår upp med viss turbulens i tech-sektorn där Facebook backade igår också i spåren av skandalen. Under natten har de asiatiska börserna över lag stigit något. Japanska börsen har stängt idag. Dollarn steg igår inför räntebeskedet och har under morgontimmarna handlats oförändrat.
Sammantaget väntar vi oss att stockholmsbörsen öppnar dagens handel avvaktande inför räntebeskedet i USA.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Volatil handel när stockholmsbörsen stängde svagt upp, och OMXS30 stängde 0,29 procent högre. Nu står indexet till nivån 1551,97 och omsättningen igår stannade till låga 13 miljarder kronor. Fingerprint har fallit rejält senaste tiden och fortsatte igår. Aktien var ner cirka 7 procent innan den handelsstoppades efter uppgifter om att bolaget avslöjat information till analytiker i samtal att förväntningarna på bolaget låg för högt. Det fick marknaden att sälja aktien i oro för ännu en vinstvarning. Fingerprint menar åt andra sidan att man inte tillkännagett någon kurspåverkande information till analytiker. Aktien väntas återuppta handeln idag, onsdag.

I USA var det fortsatt press på tech-aktierna, där Facebook som backade kraftigt i måndags efter data-läckan. Aktien fortsatte att handlas ner under gårdagen och stängde med ner drygt 2,5 procent. Även twitter backade kraftigt igår och stängde ner över 10 procent.

I USA avbryter Uber sitt pågående test med självkörande bilar, detta efter den dödsolycka som inträffade under måndagen. Bilen som var självkörande med en chaufför ansvarig bakom ratten var en Volvo XC90, som har ett avtal om 24000 vilar fram till 2021. Initiala polisuttalanden pekar på att bilen inte hade kunnat undgå olyckan. Det intensiva racet att komma först med självkörande bilar har enligt bedömare nu fått sitt första dödsoffer.

Idag väntar veckans viktigaste händelse, när FED lämnar räntebesked. Det är första gången som Jerome Powells, den nya chefen för FED, lämnar räntebesked. Marknadskonsensus är säker på en räntehöjning med 25 punkter. Det innebär att räntan, Fed Fund, hamnar på 1,50-1,75 procent. Något annat än en sådan räntehöjning skulle med andra ord vara mycket förvånande och snarare skapa rejäl marknadsosäkerhet. Men det viktigaste är inte räntehöjningen, den är som sagt redan förväntad. Det viktigaste beskedet blir guidningen för resterande året. Räntebanan indikerar i nuläget på 3 stycken räntehöjningar, men FED har tidigare indikerat att en höjning av prognoserna ligger i ropet. Bakgrunderna till en sådan höjning är en stark global konjunktur, en stark arbetsmarknad och ökat förtroende för inflationen framöver. Marknadsreaktionerna väntas att bli små om räntan höjs, men att guidningen kan skapa en del reaktioner. Dollarn stärktes igår under dagen inför beskedet.

Idag kommer även brittisk arbetslöshet som har senaste tiden legat på 4,4 procent, nu väntas ett oförändrat utfall. Även löneökningarna presenteras, där det väntas bli 2,6 procent från tidigare 2,5 procent.

Tekniskt så är läget i stort sett oförändrat från gårdagen. Nivån står till cirka 1550 och kortsiktiga stödnivåer finns kring 1548, vid nuvarande nivåer, samt kring 1524 och 1505. Den svaga uppgången igår handlades under svag omsättning vilket är ett mönster som känns igen där nedgångarna gör med större kraft än vad uppgångarna handlas. Detta är tecken på svaghet vilket även svårigheterna att passera motståndet och nivån 1600 gör.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

  • Storbritannien: arbetslöshet januari kl 10.30

  • Storbritannien: CBI ordertrender mars kl 12.00

  • USA: bytesbalans 4 kv kl 13.30

  • USA: försäljning befintliga bostäder februari kl 15.00

  • USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 15.30

Övrigt

  • Riksdagen: statsminister Stefan Löfven i EU-nämnden kl 14.00
  • Riksbanken: Martin Flodén besöker Karlstad, även frukostpresentation om det ekonomiska läget och aktuell penningpolitik torsdag 22 mars kl 17.30
  • Fed: räntebesked kl 19.00

  • Nya Zeeland: räntebesked kl 21.00

  • Brasilien: räntebesked

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen steg något på tisdagen efter de senaste handelsdagarna på tydligt minus. Bland storbolagen hamnade SKF i toppen medan Fingerprint handelsstoppades efter kursfall.

Storbolagsindexet OMXS30 var upp med 0,3 procent till 1.552. På de stora europeiska handelsplatserna var det överlag högre kurser. Omsättningen uppgick till närmare 13 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

”Vi är mellan rapportperioderna och marknaden agerar med obeslutsamhet. Tekniskt handlas Stockholmsbörsen inom en så kallad distributionsfas som brukar karaktäriseras av ökad volatilitet, otydlig trendbild och svårprognosticerad marknad”, kommenterade IG Markets marknads-strateg Erik Hansén till Nyhetsbyrån Direkt.

Han fortsatte:

”I huvudfokus är onsdagens Fed-besked med frågan om Fed kommer guida för tre eller fyra räntehöjningar under 2018”,

I toppen bland OMXS30-aktierna låg alltså kullagertillverkaren SKF. Aktien steg med 3,6 procent. Bolaget fick medvind av positiva utsikter från konkurrenten Timken som efter amerikansk stängning på måndag höjt sina prognoser för 2018.

”Vi har fått en bra start på 2018, och leveranserna och inkommande order överträffar nivån vi hade förväntat oss tidigare under året”, sade Timkens vd Richard Kyle.

Lastbilsbolagen MAN och Scania, som båda ingår i Volkswagenkoncernen, redovisade bokslut. Scania uppgav att den starka orderingången hållit i sig under första kvartalet i år. Volvo steg med 1,7 procent.

Biometribolaget Fingerprint hamnade i händelsernas centrum med en nedgång på 7 procent och en notering strax under 9 kronor. Aktien handelsstoppades senare. Fingerprint uppges i samtal med analytiker påpekat att konsensusförväntningarna låg för högt, särskilt för första kvartalet 2018, vittnade Pareto om i en analys. Fingerprint själva menade dock att man inte yppat någon kurspåverkande information och att man har regelbundna kontakter med analytiker. Handeln i biometriaktien återupptas på onsdagen.

Det var även nedåt för bostadsutvecklaren Bonava, aktien tappade över 4 procent. SEB Equities har sänkt sin rekommendation för Bonava till sälj, från tidigare behåll.

På råvarumarknaden steg oljepriset rejält.

Rapporterande oljeproducenten Enquest klättrade 5 procent. Bolaget upprepade tidigare produktionsmål för 2018.

Även Lundin Petroleum var upp med 3 procent.

Bland dagens vinnare fanns bioteknikbolaget Pledpharma, listat på First North, som steg med 20 procent till knappt 16 kronor efter att Carnegie inlett bevakning med köp-rekommendation och riktkurs 26 kronor.

Kappahl steg 12 procent utan kända nyheter. Hittills i år är aktien dock ned hela 35 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1551.97
3412.08
12307.33
2716.94
24727.27
7364.3
21380.97
31869.09
1.23
10.06
8.21
63.65
67.55
0.29%
0.51%
0.74%
0.15%
0.47%
0.27%
-0.47%
1.01%
0.15%
0.01%
-0.14%
0.17%
0.19%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.