Home > Morgonrapport: Importtullar bidrog till nedgång under fredagen

Morgonrapport: Importtullar bidrog till nedgång under fredagen

OMXS30 handlades i nedåtgående riktning under fredagen för att helt utradera torsdagens starka avslutning. Index stängde tillslut ner -1,11 procent till nivån 1570,43 när även Wall street avslutade veckans sista handelsdag under nollan i svallvågorna av beskedet att Trump inför ytterligare importtullar på kinesiska varor. Under natten har de asiatiska börserna över lag utvecklats nedåt.

Sammantaget inför måndagens handel väntar vi att OMXS30 inleder svagt negativt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen öppnade fredagen på svagt minus när storbolagsindexet OMXS30 under veckans sista handelsdag handlades i successiv nedåtgående utveckling. Index stängde tillslut ner -1,11 procent till nivån 1570,43. Trots denna svaga avslutning hamnade veckans utveckling på en ökning om 0,94 procent. Omsättningen under fredagen landade på 22 miljarder kronor.

Förlorare under fredagen blev banksektorn där de svenska storbankerna noterades för tapp mellan -0,5 procent och -2,2 procent som följd av europeiska räntors nedgång i eftermälet av torsdagens relativt mjuka ECB-besked. Fortsatt backade även H&M med -4,3 procent efter att ha meddelat att försäljningen var oförändrad i kvartalet mars-maj jämfört med samma kvartal i fjol. Utfallet var något lägre än analytikernas snittförväntan om en försäljningsökning på 0,5 procent.

Under fredagskvällen meddelade det kinesiska handelsdepartementet att man inför tullar på amerikanska varor till ett värde på 34 miljarder dollar från och med 6 juli, som ett direkt svar på Trumps beslut under fredagen. Det kinesiska handelsdepartementet uppgav i ett uttalande på fredagen att de inte vill ha ett handelskrig men att de måste agera och försvara sina intressen.

Fredagens makroagenda inleddes på svensk mark med Valueguards bostadspriser för maj där HOX-index de senaste månaderna har stabiliserats efter höstens fall. Utfallet i maj hamnade på en ökning med 0,1 procent jämfört med föregående månad. Säsongsrensat steg priserna med 0,5 procent. Valueguard noterar att återhämtningen efter höstens nedgång på bostadsmarknaden har varit måttlig, med en mestadels sidledsgående marknad. ”Detta gäller särskilt i huvudstaden, där vi inte sett någon återhämtning alls. Det var också där höstens nedgång var djupast”, skriver Valueguard.

Vidare under veckans sista handelsdag presenterade Federal Reserve amerikansk industriproduktion för maj. Efter aprils starka siffra på 0,9 procent kom majs utfall in på en minskning med -0,1 procent jämfört med föregående månad, vilket var sämre än analytikers förväntningar på en ökning med o,2 procent.

Fredagen avslutade den intensiva makroveckan med räntebesked från Bank of Japan där depositräntan, i linje med förväntningarna, förblev oförändrad på -0,10 procent.

Intressanta makrohändelser att bevaka under veckan är tisdagens svenska arbetslöshetssiffror för maj följt av Riksgäldens statsupplåningsprognos. Onsdagen bjuder fortsatt på KI:s konjunkturbarometer. Torsdagen som är något mer händelserik innehåller räntebesked från Norges Bank och Bank of England, samt amerikanska Philadelphia Fed index. Avslutningsvis får vi EMU:s PMI för juni följt av Opec-möte under fredagen.

Nyheterna under natten till fredagen att Donald Trump har valt att införa ytterligare importtullar på kinesiska varor hämmade riskaptiten under veckans sista handelsdag där en majoritet av världens börser noterades med nedgångar. I USA stängde samtliga marknader ner och likaså de större indexen i Europa där alla tog kliv bakåt efter torsdagens starka utveckling.

Sett till utvecklingen i OMXS30 parkerade index återigen vid 1570-nivån som de senaste veckorna har blivit en återkommande nivå. Vår syn är fortsatt på kort sikt att index fortsätter att handlas sidledes i detta intervall, som så tydligt präglat handeln den senaste tiden, ett tag till med 1500 som relativt golv och 1640 som relativt tak.

På längre sikt är vi dock betydligt mer återhållsamma och försiktiga, där vi räknar med att få anledning att återkomma till detta resonemang framöver.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • Storbritannien: Rightmove huspriser juni kl 1.01
 • Japan: handelsbalans maj kl 1.50
 • SCB: emitterade värdepapper maj kl 9.30
 • AF: veckostatistik kl 10.45
 • EMU: vakanser 1 kv kl 11.00
 • ECB: obligationsköp kl 15.45
 • USA: NAHB husmarknadsindex juni kl 16.00

Övrigt

 • Riksbanken: fullmäktige sammanträder kl 13.00
 • Fed: avgående Fed-chefen i New York, William Dudley, talar vid bankkulturkonferens kl 14.45
 • Fed: Raphael Bostic, Fed-chef i Atlanta, talar om ekonomi och penningpolitiska utsikter kl 19.00
 • ECB: Mario Draghi håller inledningsanförande vid Sintra-konferensen kl 19.30
 • Kina: helgstängt

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen backade på fredagen. Banksektorn tyngdes i spåren av lägre räntor medan H&M tappade efter släppta försäljningssiffror. En upptrappad handelskonflikt mellan USA och Kina hämmade riskaptiten.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde ned 1,1 procent på nivån 1.570. Aktier för 22 miljarder kronor hade bytte ägare på Stockholmsbörsen. USA-börserna noterades ned sedan landets president Donald Trump bekräftade att ytterligare importtullar på kinesiska varor kommer att införas.

Fingerprint Cards, som på torsdagen steg efter aktieköp av ordförande Johan Carlström, retirerade drygt 3 procent.

H&M backade 4,3 procent efter att ha meddelat att försäljningen var oförändrad i kvartalet mars-maj jämfört med samma kvartal i fjol. Utfallet var något lägre än analytikernas snittförväntan om en försäljningsökning på 0,5 procent enligt SME Direkts sammanställning. Försäljningen exklusive moms på 52,0 miljarder kronor var 2 procent under förväntan.

Inom klädsektorn steg Kappahl nära 4 procent sedan det meddelat om att vd får gå på grund av att styrelsen inte vill skifta målgrupp mot yngre kvinnor. Vidare rapporterades starkare preliminära kvartalssiffror än väntat.

Europeiska räntor fortsatte nedåt på fredagen i spåren av torsdagseftermiddagens relativt mjuka ECB-besked. Regionens banksektor uppvisade en relativt svag utveckling som en följd av det. De svenska storbankerna tappade 0,5 till 2,2 procent.

I den mer positiva vågskålen hittades den räntekänsliga fastighetssektorn. En positiv sektoranalys från Kepler Cheuvreux märktes också. Brinova ökade exempelvis kring 3 procent sedan investmentbanken tagit upp bevakning av aktien med ett köpråd. Corem sjönk däremot 2,5 procent sedan aktien sänkts till behåll från köp av analyshuset.

Industri- och handelskoncernen Duroc rusade 32 procent sedan det rapporterat om en ”högst väsentlig” resultatåterhämtning under april och maj.

Köksbolaget Nobia sjönk nära 7 procent efter en sänkt rekommendation från Carnegie till behåll från köp.

G5 Entertainment tappade 6 procent efter att spelutvecklarens operativa chef och tillika medgrundare, Aleksandr Tabunov, sålt en del aktier. Inom samma sektor avancerade Stillfront 9 procent för dagen.

Bioteknikbolaget Oncopeptides klättrade nära 7 procent efter att ha meddelat uppdaterade fas 2-resultat som visade på en högre övergripande effekt för Ygalo än tidigare.

Orexo föll nära 6 procent. Carnegie bedömer att bolagets preparat Zubsolv, för behandling av opioidberoende, kan hamna under press efter att generika godkänts för Suboxone, som är ett konkurrerande preparat till Zubsolv.

Ljudboksföretaget Storytel har beslutat att verka för att byta handelsplats från Spotlight till First North. Aktien avancerade drygt 5 procent.

Systemair steg knappt 2 procent efter att ha fått höjd rekommendation av Handelsbanken till öka från minska.

På NGM MTF mer än dubblades Smart Energy sedan det meddelat om förvärv av Sollebrunn Oljeservice (Sosab).

Bussoperatören Nobina steg drygt 3 procent efter att ha tecknat förvärv av Samtrans, ett bolag inom särskild kollektivtrafik i Stockholms län.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:20)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1570.43
3505.02
13010.55
2779.66
25090.48
7746.38
22616.25
30309.49
1.16
10.2
8.8
63.82
72.73
-1.11%
-0.63%
-0.74%
-0.1%
-0.34%
-0.19%
-1.03%
-0.43%
-0.17%
0.01%
0.16%
-1.91%
-0.98%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto